Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 18:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 54  Następna strona
 KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 

Jakiej teorii jesteś zwolennikiem?
Kreacjonizm młodej i starej Ziemi 3%  3%  [ 2 ]
Kreacjonizm niezmiennych gatunków 1%  1%  [ 1 ]
Teoria Inteligentnego Projektu 6%  6%  [ 4 ]
Kreacjonizm Ewolucyjny (Teistyczny Ewolucjonizm) 25%  25%  [ 17 ]
Syntetyczna Teoria Ewolucji (Darwina) 30%  30%  [ 21 ]
Teoria Ewolucji (Symbiogeneza) 23%  23%  [ 16 ]
Teoria Panspermii - klimaty UFO 0%  0%  [ 0 ]
Latający Potwór Spaghetti i inne `dziwolągi` 7%  7%  [ 5 ]
inne ( np. nigdy to mnie nie interesowało) 4%  4%  [ 3 ]
Liczba głosów : 69

KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 
Autor Wiadomość

wieczny_student napisał(a):
Najlepszym sposobem, aby przekonać mnie do czegoś, jest udzielenie mi wyjaśnień o które proszę. Uważam się za naukowca, tym samym - zgodnie z moim podpisem - jestem w stanie zmienić zdanie. Jeżeli otrzymam odpowiednie dane.

Zatem po raz kolejny zadaję Ci kluczowe pytanie w Teistycznej Ewolucji;

Gdzie zatem Studencie (wybacz, ale mimo, że domyślam się kim jesteś w realu słowo Student chyba Ci się podoba ;) ) są inne Homo Sapiens bez Duszy?

Pytanie do innego tematu. I na dodatek świadectwo braku umiejętności czytania ze zrozumieniem, lub ignorowania dyskutanta. Wszak nie proszę o pytania, ale o odpowiedzi.

Pn paź 05, 2009 11:59

Przepraszam że się wtrące ale takim sposobem nie zrobicie ani kroku naprzód. Studencie czy odpowiedź Cię przerasta? Jeśli tak powiedż "nie wiem" to nie wstyd. Ty nie prosisz o pytania tylko o odpowiedzi. Frather tez prosi po raz któryś o odpowiedź na krótkie pytanie. Więc Też tego nie ignoruj.

"Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."

Pn paź 05, 2009 12:04

Jak student odpowie to pojawi się kolejne pytanie i kolejne i kolejne coraz mniej mające wspólnego z tematem...

Pn paź 05, 2009 12:12

Przepraszam że się wtrące ale takim sposobem nie zrobicie ani kroku naprzód. Studencie czy odpowiedź Cię przerasta? Jeśli tak powiedż "nie wiem" to nie wstyd. Ty nie prosisz o pytania tylko o odpowiedzi. Frather tez prosi po raz któryś o odpowiedź na krótkie pytanie. Więc Też tego nie ignoruj.

Kwestia zasad. Przejrzyj temat i sprawdź, na ile "małych pytań" frater nie odpowiedział. Ale z chęcią odpowiem na to pytanie, jak tylko pojawi się w odpowiednim wątku - nie chcę do tej dyskusji dodawać kolejnych zagadnień. Zwłaszcza że jak wskazuje mi doświadczenie, to nie jest zagadnienie które zakończy się po paru postach.

Pozwolę sobie przypomnieć: pytanie to frater zadał w reakcji na moją wypowiedź
wieczny_student napisał(a):
Dla jasności, wiarę, że cały gatunek ludzki pochodzi tylko i wyłącznie od pary dwojga pierwszych rodziców, uważam za sprzeczną z pierwszym i nie zaliczającą się do drugiego.
ignorując przy tym resztę posta, zawierającego ten fragment, co nie uważam za uprzejme. A że nie jest to nawet komentarz do zacytowanego stwierdzenia, myślę, że mam prawo czuć się całkowicie lekceważony. Nie zamierzam zachęcać go do kontynuowania takiego postępowania.

Pn paź 05, 2009 12:12
zbanowana na stałe

Ja też Ciebie się pytam i odpowiedzi nie otrzymuję.

Moim celem nie są przepychanki słowne, a wspólne dochodzenie do Celu.

Twierdzę, że Homo Sapiens bez Duszy Nieśmiertelnej żyje na ziemi od ok 200 tys. lat, natomiast z Duszą Nieśmiertelną nie więcej niż 25 tys. lat.

Możemy do tego dojść naukowo. Epikurosie, czy mógłbyś nam pomóc w ustaleniu rozrostu populacji?

Pn paź 05, 2009 12:20

Studencie, obawiam się że masz dwa wyjścia: po pierwsze albo ustalić zasady, gdzie naczelną będzie obowiązek odpowiedzenia na pytanie rozmówcy, albo wycofać się z dyskusji. Trudno jest dyskutować, kiedy rozmówca w żywe oczy pomija to co dla niego niewygodne, zadaje pytania które zszokowałyby i diabła wyskakującego z pudełka. To pierwsze rozwiazanie, choć szczytne i jak najbardziej wskazane, też tu raczej nie przejdzie. Stawiam, że Frater złamałby reguły przy pierwszym podejściu.

Pn paź 05, 2009 12:22

Możemy do tego dojść naukowo. Epikurosie, czy mógłbyś nam pomóc w ustaleniu rozrostu populacji?

Naturalnie nie mógłbym, bo w poprzednich wątkach tego tematu produkowałem się jak tylko mogłem, szukałem źródeł z nadzieją, że konkluzja będzie warta zachodu, a tym czasem w zamian otrzymałem jedno wielkie nic. Ty razem więc sam musisz odrobić zadanie domowe :)

PS: a jakie masz kryteria na to kiedy homo sapiens ma duszę, a kiedy jej nie ma i jak owe kryteria ustaliłeś?

Pn paź 05, 2009 12:25
zbanowana na stałe

Studencie, obawiam się że masz dwa wyjścia: po pierwsze albo ustalić zasady, gdzie naczelną będzie obowiązek odpowiedzenia na pytanie rozmówcy, albo wycofać się z dyskusji. Trudno jest dyskutować, kiedy rozmówca w żywe oczy pomija to co dla niego niewygodne, zadaje pytania które zszokowałyby i diabła wyskakującego z pudełka. To pierwsze rozwiazanie, choć szczytne i jak najbardziej wskazane, też tu raczej nie przejdzie. Stawiam, że Frater złamałby reguły przy pierwszym podejściu.

Moim celem nie jest polemika dla polemiki i nawet tego unikam.

Moim celem jest byśmy wspólnie odkrywali prawdę `jak równy z równym`, byśmy wspólnie dochodzili do konkretnych wniosków.

Jak to już było mówione inna dyskusja prowadzi często tylko do zaostrzenia stanowisk, a nie jest to budujące.

Pn paź 05, 2009 12:30

Ja też Ciebie się pytam i odpowiedzi nie otrzymuję.

Zgodzisz się na to, aby zrobić przegląd zadanych w tym temacie pytań, które wciąż pozostają bez odpowiedzi, i odpowiedzieć na nie w kolejności, w jakiej zostały zadane?

frater napisał(a):
Twierdzę, że Homo Sapiens bez Duszy Nieśmiertelnej żyje na ziemi od ok 200 tys. lat, natomiast z Duszą Nieśmiertelną nie więcej niż 25 tys. lat.

Możemy do tego dojść naukowo.

Nauka (w każdym razie nauki przyrodnicze) nie zna pojęcia duszy, więc nie widzę takiej możliwości. Ale do samego stwierdzenia nic nie mam, uważam je za nieweryfikowalne powszechnie uznanymi metodami poznania.

Powołujesz się na rozrost populacji, jednak nie widzę związku miedzy nim a dusza. Zanim zaangażujemy się w poszukiwania, kiedy ten rozrost miał miejsce, mógłbyś może przedstawić (choćby skrótowo, szablonowo) jakie powiązanie między nimi istnieje? Po prostu nie lubię robić coś, czego sensu nie rozumiem. A twoje zapewnienia, że sens stanie się jasny później... cóż, nie działają.

Pn paź 05, 2009 12:32

Moim celem jest byśmy wspólnie odkrywali prawdę `jak równy z równym`, byśmy wspólnie dochodzili do konkretnych wniosków.

To pozostaje Ci już tylko przekonanie samego siebie, że nie masz na "wspólne dochodzenie do jednej prawdy" z tymi, z którymi dyskutujesz żadnych szans :)

Pn paź 05, 2009 12:34
zbanowana na stałe

Epikurosie Przyjacielu wnioski końcowe chętnie podam, ale jakże przyjemniej mi będzie, jak dojdziemy do nich wspólnie i one będą Waszymi, a ja pełen podziwu dla Was będę się Im przyglądał.

Ja naturalnie mogę podać ja sam, ale spowoduje to egoizm i nie przyznanie racji nawet wbrew logice.

Pn paź 05, 2009 12:35

Ty nie dochodzisz do wniosków, ty już je znasz. I wstrzymujesz każdy watek dyskusji, który faktycznie mógłby doprowadzić nas do nowych wniosków.

Ponadto dyskusja na zasadzie "będę zadawał wam pytania które doprowadzą was do właściwego zrozumienia spraw" w żadnym wypadku nie jest dyskusją "jak równy z równym".

Pn paź 05, 2009 12:36
zbanowana na stałe

Jednemu z Moderatorów w PW (wysłanym dość dawno) zawarłem większość docelowych Twierdzeń.

Pn paź 05, 2009 12:40

Epikurosie Przyjacielu wnioski końcowe chętnie podam, ale jakże przyjemniej mi będzie, jak dojdziemy do nich wspólnie i one będą Waszymi, a ja pełen podziwu dla Was będę się Im przyglądał.

Ja naturalnie mogę podać ja sam, ale spowoduje to egoizm i nie przyznanie racji nawet wbrew logice.

Proszę, podaj wnioski końcowe. Chce wiedzieć, jakie masz poglądy, żeby lepiej cię zrozumieć. Uwierz mi, jeżeli twoje stanowisko będzie przekonywujące, wielu ludziom łatwiej będzie je zaakceptować, niż serię pytań, których sensu nie rozumieją. I nie bój się, nie zostaniesz uznany za egoistę. A oskarżenia o stosowanie logiki tylko wtedy, gdy jest to dla ciebie korzystne, staną się mniej prawdopodobne, niż gdy będziesz kontynuować ten watek w obecnym stylu.

Pn paź 05, 2009 12:41

@wieczny_student

Jednemu z Moderatorów w PW (wysłanym dość dawno) zawarłem większość docelowych Twierdzeń.
Dla mnie to nie ma żadnego znaczenia, dla mnie są one wciąż nieznane i nie stanowią argumentu w dyskusji.

Pn paź 05, 2009 12:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 54  Następna strona