Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Znaki i dowody na istnienie Boga. 
Autor Wiadomość

Post Re: Znaki i dowody na istnienie Boga.
Cytuj:
Sa twarde dowody na istnienie Boga wystarczy kiedy go zaprosisz poprzez modlitwe do siebie ...zaufasz mu i oddasz swoje zycie w jego rece oddaj mu swoje problemy powiedz mu co cie przytlacza.... kiedy to zrobisz poczujesz ulge w sercu a w twoje zycie naplynie spokoj.... zniknie strach i beznadziejnosc w taki sposob objawia sie istnienie Boga.... czyz nie jest to piekny dowod??

A gdzie w tym wszystkim Biblia ? Plączesz się, amadeus..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 27, 2010 10:16

Johnny99 napisał(a):
A to o "katolicyźmie" to skąd ci się wzięło ? Antyklerykalizm jest warunkiem spotkania z Bogiem ?:)

Porownuje to co przekazuje Biblia i to o czym mowia w Kosciele Katolickim nijak to pasuje do siebie....np. wnoszenie na oltarze, oglaszanie ludzi swietymi tworzenie relikwi jak teraz z Popieluszki to sa obrzedy poganskie .... kiedy poczytasz Biblie sam dojdziesz do takiego wniosku :)

Wt kwi 27, 2010 10:17

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Sa twarde dowody na istnienie Boga wystarczy kiedy go zaprosisz poprzez modlitwe do siebie ...zaufasz mu i oddasz swoje zycie w jego rece oddaj mu swoje problemy powiedz mu co cie przytlacza.... kiedy to zrobisz poczujesz ulge w sercu a w twoje zycie naplynie spokoj.... zniknie strach i beznadziejnosc w taki sposob objawia sie istnienie Boga.... czyz nie jest to piekny dowod??

A gdzie w tym wszystkim Biblia ? Plączesz się, amadeus..

Nie oczekuje od ciebie ze to zrozumiesz to juz wyzsza szkola :) z pewnoscia ty masz swoje teorie jesli tak to pozostan przy nich.... :))

Wt kwi 27, 2010 10:19

Cytuj:
kiedy poczytasz Biblie sam dojdziesz do takiego wniosku

Przeczytałem całą Biblię i dochodzę do dokładnie przeciwnego wniosku ;) Tylko że ja przeczytałem całą Biblię, a nie wybierałem sobie pojedyncze fragmenty i interpretowałem je tak, by pasowały do mojego antykatolicyzmu ;) Gdy spróbujesz się z tego wyzwolić, na pewno dojdziesz do tego samego wniosku ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 27, 2010 10:23

amadeus35 napisał(a):

To nie jest wogole dowod.Chodzi mi o twardy,namacalny i obiektywny.Jak mam zaprosić czy zaufać komuś,do kogo istnienia mam spore wątpliwości.
Ap ropo biblii też nie ma tak żadnych dowodow, no bo skąd wiadomo czy Biblia mowi prawdę?Czy przytoczone tak przypowieści się zdarzyły.Co do Nowego Testamentu się nie wypowiem,musiałabym go jeszcze raz przeczytać i przemyśleć.Ale stary Testament interpretuję zupełnie inaczej nić KK,bardziej metaforycznie niż dosłownie.Nie wiem czy dobrze,ale co do żadnej interpretacji pewności nie ma.

Wt kwi 27, 2010 11:52

Nie da się zaufać komuś, kogo się traktuje tak "twardo i obiektywnie".. Bóg to nie jest kamień ! A wątpliwości można mieć zawsze - niektórzy wątpią czy świat istnieje, inni przypominają, że nie masz żadnego "twardego i obiektywnego" dowodu na to, iż osoby które Cię otaczają są osobami takimi, jak Ty.. zresztą - dowód subiektywny jest najsilniejszy ! Gdyby Ci ktoś pokazał matematyczny "twardy i obiektywny" dowód na to, że 2+2=4, to nie wiedziałabyś nawet o co chodzi. Ale wystarczy że SAMA DOŚWIADCZYSZ tego, że jak weźmiesz do jednej ręki dwa jabłka, a potem do drugiej też dwa jabłka, to razem będziesz mieć cztery jabłka - i nie przekona Cię nikt, że to "tylko Twoje złudzenie".

Wt kwi 27, 2010 11:59
Cytuj:
To nie jest wogole dowod.Chodzi mi o twardy,namacalny i obiektywny.Jak mam zaprosić czy zaufać komuś,do kogo istnienia mam spore wątpliwości.

Wiara z definicji nie opiera się dotyku, smaku i węchu.

Wt kwi 27, 2010 12:02

Ale jabłka widać.Jesli mam cztery jabłka i zawołam 100 rożnych osob żeby to potwierdziły to raczej każdy odpowie,że jest cztery.To jest obiektywny dowod.
Cytuj:
że nie masz żadnego "twardego i obiektywnego" dowodu na to, iż osoby które Cię otaczają są osobami takimi, jak Ty.

Można zdobyć takie dowody.Choćby dokumenty medyczne.

Wt kwi 27, 2010 12:04

Cytuj:
Wiara z definicji nie opiera się dotyku, smaku i węchu
(http://pl.wikipedia.org/wiki/Dowodzenie) Jakie dowody rozumowe i doświadczalne są oparciem dla wiary? Czy można rzec, że wiara z definicji nie jest oparta na żadnym dowodzie? Jeżeli tak, to jaki jest sens istnienia tematów "Dowód na istnienie Boga?"

Wt kwi 27, 2010 12:47

Cytuj:
Czy można rzec, że wiara z definicji nie jest oparta na żadnym dowodzie

Wiem co to jest wiara.ale mnie interesuje sam fakt istnienia Boga.Jakieś namacalne dowody znaki.Jeśli nie ma to ok,rozumiem,trudno,ale jeśli takowe są i znajdę to będzoe coś wspaniałego.
Cytuj:
Jeżeli tak, to jaki jest sens istnienia tematów "Dowód na istnienie Boga?"

No ja akurat jestem taką osobą co musi dotknąć sprawdzić zbadać,wiedzieć.Wiara to nie dla mnie.

Kidyś nie było dowodow na istnienie bakterii,DNA i wielu innych rzeczy i zjawisk.Może na istnienie Boga gdzieś też są(o ile Bog istnieje).Chyba w szukaniu,dociekaniu,zadawaniu pytać,dyskutowaniu nie ma nic złego.

Wt kwi 27, 2010 12:57

Cytuj:
Ale jabłka widać.Jesli mam cztery jabłka i zawołam 100 rożnych osob żeby to potwierdziły to raczej każdy odpowie,że jest cztery.To jest obiektywny dowod.

Krasnoludki we śnie też widać. Obiektywnym dowodem nazywasz to, co "potwierdzi 100 osób" ? A ja tu o matematyce.. ;)

Cytuj:
Można zdobyć takie dowody.Choćby dokumenty medyczne.

A co tu mają do rzeczy dokumenty medyczne ? :o Czy uważasz się za dokument medyczny ?

Wt kwi 27, 2010 13:03

Cytuj:
Krasnoludki we śnie też widać

We śnie, nie w rzeczywistości.
Cytuj:
Obiektywnym dowodem nazywasz to, co "potwierdzi 100 osób" ? A ja tu o matematyce.. ;)

Nie potrzeba matematyki wyższej żeby to wyjaśnić.wystarczy policzyć.Tak samo jakbyś chciał dowodzidź,że mak jest czerwony a trawa zielona{wiosną)
Cytuj:
A co tu mają do rzeczy dokumenty medyczne ? :o Czy uważasz się za dokument medyczny ?

Mają dużo bo można po nich stwierdzić
Cytuj:
ż osoby które Cię otaczają są osobami takimi, jak Ty.

Tzn mają kości,narządy,płyny ustrojowe,DNA i wszystkie inne cechy odpowiadające gatunkowi Homo sapiens

Wt kwi 27, 2010 13:10

Cytuj:
We śnie, nie w rzeczywistości.

A to sny nie są rzeczywistością ? Nie istnieją ? Skąd wiesz, że Twoje wrażenie jabłek to nie sen ?

Cytuj:
Mają dużo bo można po nich stwierdzić

A po Biblii można stwierdzić, że Bóg istnieje.. no co - jedno i drugie to przecież literki na papierze ;)

Wt kwi 27, 2010 13:27

Sny istnieją,ale wydarzenia co się tak rozgrywają nie są rzeczywiste.
Cytuj:
A po Biblii można stwierdzić, że Bóg istnieje.. no co - jedno i drugie to przecież literki na papierze ;)

Możesz zostać lekarzem i sam to zbadać.A prowdziwości historyjek z Biblii nie udowodnisz sobie,żadnymi dostępnymi srodkami.

Wt kwi 27, 2010 13:55

Cytuj:
Sny istnieją,ale wydarzenia co się tak rozgrywają nie są rzeczywiste.

Co to znaczy "rzeczywiste" ?

Cytuj:
Możesz zostać lekarzem i sam to zbadać

Co mogę zbadać ? Ja nie chcę badać, czy ktoś ma takie same naczynia krwionośne co ja. Ja chcę zbadać, czy ktoś jest osobą tak samo, jak ja. Przecież może np. nic nie odczuwać, a tylko wyglądać tak jak ja. Albo może go w ogóle nie być, a to wszystko być tylko "snem". A może istnieję tylko ja, a wszystko rozgrywa się w mojej głowie ? A może mnie też nie ma, a "rzeczywistość" jest tylko szeregiem doznań ? Widzisz, niczego nie można "stwierdzić" ;)

Wt kwi 27, 2010 14:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona