Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 17, 2025 5:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Młodzi nieświadomie wplątani w gusła? 
Autor Wiadomość

Post Re: Młodzi nieświadomie wplątani w gusła?
WIST napisał(a):
Ludzie odchodzą od wiary, albo tak naprawdę nigdy nie byli w niej ugruntowani,

Ludzie nie odchodzą od Boga Oni nadal w Niego wierzą bo są uczciwi, mówią prawdę, nie krzywdzą, nie kradną....... Ale jak widzą w kościele katolickim takie twory jak ksiądz-biznesmen, ksiądz-pedofil, ksiądz-bioenergoterapeuta, ksiądz od magii i czarów, ksiądz-manipulator, ksiądz- prowokator to się nie dziwię, że odchodzą z niego.

Śr kwi 01, 2015 4:13
WIST napisał(a):
Raz jeden miałem okazje doświadczyć owego spoczynku w Duchu Św.
Zaraz zaraz. Raz w życiu doświadczyłeś bezpośrednio obecności Stwórcy. Byłeś w Niebie. I tak ot przechodzisz nad tym do porządku dziennego. Nie tęsknisz za tym stanem, nie chcesz do niego wracać.

Ja naprawdę się gubię. Ten "spoczynek" to jest naprawdę doświadczenie Boga, czy tylko tak sobie go bluźnierczo nazywacie?

Śr kwi 01, 2015 6:37
zefciu napisał(a):
WIST napisał(a):
Raz jeden miałem okazje doświadczyć owego spoczynku w Duchu Św.
Zaraz zaraz. Raz w życiu doświadczyłeś bezpośrednio obecności Stwórcy. Byłeś w Niebie. I tak ot przechodzisz nad tym do porządku dziennego. Nie tęsknisz za tym stanem, nie chcesz do niego wracać.

Ja naprawdę się gubię. Ten "spoczynek" to jest naprawdę doświadczenie Boga, czy tylko tak sobie go bluźnierczo nazywacie?

Bluźnierczo podobno wypowiadał się także Jezus.
Rada Gamaliela jednak przez wieki jest odrzucana przez "lepiej wiedzących".

Śr kwi 01, 2015 8:03
Alus napisał(a):
Aha - czyli nie odpowiesz na moje pytanie.
Cytuj:
Czego to się człowiek nie dowie. Zdaniem Alus więżę i biczuję odnowowców. Widać jednak coś za uszami mają, skoro na zadanie prostego pytania reagują w ten sposób :(

Śr kwi 01, 2015 8:53
To może być:
  1. Trans hipnotyczny. W naszej kulturze utrwalił się obraz hipnotyzera rodem z serialu o Józefie Balsamo. Tymczasem osba wrażliwa, przepełniona oczekiwaniami i ogólnie nie dająca sobie w życiu rady, może zapaść w pogłębiony trans po kilku słowach i dotyku operatora. Biografia Ericksona pełna jest takich wydarzeń.
  2. Trasn histeryczny, który od powyższego różni się tym, że osoba popada w trans, bez jakiejkolwiek ingerencji innych. Najczęstszym przykładem (i dość płytkim) jest zafascynowanie, w tym młodzieńcze zadurzenie.
  3. Odpoczynek w Duchu Św.
  4. Kontemplacja wlana.
  5. Gusła.
  6. Teatrzyk dla naiwnych. Takie rzeczy też się zdarzają.
  7. Celowa prowokacja, która potem zostanie szyderczo opisana.
  8. "Eksperyment" psychologiczny lub socjologiczny.
Nie wiemy, ale obserwując, co się będzie działo z delikwentami w końcu się dowiemy. Albowiem po owocach poznacie.

Śr kwi 01, 2015 8:59

Dżagob napisał(a):
Ludzie nie odchodzą od Boga Oni nadal w Niego wierzą bo są uczciwi, mówią prawdę, nie krzywdzą, nie kradną....... Ale jak widzą w kościele katolickim takie twory jak ksiądz-biznesmen, ksiądz-pedofil, ksiądz-bioenergoterapeuta, ksiądz od magii i czarów, ksiądz-manipulator, ksiądz- prowokator to się nie dziwię, że odchodzą z niego.

Jeśli tak łatwo się załamują w swojej wierności tej wspólnocie to może powinni i odejść z tego świata, skoro gorszą ich tak ludzie naganni. Nie dziwisz się, ale dzięki Bogu zupełnie inną postawę obrali Apostołowie widząc zachowanie Judasza. Ty byś ich pochwalił że poszli w swoją stronę i wierzyli po swojemu.

Zefciu napisał(a):

Obawiam się że Twoja wizja tego o czym mówimy mija się z prawdą.

Śr kwi 01, 2015 11:09
WIST napisał(a):
Obawiam się że Twoja wizja tego o czym mówimy mija się z prawdą.
Mnie nie obchodzą Twoje obawy nt. mojej wizji. Ja Ci zadałem konkretne pytanie.

Nie pierwszy raz już widzę, że gdy WISTowi zadać pytanie, które mu się nie podoba, zaczyna on rzucać insynuacjami nt. tego, co zadający pytanie myśli. Mam nadzieję, że nie będzie tak jak ostatnio i nie posypią się groźby bana :(

Śr kwi 01, 2015 11:40

Obawiam się to pewna forma retoryczna - nią się z nią nie spotkałeś?

Nie pierwszy raz dostaje ytanie gdzie autor oczekuje jakiejś odpowedzi i nie potrawfi zrozumieć, a przecież to wyraźnie napisałem, że pytanie jest błędne lub źle skonstruowane. I to też jest odpowiedz. Nie byłem w żadnym przedsionku nieba, nie doświadczyłem Boga twarzą w twarz. Tak ciężko jest Ci zrozumieć że źle rozumiesz istotę owego spoczynku? W duchowości jest wiele doświadczeń, których nie oczekujemy, lub doświadczamy rzadko.

Co do bana to czuję się obrażony. Proszę mi udowodnić że kiedykolwiek stosowałem groźby bana jako metoda dyskusji i zamykania komuś ust.

Śr kwi 01, 2015 12:22
WIST napisał(a):
Obawiam się to pewna forma retoryczna - nią się z nią nie spotkałeś?
Nią się z nią spotkałem. Co nie zmienia faktu, że nie odpowiedziałeś na pytanie.

Cytuj:
Nie pierwszy raz dostaje ytanie gdzie autor oczekuje jakiejś odpowedzi
Skandal!
Cytuj:
i nie potrawfi zrozumieć, a przecież to wyraźnie napisałem, że pytanie jest błędne lub źle skonstruowane. I to też jest odpowiedz. Nie byłem w żadnym przedsionku nieba, nie doświadczyłem Boga twarzą w twarz. Tak ciężko jest Ci zrozumieć że źle rozumiesz istotę owego spoczynku?
Teraz owszem - jest to odpowiedź. Zatem następne pytanie: Jaka jest istota owego spoczynku i czemu ma taką dziwaczną, mylącą nazwę?
Cytuj:
Co do bana to czuję się obrażony. Proszę mi udowodnić że kiedykolwiek stosowałem groźby bana jako metoda dyskusji i zamykania komuś ust.
Chodzi mi o ten wątek: viewtopic.php?f=15&t=35278&start=0

Śr kwi 01, 2015 12:34
zefciu napisał(a):
Alus napisał(a):
Aha - czyli nie odpowiesz na moje pytanie.
Cytuj:
Czego to się człowiek nie dowie. Zdaniem Alus więżę i biczuję odnowowców. Widać jednak coś za uszami mają, skoro na zadanie prostego pytania reagują w ten sposób :(

Jeżeli bowiem od ludzi pochodzi ta myśl, czy sprawa, rozpadnie się, a jeżeli rzeczywiście od Boga pochodzi nie potraficie ich zniszczyć, i może się z czasem okazać, że walczycie z Bogiem(Dz 5,38-39)
Co jeszcze dodać?

Śr kwi 01, 2015 12:52
Moderator

zefciu napisał(a):
Zatem następne pytanie: Jaka jest istota owego spoczynku i czemu ma taką dziwaczną, mylącą nazwę?

Spoczynek w Duchu (zakładając, że to z nim właśnie mamy do czynienia) jest jednym z charyzmatów, czyli darów Ducha Świętego przeznaczonych dla budowania wiary chrześcijanina albo i całej wspólnoty.
Nie jest to gratia gratum faciens, a więc łaska uświęcająca, ale gratia gratis data czyli dana nie dla uświęcenia, ale dla jakiejś duchowej korzyści.
Do gratia gratis data należą te wszystkie dary, które Apostoł Paweł wymienia w 1Kor 12, czy inne przez niego nie wymienione. Są to więc i dar modlitwy językami i mądrości, poznawania, uzdrawiania, rozeznawania, itd...
Nie wiążą się więc koniecznie z jakimś nadzwyczajnym duchowym przeżyciem bezpośredniego doświadczenia obecności Stwórcy, czyli z darem modlitwy mistycznej.

Twoje więc pytanie do @Wista wynika z mylnego rozumienia natury darów. "Spoczynek" (co do którego sam mam mieszane uczucia i wierzę, że w 99% spotkań charyzmatycznych to jakiś efekt psychiczny) nie jest doświadczeniem Boga w sensie mistycznym, lecz co najwyżej doznaniem pokoju przynoszonego przez Ducha Świętego (nie mylić z owocem Ducha Świętego, który jest postawą życiową, a nie jednorazowym doświadczeniem).

Śr kwi 01, 2015 13:58
Zobacz profil WWW
Alus napisał(a):
Jeżeli bowiem od ludzi pochodzi ta myśl, czy sprawa, rozpadnie się, a jeżeli rzeczywiście od Boga pochodzi nie potraficie ich zniszczyć, i może się z czasem okazać, że walczycie z Bogiem(Dz 5,38-39)
Co jeszcze dodać?
Uzasadnienie, że tak jak Sanhedryn chcę kogoś siłą zniszczyć. A przede wszystkim - odpowiedzieć na moje pytania.

@medieval_man - dziękuję za odpowiedź. Niestety z tego, jak przedstawiają to ludzie z Odnowy można odnieść inne wrażenie.

Śr kwi 01, 2015 14:12
Moderator

Można. To fakt. Ubolewam z tego powodu. Charyzmatykom też potrzebna jest formacja.
Ale pracujemy nad tym...
;-)

Śr kwi 01, 2015 14:18
Zobacz profil WWW
medieval dał zadowalającą odpowiedź umiejscawiającą "spoczynek" w rzymskokatolickiej teologii, ale WIST dalej drąży.
WIST napisał(a):
Zefciu a co konkretnie jest nie tak z tym wątkiem?
Wszystko jest OK. W wątku tym ktoś przedstawił porównanie dwóch rytów Mszy, a Ty go zjechałeś na podstawie tego, co sobie wyobraziłeś, że chciał powiedzieć. Wszystko w porządku i w normie :)
Cytuj:
Nie wiem co masz na myśli pisząc istota spoczynku.
Którego z tych słów nie rozumiesz?
Cytuj:
Natomiast nazwa jest zupełnie trafna jak ktoś się orientuje w temacie. Otóż to sam Duch Św. przychodzi przez modlitwy wiernych i działa w człowieku. Czasem człowiek płacze z radości albo uświadamia sobie cieszą swoich grzechów. Czasem się cieszy i śmieje. Różnie jest bo każdy człowiek jest inny.
Dlaczego więc sakramenty święte nie dają zwykle tak spektakuralnych efektów? Czy tam Duch Święty nie przychodzi?

Cz kwi 02, 2015 7:52
zefciu napisał(a):
WIST napisał(a):
Natomiast nazwa jest zupełnie trafna jak ktoś się orientuje w temacie. Otóż to sam Duch Św. przychodzi przez modlitwy wiernych i działa w człowieku. Czasem człowiek płacze z radości albo uświadamia sobie cieszą swoich grzechów. Czasem się cieszy i śmieje. Różnie jest bo każdy człowiek jest inny.
Dlaczego więc sakramenty święte nie dają zwykle tak spektakuralnych efektów? Czy tam Duch Święty nie przychodzi?
Duch Św. tchnie kędy chce.

Cz kwi 02, 2015 13:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona