Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Następna strona
 Aborcja... Czy uda się wam obalić argumenty? 
Autor Wiadomość

Wydaje mi się, że pilaster miał na myśli - to, że bywają osoby, dla których zabicie a tym bardziej - zjedzenie zwierzęcia jest barbarzyństwem.
Ale aborcja - jest czymś co barbarzyństwem nie jest - i nie widzą w tym niczego złego.

Zabicie zwierzęcia - zło.
Aborcja - złem nie jest.

Ano jeśli tak... to ci ludzie trochę sobie zaprzeczają...

Śr maja 18, 2005 23:19

Pytanie jest bzdurne, ponieważ składa się z niepoprawnie użytych pojęć.
Człowiek to istota złożona z ciała i duszy.
Zbiór istot złożonych z ciała i duszy bez duszy jest zbiorem pustym.
Pytanie Irbisola brzmi więc: "Jak traktowałabyś byt nieistniejący?"

Napisałem przecież:
Cytuj:
Pytanie nie jest sprzeczne, oczywistym wydawał mi się fakt że używając słowa "człowiek/ludzie bez duszy" opisuję organizm biologiczny o identycznym jak człowiek (ten z duszą) genotypie, tak samo wyglądający i tak samo zachowujący się - praktycznie nie do odróżnienia przy pomocy metod naukowych od prawdziwego człowieka (z duszą).
Jeżeli lubisz być tak ścisła, to przyjmijmy, że człowiek (bez cudzysłowów) to organizm z ludzkim genotypem i duszą, a "człowiek" - bez duszy.

Załóżmy że dowiadujesz się nagle, że ludzie nie mają duszy (są "ludźmi") - czyli masz na ten temat takie samo zdanie jak ateiści. Czy - podobnie jak ateiści - traktowałabyś pozostałych "ludzi" humanitarnie, czy już takiego sensu ani obowiązku byś nie widziała?

Cytuj:
A gdyby się okazało, że część ludzi ma duszę, a część nie - bo np. zostali sklonowani. Mielibyśmy więc ludzi z duszą i "ludzi" - obie wersje myślace, czujące, jedyna różnica polegałaby na (nie)posiadaniu duszy. Czy ci bez duszy mieliby powody do obaw z związku z tym co napisałaś wcześniej: Cytat:
Bez duszy człowiek jest tylko zwierzęciem i jego zabicie nie różni się niczym od zabicia świni na szynkę

Terminologia została zdefiniowana, dokładnie określiłem różnicę między bytami o które pytam.
Wyjaśnienia są 2:
1. Albo masz sklerozę i nie pamiętasz, że takie rozróżnienie nastąpiło.
2. Albo pamiętasz, tylko próbujesz się wymigiwać.

Obie możliwości nie świadczą o tobie najlepiej.

Co do nierozumienia twoich stwierdzeń:
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=61009&a#61009

Cz maja 19, 2005 9:42

GDYBY ISTNIAŁA istota z genotypem jaki znany nam jest wyłącznie jako ludzki.
I GDYBY zostałoby naukowo udowodnione że jest to byt nie posiadający duszy a jedynie ciało o wspominanych własnościach gatunku homo sapiens,
to jest to ZWIERZĘ o takim a nie innym miejscu w systematyce i nic poza tym

Cz maja 19, 2005 9:56

Co do niezrozumienia moich stwierdzeń, twój podpis nadal jest niczym innym jak tylko pokrętną nadinterpretacją moich słów

Cz maja 19, 2005 9:58

w sumie na tej samej zasazie co Asienkka można stwierdzić, że zabijanie dzieci do lat 2 złem nie jest...

ups, napisałem niejasno, miałem na myśli:
na tej samej zasadzie co ci ludzie...a poza tym nieuważnie przeczytałem więc pomińmy ten post milczeniem. :)

Cz maja 19, 2005 11:48

Podtrzymuję to co powiedziałam:
I GDYBY zostałoby naukowo udowodnione że jest to byt nie posiadający duszy a jedynie ciało o wspominanych własnościach gatunku homo sapiens,

Super że zrozumiałaś, ale nie o to pytałem - z tym co napisałaś nawet się zgadzam.
Pytam, czy w przypadku o którym piszemy, zabicie takiego "człowieka" jest moralnie tym samym co zabicie świni na szynkę.

Cz maja 19, 2005 12:28

Podtrzymuję to co powiedziałam:

Jeszcze raz powtarzam, po co w to wszystko mieszać duszę.
W kontekście aborcji to jako jej przeciwnik motywuję się bardzo prosto... z tego zarodka, jeśli nie przeszkadzać wyrosnie inny CZłOWIEK - czyli stwór podobny bardzo do mnie... to mi zupełnie wystarcza by .... wystarczy wczuć się w jego dolę.

Cz maja 19, 2005 12:36

pilaster napisał(a):
No, myślę, że znalazłaby się gorsze, np Auschwitz, Kołyma, czy islam. :-)

Z tym islamem to przegiąłeś. Jak już to fundamentalizm islamski.

Własnie, że nie fundamentalizm a islam jako taki. Fundamentalizm, czyli staranne postępowanie zgodnie z zasadami swojej religii, sam z siebie nie jest groźny. Motek jest fundamentalistą, i Agniulka jest fundamentalistą, a nie zagrażają oni nikomu. (no chyba że sie mylę :biggrin: ) Tymczasem islam jako jedyna z wielkich religii ma wpisany w siebie nakaz fizycznego tępienia niewiernych, z którego można chwilowo odstąpić wyłącznie z powodów taktycznych. Fundamentaliści islamscy po prostu przestrzegają tu nakazów swojej religii.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz maja 19, 2005 17:49

No, myślę, że znalazłaby się gorsze, np Auschwitz, Kołyma, czy islam.

Zastanawiałeś się kiedyś kim byli ludzie zdolni do stworzenia tego typu miejsc czy religii i dlaczego to zrobili ?

Cytuj:
A to niby dlaczego? Aż do XX wieku nie było inaczej. I jakoś sie to kręciło

Ano dlatego, że XX w. jest już za nami ... skończył się feudalizm (przynajmniej u nas, no może prawie się skończył ;]) i czas zacząć myśleć w nieco inny sposób ...

Cytuj:
Co racja to racja. W tym czciciele zygoty przypominają socjalistów. Każą rozdawać bezdomnym mieszkania, ale żaden z nich żadnego bezdomnego pod swój dach

;]

Cytuj:
Można liczyć na to, że obie ofiary gwałtu (matka i dziecko) do siebie się w końcu zbliżą.

W tym wypadku dziecko nie jest ofiarą gwałtu ... dziecko jest owocem gwałtu. Dla matki zawsze będzie stanowiło przypomnienie tego zdarzenia ... przezwyciężenie tego wymaga potwornej siły i żelaznej osobowości ... a tacy ludzie rzadko dają się gwałcić ...

Cytuj:
Wiem do czego zmierzasz. Do udawanej moralności. Moralność cudzym kosztem.Zakaz aborcji i noworodki na śmietnikach.... I na to i na to drugie się nie godzę. Więc zakaz aborcji stosuję wewnętrznie... na swoim własnym przykładzie. Tyle wszak mogę dać z siebie w tej kwestii.

I bardzo dobrze, także moim zdaniem najlepszym sposobem na zmienianie świata jest stosowanie własnych zasad w praktyce bez narzucania ich innym ... ;]

Cytuj:
Znam osobiście przybnajmniej dwie osoby z domów dziecka... mają naprawdę szczęśliwe rodziny. Mają też odpowiednie pozycje społeczne.

Ale nie jest to jednak standard prawda?

Cytuj:
Aha, więc ojciec ma prawo tylko wyjść z domu, ale matka ma prawo zabić... [...]

Matka może odmówić miejsca do rozwoju. Załóżmy sytuację w której ktoś by przeżyć musi pić twoją krew i tylko twoją ... (dziwne ale to tylko założenie), masz prawo odmówić mu swojej krwi nawet jeżeli go to zabije ?

Cytuj:
Najbardziej podstawowym prawem człowieka jest prawo do życia, a dopiero potem do towarzystwa innych osób.

Ale życie to dar który otrzymujemy od rodziców. Darów nie można żądać ...

Cytuj:
Moją odpowiedż moderator usunął.
Chyba to już wiedza powszechna, że w wyniku kontaktów męsko-damskich mogą rodzić się dzieci. Skoro to wiedza powszechna... więc odpowiedzialność też powinna być powszechna. Skorą się na coś decyduję to ... skutki przewidzieć mam obowiązek. Odpowiedzialność zaczyna się wcześniej.
Przemoc to osobny rozdział.

Oj, nie ma co się oszukiwać, że ludzie uprawiają seks tylko po to by mieć dzieci. Rzeczywiście brak prawidłowego zabezpieczenia to brak odpowiedzialności, zawsze jest jednak jeszcze antykoncepcja "po". Naprawdę ilość przypadków aborcji do jakiej dochodzi jest tylko i wyłacznie wynikiem braku wiedzy i skrajną głupotą zainteresowanych. Jednym problemem jest przerwanie procesu powstawania nowego człowieka, drugim jednak ogromny wpływ na psychikę i trwałe często bolesne wspomnienia ...

Cz maja 19, 2005 17:51

Wydaje mi się, że pilaster miał na myśli - to, że bywają osoby, dla których zabicie a tym bardziej - zjedzenie zwierzęcia jest barbarzyństwem.
Ale aborcja - jest czymś co barbarzyństwem nie jest - i nie widzą w tym niczego złego.

Zabicie zwierzęcia - zło.
Aborcja - złem nie jest.

Czyli awansowałem już do rangi klasyka, którego teksty sa rozkładane pod kątem "co autor chciał przez to powiedzieć" :biggrin:

Ale oczywiście masz rację. Grom prezentuje tu taką postawę: Zabicie zwierzęcia źle, zabicie płodu (niezaleznie jak ocenia się stopień jego człowieczeństwa) dobrze. :cry:

Cz maja 19, 2005 17:56

Matka może odmówić miejsca do rozwoju. Załóżmy sytuację w której ktoś by przeżyć musi pić twoją krew i tylko twoją ... (dziwne ale to tylko założenie), masz prawo odmówić mu swojej krwi nawet jeżeli go to zabije ?

Jeżeli jego zaistnienie w tej sytuacji jest skutkiem mojego działania to nie mam takiego prawa.
Cytuj:
Cytuj:
Najbardziej podstawowym prawem człowieka jest prawo do życia, a dopiero potem do towarzystwa innych osób.

Ale życie to dar który otrzymujemy od rodziców. Darów nie można żądać ...

I też żadne dziecko nie żąda, żeby rodzice je poczęli. Natomiast jak już ten dar życia ktoś otrzymał to nikt nie ma prawa mu go zabrać. Dziecko poczęte już ten dar otrzymało, tak samo jak dziecko które już żyje poza macicą - czy to też rodzic może zabić, bo on dał mu życie??
Cytuj:
zawsze jest jednak jeszcze antykoncepcja "po"

Wybacz, ale nazywanie pigułki powodującej poronienie "antykoncepcją" świadczy albo o niezrozumieniu słów których się używa, albo o celowej i perfidnej nimi manipulacji.

Cz maja 19, 2005 18:01

1. Założenie jest bzdurne. Ale załóżmy że nie chodzi o picie tylko o transfuzję. Jeżeli jestem jedyną osobą na świecie która może danej osobie uratować życie przez transfuzję krwi to mam w 100% moralny obowiązek to zrobić, a odmówienie jest równoznaczne z zabójstwem człowieka. Nawet jeżeli nie miałem żadnego udziału w chorobie czy wypadku tej osoby i nawet kiedy jest to zupełnie obca mi osoba. A co dopiero w sytuacji kiedy jest to dziecko poczęte z mojego działania seksualnego i do tego osoba, za którą jako rodzic ponoszę odpowiedzialność.

