Autor |
Wiadomość |
danbog
|
Trepcio !
To zależy jak Ci inni odbierają twój wpływ.
Niestety wolność nie jest absolutna. Żyjemy w świecie rządzącym się pewnymi prawami i my im także podlegamy. Nie jesteśmy samotni , czerpiemy kupe radości z obecności innych nam podobnych osób , ale równocześnie płacimy za to cenę ograniczenia własnej wolności.
|
Wt lip 25, 2006 11:15 |
|
|
|
 |
Trepcio
|
danbog napisał(a): Niestety wolność nie jest absolutna. Żyjemy w świecie rządzącym się pewnymi prawami i my im także podlegamy. Nie jesteśmy samotni, czerpiemy kupe radości z obecności innych nam podobnych osób, ale równocześnie płacimy za to cenę ograniczenia własnej wolności.
Nie mogę się z Tobą zgodzić w pierwszym punkcie. Prawdziwą wolnością jest tylko wolność absolutna. Życie w spoleczeństwie jest własnie przejawem tej wolności. Zawieramy jakiś układ - na przykład "nie będę zabijał kolegów z mojego stada, za co uzyskam to, że oni nie będą chcieli zabić mnie". I to wlaśnie jest manifestacją wolności - masz prawo zawrzeć z innymi taki układ. Jedyne absolutne prawa jakim podlegamy to prawa fizyki...
_________________ ___
Umysł jest jak spadochron.
Najlepiej działa gdy jest otwarty.
|
Wt lip 25, 2006 12:14 |
|
 |
bejot
|
Trepcio napisał(a): Prawdziwą wolnością jest tylko wolność absolutna. Życie w spoleczeństwie jest własnie przejawem tej wolności. Zawieramy jakiś układ - na przykład "nie będę zabijał kolegów z mojego stada, za co uzyskam to, że oni nie będą chcieli zabić mnie". I to wlaśnie jest manifestacją wolności no dobrze Trepciu.. prawdziwa wolnosc, jak mowia madrzy, to wolnosc do czegos a nie od czegos.. ale czy przyklad ktory podajesz w zacytowanym przeze mnie fragmencie jest wolnoscia, czy tylko zawoalowanym dbaniem o wlasny tylek? Poza tym.. dostrzegam pewna sprzecznosc w tym co piszesz.. bo napisales w poprzednim poscie: Trepcio napisał(a): chyba każda wolność kończy się w chwili, gdy zaczyna wplywać na innych i w ostatnim, cytowanym juz dzisiaj: Trepcio napisał(a): Prawdziwą wolnością jest tylko wolność absolutna
to jak to jest?
lub inaczej.. na czym polega absolutyzm wolnosci?
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Wt lip 25, 2006 13:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mam wrażenie że się temat nieco rozjechał. O wolności było w innym temacie.
Jak na razie wszyscy wierzący mówili o pewnym " przeczuciu".
Teraz chciałabym się dowiedzieć, czy zdajecie sobię sprawę, że to "przeczucie" może być złudne, może wynikać z waszej podświadomości?
Czy uważacie, że nie może to być podświadomość, jeśli nie dopuszczacie takiej opcji?
Jeżeli uważacie, że jak najbardziej może to wynikać z waszych własnych psychicznych predyspozycji, może to być tylko złudzenie, to wraca pytanie :dlaczego wierzycie?
Proszę o szczere i przemyślane odpowiedzi. Czy w ogóle ktoś potrafi na to pytanie odpowiedzieć?
|
Wt lip 25, 2006 14:58 |
|
 |
gośka
|
stern, zgadzam się z Tobą, że wiara polega właśnie na tym, że nie ma dowodów. Paradoksalnie im trudniej jest wierzyc tym... "łatwiej" ! Kiedy zauważasz, że wiara jest tak bardzo odrzucana a inne rzeczy kuszące, czuję, że Bóg czeka właśnie na mnie, powierzył mi zadanie (którym jest przede wszystkim wiara) i ... On sam wierzy we mnie! Ufa, że wykonam co do mnie należy.
Znacie piosenkę Myslovitz, w której padają słowa: "upadamy wtedy gdy nasze życie przestaje by codziennym zdumieniem" ?
To bardzo pomaga.
Takie codzienne zdumienie.
Nawet nad rzeczami najprostszymi.
Pozdrawiam wszystkich 
_________________ wiara jest wszystkim
|
Wt lip 25, 2006 16:22 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: wiara polega właśnie na tym, że nie ma dowodów
I to jest właśnie w wierze niebezpieczne bo rozumując w ten sposób każda wiara jest tak samo prawdziwa nawet ta najbardziej absurdalna jak ta którą przed chwilą wymyśliłem, że wszystkie gośki są złe i grzeszne i... że trzeba je zabić  Powiesz, że to przecież złe,niemoralne ale wg.mojej wiary to jest właśnie b. dobre i ma sens też bardzo głęboki... A gdyby gosia teraz wymyśliła podobną wiare tyle, że zamiast gośki tym "złym" byłby No... No i jak tu teraz rozstrzygnąć kto miał racje, może ten co wygrał?
|
Wt lip 25, 2006 16:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No i jak tu teraz rozstrzygnąć kto miał racje, może ten co wygrał?
Zdecydowanie No, bo to oznacza, że wygrany miał protekcję prawdziwego Boga 
|
Wt lip 25, 2006 16:56 |
|
 |
gośka
|
tak jest, owszem Jednak "dowody" sa mylące - jeśli ktoś doświadcza uzdrowienia zaczynam wierzyc ale gdy cięzko choruje wkurzam się na Boga. Jeżeli zas za moralne uznaje zabójstwo to kiedy dostaje dowód na właściwośc takiej wiary, morduje z coraz większym zapałem.
Wierząc jedynie Bogu wiara jest prawdziwą wiarą.
|
Wt lip 25, 2006 17:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gośka, nie rozumiem twojego toku rozumowania...
Cytuj: Jeżeli zas za moralne uznaje zabójstwo to kiedy dostaje dowód na właściwośc takiej wiary
O jaki dowód chodzi?
|
Wt lip 25, 2006 17:14 |
|
 |
No
|
Cytuj: eśli ktoś doświadcza uzdrowienia zaczynam wierzyc Wiesz nie tylko w chrześcijaństwie są uzdrowienia na czarnym lądzie każda porządna wioska ma swojego uzdrowiciela zresztą nie tylko tam ale trzymajmy się tematu Cytuj: ale gdy cięzko choruje wkurzam się na Boga. Hmm a czy to nie po to są właśnie choroby żeby właśnie tego człowieka zblirzyć do Boga...a może to o rodzine chodziło? Cytuj: Jeżeli zas za moralne uznaje zabójstwo to kiedy dostaje dowód na właściwośc takiej wiary, morduje z coraz większym zapałem. Chyba moge się z tym zgodzić jeśli ktoś wierzy to zawsze jakiś "dowód" się znajdzie... Cytuj: Wierząc jedynie Bogu wiara jest prawdziwą wiarą.
A z tym już nie...Bo niby dlaczego?
|
Wt lip 25, 2006 17:26 |
|
 |
SweetChild
|
No napisał(a): No i jak tu teraz rozstrzygnąć kto miał racje, może ten co wygrał?
Jak odrzucisz Boga i wiarę to problem pozostaje. Sprzeczne ideologie powstawały i powstają również bez angażowania Boga (jak chociażby nazizm czy komunizm).
|
Wt lip 25, 2006 18:01 |
|
 |
No
|
Cytuj: Jak odrzucisz Boga i wiarę to problem pozostaje. Sprzeczne ideologie powstawały i powstają również bez angażowania Boga (jak chociażby nazizm czy komunizm).
Ideologie które wymieniłeś też są rodzajem wiary(często tej najgorszego rodzaju-fanatycznej) opartej na swoistych dogmatach,są też pewne elementy kultu itd.
Religia-wiara nie wymaga istnienia Boga/Bogów ...
|
Wt lip 25, 2006 18:53 |
|
 |
gośka
|
Wiesz nie tylko w chrześcijaństwie są uzdrowienia na czarnym lądzie każda porządna wioska ma swojego uzdrowiciela zresztą nie tylko tam ale trzymajmy się tematu
Nie mówię tylko o chrześcijaństwie
Hmm a czy to nie po to są właśnie choroby żeby właśnie tego człowieka zblirzyć do Boga...a może to o rodzine chodziło?
Spokojnie to tylko przykład, ja tak nie uważam!
Cytuj: Wierząc jedynie Bogu wiara jest prawdziwą wiarą. A z tym już nie...Bo niby dlaczego?[/quote]
Trzeba wierzyc Bogu, czyli także głosu własnego serca, a nie często skrajnych i zmieniających się opinii ludzi. Wierzac trzeba byc sobą, a nie wyznawac czyjes poglady
|
Wt lip 25, 2006 19:26 |
|
 |
gośka
|
Rito, otóż horoskopy też czasem się "sprawdzają" (na zasadzie zbiegu okoliczności). Dlaczego więc w religii, w której świętością jest zabijanie nie mogłyby występowac "cuda", które jeszcze bardziej umacniałyby kogoś w jego przekonaniach i motywują do dalszego działania?
|
Wt lip 25, 2006 19:33 |
|
 |
No
|
Cytuj: Trzeba wierzyc Bogu, czyli także głosu własnego serca, a nie często skrajnych i zmieniających się opinii ludzi.
Tylko któremu;)
|
Wt lip 25, 2006 19:34 |
|
|
|