Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 20:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 NIE dla pigułki „dzień po”! 
Autor Wiadomość
Post Re: NIE dla pigułki „dzień po”!
equuleuss napisał(a):
W takim razie będzie to wyglądać jak walka z wiatrakami. Bo co, wyjdzie nieco ludzi na ulicę, pomacha jakimiś hasłami a to i tak nic nie zmieni bo państwo i tak zrobi swoje i wyda odpowiednią ustawę.

A to wszystko sprowadzi się tylko do tego że zrobiliśmy to co do nas należało bo jest to obiwązek chrześcijanina.

Jak Qwerty2011, widzę u Ciebie Equuleuss jakieś zatracenie wiary i zniechęcanie innych. Przecież Ty tak nie pisałeś wcześniej, a ostatnio Twój styl się jakoś bardzo zmienił.

Dziwi mnie jedno. Z jednej strony pokazywałeś siebie jako człowiek wiary w różne objawienia, udzielałeś się w wątku o końcu świata i bliskim powrocie Pana jako człowiek tego świadomy, dostrzegający znaki i zagrożenia z tym związane. Pokazujesz się też jako ten któremu bliskie jest to co powiedział Pan Jezus do św. Faustyny, a Pan też mówił o Polsce. W objawieniach Pan też mówi o zagrożeniach, a skoro je przyjmujesz to jesteś ich świadom.
A teraz pokazujesz że tak naprawdę w to wszystko nie wierzysz i odrzucasz ?? Nie warto sprzeciwiać się prawom szatana, nie warto bronić Prawa Boga. Nie ma u Ciebie tej wiary, pokazujesz zniechęcenie i do braku działania zachęcasz. O zagrożeniach nie mówisz nawet że zagrożeniami są, za to robisz wrażenie jakbyś je wspierał.

Taka postawa jest całkowicie inna od tej jaką reprezentowałeś wcześniej. Mało tego taka postawa przekreśla, zaprzecza temu jak udzielałeś się o powrocie Pana i zagrożeniach przed tym, przekreśla Twoją wcześniejszą postawę wobec objawień gdzie Bóg o zagrożeniach mówi i jest zaprzeczeniem tego co Pan mówił o Polsce.

Mam wrażenie że zmieniłeś się, piszesz jakoś inaczej i wyraźnie widać sprzeczności kiedy mówisz o objawieniach itp., a postawą jaką obierasz w takich tematach jak ten.
Maria-Magdalena napisał(a):
Aluś powiedziała też o tym by młodzież edukować, uczyć odpowiedzialności, pokazać że można żyć zgodnie z Bożymi przykazaniami a nie zabraniać pigułki po.

Oczywiście że można edukować, a raczej tylko mówić o tym dla picu i wymieniać od ręki szereg innych rozwiązań.......byle by nie krytykować i sprzeciwiać się antykatolickiej Platformie która stoi za ułatwieniem i poszerzeniem zabijania dzieci pigułką. Byle by nie walczyć z tym dziełem.
A jak edukować to jak, oczywiście genderem i seksualizacją dzieci w szkołach co wspiera Platforma. Można też pokazywać jak żyć w zgodzie z przykazaniami i śladem Platformy popierać invitro przeciwko Bogu. Można też uczyć odpowiedzialności za rodzinę, odpowiedzialności w wydaniu Platformy czyli związki partnerskie. I nie zapominajmy też o platformerskiej nauce tolerancyjności i otwartości dla sodomizacji.
Dwulicowość nie ma granic.

Cz sty 29, 2015 0:20
Cytuj:
@equuleuss
Gdzie w tym wszystkim jest wiara?

OK, postaram się bliżej przedstawić to co mam na myśli. Można z zapałem prostestować i może nawet trzeba jeśli chrześcijanin czuje taki obowiązek wobec swojego własnego sumienia, ale staram się zwrócić uwagę na to czy to przyniesie jakieś rzeczywiste skutki. Bo tutaj widzę takie słowa że to uratuje te kobiety i dzieci... ale czy rzeczywiście? Skoro taka pigułka jest dostępna innymi sposobami i innymi drogami i przecież prawdopodobnie jest stosowana już od jakiegoś czasu przez kobiety. Kobieta która chce pozbyć się dziecka i tak będzie próbowała to zrobić, na wszelkie możliwe sposoby.

Myślę że kobiety stosowały taką pigułkę już wcześniej skoro jest dostępna w inny sposób i chyba jej zalegalizowanie czy nie w żaden sposób nie stało im na przeszkodzie.

Bardziej tutaj widzę walkę ideologiczną niż rzeczywistą próbę zapobiegania takim sytuacjom. Bo w rzeczywistości co można zrobić z tym wszystkim? Pozostają więc tylko protesty w legalizacji tych wszystkich tabletek, zabiegów, ale sedno i źródło problemu nadal pozostaje niezmienne.

Cytuj:
A Biblia mówi o piekle tak dla hecy?

Piekło istnieje, ale nawet Papież nie powie Ci czy jest tam chociaż jedna ludzka istota.

Cytuj:
Lepiej niech katolicy dbają więcej o ochronę własnych katolickich przekonań, zamiast zamartwiać się o ochronę przekonań ateistów.

To nie jest zamartwianie się ale to jest próba zrozumienia poglądow innych i to że nie jest łatwo w rzeczywisty sposób zmienić tą całą sytuację. Pozostają tylko takie protesty, ale to nie rozwiązuje istoty problemu. I osoby które nie podzielają tych przekonań stają w opozycji gdzie tworzy się kolejny oddział za barykadą po jednej i drugiej stronie bo pojawią się glosy że katolicy chcą ograniczać wolność innych w wolnym państwie, gdzie narastać będzie tylko niechęć jednych wobec drugich.

Cytuj:
Obrona własnych poglądów to nie napominanie. Mam prawo walczyć o to, co uważam za słuszne.

Nie wiem dlaczego kojarzy Ci się wszystko z tanim moralizatorstwem?

Bo czasem mam wrażenie że jest to dość często właśnie takia postawa taniego moralizatorstwa, bez głębszego wejścia w problem, akurat nie mam na myśli Ciebie ani nikogo tutaj.

Cytuj:
Co więc zrobisz?

A ja zapytam - co Ty zrobisz, co my zrobimy, co zrobią wszyscy chrześćijanie. Dlaczego ogólnie ludzie i cierpiący prześladowania chrześcijanie nie mają takiego wsparcia i chęci niesienia pomocy, realnej pomocy, modlitwy i działania w takich przypadkach, dlaczego lepiej się skupić na wprowadzaniu protestów zamiast szukać sposobów aby pomagać tym ludziom.

Cytuj:
Halo, tu Niebo!
Przestań kalkulować, zacznij wierzyć i działaj.

Bardziej jest to spojrzenie na problem z nieco innej strony, w jaki sposób można w rzeczywistości zapobiegać takim sytuacjom, w jaki sposób przekonać kobiety i meżczyzn do odpowiedzialności, do zastanowienia się nad tym wszystkim. Bo wprowadzony zakaz wcale nie gwarantuje tego że taka tabletka nie będzie używana, skoro jest dostępna w inny sposób.

Cytuj:
Nieprawda - badania ankietowe pokazują coś innego.
Młodzi chcą żyć przyzwoicie. Krzykliwa mniejszość robi fałszywe wrażenie:

Mam jednak inne wrażenie, mam wrażenie że to co przedstawiasz to jest mniejszość wśród młodzieży, można pokazywać jakieś nieliczne grupki młodych chcących żyć nieco inaczej niż ich rówieśnicy i można mówić że to cała młodzież myśli w taki sposób. Niestety ale chyba jest inaczej co mam okazję obserwować.

Młodzi chcą być cool, chcą mieć towarzystwo, jakiś nastolatek myślący nieco inaczej ma zazwyczaj mniej kolegów, nie jest popularny, nie jest tak lubiany a szczególnie w tym wieku jest potrzeba integracji z jakąś grupą i potrzeba akceptacji przez nich. Tak więc młodzież idzie za większością, a trendy są takie a nie inne.

Cytuj:
Jak Qwerty2011, widzę u Ciebie Equuleuss jakieś zatracenie wiary i zniechęcanie innych. Przecież Ty tak nie pisałeś wcześniej, a ostatnio Twój styl się jakoś bardzo zmienił.

Te moje refleksje są raczej jakąś próbą spojrzenia głęnbiej na ten problem, co rzeczywiście można zrobić w takich sytuacjach. Bo mam wrażenie że takie protesty to jednak zbyt mało. Odbębnić swój chrześcijański obowiązek a kobiety i tak będą w sieci zamawiać takie tabletki, gdzie tutaj sens i cel tego w takim razie? Tylko to że nie będzie jakiegoś zapisku w prawie?

Cytuj:
Taka postawa jest całkowicie inna od tej jaką reprezentowałeś wcześniej. Mało tego taka postawa przekreśla, zaprzecza temu jak udzielałeś się o powrocie Pana i zagrożeniach przed tym, przekreśla Twoją wcześniejszą postawę wobec objawień gdzie Bóg o zagrożeniach mówi i jest zaprzeczeniem tego co Pan mówił o Polsce.

Quas, czy myślisz że jeśli tylko nastąpi zmiana w prawie polskim i wprowadzenie jakiejś restrykcji w sprawie tych pigułek i aborcji, czy to wszystko załatwia sprawę i spowoduje że teraz Polska będzie usprawiedliwiona kiedy takie procedury będą nadal uprawiane. Czy jakieś zmiany w prawie są wystarczające na to aby uznać że Polska jest godna swego miana i swojej misji? Czy raczej godne życie mieszkańcow tego kraju. Wyobraż sobie takie państwo gdzie są wprowadzone wszelkie zakazy a jego mieszkańcy i tak żyją jak chcą i dokonują łamania tych nakazów na wszelkie możliwe sposoby.

Cytuj:
Można też uczyć odpowiedzialności za rodzinę, odpowiedzialności w wydaniu Platformy czyli związki partnerskie.

I tutaj jest podobna sytuacja. Niby związki partnerskie jak dotąd nie są prawnie ujęte ale i tak wiele ludzi żyje ze soba bez ślubu, będąć w takich własnie związkach. I tutaj nadal pojawa się uporczywie ten problem - prawo prawem a życie życiem.

Cz sty 29, 2015 4:50
Cytuj:
Oczywiście że uznaje św. Faustynę, tylko ona jest Tobie bardzie bliższa. Dlatego ty piszesz o niej ja o św. Ignacym i Franciszku.
Fatima i Lourdes nie kwestionuje tamtych objawień.
Dużo bliższym jest mi Montserrat czy Galilea.
Ale chyba najbardziej Kalwaria Pacławska nie tylko ze względu na ciszę

Magdaleno, tutaj nie chodzi o to czy kwestionuje ale o to co wnosi ze sobą.

Cytuj:
Tak, tylko czy dobrze interpretujemy te słowa.

A znasz te słowa J 6,68?
Czytasz Pismo Św?

Ewangelia to dość lakoniczne przekazy, jakby reporterskie, czy nigdy nie pojawiło się pragnienie aby poznać Jezusa bardziej, wiedzieć o nim więcej niż to co jest spisane w Ewangelii? Wiem, to powinno wystarczyć ale czy Bóg ma milczeć?

Mówiąc osobisty Jezus, mialem na myśli taką sytuację gdzie owszem, chcesz się wschłuchać w słowa Boga w swoim sercu, w jakieś poruszenia tego serca, które zresztą można w rózny sposób interpretować, ale czasem jakby przechodząc obojętnie lub z ostrożnością wobec słów Jezusa w objawieniach.

A tymczasem poruszenia serca i głos wewnętrzny może mowić nam to co chcielibyśmy usłyszeć, tutaj mam czasem większą ostrożność w interpretacji bo wiem jak może działać własna podświadomość.

Cytuj:
Czy wizjoner powinien? Co wizjoner powinien? I co to za słowo powinien?

Pownien stać się narzędziem w ręku Boga, nie szukając swego. On jest tylko przekaźnikiem a jest pewna pokusa wpadnięcia w pychę w tego rodzaju doświadczeniach bo oto Bóg mówi do mnie, jestem wyróżniony, taka postawa nie powinna mieć miejsca.

Cytuj:
Nie uznaje słowa wizjoner.

Jednak w taki sposób określa się takie osoby.

Cytuj:
Człowiek może być narzędziem w ręku Boga.

Ale wizjoner powinien być w szczególny sposób tym narzędziem, właśnie - powinien, ze względu na swoją misję.

Cytuj:
No właśnie tylko jak rozróżnić to prawdziwe orędzie?

Są na to sposoby, a poza tym znasz przecież coś takiego jak rozpoznawanie duchów, jeśli czujesz coś niepokojącego albo fałszywego to podchodzisz w większą ostrożnością do takich orędzi albo odrzucasz je jako prawdopodobnie fałszywe.

Sam wizjoner na początku każdego objawienia/wizji czyni znak aby nie ulec zwodzeniu.

Cytuj:
Dla własnego dobra trzymam się faktów.

Orędzia mogą być także takimi faktami, przecież to jest coś co się dzieje naprawdę wokół takiej osoby.

Cytuj:
Przeczytaj moje słowa jeszcze raz uważnie. Dobrze?

Wiem co masz na myśli Magdaleno, to że możesz usłyszeć coś dla siebie z ust kaplana, coś co sprawia że wiesz iż jest to jakimś znakiem dla Ciebie. Ale nadal jest to wyrażone poprzez myśl człowieka, natomiast orędzia są jakby bezpośrednim głosem. I nie tylko dla danej jednostki ale dla wielu.

Cz sty 29, 2015 5:19
Alus napisał(a):
Bo te smaczki dobitnie ukazują jak ochoczo "pomagamy" interweniując w postaci podpisania jakiegoś manifestu, pisząc protesty na forum czy w prasie, zastępując tym bierność w działaniu bezpośrednim.
Podpiszemy protest, wrzucimy grosik do puszki, ale problemu sąsiadów to już nie nasza działka i zamyka się drzwi przed potrzebującym.....i nie podzielimy się opłatkiem, bo przecież wybaczanie poprzedzone musi być przeprosinami, pokajaniem sie naszych adwersarzy.

Cytuj:
Ale to odnosi się do mnie?
To odnosi się do wszystkich?

Do wszystkich mieniących się być chrześcijanami.
Podstawowa i fundamentalna różnica między 3 religiami monoteistycznymi to obowiązek wybaczania i jak nakazał Chrystus 77 razy.
Judaizm działa wedle zasady "oko za oko", Islam w imię Allacha czy Mahometa należy zabijać, chrześcijanin musi wybaczać.
A taki, który ostentacyjnie nie potrafi się przełamać opłatkiem ukazuje jedynie, że zupełnie nie rozumie nauki Chrystusa.

Cytuj:
Jaki ma sens przenoszenie jakiś przypadków medialnych na wszystkich ludzi i wyciąganie z tego takich niemiarodajnych wniosków?

Nie na wszystkich ludzi, jedynie na tych, którzy nie dostrzegają nic nagannego w ostentacyjnym demonstrowaniu niezdolności wybaczania, często osób kreujących sią na gorliwych katolików.

Cytuj:
Nie szkodzi.
masz zrobić wszystko, żeby przynajmniej nie było łatwiej. To już lepiej niz nic. To może być uratowanie czyjegoś życia.

Podobnie miała działać prohibicja, w czasie której spożycie alkoholu znacznie wzrosło.
A także znaczny wzrost widzów na filmach zakazanych, gdzie przy braku medialnych, głośnych zakazów wielu nawet nie zauważyło by tych seansów.
Do spadku ilości dokonywanych aborcji nie przyczynił się ustawowy zakaz, ale właśnie edukacja.
Wiedza ukazująca zabijanie dziecka, a nie usuwanie jakiejś "fasolki", jak to mówiono kobietom przed laty, np. w czasach PRL.

Cz sty 29, 2015 9:08
Widzę że w tej dyskusji znalazł się mój post dotyczący innego wątku. :)

Cz sty 29, 2015 9:14

Alus napisał(a):
[
Do spadku ilości dokonywanych aborcji nie przyczynił się ustawowy zakaz, .

Do spadku ilości legalnie dokonywanych aborcji ?

Cz sty 29, 2015 11:35
Cytuj:
equuleuss napisał:
Tak, tylko edukować młodzież w tych sprawach to jest jak próbować powstrzymać narowistego mustanga który co chwila wyrywa się z rąk i pędzi przed siebie. A co do tego żeby pokazać młodzieży że można żyć w zgodzie z Bożymi przykazaniami już widać te uśmiechy i spojrzenia, w czasach kiedy trzynastolatka martwi się że jest nadal dziewicą a to przecież nie wypada.

W takim razie gdzie jest ten złoty środek?

Jak najbardziej rozmawiać z młodzieżą, edukować na wielu płaszczyznach (nie straszyć czy zabraniać).
Pomagać uporządkować swoje wnętrze...Zapomniano słowa: staranne wychowanie, asceza w kontekście wstrzemięźliwości.

Złoty środek? Chyba kto go odnajdzie dostanie Nobla ;)
Cytuj:
medivel_man napisał:
Teoretycznie fajnie. Tylko czy w Edenie wąż to drzewo zostawił samo w sobie? Nie. Powiedział ludziom: "Możecie jeść z tego drzewa".
Bóg mógł sobie Adama i Ewę wychowywać i edukować, ale pojawił się wąż i migiem zniszczył całe to edukowanie.

Tak męskim okiem i w wielkim skrócie.

Bóg dając Adamowi i Ewie wolność pogodził się z ich wyborem.
Jak dobry Ojciec pozwolił im ponieść konsekwencje własnych wyborów. Choć z cała pewnością było to dla Niego bardzo bolesne.

Masz jakiś lepszy pomysł?

Cytuj:
quas napisał:
Oczywiście że można edukować, a raczej tylko mówić o tym dla picu i wymieniać od ręki szereg innych rozwiązań.......byle by nie krytykować i sprzeciwiać się antykatolickiej Platformie która stoi za ułatwieniem i poszerzeniem zabijania dzieci pigułką. Byle by nie walczyć z tym dziełem.
A jak edukować to jak, oczywiście genderem i seksualizacją dzieci w szkołach co wspiera Platforma. Można też pokazywać jak żyć w zgodzie z przykazaniami i śladem Platformy popierać invitro przeciwko Bogu. Można też uczyć odpowiedzialności za rodzinę, odpowiedzialności w wydaniu Platformy czyli związki partnerskie. I nie zapominajmy też o platformerskiej nauce tolerancyjności i otwartości dla sodomizacji.
Dwulicowość nie ma granic.

Nie zgodzę się z Tobą w kwestii edukacji "dla picu".
Nie zgadzam się z założeniami edukacji proponowanymi przez PO. Jestem im przeciwna.
Może zechcesz uważnie przeczytać moje wcześniejsze wypowiedzi w tym temacie.
Co do dwulicowości - myślę że wiesz najlepiej.

Temat o orędziach dotyczących końca świata. Moderacje proszę o przeniesienie do stosownego wątku.

Cytuj:
equuleuss napisał:

Magdaleno, tutaj nie chodzi o to czy kwestionuje ale o to co wnosi ze sobą.

Wiem o tym i rozumiem.

Cytuj:
Ewangelia to dość lakoniczne przekazy, jakby reporterskie, czy nigdy nie pojawiło się pragnienie aby poznać Jezusa bardziej, wiedzieć o nim więcej niż to co jest spisane w Ewangelii? Wiem, to powinno wystarczyć ale czy Bóg ma milczeć?

Zdumiewasz mnie swoim stwierdzeniem na temat Ewangelii. Bóg w niej nie milczy, wręcz przeciwnie - pokazuje całego siebie!!!

Rozumiem że to takie pytanie, by się odrobinę poprzekomarzać.

Pamiętasz moje pytanie czy czytasz Pismo Św?
Wypada się wreszcie przyznać ze po raz pierwszy słowa Pisma Św czytałam i rozważałam na rekolekcjach ignacjańskich.
Teraz rozumiesz?

Cytuj:
Mówiąc osobisty Jezus, mialem na myśli taką sytuację gdzie owszem, chcesz się wschłuchać w słowa Boga w swoim sercu, w jakieś poruszenia tego serca, które zresztą można w rózny sposób interpretować, ale czasem jakby przechodząc obojętnie lub z ostrożnością wobec słów Jezusa w objawieniach.

Osobisty Jezus? Nie ma czegoś takiego w moim pojęciu. Jezus jest zawsze taki sam i dla każdego z nas. Myślę że mogło Ci chodzić o osobistą relacje z Jezusem. Z tym się w pełni zgadzam.

Cytuj:
A tymczasem poruszenia serca i głos wewnętrzny może mowić nam to co chcielibyśmy usłyszeć, tutaj mam czasem większą ostrożność w interpretacji bo wiem jak może działać własna podświadomość.

Nie widzę nic złego w poruszeniach serca, gdy rozważam słowa Pisma Świętego.
Myślę że ostrożność należy zachować w niezatwierdzonych przez KK orędziach.
Można się z nimi zapoznać, ale jestem daleka od tego by uznać je za drogowskaz.

J 6,68. :)

Cytuj:
Pownien stać się narzędziem w ręku Boga, nie szukając swego. On jest tylko przekaźnikiem a jest pewna pokusa wpadnięcia w pychę w tego rodzaju doświadczeniach bo oto Bóg mówi do mnie, jestem wyróżniony, taka postawa nie powinna mieć miejsca.

Wspomniałeś o rozeznawaniu duchów. Najlepszym w tej kwestii jest św. Ignacy Loyola. I wybacz mi ale gdy słyszę słowo wizjoner to moje serce mówi mi by "brać nogi za pas".

Czy pomyślałeś o sobie że możesz być narzędziem w ręku Boga mimo że nie doświadczasz żadnych wizji?
Każdy z nas może być takim bożym narzędziem.

Od wizjonerów trzymam się z daleka.
Możesz to uszanować?

Cytuj:
Ale wizjoner powinien być w szczególny sposób tym narzędziem, właśnie - powinien, ze względu na swoją misję.

Czy mógłbyś powiedzieć dlaczego tak myślisz?

Cytuj:
M-M - No właśnie tylko jak rozróżnić to prawdziwe orędzie?

E -Są na to sposoby,

To prawda. Miedzy innymi dlatego że posłuchałam argumentów KK dotyczących orędzi, wizji itd. jestem sceptyczna co do Medjugorie.

Natomiast orędzia dotyczące Lourdes czy Fatimy jak najbardziej uznaję. Zresztą wiesz o tym bardzo dobrze.

Cytuj:
Sam wizjoner na początku każdego objawienia/wizji czyni znak aby nie ulec zwodzeniu.

Zaciekawiłeś mnie. Czy zechciałbyś ten wątek rozwinąć? O jakim znaku piszesz?

Cytuj:
Orędzia mogą być także takimi faktami, przecież to jest coś co się dzieje naprawdę wokół takiej osoby.

Kluczowe słowo: mogą.
Z tym się zgadzam, że orędzia mogą być...także takimi faktami.
Ale dopóki nie są? Jak je rozumieć?

Cytuj:
Wiem co masz na myśli Magdaleno, to że możesz usłyszeć coś dla siebie z ust kaplana, coś co sprawia że wiesz iż jest to jakimś znakiem dla Ciebie. Ale nadal jest to wyrażone poprzez myśl człowieka, natomiast orędzia są jakby bezpośrednim głosem. I nie tylko dla danej jednostki ale dla wielu.

Uwierz mi to tylko maleńki fragment który rozumiesz. Pamiętasz gdy opowiadałam o Fundamencie i o tym jak rzuciłam palenie. Chyba nie.

Myślisz że Bóg nie może się objawić poprzez zwykłego, prostego człowieka?
A św. Faustyna?
Mała Arabka?
I ta święta Afrykanka Bakhita?

Dobrego dnia dla wszystkich :)

Cz sty 29, 2015 12:00

Verbal napisał(a):
Alus napisał(a):
[

pigułka działając antyimplantacyjnie i aborcja niszczą życie ludzkie
spadek aborcji okupiony jest nieszczeniem zycia w fazie zarodka, który się
nie zdążył implantować

i z czego tu się cieszyć?

Cz sty 29, 2015 12:03
Cytuj:

Nielegalnych.

Cytuj:
nie zdążył implantować

Pigułka to przyszłość, ja mówię o ostatnich latach, gdy ludzie posiedli wiedzę o ciąży od chwili poczęcia.

Cz sty 29, 2015 12:11

Alus napisał(a):
Cytuj:

Nielegalnych.
.

A skąd to wiemy ?

Cz sty 29, 2015 12:16

Cytuj:
nie zdążył implantować

Alus napisał(a):

Pigułka to przyszłość, ja mówię o ostatnich latach, gdy ludzie posiedli wiedzę o ciąży od chwili poczęcia.

Możesz jaśniej? bo nie rozumiem.

Cz sty 29, 2015 12:30
Verbal napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

Nielegalnych.
.

A skąd to wiemy ?

Z różnych opracowań.

Cytuj:
Możesz jaśniej? bo nie rozumiem.

Mówię o aborcjach dokonywanych w gabinetach ginekologicznych.
Ile będzie skutkiem pigułki, ile naturalnych fizjologicznych, nikt nie oszacuje.

Cz sty 29, 2015 12:36

@ alus

przepraszam, coś mi się pokręciło - to nie Ciebie miałam zacytować
i nie do Ciebie miała być uwaga podsumowana "I z czego tu się cieszyć"

jeszcze się nie dogrzebałam w wątku jaki miał być właściwy
adresat tej uwagi

Cz sty 29, 2015 12:43

Alus napisał(a):
Z różnych opracowań.
[e.

A są jakieś wiarygodne ? Jakoś wątpię.

Cz sty 29, 2015 12:50
Verbal napisał(a):
Alus napisał(a):
Z różnych opracowań.
[e.

A są jakieś wiarygodne ? Jakoś wątpię.

Trudno o 100% wiarygodność, bo ani 30 lat temu aborcja nie stanowiła chluby dla kobiety, a aktualnie dochodzi jeszcze zagrożenie karą. Zatem trudno precyzyjnie zliczyć.
Niemniej kto żył w tamtych czasach, wie ile kobiet na oddziałach ginekologicznych dokonywało aborcji i jak oblężone były prywatne gabinety znanych lekarzy aborcjonistów. Przez kilka lat mieszkałam obok takiego gabinetu.....tam zawsze były tłumy kobiet.
Zresztą w tamtych latach tajemnicą poliszynela było do którego lekarza iść z dolegliwościami chorobowymi, a który specjalizuje się w aborcjach.

Cz sty 29, 2015 13:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona