Czy Bog modyfikuje czasoprzestrzen ?
Autor |
Wiadomość |
roberthat
|
Gabriel, zostawmy zwierzęta na boku.
Czy możesz się wypowiedzieć co myslisz o poniższym:
Nasz wszechświat stworzony jest na zasadzei przeciwieństw np.
światło-ciemność miłość-nienawiść dobro-zło itd
Jedno bez drugiego nie może istnieć w naszym świecie, niezależnie od tego czy Bóg istnieje, czy nie
Gdyby ludzie nie znali zła, to nie wiedzieliby co to jest dobro.
_________________ Złote myśli każdej religii:
1. Wyłącznie moja religia jest religią prawdziwą
2. Wyłacznie moja religia ma pełnię prawdy
Tylko gdzie wówczas miejsce na rozmowy, na negocjacje ?
|
Śr lut 01, 2006 17:59 |
|
|
|
 |
gabriel
|
roberthat napisał(a): Gabriel, zostawmy zwierzęta na boku.
Jedno bez drugiego nie może istnieć w naszym świecie, niezależnie od tego czy Bóg istnieje, czy nie
Zgoda, ale to NIE dotyczy Boga..Bog moze istniec bez szatana...ale szatan nie moze istniec bez Boga
|
Śr lut 01, 2006 18:02 |
|
 |
gabriel
|
roberthat napisał(a): Gabriel, zostawmy zwierzęta na boku.
Upss pochrzanilo sie
Zgoda, ale to NIE dotyczy Boga..Bog moze istniec bez szatana...ale szatan nie moze istniec bez Boga
|
Śr lut 01, 2006 18:03 |
|
|
|
 |
roberthat
|
gabriel napisał(a): roberthat napisał(a): Jedno bez drugiego nie może istnieć w naszym świecie, niezależnie od tego czy Bóg istnieje, czy nie Zgoda, ale to NIE dotyczy Boga..Bog moze istniec bez szatana...ale szatan nie moze istniec bez Boga Gdyby ludzie nie znali zła, to nie wiedzieliby co to jest dobro. [/color]
Cieszę się, że sie ze mna zgodziłeś - nie wyobrażam sobie, aby logicznie myślacy człowiek mógł temu zaprzeczyć.
Zauważ, że Twoje zastrzeżenie iż nie dotyczy to Boga oparte jest wyłacznie na Twojej wierze.
Ja moge równie dobrze napisać, że Szatan i Bóg nie mogą bez siebie istnieć - dla wielu ludzi to jest bardziej logiczne od Twojego stwierdzenia.
Niczego opartego na wierze nie da się ani udowodnić, ani obalić - z tym chyba sie zgodzisz ?
|
Śr lut 01, 2006 18:13 |
|
 |
roberthat
|
roberthat napisał(a): gabriel napisał(a): roberthat napisał(a): Jedno bez drugiego nie może istnieć w naszym świecie, niezależnie od tego czy Bóg istnieje, czy nie Zgoda, ale to NIE dotyczy Boga..Bog moze istniec bez szatana...ale szatan nie moze istniec bez Boga
Gabriel, jadnak się mylisz.
Czasami mozna udowodnić, że cos nawet opartego na wierze jest nielogiczne.
Czy Bóg może istnieć bez szatana ? - NIE, bo to by oznaczało, że piekła nie ma !
Szatan, to władca piekieł - jeśli nie ma szatana, to nie ma także piekła .... po co zatem straszyc ludzi piekłem ?
|
Śr lut 01, 2006 18:26 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Czy Bóg może istnieć bez szatana ? - NIE, bo to by oznaczało, że piekła nie ma !
Byly czasy kiedy nie bylo piekla, tzn przez tym kiedy szatan byl jeszcze normalnym zwyklym aniolem..wiec nie pisz mi ze Bog nie moze istneic bez szatana
Czy czlowiek moze istneic bez piekla ? Hm..tak Bog przynajmniej chcial kiedy stworzyl Adama i Ewe..i dopuki nie zjedi zakazanego owocu tak by bylo..no ale sie pokielbasilo 
|
Śr lut 01, 2006 18:39 |
|
 |
roberthat
|
gabriel napisał(a): Cytuj: Czy Bóg może istnieć bez szatana ? - NIE, bo to by oznaczało, że piekła nie ma !
Byly czasy kiedy nie bylo piekla, tzn przez tym kiedy szatan byl jeszcze normalnym zwyklym aniolem..wiec nie pisz mi ze Bog nie moze istneic bez szatana
Czasy gdy nie było jeszcze człowieka sa dla nas, ludzi, zupełnie bez znaczenia.
Zauważ, że od kiedy pojawił się człowiek, pojawiło sie niebo i piekło, że od tej chwili Bóg nie może istnieć bez szatana, bo to by oznaczało, że piekła NIE MA !!
Chyba temu nie zaprzeczysz ?
|
Śr lut 01, 2006 18:49 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Zauważ, że od kiedy pojawił się człowiek, pojawiło sie niebo i piekło, że od tej chwili Bóg nie może istnieć bez szatana, bo to by oznaczało, że piekła NIE MA
Powiem tak , Bog wybral taka droge dla czlowieka jaka wybral...i w tej drodze pieklo jest jak gdyby tylko NARZEDZIEM...w reku Boga niczym wiecej
A narzedzie ma to do siebie ze keidys staje sie bezuzyteczne.To kiedys bedzie na koncu swiata
|
Śr lut 01, 2006 18:56 |
|
 |
roberthat
|
Bóg może istnieć bez szatana pod warunkiem, że zlikwiduje piekło, czyli ... koniec końców PIEKŁA NIE MA.
Co stanie się z ludźmi skazanymi na wieczne potępienie w piekle ?
Jeśli Bóg w dowolnie odległej przyszłości zlikwiduje piekło, to czas istnienia piekła będzie nieskończenie małym punktem w obliczu wieczności .... czyli PIEKŁA NIE MA.
Zatem, albo Bóg nigdy nie zlikwiduje piekła co oznacza że Bóg nie może istnieć bez szatana, albo PIEKŁA NIE MA - to chyba wspaniała wiadomośc dla grzeszników ....
|
Śr lut 01, 2006 19:13 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Bóg może istnieć bez szatana pod warunkiem, że zlikwiduje piekło, czyli ... koniec końców PIEKŁA NIE MA Widze ze musze precyzyjniej Szatan nie jest pieklem a pieklo nie jest szatanem Pieklo jest stanem oddalenia sie do Boga..odrzucenia Boga , wyparciem sie go Tak wiec o ile stworzenie bedzie mialo wolna wole..pieklo zawsze bedzie..bo zawse bedzie wybor..albo Boga albo bez Boga Teraz...........nie wiadomo czy po smierci czlowiek bedzie dalej mial wolna wole....jesli jej nie bedzie mial..tzn..ze nie bedzie piekla Cytuj: Jeśli Bóg w dowolnie odległej przyszłości zlikwiduje piekło, to czas istnienia piekła będzie nieskończenie małym punktem w obliczu wieczności .... czyli PIEKŁA NIE MA.
Zlikwidowac pieklo tzn pozbawic stworzone przez Boga byty..wolnej woli
Czy tak sie stanie..nikt tego nie wie
Co sie stanie z tymi co jzu sa w piekle...podobno nie beda mogli powrocic juz do Boga nigdy..ale....od wiekow trwaja spory wsorod teologow na ten temat ..czy Bog w nieskonczonym swoim milosierdziu kiedys nie przyjmie wszystkich spowrotem ..i ile tego beda chcieli tzn beda mieli dalej wolna wole aby taki wybor dokonac
|
Śr lut 01, 2006 19:23 |
|
 |
Roszwor
|
Czemu pieklo nie moze istniec bez Szatana? Gdyby pieklo nie istnialo, czlowiek nie mialby wolnej woli, bo bez wzgledu na swoje wybory, zostawalby zbawiony.
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
Śr lut 01, 2006 19:31 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Czemu pieklo nie moze istniec bez Szatana?
Teoretycznie masz racje..tylko ze szatan wybral pieklo i niejako juz w nim jest ...no chyba ze Bog go kiedys znowu przyjmie do siebie
Jednakze skoro juz on tam jest w tym piekle nie da sie szatana od piekla odzielic bo Bog musialby stworzyc drugie pieklo tylko dla szatana 
|
Śr lut 01, 2006 19:35 |
|
 |
roberthat
|
Gabrielu, chyba nieźle sobie pofantazjowałeś ...
Nasz świat za chwilę się skończy - najdalej jak słońce zgaśnie.
Tak więc stworzenie będzie miało wolną wolę jeszcze przez "chwilę" - później zostanie tylko Bóg, niebo i piekło.
Z chwolą zgaśnięcia słońca nie będzie mowy o jakiejkowiek wolnej woli, bo nas nie będzie.
Teraz...........nie wiadomo czy po smierci czlowiek bedzie dalej mial wolna wole....jesli jej nie bedzie mial..tzn..ze nie bedzie piekla
Czyli wiem, że nic nie wiem. Nie ma piekła - cóż za rewelacja, nie wykluczam że masz rację ....
Zlikwidowac pieklo tzn pozbawic stworzone przez Boga byty..wolnej woli Czy tak sie stanie..nikt tego nie wie
Czy byty w piekle mają wolna wolę ? - to chyba następna rewelacja ...
Co sie stanie z tymi co jzu sa w piekle...podobno nie beda mogli powrocic juz do Boga nigdy..ale....od wiekow trwaja spory wsorod teologow na ten temat ..czy Bog w nieskonczonym swoim milosierdziu kiedys nie przyjmie wszystkich spowrotem ..i ile tego beda chcieli tzn beda mieli dalej wolna wole aby taki wybor dokonac
Niezłe fantazje, ale popieram. Też uważam, że Bóg koniec końców przyjmie wszystkich do nieba - jeśli piekło wygląda tak jak to opisuje KK (niewyobrażalne meki piekielne) to na pewno nie bedzie żadnej odmowy, ale jeśli piekło wyglada tak jak nasza ziemia .... to na pewno wielu będzie chciało pozostac w piekle 
|
Śr lut 01, 2006 19:45 |
|
 |
gabriel
|
Widze ze szukasz dziury w calym..ale okey
Cytuj: Nasz świat za chwilę się skończy - najdalej jak słońce zgaśnie. Tak więc stworzenie będzie miało wolną wolę jeszcze przez "chwilę" - później zostanie tylko Bóg, niebo i piekło.
Z chwolą zgaśnięcia słońca nie będzie mowy o jakiejkowiek wolnej woli, bo nas nie będzie.
Czy aniolowie zyja na ziemi ? NIE ! Czy maja wolna wole , TAK ! Cytuj: Teraz...........nie wiadomo czy po smierci czlowiek bedzie dalej mial wolna wole....jesli jej nie bedzie mial..tzn..ze nie bedzie piekla
Czyli wiem, że nic nie wiem. Nie ma piekła - cóż za rewelacja, nie wykluczam że masz rację ....
Aniolowie maja wolna wole , czy czlowiek po smierci ja bedzie mial...nie wiem..ale to teoretycznie jest mozliwe skoro aniolowie ja maja Cytuj: Zlikwidowac pieklo tzn pozbawic stworzone przez Boga byty..wolnej woli Czy tak sie stanie..nikt tego nie wie
Byty w piekle mialy wolna wole przez wtraceniem do piekla..czy maja teraz ? raczej tak...ale na 100 % niewiadomo...tzn wolna wola wyparly sie Boga
|
Śr lut 01, 2006 20:04 |
|
 |
Roszwor
|
Cytuj: Zlikwidowac pieklo tzn pozbawic stworzone przez Boga byty..wolnej woli Czy tak sie stanie..nikt tego nie wie
Nie, ale znalazly sie tam przez wolna wole, przez to, ze sprzeniewierzyly sie Bogu, z WLASNEJ woli.
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
Śr lut 01, 2006 21:29 |
|
|
|