Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 20:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 329 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22  Następna strona
 Czy są tutaj katolicy zgadzający sie 100 %z nauka Kościoła? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy są tutaj katolicy zgadzający sie 100 %z nauka Kościo
IrciaLilith napisał(a):
poglądy i interpretacje są bardzo różne,

No dobrze, ale jakie poglądy Cię interesują? W tym wątku mowa jest o stanowisku KK i czy katolicy je popierają. Wiadomo, że co katolik, to przekrój różnych opinii, natomiast stanowisko KK jest jasne i nawet w podanym cytacie przez @Teresse jest napisane, że nie stoi w sprzeczności z wcześniejszym nauczaniem, dla porównania:

Wersja wprowadzona za pontyfikatu JPII:
kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem. Jeżeli jednak środki bezkrwawe wystarczą do obrony i zachowania bezpieczeństwa osób przed napastnikiem władza powinna ograniczyć się do tych środków, ponieważ są bardziej zgodne z konkretnymi uwarunkowaniami dobra wspólnego i bardziej odpowiadają godności osoby ludzkiej. Dzisiaj, biorąc pod uwagę możliwości, jakimi dysponuje państwo, aby skutecznie ukarać zbrodnię i unieszkodliwić tego, kto ją popełnił, nie odbierając mu ostatecznie możliwości skruchy, przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale

Wersja papieża Franciszka:
Wymierzanie kary śmierci, dokonywane przez prawowitą władzę, po sprawiedliwym procesie, przez długi czas było uważane za adekwatną do ciężaru odpowiedź na niektóre przestępstwa i dopuszczalny, choć krańcowy, środek ochrony dobra wspólnego. Dziś coraz bardziej umacnia się świadomość, że osoba nie traci swej godności nawet po popełnieniu najcięższych przestępstw. Co więcej, rozpowszechniło się nowe rozumienie sensu sankcji karnych stosowanych przez państwo – czytamy w zmienionej przez Franciszka wersji Katechizmu. – Ponadto, zostały wprowadzone skuteczniejsze systemy ograniczania wolności, które gwarantują należytą obronę obywateli, a jednocześnie w sposób definitywny nie odbierają skazańcowi możliwości odkupienia win. Dlatego też Kościół w świetle Ewangelii naucza, że kara śmierci jest niedopuszczalna, ponieważ jest zamachem na nienaruszalność i godność osoby, i z determinacją angażuje się na rzecz jej zniesienia na całym świecie

Natomiast zdanie KK na przestrzeni wieków znajdziesz tutaj

IrciaLilith napisał(a):
łącznie z eykazywaniem że Jezus akceptował i wręcz popieral karę śmierci.

W którym miejscu?

So mar 30, 2019 20:04

Jak tak dalej pójdzie to zlikwidują więzienia i karę grzywny i będziemy się zastanawiać czy kara pogrożenia palcem przez ministra sprawiedliwości wielokrotnemu mordercy nie jest zbyt okrutna i nieludzka ;-)

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So mar 30, 2019 20:12

Nie zanotowałam, ale przeglądałam tylko portale katolickie i tego typu teksty mnie zaskoczyły.
Jeśli nie zauważyłaś to wyraziłam spore zdziwienie jakoby Franciszek wprowadził jakieś rewelacje. Dopiero potem zaczęłam szukać, bo mylić się rzecz ludzka i generalnie w oficjalnym nauczaniu potępianie kary śmierci nowością nie jest, ale nastawienie ludzi i szukanie usprawiedliwień lvl master.

Andy- równia pochyła to niemerytoryczny argument. Rozumiem, że jesteś przeciwnikiem kary śmierci zgodnie z nsuczaniem Kościoła.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

So mar 30, 2019 20:20

IrciaLilith napisał(a):
Andy- równia pochyła to niemerytoryczny argument. Rozumiem, że jesteś przeciwnikiem kary śmierci zgodnie z nsuczaniem Kościoła.

Ależ równia pochyła to jest to co obserwujemy! Dawniej karano bestialską śmiercią, potem tylko tak aby wyeliminować z życia mordercę, potem zakazano kary śmierci i są głosy aby nie karać dożywociem, czyli dawać GWARANCJĘ że wyjdzie i będzie mógł dalej mordować.
Jestem tu zgodny z nauką Jana Pawła II w sprawie kary śmierci,

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So mar 30, 2019 20:52

subadam napisał(a):
O nodze juz wielokrotnie bylo i tak dawno sie zdarzylo ze nic z tamtych czasow nie mozna udowodnic.
Mozna tylko wierzyc, lub nie - ja oczywiscie nie wierze.

To nie za bardzo watek o wiarygodnosci cudu odrosniecia nogi ale widzial bym tutaj odpowiedz na tytulowe pytanie watku.
Czy zjawisko odrosniecia nogi nalezy do nauki Kosciola? Moim zdaniem tak
Czy sa katolicy zgadzajacy sie 100%? Moim zdaniem nie. Poniewaz nauka Kosciola to temat tak obszerny, ze jest mnostwo szczegolow z ktorymi ten i ow moze sie zgadzac lub nie. Np, czy sw. Pawel byl w Neapolu?
Chyba ze ograniczymy nauke Kosciola np do dogmatow.
Ktorych i tak zreszta jest tyle ile praw przyrody.

So mar 30, 2019 21:09

Andy, czyli jesteś przeciwnikiem kary śmierci?
Niebezpieczne osoby izolować dla dobra społeczeństwa, oczywiście zapewniając sprzyjające warunki do zmiany przyczyn, które doprowadziły do zbrodni( czyli porządna terapia, dobre warunki bytowe, edukacja), bo przecież wrogów należy kochać. To nie jest nabijanie się z zasady kochania wrogów- to moje podejście.

Poruszyłeś ważną kwestię Robaczku, jak szeroko definiujemy nauczanie Kościoła? Katechizm? Uznane cuda i święci? Tradycje i zwyczaje ,które są bardzo regionalne?

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

So mar 30, 2019 21:14

Jestem przeciwnikiem morderstw. Oczywiście zwolennikiem kary śmierci. Dlaczego niby życie mordercy miało by mieć większe znaczenie niż życie ofiary?? Według Twojego podejścia morderców należy nagradzać?
Z tego że wrogów należy kochać nie wynika że należy kochać wyłącznie wrogów, czy bardziej niż przyjaciół.
Tertulian pisał o chrześcijanach: Zobaczcie, jak oni się miłują
o ile za wrogów należy się modlić, to największa miłość to oddać życie za przyjaciół swoich.
A w 1 List do Tymoteusza: 8 A jeśli kto nie dba o swoich, a zwłaszcza o domowników, wyparł się wiary i gorszy jest od niewierzącego

So mar 30, 2019 21:22
IrciaLilith napisał(a):
Andy, czyli jesteś przeciwnikiem kary śmierci?
Niebezpieczne osoby izolować dla dobra społeczeństwa, oczywiście zapewniając sprzyjające warunki do zmiany przyczyn, które doprowadziły do zbrodni( czyli porządna terapia, dobre warunki bytowe, edukacja), bo przecież wrogów należy kochać. To nie jest nabijanie się z zasady kochania wrogów- to moje podejście.

Kara śmierci jest zbrodnią popełnioną przez społeczeństwo przeciwko pojedynczej osobie, która jest bezradna, Nie mogę tego nazwać karą, to przestępstwo. I możesz zrozumieć, dlaczego jest to popełnione: to zemsta. Społeczeństwo zemściło się, ponieważ człowiek nie przestrzegał zasad społeczeństwa, społeczeństwo jest gotowe go zabić. Ale nikt nie martwi się, ze gdy ktoś morduje, pokazuje, ze człowiek jest chory psychicznie. Zamiast wysyłać go do więzienia lub do egzekucji, powinien zostać wysłany do domu opieki, gdzie moze się nim zająć - fizycznie, psychicznie, duchowo. On jest chory- Potrzebuje całego współczucia społeczeństwa; nie ma kwestii kary, kary.

So mar 30, 2019 21:35

Oj bo się popłaczę. Biedny morderca chce sobie pomordować bo ma takie hobby a opresyjne społeczeństwo nie daje mu tego...

So mar 30, 2019 21:37

Nolda- w końcu ktoś kto ma takie samo podejscie jak ja, popełnianie przestępstw ma przyczyny: choroby fizyczne( dodatkowe chromosomy Y, zaburzenia hormonalne, neuroprzekaźnikowe), zaburzenia psychiczne, dysfunkcyjne środowisko, to nie bierze się z nikąd. Psychopata nie zdecydował, że zostanie psychopatą-
to widać na neuroobrazowaniu, ich mózgi się różnią. Psychopata może mordować, być sadystycznym szefem lub wykonywać pożyteczne społecznie zadania gdzie brak empatii nie szkodzi, a pomaga- kwestia środowiska, wychowania, wsparcia...
Łatwo oceniać nawet bez próby zrozumienia przyczyn, super to chrześcijańskie współczucie i zrozumienie oraz miłość także dla nieprzyjaciół. I Ty Andy czujesz się na 100% katolikiem? Jak rozumiesz przykazanie miłości? Morderca to już nie bliźni?

So mar 30, 2019 21:54

Dla potencjalnego mordercy lepiej jest gdy go kara odstraszy od mordowania.
A dla Ciebie ofiary mordercy to nie bliźni?, są mniej warte niż mordercy?
Choć Ciebie jeszcze można zrozumieć, bo kobiety ujmują się za sprawcami, ale to co pisze nolda nie można zrozumieć.

So mar 30, 2019 21:58

Nie uważam że ofiara jest mniej lub bardziej wartościowa od sprawcy. Gdyby ostre kary korelowały ze spadkiem ciężkich przestępstw może miałoby to sens, ale tak nie jest. Jest korelacja z poziomem życia, edukacją, wyznawanymi wartościami.
Zastanawiałeś się co sprawia, że morderca morduje?

So mar 30, 2019 22:20

To że kary za morderstwa sa śmiesznie niskie

So mar 30, 2019 22:33

To czemu w państwach gdzie stosuje się karę śmierci lub ciężkie więzienie do końca życia bez opcji wyjścia z zasady jest więcej morderstw w przeliczeniu na mieszkańca niż tam gdzie kary są łagodniejsze?

So mar 30, 2019 22:37

A może na odwrót? z powodu przestępstw stosuje się?
U nas do lat 80-tych było o wiele mniej przestepstw.
Za to najbardziej "postepowy" kraj RPA zniosło karę śmierci i nie przeszkadza ludobójstwo Białych przez Czarnych.

So mar 30, 2019 22:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 329 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22  Następna strona