Dlaczego tak trudno uwierzyc? :(
| Autor |
Wiadomość |
|
adam111151
|
Baxi86 napisał(a): [ Zgadza sie! Najprawdopodobniej BoG jest jeden, sa tylko rozne sposoby czczenia jego przez poszczegolne religie.
Bóg jest jeden i jest jeden sposób oddawania mu czci ef 4:5 jest jeden pan ,jedna wiara ,jeden chrzest a to ze rózne religie oddają w rózny sposób Boigu czesc oznacza tylko to ze w ten sposób to nawet boga deszczu moga czcic i tak im nie pomoze Cytuj: Ja wychowalem sie w rodzinie katolickiej i w tej religi chce zyc.
masz takie prawo tylko nie narzekaj ze nie masz wiary
kto ci powiedzial ze Bóg jest posługuje sie religia katolicka do krzewienia wiary?
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
| So wrz 23, 2006 14:49 |
|
|
|
 |
|
Baxi86
|
_Big_Mac_ napisał(a): Baxi86 napisał(a): To moze umiesz cos stuc przez auto sugestie??  A Ty? Milion dolców czeka... Powiem Ci coś jeszcze, o nagrodzie Randiego. Nigdy nie udało się nikomu choćby zasugerować nadnaturalnego źródła swoich umięjętności. Wielu próbowało i ZAWSZE Randi znajdował proste, racjonalne wytłumaczenie.
Ale kto powiedzial ze ja mam jakies nadprzyrodzone zdolnosci!!
|
| So wrz 23, 2006 15:23 |
|
 |
|
tommy
|
Baxi86 napisał(a): Ale kto powiedzial ze ja mam jakies nadprzyrodzone zdolnosci!!
Randi nie szuka tylko i wylacznie objawien "osobistych paranormalnych zdolnosci". Umiejetnosc wywolywania duchow i pokazania ich istnienia jak najbardziej sie kwalifikuje. Nagroda jest ogolnie za pokazanie jakiejs paranormalnej umiejetnosci badz udowodnienie istnienia paranormalnego zjawiska.
|
| So wrz 23, 2006 15:42 |
|
|
|
 |
|
_Big_Mac_
|
Baxi86 napisał(a): Ale kto powiedzial ze ja mam jakies nadprzyrodzone zdolnosci!! W zasadzie Ty Baxi86 napisał(a): Pozatym jakis czas temu zajmowalem sie okultynizmem i dobrze wiem ze duchy istnieja! Baxi86 napisał(a): hehe w takim razie umiem przesuwac przedmioty przez 4 lata powaznie zajmowalem sie okultynizmem i naprawde sporo o tym weim..... dalej mnie kusi, ale wiem ze jest to niebezpieczne! wiem nie z ksiazek a z kakretnych przypadkow z ktorymi mialem do czynenia
A jeśli chodziło Ci nie o siebie, tylko o np. jakiegoś mistrza ceremonii, który to przesuwał te przedmioty na sesjach, to w takim razie na niego czeka ten milion.
| So wrz 23, 2006 15:58 |
|
 |
|
Baxi86
|
_Big_Mac_ napisał(a): A jeśli chodziło Ci nie o siebie, tylko o np. jakiegoś mistrza ceremonii, który to przesuwał te przedmioty na sesjach, to w takim razie na niego czeka ten milion.
Nie prowadzilem zadnych sesji z jakimis mistrzami, kurcze ja nie mowie o jakis sektach.
Wywolywanie zawsze odbywalo sie w gronie zaufanych przyjacil.
Wlasnie sobie troszke poczytalem o tym waszym Rdim czy jak mu tam.
