Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 16:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 246 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Następna strona
 W co wierzysz ? 
Autor Wiadomość

pewnie, że gorzej, ale na szczęście nie zauważyłam u siebie tej tendencji...jeżeli Wy tak, to powiem Wam tyle:

jest to forum katolickie i Wy wszyscy tutaj macie w podstawowych sprawach zbliżone poglądy, oparte głównie na nauce kościoła. Dla mnie owa nauka kościoła, a więc i Wasze poglądy, są właśnie często wykoślawianiem prawdy... Absolutnie nie liczę na to, że będziecie się ze mną zgadzać w dyskusjach na tym forum, tak samo, jak na forach niekatolickich, czy wręcz antykatolickich, z Wami nie zgadzałoby się 99% forumowiczów. Jednak ten fakt nie odbiera mi przyjemności dyskutowania z Wami- a zresztą, co Wy byście zrobili bez takich osób jak ja?;) Przeciw komu byście tworzyli wspólne fronty, nudno by tu trochę było...;)

Pozdrówka dla Ciebie, ddv163 i dla całej szanownej reszty!

życie nic nie zmienia, boję się..."

---"Dzisiaj Płaczę"---CREW

Pt sie 27, 2004 22:37
To daj nam przykłady, gdzie "wykoślawiamy prawdę" ...

Pt sie 27, 2004 22:42
Zauważ tylko, że na zasadach zaczerpniętych z tej religii oparte jest cała nowoczesna moralność - i w dużej części prawo.

Pt sie 27, 2004 22:44

Pug !
Zauważ tylko, że na zasadach zaczerpniętych z tej religii oparte jest cała nowoczesna moralność - i w dużej części prawo.

Serio ... możesz podać jakieś przykłady? Chodzi Ci o to, że zodziejstwo i zabójstwa sa karane ... rzeczywiście warto było dwa tysiące lat tworzyć religię dla tak bezcennych odkryć w dziedzinie moralności i prawa ...

Pt sie 27, 2004 22:47
"To przecież dzięki oddziaływaniu chrześcijańskiego orędzia ugruntowały się w sumieniach wielkie ogólnoludzkie wartości, takie jak godność i nietykalność osoby, wolność sumienia, godność pracy i człowieka pracującego, prawo do godnego i bezpiecznego życia, a więc i do korzystania z zasobów ziemi, które z woli Bożej przeznaczone są do użytku wszystkich ludzi"
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... 22002.html

Coś jeszcze dołożyć ?

Pt sie 27, 2004 22:54

To figura retoryczna Wizardzie ... moim zdaniem podatek na kościół jest jedynym uczciwym rozwiązaniem

Figura retoryczna hehe Pugu ty to masz wytlumacznie chyba sobie to zapamietam poopowiadam bzdury, a potem sie wytlumacze iz to nie bzdury tylko figura retoryczna :biggrin: Twom zdaniem podatek na Kosciol bylby jedynym uczciwym rozwiazaniem moim zdaniem dzisiejsze prawo w tej kwestii jest uczciwe i nie widze podstaw by je zmieniac.

Cytuj:
Demokracja ma służyć wolności jednostki a nie wykorzystywaniu mniejszości przez większość. W tej chwili twój kościół zwyczajnie mnie okrada.

Prawo , ktore obowiązuje teraz zatwierdzili politycy wybrani w wolnych i powszechnych wyborach więc jest to prawo ustanowione w demokratyczny sposob. Jeśli uwazasz , ze Kosciol cie okrada to nie masz innego wyboru jak stanąc na czele jakiejs partii wygrac wybory i zmienic to prawo. I wtedy ja będe musial się dostosować do tego prawa albo wyjechac do innego kraju lub stanąć na czele partii , ktora pokona twoja partie i znow zmienic prawo i tak w kolko :) Poza tym z tego co wiem to nie tylko katolicy czerpią zyski z wspomnianego juz funduszu koscielnego ale tez inne wyznania. Stwierdzisz zaraz , ze ty jestes ateista i tobie nic do tego. Pewnie tak jest ale to nie ateisci muszą utrzymywac zabytki ( koscioly itp ) dzieki , ktorym nasz kraj odwiedza kilka tysiecy zagranicznych turystow , ktorzy zostawiaja u nas pieniadze , ktore idą potem do budzetu panstwa.