2. Mniej krwiście mówiąc - Jeżeli np. wskutek mojego nawet nieumyślnego działania czy zaniedbania ktoś doznaje szkody i musi być sztucznie karmiony to moim psim obowiązkiem jest udostępnić mu moje środki finansowe na ten pokarm.

Cz maja 19, 2005 18:08

Jeżeli zostałam zgwałcona to oczywiście nie było mojej woli, ale czy to mnie zwalnia z obowiązku ?

Zgodnie z twoją teorią, jeżeli np. lecę balonem i w czasie lotu orientuję się, że ktoś mi do tego balonu podrzucił małe dziecko nie pytając mnie o zdanie i wbrew mojej woli, to moim świętym prawem jest wyrzucić to dziecko z kosza na pewną śmierć, bo ja go nie zapraszałam do mojego balonu a w dodatku dodatkowo go obciąża więc krócej polecę mając go na pokładzie.

Cz maja 19, 2005 18:13

Cytuj:
No, myślę, że znalazłaby się gorsze, np Auschwitz, Kołyma, czy islam.

Zastanawiałeś się kiedyś kim byli ludzie zdolni do stworzenia tego typu miejsc czy religii i dlaczego to zrobili ?.

Nie raz. I przyznam, że to mnie przerasta. A przeciez wystarczy tylko zawęxic definicję "człowieka" Tamci, to jacyś untermensche, żydzi, wszy, kułacy, burżuje, niewierne psy. I już I to wystarczy. Jeżeli wolno kogoś bezkarnie zatłuc łopata, czy spalić to zawsze się znajda tacy, którzy to zrobią. (np w Jedwabnem)

Cytuj:
Ano dlatego, że XX w. jest już za nami ... skończył się feudalizm (przynajmniej u nas, no może prawie się skończył ;]) i czas zacząć myśleć w nieco inny sposób ...

Jest na ten temat niezła książka "Seks Przyszłości". Polecam. Zapewne ludzkie zachowania będą ciążyć w strone w książce opisaną. Ale zawsze znajda się tacy, którzy będą robić dzieci tradycyjnie. Wszak, poza wszystkim innym to sposób znacznie przyjemniejszy, niż zapłodnienie in vitro, czy klonowanie. :)

Cz maja 19, 2005 18:14

W tym wypadku dziecko nie jest ofiarą gwałtu ... dziecko jest owocem gwałtu. Dla matki zawsze będzie stanowiło przypomnienie tego zdarzenia ... przezwyciężenie tego wymaga potwornej siły i żelaznej osobowości ... a tacy ludzie rzadko dają się gwałcić ...

Wstęp przepiękny... faktycznie ... owocem. Dalsze wnioski nieco zalatują pesymizmem... skoro zdecydowała się urodzić... to może stać ją jeszcze na jeden gest (niełatwy)... skierować żal we właściwym kierunku... tzn. od dziecka...
pugCondoin napisał(a):
bardzo dobrze, także moim zdaniem najlepszym sposobem na zmienianie świata jest stosowanie własnych zasad w praktyce bez narzucania ich innym ...

No... powiedzmy w przypadku ruchu prawostronnego np. to bym jednak był za narzucaniem (chociaż sam jestem zdecydowanym wyznawcą lewostronnego). Ale ogólnie zgoda
xenotym napisał(a):
pugCondoin napisał(a):
Znam osobiście przybnajmniej dwie osoby z domów dziecka... mają naprawdę szczęśliwe rodziny. Mają też odpowiednie pozycje społeczne.
Ale nie jest to jednak standard prawda?

Z osób, o których wiem, że są z domu dziecka znam tylko te dwie. Znam też wiele osób, które nie są z domu dziecka, a którym nie wiedzie się specjalnie. Wykonywano wyroki kary śmierci na niewinnych osobach, czyż nie?

Cz maja 19, 2005 18:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Następna strona