skoro Bóg dobry, piękny jak opisujecie na forum
Autor |
Wiadomość |
Idący
|
 Re: skoro Bóg dobry, piękny jak opisujecie na forum
Atimeres napisał(a): To obydwaj jesteśmy jak te "panienki z przeszłością"? Bardziej z przeszłością, niż z przyszłością. Przynajmniej w sensie materialnym. A jeśli chodzi o końce, to pamiętam jak przychodzili "misjonarze" i podawali datę. Chodzili od mieszkania do mieszkania. I głosili, przekonywali. A po wyznaczonej dacie znów chodzili i wyjaśniali, że to błąd w obliczeniach i podawali kolejny termin. Kilka razy. A jednak bywało, że jakieś przepowiednie końca świata się sprawdziły. Np. Jonestown 18 listopada 1978, choć dla ograniczonej ilości osób (909).
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
So lut 22, 2025 9:06 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Człowiek ewolucyjnie posiada tzw. gen Boga. Mówiąc normalnie - pewną niszę w psychice, w emocjonalnosci do bezkrytycznego przyjmowania rozmaitych bajeczek i mitów, słów pięknych, szumnych deklaracji, dymów, kadzideł, dzwonów i szamanskich bębenków. Kibolskich szaliczków. Marszówych werbli pruskich i zawodzen ruskich. Jest to uwarunkowane określoną korzyścią ewolucyjną. Po prostu bez tego trudno byłoby uzyskać spoistość grupy plemiennej. Komiczny atawizm, czasem przydatny do kręcenia filmowych agitek, czasami groźny. https://www.youtube.com/watch?v=tyYAMfvlsas
|
So lut 22, 2025 9:42 |
|
 |
Atimeres
|
Czy Ty masz już taki gen? Ja chyba jeszcze nie mam, skoro nie wszystkie dowcipy wystarczająco rozumiem, a nadto jeszcze mnie uzyskałem na niego licencji od Przeemka. 
|
So lut 22, 2025 10:11 |
|
|
|
 |
Witold33
|
A wiesz, że trochę mam? Ma każdy, w różnym stopniu. Ale moimi Bogami są np. J.S.Bach, Światosław Richter, Johann Brahms, Edison, Truman, Reagan, Bracia Wright, astronom Hubble, a nawet Matejko, choć Czech.
|
So lut 22, 2025 15:07 |
|
 |
Atimeres
|
Podobno zakład oczyszczania miasta interesuje się naszym forum; czuje tu dla siebie łakomy szmal! Koledzy, piszcie tak, żeby tu była poważna teologia, jak tego oczekują odwiedzający nasze strony goście! Nie dajcie nadziei na ponętny zysk dla zakładu oczyszczania miasta.!
|
So lut 22, 2025 16:40 |
|
|
|
 |
Idący
|
Atimeres napisał(a): Koledzy, piszcie tak, żeby tu była poważna teologia, jak tego oczekują odwiedzający nasze strony goście! Sugerujesz, że wszyscy, którzy nie są poważnymi teologami (np. ja nie jestem ani poważnym, ani nawet niepoważnym teologiem) oraz nie są kolegami (płeć), powinni się zamknąć? Z pewnym osiąganiem posłucham tego wezwania. Począwszy od Środy Popielcowej będę milczał.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
So lut 22, 2025 17:15 |
|
 |
mareta
|
Atimeres napisał(a): Podobno zakład oczyszczania miasta interesuje się naszym forum; czuje tu dla siebie łakomy szmal! Koledzy, piszcie tak, żeby tu była poważna teologia, jak tego oczekują odwiedzający nasze strony goście! Nie dajcie nadziei na ponętny zysk dla zakładu oczyszczania miasta.! Znaczy to, że koleżanki mogą pisać jak dotąd? 
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
So lut 22, 2025 17:58 |
|
 |
Atimeres
|
mareta napisał(a): Atimeres napisał(a): Podobno zakład oczyszczania miasta interesuje się naszym forum; czuje tu dla siebie łakomy szmal! Koledzy, piszcie tak, żeby tu była poważna teologia, jak tego oczekują odwiedzający nasze strony goście! Nie dajcie nadziei na ponętny zysk dla zakładu oczyszczania miasta.! Znaczy to, że koleżanki mogą pisać jak dotąd?  Tak, niech tylko mają na uwadze, że po śmieci i odpadki dużymi pojazdami przyjeżdża kierowca z dwoma pracownikami, ale w szoferce miejsca są na... cztery osoby!
|
So lut 22, 2025 20:43 |
|
 |
Mesjasz
|
Nie wiem zdajecie sobie z tego sprawę ale polska aktorka która zmarła w 2014 roku Ania Przybylska to był Duch Święty Przybylska dlatego że przybyła z Nieba, to jest kobieta dlatego symbolem Ducha Świętego jest gołębica samica gołębia.
|
So lut 22, 2025 21:59 |
|
 |
andej
|
Mesjasz napisał(a): Nie wiem zdajecie sobie z tego sprawę Nie wiem zdajesz sobie z tego sprawę z tego, że powinieneś się .leczyć.
|
N lut 23, 2025 5:46 |
|
 |
Mesjasz
|
8.05.2036 koniec tego świata i będzie Nowa Ziemia i Nowe Niebo, faktycznie jest tak jak mówię Ania Przybylska to był Duch Święty ,bo Duch Święty to kobieta duchowa siostra Jezusa Chrystusa, jest większa o Matki Boskiej i to wielokrotnie.
|
N lut 23, 2025 10:38 |
|
 |
Idący
|
O której godzinie? Bo na 10:00 mam zaplanowany zabieg ortopedyczny.
|
N lut 23, 2025 12:35 |
|
 |
Mesjasz
|
Polska to naród wybrany ale nie tylko Polska jest wybrana przez Boga, jest czwórca święta narodów wybranych , to jest Polska ,Ukraina ,Izrael i Rosja w takiej hierarchii w jakiej to wymieniłem.
|
N lut 23, 2025 12:57 |
|
 |
mareta
|
[quote="Mesjasz"]Polska to naród wybrany ale nie tylko Polska jest wybrana przez Boga, jest czwórca święta narodów wybranych , to jest Polska ,Ukraina ,Izrael i Rosja w takiej hierarchii w jakiej to wymieniłem.[/quote
Naród wybrany – istniejący w judaizmie i większości wyznań chrześcijańskich pogląd o szczególnym związku Żydów z Bogiem, który jest niezmienny i przekazany w Starym (Rdz 28,14-15; Pwt 7,7n) i Nowym Testamencie (Rz 11,28n).
Według tego poglądu wybranie narodu izraelskiego jest rezultatem niezbadanej woli Boga, a nie szczególnych zasług tego narodu. Wszystkie nieszczęścia jakie spotykają Żydów są karą za zawiedzenie boskich oczekiwań (Iz 2,3; 60, 1-3; Mi 4,2; Za 8, 13.23).
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
N lut 23, 2025 13:27 |
|
 |
mareta
|
Mesjasz napisał(a): 8.05.2036 koniec tego świata i będzie Nowa Ziemia i Nowe Niebo, faktycznie jest tak jak mówię Ania Przybylska to był Duch Święty ,bo Duch Święty to kobieta duchowa siostra Jezusa Chrystusa, jest większa o Matki Boskiej i to wielokrotnie. Kim jest Duch Święty? Jest Trzecią Osobą Trójcy Świętej. Zatem jest Bogiem i jest równy Bogu Ojcu i Synowi Bożemu. Jedną z najważniejszych rzeczy, które mówi o Nim teologia, jest to, że Duch Święty to Miłość, która łączy Ojca i Syna. „Miłość, która jest tak wielka, że również jest Osobą” – jak pisał benedyktyn o. Szymon Hiżycki. Dary Ducha Świętego Tradycja Kościoła mówi, że można wyróżnić 7 darów Ducha Świętego. Są to dary: mądrości, rozumu, rady, męstwa, umiejętności, pobożności i bojaźni Bożej.
|
N lut 23, 2025 13:30 |
|
|
|