Niestety nie moge znalezc jego str a zerknolbym z ciekawosci 
|
| So wrz 23, 2006 16:04 |
|
|
|
 |
|
_Big_Mac_
|
http://www.randi.org/research/index.html
Możesz się zgłosić razem z przyjaciółmi i sprawdzić obiektywnie, czy były to siły autosugestii czy siły nadnaturalne 
| So wrz 23, 2006 16:06 |
|
 |
|
tommy
|
Swoja droga jesli korzystales moze na tych sesjach z Ouija Board to podam ci maly eksperyment. Ludziom ktorzy "kieruja" wskaznikiem zawiaz oczy i odwroc deske do gory nogami. Jesli Ouija faktycznie kontaktuje sie z swiatem duchowym, to zadnej roznicy to duchom nie powinno zrobic, prawda? 
|
| So wrz 23, 2006 16:13 |
|
 |
|
Baxi86
|
Nie urzywam tej tablicy 
|
| So wrz 23, 2006 16:17 |
|
 |
|
Baxi86
|
Baxi86 napisał(a): Nie urzywam tej tablicy 
sorry nie uzywam 
|
| So wrz 23, 2006 16:18 |
|
 |
|
SweetChild
|
tommy napisał(a): Nie, po prostu nie dzieli sie przez zero, pomijajac pewne fanaberie wyzszej matematyki. Granica funkcji a/x gdzie x dazy do zero, jest rowna ∞ lub -∞. Ale po prostu nie mozemy powiedziec w kontekscie "normalnej" matematyki, iz da sie dzielic przez zero. Tam zaraz wyższa, po prostu "matematyka inżynierska": Floating-Point Arithmetic. W podrozdziale "Infinity" (Nieskonczoność): The division of 0 by 0 results in a NaN. A nonzero number divided by 0, however, returns infinity: 1/0 = ∞, -1/0 = -∞. (Dzielenie 0 przez 0 daje symbol nieoznaczony. Liczba różna od zera podzielona przez 0 daje nieskonczoność)tommy napisał(a): A co do argumentu _Big_Maca_ jest on jak najbardziej prawdziwy. Odrzucasz istnienie Zeusa, Odyna, Ra, Cthulhu, Nyarlathetopa i Boccoba, wiec czemu nie Jahwe? Czym sie oni roznia od niego? Cała idea z nimi związana wydaje mi się zbyt przyziemna, nie warta zachodu. Jahwe to przejście ilości w jakość. tommy napisał(a): Jasne, ale chcialem tutaj pokazac, ze prawdziwosci danej rzeczy nie udowadnia to jak bardzo jest ona atrakcyjna.
Zgoda. Odpowiadałem na wymienione przez Ciebie zalety niewiary. Z tych zalet, które wymieniłeś, też nie wynika, że Bóg nie istnieje.
|
| N wrz 24, 2006 16:10 |
|
 |
|
_Big_Mac_
|
SweetChild napisał(a): Tam zaraz wyższa, po prostu "matematyka inżynierska": Floating-Point Arithmetic. W podrozdziale "Infinity" (Nieskonczoność): The division of 0 by 0 results in a NaN. A nonzero number divided by 0, however, returns infinity: 1/0 = ∞, -1/0 = -∞. (Dzielenie 0 przez 0 daje symbol nieoznaczony. Liczba różna od zera podzielona przez 0 daje nieskonczoność)Co za różnica?  Nie o tym jest dyskusja SweetChild napisał(a): Cała idea z nimi związana wydaje mi się zbyt przyziemna, nie warta zachodu. Jahwe to przejście ilości w jakość. A co z innymi religiami, w których też jest jeden bóg? Zresztą, nie ma przecież żadnych powodów, dla których istnienie jednego boga miałoby być bardziej prawdopodobne/sensowne niż istnienie cłego panteonu. Przejście "ilośći w jakość" nie musi być przejściem "bzdur i bajek w prawdę". Sweetchild napisał(a): Zgoda. Odpowiadałem na wymienione przez Ciebie zalety niewiary. Z tych zalet, które wymieniłeś, też nie wynika, że Bóg nie istnieje.
