Dlaczego Bóg jest śmiertelny?
| Autor |
Wiadomość |
|
JedenPost
|
 Re: Dlaczego Bóg jest śmiertelny?
Ja z kolei rad bym był uzyskać wyjaśnienie, dlaczego Cytuj: W świecie stuprocentowej prawdy nie ma żadnej prawdy. gdy prawdę rozumiemy klasycznie, jako Kod: właściwość sądów polegającą na ich zgodności z faktycznym stanem rzeczy, których dotyczą.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| N cze 05, 2016 11:37 |
|
|
|
 |
|
Dindala
|
JedenPost napisał(a): Ja z kolei rad bym był uzyskać wyjaśnienie, dlaczego Cytuj: W świecie stuprocentowej prawdy nie ma żadnej prawdy. gdy prawdę rozumiemy klasycznie, jako Kod: właściwość sądów polegającą na ich zgodności z faktycznym stanem rzeczy, których dotyczą. To, że rozumiesz tą definicję zawdzięczasz kłamstwu. Bez kłamstwa nie wiedziałbyś co to 'stan faktyczny' i 'stan niefaktyczny'. W świecie stuprocentowej prawdy musi pojawić się choć jeden kłamca, żeby jakakolwiek wiedza była możliwa. Rozróżnianie zawsze jest początkiem wiedzy.
|
| N cze 05, 2016 18:10 |
|
 |
|
ARHIZ
|
Dindalo:
Zatem dlaczego Bóg bytem zależnym od świata? Jak definiujesz stwórcę/stworzone? Czy poeta istotą zależną od wiersza, który stworzył? Czy poeta umiera, gdy podrze własny wiersz albo go zapomni?
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
| N cze 05, 2016 20:27 |
|
|
|
 |
|
Robek
|
Dindala napisał(a): To, że rozumiesz tą definicję zawdzięczasz kłamstwu. Bez kłamstwa nie wiedziałbyś co to 'stan faktyczny' i 'stan niefaktyczny'. W świecie stuprocentowej prawdy musi pojawić się choć jeden kłamca, żeby jakakolwiek wiedza była możliwa. Rozróżnianie zawsze jest początkiem wiedzy. Od samego początku, to co mówisz nie ma sensu Prawda jest taka że 2+2=4 "stan faktyczny" i żeby to stwierdzić, to nie potrzebuje do pomocy żadnego kłamstwa, żadnego kłamcy który by mówił, że 2+2=150 "stan niefaktyczny" W sumie to jest aż tak głupie! przecież skoro mówisz że do każdej prawdy potrzebne jest kłamstwo, to jakbym chciał sie dowiedzieć ile mam kasy w portfelu, to najpierw musiałbym dać komuś ten portfel, i ktoś by mi to policzył, okłamał mnie mówiąc że mam 2 tyś,"stan niefaktyczny" i dopiero wtedy bym mógł samemu sobie policzyć, i by sie okazało że mam niecałe 600zł "stan faktyczny" Te twoje teorie to sam wymyśliłeś? to wszystko w twojej głowie powstało? a może gdzieś to wyczytałeś?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| N cze 05, 2016 22:11 |
|
 |
|
Dindala
|
ARHIZ napisał(a): Zatem dlaczego Bóg bytem zależnym od świata? Jak definiujesz stwórcę/stworzone? Czy poeta istotą zależną od wiersza, który stworzył? Czy poeta umiera, gdy podrze własny wiersz albo go zapomni? Nie ma poety bez poezji ani poezji bez poety. Cytuj: Od samego początku, to co mówisz nie ma sensu Prawda jest taka że 2+2=4 "stan faktyczny" i żeby to stwierdzić, to nie potrzebuje do pomocy żadnego kłamstwa, żadnego kłamcy który by mówił, że 2+2=150 "stan niefaktyczny" W sumie to jest aż tak głupie! przecież skoro mówisz że do każdej prawdy potrzebne jest kłamstwo, to jakbym chciał sie dowiedzieć ile mam kasy w portfelu, to najpierw musiałbym dać komuś ten portfel, i ktoś by mi to policzył, okłamał mnie mówiąc że mam 2 tyś,"stan niefaktyczny" i dopiero wtedy bym mógł samemu sobie policzyć, i by sie okazało że mam niecałe 600zł "stan faktyczny"  Mając tylko jedynkę nie zbudujesz logiki. Nie mając logiki nie stworzysz arytmetyki. Nie znając arytmetyki nie będziesz wiedział że 2+2=4. Jasne, bo prościej nie potrafię? 
|
| N cze 05, 2016 23:09 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Dindala napisał(a): To, że rozumiesz tą definicję zawdzięczasz kłamstwu. Bez kłamstwa nie wiedziałbyś co to 'stan faktyczny' i 'stan niefaktyczny'.
Nieistotne, że bym nie wiedział. Istotne, że Kod: właściwość sądów polegającą na ich zgodności z faktycznym stanem rzeczy, których dotyczą by istniała, nawet jeśli nie czulibyśmy potrzeby tworzenia takiej pięknej definicji. Mówilibyśmy prawdę, nie zastanwiając się nad tym, może nie mając nawet takiego pojęcia - ale mówilibyśmy. Dindala napisał(a): W świecie stuprocentowej prawdy musi pojawić się choć jeden kłamca, żeby jakakolwiek wiedza była możliwa. A to czemu niby?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pn cze 06, 2016 5:25 |
|
 |
|
Dindala
|
JedenPost napisał(a): Nieistotne, że bym nie wiedział. Istotne, że Kod: właściwość sądów polegającą na ich zgodności z faktycznym stanem rzeczy, których dotyczą by istniała, nawet jeśli nie czulibyśmy potrzeby tworzenia takiej pięknej definicji. Mówilibyśmy prawdę, nie zastanwiając się nad tym, może nie mając nawet takiego pojęcia - ale mówilibyśmy. I co by Ci dało to mówienie? Bez myślenia nie przeżyłbyś na tym świecie nawet sekundy. Stałbyś się obiadem dla pierwszego lepszego zwierzęcia.  Bez myślenia nie ma nawet sensownej mowy. Bez myślenia nie ma żadnych rozróżnień. Dlaczego dzieci potrzebują opieki swoich rodziców? Z powodów o których była mowa wcześniej.
|
| Pn cze 06, 2016 11:44 |
|
 |
|
chwat
|
A była mowa o wielu rzeczach, brak odpowiedzi na pewne argumenty jest bardzo wymowny...
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
| Pn cze 06, 2016 11:52 |
|
 |
|
JedenPost
|
Dindala napisał(a): I co by Ci dało to mówienie? Jak to co? Zadawszy pytanie dowiedziałbym się tego, czego nie wiedziałem. Dindala napisał(a): Bez myślenia (...) Rezygnacji z myślenia nikt nie sugerował, więc nie mam pojęcia czego dotyczy dalsza część tego akapitu.
|
| Pn cze 06, 2016 14:12 |
|
 |
|
ARHIZ
|
Dindala napisał(a): ARHIZ napisał(a): Zatem dlaczego Bóg bytem zależnym od świata? Jak definiujesz stwórcę/stworzone? Czy poeta istotą zależną od wiersza, który stworzył? Czy poeta umiera, gdy podrze własny wiersz albo go zapomni? Nie ma poety bez poezji ani poezji bez poety. To nic nie zmienia. Proponuję eksperyment: narysuj coś a później zniszcz ten rysunek. Umrzesz razem ze swoim dziełem?
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
| Pn cze 06, 2016 14:14 |
|
 |
|
Dindala
|
JedenPost napisał(a): Dindala napisał(a): I co by Ci dało to mówienie? Jak to co? Zadawszy pytanie dowiedziałbym się tego, czego nie wiedziałem. Cytuj: Rezygnacji z myślenia nikt nie sugerował, więc nie mam pojęcia czego dotyczy dalsza część tego akapitu. Bez logiki nie zadałbyś żadnego sensownego pytania, a logika bierze się z opozycji prawda-fałsz. Usuwając fałsz usuwasz logikę (myślenie) a bez myślenia dzieje się to co wyżej. Po drugie bez świadomości fałszu nigdy nie szukałbyś prawdy. Cytuj: To nic nie zmienia. Proponuję eksperyment: narysuj coś a później zniszcz ten rysunek. Umrzesz razem ze swoim dziełem? Nie przetrwa ani rysunek ani ja.
|
| Pn cze 06, 2016 17:51 |
|
 |
|
JedenPost
|
Dindala napisał(a): Bez logiki nie zadałbyś żadnego sensownego pytania, a logika bierze się z opozycji prawda-fałsz. Usuwając fałsz usuwasz logikę (myślenie) a bez myślenia dzieje się to co wyżej. Po drugie bez świadomości fałszu nigdy nie szukałbyś prawdy.
Logika to nie myślenie, jak sugerujesz, a jedynie jego opis, zbiór zasad. Poza tym znów mylisz pojęcia, ponieważ fałsz/nieprawda a kłamstwo dwie różne kwestie.
|
| Pn cze 06, 2016 18:26 |
|
 |
|
Robek
|
Dindala napisał(a): Mając tylko jedynkę nie zbudujesz logiki. Nie mając logiki nie stworzysz arytmetyki. Nie znając arytmetyki nie będziesz wiedział że 2+2=4. Jasne, bo prościej nie potrafię?  Co ty znowu? na co mam cokolwiek budować? jak mam dwa jabłka i dodam do nich kolejne dwa jabłka, to widze że mam cztery  i żadne twoje cudactwa z wymyślaniem jakiś tam arytmetyk nie jest potrzebne 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| Pn cze 06, 2016 18:41 |
|
 |
|
ARHIZ
|
Dindala napisał(a): Nie przetrwa ani rysunek ani ja.
Skąd takie założenie? Czy widziałeś kiedyś twórcę, który umarł po tym jak zniszczył swoje dzieło? Sam - jak mniemam - nie sprawdzałeś, ponieważ boisz się o utratę życia. Mam rację?
|
| Pn cze 06, 2016 20:52 |
|
 |
|
Dindala
|
Moje szanse na porozumienie z kimkolwiek z was są zerowe, ale i tak miło było sobie podyskutować. Internet jest jak narkotyk, więc udaję się na odwyk. Może czasem wpadnę, żeby się z wami czymś podzielić, choć wątpię czy szanse wzrosną choć o promil. Dziękuję wszystkim za dyskusję i do zobaczenia.
|
| Pn cze 06, 2016 22:40 |
|
|
|