Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 17, 2025 16:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Jak odejść całkowicie od Boga? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak odejść całkowicie od Boga?
Zycze milej niedzieli :)

N kwi 12, 2015 7:46
Jorgensen napisał(a):
Wlasnie tu w ktorejs z odpowiedzi przeczytalam ze Kaplan zostal powolany do rozgrzeszania i jest posrednikiem Boga. Nie pisze tego zlosliwie ale chce napisac prawde ktora ja widzialam przez 25 lat. Tak sie sklada ze bylam od dziecka sasiadka plebanii ,doslownie przez plot ,rowniez sasiadka pieknego starego Koscolka. Wychowywalam sie w sasiedztwie roznych ksiezy bo czesto sie zmieniali. Tak sobie pomyslalam juz dawno jezeli Pan Bog ma takich posrednikow jak ja widzialam i im odpuszcza te grzechy to i mnie odpusci ze ja w tych posrednikow przestalam wierzyc.

Jeśli wyznamy grzechy swoje, wierny jest Bóg i sprawiedliwy, i odpuści nam grzechy i oczyści nas od wszelkiej nieprawości (1 J 1,7-9)
I Wyznawajcie zatem sobie nawzajem grzechy, módlcie się jeden za drugiego, byście odzyzkali zdrowie (J 5,15)
Bóg jedyny odpuszcza grzechy, a w spowiedzi przed drugim człowiekiem wyrzucamy jedynie to co nas uwiera, przeszkadza funkcjonować.
Prawosławni także wyznają swoje grzechy księdzu (bez konfesjonału), protestanci poza spowiedzią generalną także praktykują spowiedź indywidualną, nazywana rozmową duszpasterską.
W społeczeństwach ateistycznych konfesjonał zastąpiła leżanka u psychoanalityka.

N kwi 12, 2015 8:26

Moi drodzy . Nie mam ochoty juz dyskutowac. Weszlam na ta strone zeby zobaczyc czy w Polsce sie cos zmienilo jesli chodzi o koscol. Widze jednak ze nie duzo. Wdalszym ciagu jest : Boj sie Boga , masz grzech, i cytaty z Biblii. Ja mam Biblie ktora ma 100 lat , Stare i Nowe, testamenty rowniez dla dzieci. Chcialam powiedziec ze zycie jest piekne dla tych ktorzy do tego daza duchowo. Dbajmy tez o nasza przyrode( nie za duzo samochodow) zeby bylo czym oddychac. Pozdrawiam :-D

N kwi 12, 2015 10:18
Jorgensen napisał(a):
Moi drodzy . Nie mam ochoty juz dyskutowac. Weszlam na ta strone zeby zobaczyc czy w Polsce sie cos zmienilo jesli chodzi o koscol. Widze jednak ze nie duzo. Wdalszym ciagu jest : Boj sie Boga , masz grzech, i cytaty z Biblii. Ja mam Biblie ktora ma 100 lat , Stare i Nowe, testamenty rowniez dla dzieci. Chcialam powiedziec ze zycie jest piekne dla tych ktorzy do tego daza duchowo. Dbajmy tez o nasza przyrode( nie za duzo samochodow) zeby bylo czym oddychac. Pozdrawiam :-D

W żadnym tłumaczeniu/ wydanie nie wymazano z Biblii słowa "grzech" i przykazanie Jezusa Nie lękajcie się.

N kwi 12, 2015 10:46

Alus napisał(a):
Żadne tłumaczenie, czy wydanie nie wymazała z Biblii słowa "grzech" i przykazanie Jezusa Nie lękajcie się.

Nie lękajcie się ale pamiętajcie gehenna czeka. ;)

N kwi 12, 2015 10:55

Gehenna juz jest. Wlasnie moja corka i ziec pomagaja biednym dzieciom w Nicaraguii a ja z mezem tutaj gdzie zyjemy.

N kwi 12, 2015 11:34
Dindala napisał(a):
Alus napisał(a):
Żadne tłumaczenie, czy wydanie nie wymazała z Biblii słowa "grzech" i przykazanie Jezusa Nie lękajcie się.

Czeka.....przecież ludzi którzy świadomie ją wybierają, nie można zawieść.

N kwi 12, 2015 11:47

Piotrek35 napisał(a):
A gdzie ja niby napisałem, że nie wierzę w Boga?
Wierze, ze istnieje, ale nie chce mieć z nim nic wspólnego ani teraz ani po śmierci ciała.
Byłem katolikiem i wiem, że Bóg do niczego nie zmusza, więc nie zmusi mnie do życia wiecznego, tylko nie wiem w jaki sposób mam to załatwić formalnie. Nie chce tez Boga oglądać po śmieci ciała, dlatego chce to załatwić na ziemi, tylko nikt mi nie chce pomóc :(

Dusza jest nieśmiertelna, więc lepie sobie pomyśl jak chcesz spędzić wieczność, wiesz możesz się odwrócić tyłem i Boga nie oglądać ale przez wieczność Ci się to znudzi i kiedyś się odwrócisz i może oglądanie go Ci się spodoba. W końcu jest, to największa nagrodą na jaką każdy człowiek czeka.