Owszem. Nieistnienie bogów wynika z czego innego  Ale tommy w swoim poście odpowiadał na bezpośrednie pytanie o zalety ateizmu, nie dowodził jego prawdziwości.
| N wrz 24, 2006 16:49 |
|
 |
|
tommy
|
SweetChild napisał(a): Tam zaraz wyższa, po prostu "matematyka inżynierska": Floating-Point Arithmetic. W podrozdziale "Infinity" (Nieskonczoność): The division of 0 by 0 results in a NaN. A nonzero number divided by 0, however, returns infinity: 1/0 = ∞, -1/0 = -∞. (Dzielenie 0 przez 0 daje symbol nieoznaczony. Liczba różna od zera podzielona przez 0 daje nieskonczoność)Ok, przyznaje racje  SweetChild napisał(a): Cała idea z nimi związana wydaje mi się zbyt przyziemna, nie warta zachodu. Jahwe to przejście ilości w jakość. No do czegos doszlismy. Ale czy nie zauwazasz tutaj pewnego subtelnego procesu? Im starsza jest cywilizacja, tym bardziej enigmatyczni, tym bardziej perfekcyjni i wszechmogacy sa jej bogowie. W czasach prehistorycznych bogiem byl piorun, zima i ksiezyc a demonem choroba i smierc. Dalej bogowie zostali upersonifikowani w panteonach Egipskich, Rzymskich i Greckich. Wladali poteznymi mocami ale jednak byli jak najabrdziej ludzcy. Jahwe na poczatku swego istnienia, gdy spisywane byly ksiegi ST, przekraczal swoja msciwoscia, zazdroscia i ogolnie pojetym zlem samego szatana. A dzisiaj slyszymy o nieskonczenie tolerancyjnym, milosciwym i kochajacym Bogu. Bog stworzyl czlowieka, czy czlowiek stworzyl bogow? Ewolucja bogow czy ewolucja mysli ludzkiej? Wydaje mi sie, ze jest to druga opcja w obu przypadkach  SweetChild napisał(a): Zgoda. Odpowiadałem na wymienione przez Ciebie zalety niewiary. Z tych zalet, które wymieniłeś, też nie wynika, że Bóg nie istnieje.
Nie musi. Udowodnienie swojej racji nie spoczywa na ateiscie. To teista wysuwa teze i musi ja udowodnic.
|
| N wrz 24, 2006 16:52 |
|
 |
|
Baxi86
|
Cytuj: zjawiska paranormalne- (np. telepatia, psychokineza, spostrzeganie pozazmysłowe)zjawiska które trudno wyjaśnić na gruncie znanych praw przyrody; z encyklopedi pwn
Chcecie znane zjawisko paranormalne
Powstanie swiata
Jesli niejest to zjawiskiem paranormalnym to czemu jeszcze nikt tego do konca nie wyjasnil??????? sa tylko zalozenia 
|
| N wrz 24, 2006 22:23 |
|
 |
|
tommy
|
Bo na razie sa tylko nieudowodnione hipotezy. Sa pewne obiecujace zalozenia ktore calkiem mozliwe, ze wytlumacza co zainicjowalo proces Big Bangu. Na razie nie ma nic lepszego.
Ale powiedz mi - czy wydaje ci sie, ze stwierdzenie "Bog stworzyl wszechswiat" cokolwiek rozwiazuje? Otoz nie! Jesli tak twierdzisz, to ja sie Ciebie spytam "Kto stworzyl Boga?". I wracamy do punktu wyjscia. W kwestii stworzenia wszechswiata ani nauka ani religia nie jest w stanie dac definitywnej i satysfakcjonujacej odpowiedzi.
|
| N wrz 24, 2006 22:29 |
|
 |
|
Baxi86
|
Czy wracamy do pkt wyjscia??
To zalezy........... dla katolika BOG BYL JEST I BEDZIE i problem z glowy:)
Dla ateisty natomiast nie
a zagadki powstania swiata prawdopodobnie nigdy nikt nie wyjasni (poniewaz zawsze bedzie-z tego powstal swiat a jak powstalo to z czego on powstal) to pytanie nigdy nieznajdzie konca
|
| N wrz 24, 2006 22:38 |
|
|
|