Cytuj:
Państwo jest strukturą niezbędną dla istnienia zorganizowanego społeczeństwa. Podatki mają na celu umożliwienie funkcjonowania systemu. Religia jest dobrowolna i nie podpada pod takie struktury. Jako taka powinna być finansowana przez własnych wiernych.

Religia to pewien światopogląd w ktory wierzy w danym kraju mniej lub wiecej obywateli jesli zdecydowana wiekoszosc obywateli wierzy w swiatopoglad katolicki to ten fakt ksztaltuje kulture danego kraju ,a w sposob posredni ma wplyw na funkcjonowanie systemu panstwowego. Religia jest dobrowolna i jest finansowana przez wiernych , ktorzy placa podatki , ktore pozniej idą na potrzeby ich Kosciola. Jeśli ty twierdzisz , że jestes okradany ponieważ prawo w Polsce ci sie nie podoba to ja takze mam prawo czuć się okradany jezeli pieniadze z moich podatkow idą na cele sprzeczne z moim swiatopogladem.

Pt sie 27, 2004 23:08

To daj nam przykłady, gdzie "wykoślawiamy prawdę" ...

Zakładam,że Wy, jako katolicy, zgadzacie się z naukami kościoła, a on jak najbardziej "wykoślawia prawdę", tzn. o ile się ze mną zgodzicie, że prawdą można nazwać tekst Biblii..

Prosty przykład- dekalog

Kościół z oryginalnego tekstu 10 przykazań całkowicie wykasował przykazanie drugie (o nieczynieniu i nie kłanianiu się wizerunkom tego, co jest na niebie i na ziemi...) Bo po prostu był to dla kościoła tekst niewygodny- wtedy wziąłby w łeb cały kult świętych itd.
A żeby dekalog nadal zachował formę 10 przykazań, kościół przykazanie dziesiąte podzielił na dwa (stąd obecne 10.przykazanie ma niegramatyczną formę)

Dalej- Oryginalne przykazanie czwarte (obecnie, po wycięciu drugiego, jest ono trzecie) mówi: "Pamiętaj, abyś dzień SOBOTNI święcił [...]"
jednak kościół, coraz bardziej antysemicki, z soboty jako żydowskiego symbolu zrobił niedzielę...By znaleźć teologiczne uzasadnienie dla tej zmiany, kościół przyjął niedzielę jako pamiątkę zmartwychwstania pańskiego (choć tak naprawdę, wg słów św Pawła, jest nią chrzest, a nie niedziela- zob.Kol 2.12) W XV wieku sobó florencki całkowicie zakazał święcenia soboty i w ciągu ostatnich wieków sobota została całkowicie wyparta ze świadomości chrześcijan. Czym jest takie działanie, jeśli nie perfidnym przeciwstawieniem się boskiemu przekazaniu? A co za tym idzie- wykoślawianiem prawdy?? Skoro nazywacie siebie chrześcijanami, to weźcie sobie do serca słowa Jezussa "Daremnie mi jednak cześć oddają, głosząc nauki, które są nakazami LUDZKIMI"

Na razie to tyle. Mam nadzieję, że wiesz o czym mówię, tzn. że znasz oryginalny tekst dekalogu? Jeśli nie, to przytoczę w całości...

pozdrawiam!!

So sie 28, 2004 8:49

http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=5288#5288
Przedostatni post w temacie.

To chyba najczęściej kopiowany link na tym forum :)

So sie 28, 2004 8:59

Jotka, w tym tekście znalazłam tylko odpowiedź na pierwsze z moich zagadnień, a i to mało przekonywujące, bo skoro kościół nie neguje drugiego przykazania, to dlaczego usunął je z wersji katechizmowej? Zdanie o tym, że każdy może sobie to doczytać w Biblii, wcale mnie nie przekonuje, bo wiadomo przecież, że od małego jesteśmy uczeni właśnie tej "ciętej" wersji dekalogu, więc wielu ludziom może nawet nie przyjść do głowy, że różni się ona od wersji biblijnej (a nie znam nikogo -tzn. wśród świeckich- kto przeczytałby Biblię od deski do deski) Nadal podtrzymuję moje zdanie, że drugie przykazanie było dla kościoła niewygodne, bo przecież w IVw. n.e pod wpływem masowo nawracających się pogan kościół przyjął sztukę figuratywną- poganie nie rezygnowali tak łatwo ze swych dawnych bóstw, więc kościół w zamian "zaserwował" im całe rzesze świętych...

So sie 28, 2004 9:25
Temat Dekalogu byl juz poruszany kilkakrotnie na tym Forum.
To juz jest naprawde nudne.
Ilez razy mozna tlumaczyc, ze w oryginalnym tekscie NIE MA numeracji przykazan..

Na temat niedzieli takze juz tutaj toczyla sie dyskusja. Twoja "rewelacja" jest spozniona i niezgodna z prawda .
Niedziela to Pamiatka Zmartwychwstania i Zeslania Ducha Sw..
Dwa najwazniejsze wydarzenia w chrzescijanstwie.
Kiedy zaczeto ja obchodzic.......

Cytuj:
~ 90 n.e. - DIDACHE: " I w dniu zmartwychwstania Pańskiego, który jest dniem Pańskim, spotykajcie się bardziej sumiennie, wysławiając Boga który stworzył wszechświat przez Jezusa, posłał Go do nas, zgodził się na Jego cierpienie i wzbudził Go z martwych. Jeśli w tym dniu nie zgromadzany się, aby usłyszeć zbawcze słowo dotyczące zmartwychwstania, to jak się wytłumaczymy przed Bogiem z naszej nieobecności ... ?" (Konstytucja apostołów - "Ojcowie przednicejscy", tom VII, str. 381).

r. 107 n.e. - IGNACY Z ANTIOCHII: "Nie dajcie się zwodzić obcymi naukami ani starymi baśniami bez żadnego pożytku. Jeśli bowiem dzisiaj jeszcze żyjemy według prawa żydowskiego, wyznajemy, że nie otrzymaliśmy łaski. Tak więc nawet ludzie żyjący dawniej w starym porządku rzeczy doszli do nowej nadziei i nie zachowują już szabatu, ale obchodzą Dzień Pański w którym to przez Jezusa Chrystusa i przez śmierć jego także i nasze życie wzeszło jak słońce. Niektórzy wprawdzie temu przeczą, lecz przecież właśnie przez tę tajemnicę otrzymaliśmy wiarę i po to w niej trwamy, abyśmy okazali się uczniami Jezusa Chrystusa, jedynego naszego Mistrza. Jakże mogliśmy żyć bez Niego, skoro i prorocy będąc w duchu jego uczniami oczekiwali Go jak swego Mistrza? Jest rzeczą bezsensowną mówić o Jezusie Chrystusie i zarazem żyć po żydowsku, ponieważ to nie chrześcijaństwo przyjęło judaizm, lecz judaizm chrześcijaństwo. Gdzie jest chrześcijaństwo, tam nie może być judaizmu" (Ignacy z Antiochii - "Do Kościoła w Magnezji", rozdz. 9).

150 N.E. - JUSTYN: "Niedziela jest dniem w którym się jako Kościół gromadzimy, ponieważ to pierwszy dzień tygodnia i w nim właśnie Jezus nasz zbawiciel powstał z martwych" - ("Św. Justyn - Apologie", apologia I, rozdz. 68).

Nie widze w tym nic antysemickiego, tak wiec twoje rewelacje sa smieszne.
Zanim zechcesz znow skrytykowac, to zapoznaj sie dokladnie z nauczaniem KK, a nie cytuj nam glupawych tekstow z Racjonalisty.

Cytuj:
(choć tak naprawdę, wg słów św Pawła, jest nią chrzest, a nie niedziela- zob.Kol 2.12)

Zanim zaczniesz rzucac cytatami z PS...to najpierw je sama przeczytaj. Bo piszac cos takiego, dajesz jedynie swiadectwo swojej niewiedzy.

pozdrowka

So sie 28, 2004 9:35
Zdanie o tym, że każdy może sobie to doczytać w Biblii, wcale mnie nie przekonuje, bo wiadomo przecież, że od małego jesteśmy uczeni właśnie tej "ciętej" wersji dekalogu, więc wielu ludziom może nawet nie przyjść do głowy, że różni się ona od wersji biblijnej (a nie znam nikogo -tzn. wśród świeckich- kto przeczytałby Biblię od deski do deski

Wiesz, nie wiem kto Ciebie uczyl....ale mnie "od malego" zachecano do czytania Biblii.
To, ze ludzie nie czytaja, jest wynikiem ich wlasnego lenistwa, a nie prob "ukrycia" czegos przez KK.

Ty nie znasz nikogo.....obawiam sie, ze sama takze nie przeczytalas....czego dowod dalas w poprzednim poscie.

pozdrowka

So sie 28, 2004 9:43

Beli i Phantom
Resztę uprzejmości proszę dokończyć na priv.

So sie 28, 2004 10:45

To ja już nie wiem jak mam z Tobą dyskutować, bo dla mnie właśnie przytoczone przez Ciebie teksty są dowodem antysemityzmu kościoła ("Jest rzeczą bezsensowną mówić o Jezusie Chrystusie i zarazem żyć po żydowsku, ponieważ to nie chrześcijaństwo przyjęło judaizm, lecz judaizm chrześcijaństwo. Gdzie jest chrześcijaństwo, tam nie może być judaizmu"), widocznie Ty rozumiesz je inaczej, a na to nie mam wpływu.

PS Jeżeli udało Ci się orzeczytać Biblię w całości, to gratuluję i szcze rze podziwiam :)

So sie 28, 2004 11:24
Dlaczego zmieniasz temat na antysemityzm, a nie ustosunkujesz sie do tego co ci wykazalem?

Brak argumentow i ucieczka w inny temat?

Fragment:
Cytuj:
Gdzie jest chrześcijaństwo, tam nie może być judaizmu

Nie ma sobie nic z antysemityzmu

Antysemityzm - postawa wyrażająca się niechęcią bądź wrogością wobec Żydów lub osób pochodzenia żydowskiego, ich prześladowaniem i dyskryminacją.

Czy w tym zdaniu jest cos z niecheci lub wrogosci do Zydow?
Czy moze raczej stwierdzenie, ze chrzescijanstwo NIE JEST judaizmem.......a to jest chyba jasne.

Czyzbys espejo cierpiala na jakas fobie?

pozdrowka

So sie 28, 2004 11:32

Temat Dekalogu byl juz poruszany kilkakrotnie na tym Forum.
To juz jest naprawde nudne.

Jeśli byłbyś łaskaw zauważyć, ja na tym forum jestem dopiero jakieś 4 dni, więc ciężko mi się domyślać, o czym już mówiliście, a o czym nie. Jeżeli nudzi Cię ten temat, to po co się udzielasz?

Belizariusz napisał(a):
Dlaczego zmieniasz temat na antysemityzm, a nie ustosunkujesz sie do tego co ci wykazalem?

Kwesti antysemityzmu nie jest zmianą tematu, ale jego kontynuacją, ale jak wolisz, wracam do tematu niedzieli.

Gdyby Bóg chciał, aby chrześcijanie czcili właśnie niedzielę, lub też jakiś inny dzień, określony jako "dzień święty", to czy nie stworzyłby dekalogu właśnie w takiej formie, jaka znajduje się w katechizmach ("pamiętaj, abyś dzień święty święcił")?? On jednak podał wyraźnie- dzień sobotni. I dla mnie nie jest ważne, ilu świętych ludzików czy też chrześcijańskich "profesorków" będzie się starało dowodzić, że mówiąc "sobota" Bóg tak naprawdę miał na myśli co innego, albo też, że w związku z takimi czy innymi wydarzeniami treść tego przykazania jest nieaktualna i należy ją "unowocześnić" (czyli z soboty zrobić niedzielę). Przecież Bóg, w swej nieskończonej mądrości przewidziałby, że w związku z narodzinami Jezusa, jego naukami i wreszcie rozwojem chrześcijaństwa, szabat jako żydowskie święto, straci swój status na rzecz dnia bardziej związanego z Jezusem. A jednak, powiedział "sobota".

"Wolno jest kłamać ludziom,
nawet w sprawach religii,
oby tylko oszustwo przyniosło owoce"
św. Hieronim

So sie 28, 2004 12:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 246 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Następna strona