N kwi 12, 2015 16:15

Alus napisał(a):
Dindala napisał(a):

Czeka.....przecież ludzi którzy świadomie ją wybierają, nie można zawieść.

No tak, jacy oni głupi ci ludzie, mogą tak łatwo wybrać niebo a wybierają piekło, co Alus. ;)

N kwi 12, 2015 17:17

Dindala napisał(a):

No tak, jacy oni głupi ci ludzie, mogą tak łatwo wybrać niebo a wybierają piekło, co Alus. ;)

Magnes w postaci kija i marchewki. Mój ulubiony :)

N kwi 12, 2015 17:44

Co do gehenny to jest tez w Polsce. Duzo ludzi na wsiach jest w nieswiadomosci i ksieza robia co chca. Dwa lata temu bylam w Polsce. Jedna z wiernych dostala za pokute posprzatanie plebanii a mezczyzna narabanie ksiedzu drzewa. Czy to nie jest smieszne.? Po spowiedzi i po odprawieniu takiej pokuty napewno pojda prosto do nieba. Zalecam troche reformy w kosciele. Jeszcze co sie nie zmienilo to podwojna moralnosc . Czy to jest normalne ze czlowiek idzie do spowiedzi i dzien po spowiedzi robi to samo co przed spowiedza. Dla mnie to jest nie dopomyslenia. Czyz by nie przydalo sie tych ludzi prowadzic do swiadomosci ? Do odpowiedzialnosci za samego siebie? Mialam juz nie pisac ale chce wyzucic z siebie to co mnie irytuje.Moim zdaniem Jedno jest niebo dla wszystkich.

N kwi 12, 2015 18:07

Jorgensen napisał(a):
Co do gehenny to jest tez w Polsce. Duzo ludzi na wsiach jest w nieswiadomosci i ksieza robia co chca. Dwa lata temu bylam w Polsce. Jedna z wiernych dostala za pokute posprzatanie plebanii a mezczyzna narabanie ksiedzu drzewa. Czy to nie jest smieszne.? Po spowiedzi i po odprawieniu takiej pokuty napewno pojda prosto do nieba. Zalecam troche reformy w kosciele. Jeszcze co sie nie zmienilo to podwojna moralnosc . Czy to jest normalne ze czlowiek idzie do spowiedzi i dzien po spowiedzi robi to samo co przed spowiedza. Dla mnie to jest nie dopomyslenia. Czyz by nie przydalo sie tych ludzi prowadzic do swiadomosci ? Do odpowiedzialnosci za samego siebie? Mialam juz nie pisac ale chce wyzucic z siebie to co mnie irytuje.Moim zdaniem Jedno jest niebo dla wszystkich.

Idealną puentą odnośnie tego co napisałaś są słowa Kisiela, że "Najgorsza z niewoli jest ta, której już nikt nie dostrzega".

Ludzie nie będą świadomi, jeśli nie zdadzą sobie sprawy lub ktoś ich nie uświadomi, że rodzą się wolni, równi i mają jednakowe prawo dążenia do szczęścia. Są to wartości nadrzędne, których żadna wiara czy niewiara nie może z nich wyrugować.

N kwi 12, 2015 18:31

Masz racje czlowiek rodzi sie wolny. Pozniej zostanie zaprogramowany przez rodzicow, szkole, prace, religie.itd. Jesli sie chce poswiecic troche czasu to mozna zapytac samego siebie : kim jestem? Do tej wolnosci i czystosci mozna dazyc jak sie ma na to czas nie uganiajac sie za czyms innym ,ziemskim. Na przyklad gdybys byla daoptowana do innego kraju to bys mowila innym jezykiem , wyznawala inna wiare itd.itd. Ja proponuje napisac to wszystko np. na szybie, flamastrem. Nazywam sie tak , i po prostu cale zaprogramowanie. Dobre i zle. Zbiegiem czasu oczyszczajac swoja dusze zetrzec z szyby to co jest zle. Tak pracujac nad soba mozna dojsc do tego kim sie jest. Ja nie jestem idealna ,swojej szyby jeszcze nie wyczyscilam ale nie ustannie daze do tego.

N kwi 12, 2015 19:28

Jorgensen napisał(a):
Jesli sie chce poswiecic troche czasu to mozna zapytac samego siebie : kim jestem? (...) Ja proponuje napisac to wszystko np. na szybie, flamastrem. Nazywam sie tak , i po prostu cale zaprogramowanie. Dobre i zle. Zbiegiem czasu oczyszczajac swoja dusze zetrzec z szyby to co jest zle. Tak pracujac nad soba mozna dojsc do tego kim sie jest.

No i ? Do czego doszłaś Jorgensen? Co zostało na tej szybie? ;)

N kwi 12, 2015 19:39

Ach Dindala ciekawa/ciekawy jestes. Co zostalo na szybie to dla siebie zostawie. Jedno wiem jestem dzieckiem Bozym. Pan Bog kazal wybaczac to przyjdzie czas ze i ja wybacze. :)

N kwi 12, 2015 19:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona