Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 8:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna strona
 Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła! 
Autor Wiadomość

Post Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
Wam wszystkim życzę tylko dobrze. Niech nikt nie ma jakiejkolwiek winy i nie odczuwa jakiegokolwiek cierpienia!

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Wt lip 31, 2012 10:55
Ja również życzę Wam wszystkiego najlepszego, spełnienia waszego powołania, radości, siły i miłości...Niech Was bogini błogosławi.

Wt lip 31, 2012 11:54

Tak się wzruszyłem, ze muszę dołączyć się do życzeń wszystkiego najlepszego kierowanych do wszystkich! I niech Was wszystkich wszyscy diab... znaczy się Bogowie prowadzą!

Wt lip 31, 2012 13:55
Pytanie za milion: kto z tych czterech użytkowników forum powyżej nie używa ironii?

Wt lip 31, 2012 16:36

Nie da się stwierdzić.

So sie 04, 2012 14:41

Post Moja katolicka teoria na temat przyczyny zaistnienia zła
Dochodzę do wniosku, że zło powstało w wyniku zmarnotrawienia szansy na zdobycie zasługi przez Szatana. Wolą Stwórcy było, aby anioł, który stał się Szatanem, nie zgrzeszył. Nie uważam oczywiście, że ów anioł miał jakąś bardzo trudną pokusę czy był "ofiarą niepojętego planu Stwórcy" - wręcz przeciwnie, niezgrzeszenie dla niego musiało być bardzo łatwe, łatwiejsze niż w przypadku nas. Co mogło wywołać upadek Szatana? Myślę, że mogło mu się "bardzo nie spodobać" to, że w planie Stworzenia byli dwaj ludzie - Wcielony Stwórca (który jest nie tylko Człowiekiem) i Jego Matka (która, w przeciwieństwie do Swego Syna, jest jedynie Człowiekiem i Stworzeniem). Fakt istnienia Matki-Dziewicy mógł być dla niegdyś największego z aniołów "boleśniejszy" niż fakt istnienia Jej Syna, który, choć ma ludzką Duszę, ludzką Wolę i ludzkie Ciało, to jest Osobą Boską. Lucyfer mógł za wszelką cenę nie chcieć dopuścić do utraty przez siebie pozycji najwspanialszego ze stworzeń, najwspanialszej ze stworzonych osób. Ze względu na istnienie unii hipostatycznej i Matki-Dziewicy mógł z całego serca zbuntować się przeciwko Najwyższemu, znienawidzieć Go w niepojęty sposób, a także znienawidzieć całą ludzkość (a zwłaszcza Wcielonego i Jego Matkę), do których zaistnienia mógł nie chcieć dopuścić. Może Szatan jakoś szczególnie znienawidził kobiety, bo i najwspanialsza z osób, która jest tylko stworzeniem, jest kobietą? Może jakoś szczególnie Diabłu zależało na wprowadzeniu jadu pożądliwości seksualnej do rodzaju ludzkiego? A twierdzenie, że gdyby ne było grzechu, to nie byłoby Wcielenia (a co za tym idzie, i Matki-Dziewicy) wygląda mi ewidentnie bluźnierczo, gdyż jakby czyni ono "dziecko grzechu" z Człowieczeństwa Wcielonego!

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

N lut 14, 2016 23:57

Nie wiem dlaczego Bóg "cacka" się z szatanem i pozwala mu dręczyć ludzi

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lut 15, 2016 0:01

Post Re: Moja katolicka teoria na temat przyczyny zaistnienia zła
niewazny12 napisał(a):
A twierdzenie, że gdyby ne było grzechu, to nie byłoby Wcielenia (a co za tym idzie, i Matki-Dziewicy) wygląda mi ewidentnie bluźnierczo, gdyż jakby czyni ono "dziecko grzechu" z Człowieczeństwa Wcielonego!

A to twierdzenie jest sprzeczne z samą Biblią, w którymś z listów jest napisane że przyjście Jezusa było zaplanowane przed stworzeniem świata

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lut 15, 2016 0:06

To, że przewidziano Odkupienie przed stworzeniem świata, nie oznacza, że zaistnienie Wcielenia (które wiąże się z zaistnieniem najwspanialszego Stworzenia, jakim jest ludzka natura Wcielonego) było uwarunkowane potrzebą Odkupienia! Gdyby tak było, to "w pewnym sensie" Jego ludzka natura byłaby "potomstwem grzechu" - czymś, co nie zaistniałoby, gdyby grzech nie zaistniał.

Cytuj:
Nie wiem dlaczego Bóg "cacka" się z szatanem i pozwala mu dręczyć ludzi

Myślę, że to ma związek z bogactwem możliwości zasług, jakie niegdyś najwyższy anioł otrzymał. Stanęła przed nim wielka odpowiedzialność. Mógł pokornie się podporządkować, co według mnie musiało być dla niego bardzo łatwe. Mógł też zmarnować szansę na swoje uświęcenie i zdobycie zasługi, co niestety, wbrew Woli Stwórcy i Jego planowi uczynił. Lucyfer nie jest jedynym upadłym aniołem, który dręczy ludzi. Myślę, że inne anioły, które upadły, miały "przygotowane podobne zasługi", którymi dobrowolnie "wzgardziły".

Pn lut 15, 2016 0:09

Cytuj:
Wolą Stwórcy było, aby anioł, który stał się Szatanem, nie zgrzeszył

Czy anioły posiadają wolną wolę? Chyba nie ... ich wolą jest pełnienie woli Bożej . Więc skąd się wzięła wola szatana aby zgrzeszyć?

Czasem tak sobie myślę , czekamy wszyscy na zbawienie ,na Raj ,że tam już będzie doskonale , że to będzie ostateczne szczęście . A jeśli jednak w tym upragnionym Niebie znowu ktoś narozrabia i wszystko zacznie się od początku ?

Pt lut 26, 2016 22:58

Jeśli Bóg toleruje ten bezmiar zła i cierpienia na świecie, to nie może być istota dobra, a jeśli nie może temu złu zaradzić, to nie może nazywać się Bogiem.
Skoro Bóg nie mógł uczynić natury ludzkiej nieskazitelną, to jakim prawe karze ludzi za to, że nieskazitelni nie są?

So lut 27, 2016 1:17
beata50 napisał(a):
Jeśli Bóg toleruje ten bezmiar zła i cierpienia na świecie, to nie może być istota dobra, a jeśli nie może temu złu zaradzić, to nie może nazywać się Bogiem.
Skoro Bóg nie mógł uczynić natury ludzkiej nieskazitelną, to jakim prawe karze ludzi za to, że nieskazitelni nie są?

To ludzie sami sie skazili.
I powinni sami sie "odkazic", ale mimo to, Bog ludziom w tym pomaga, tylko ze niewielu raczy ta pomoc zauwazyc.
Nie lezec bezczynnie i czekac na cuda, uwierz, to sama ich dokonasz, moze nie tak wielkich ale ziarnko do ziarnka....

So lut 27, 2016 3:15

beata50 napisał(a):

Bóg jest niedobry, bo toleruje.

- a poniżej:

Bóg jest niedobry, bo karze.

Ech, nie dogodzisz Boże...

So lut 27, 2016 6:31

Rzecz w tym, że toleruje, gdy ma to fatalne i konsekwencje, a potem karze, gdy kara nie ma żadnego celu i do niczego dobrego nie prowadzi.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So lut 27, 2016 9:50
JedenPost napisał(a):
Rzecz w tym, że toleruje, gdy ma to fatalne i konsekwencje, a potem karze, gdy kara nie ma żadnego celu i do niczego dobrego nie prowadzi.

To ze ktos jest tak zaslepiony ze nie widzi znakow lub je ignoruje, nie oznacza ze Bog nic nie czyni, czy tez kara bezsensownie.
Ten bezsens pochodzi od nas samych.
Tak czytajac niektore posty przychodzi mi na mysl humor o harcerzach co mieli robic dobre uczynki i w szesciu przeprowadzili babcie na druga strone ulicy, a na pytanie druchny, dlaczego az w szesciu? odpowiedzieli, "bo stawiala opor".

wielu czyni podobnie jak ci harcerze i dziwia sie ze otrzymuja wlasciwa zaplate.

So lut 27, 2016 10:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna strona