Autor |
Wiadomość |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Parę kanistrów z wodą zawsze warto mieć w piwnicy. Z uwagi na potrzebę mobilności, zamiast inwestycji w cysterny wolę zaufać Bogu, że dopuści źródełko na pustyni w pobliżu mnie  A wiesz w co zainwestowała Królowa Anglii, Elżbieta II ? Wykupiła ziemie koło lotniska w Kanadzie, w Denver. Lotnisko to w swych podziemnych obiektach jest w stanie przechować sporo bogatych ludzi przez najcięższe chwile globalnych katastrof. http://streemo.pl/Portal/526645,Film,in ... ienie.htmlŻeby nie uciec od tematu, nota bene, Królowa jest nawiasem chrześcijanką, mało tego, głową jednego z kościołów protestanckich, niestety, nie wiem którego.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N cze 20, 2010 19:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kwiatku, anglikańskiego no... :facepalm: A tak w ogóle, to lepiej o tym za głośno nie mówić... NWO przecież. A ze źródełkiem niby masz rację, ale ja to jak ten Icek w dowcipie - wolę Panu Bogu dać szansę.
|
N cze 20, 2010 19:46 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re:
Liam napisał(a): Kwiatku, anglikańskiego no... :facepalm: Kurcze, no ... za dużo siedzę na forum, już całkiem zgłupiałem. Przecież to oczywiste  I jeszcze jedna pomyłka. Denver Airport jest w Colorado, USA, a nie w Kanadzie. Nie wiem, co się dzieje ze mną, sorry.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N cze 20, 2010 19:50 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Aż boje się jak córka zacznie głośniej płakać. Rownie dobrze moze dlatego, ze madrzejesz? Organizm nieprzystosowany do takiej zmiany to i w glowie zamet! 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn cze 21, 2010 8:56 |
|
 |
Endek
|
 Re:
ToMu napisał(a): (do pytania w ankiecie) Wierzę. Jestem praktykującym katolikiem. Co do wad - cóż, nie mam wyrozumiałości do wszelkiego rodzaju grupek mieniących się "jedynym prawdziwym Kościołem", a de facto na własne życzenie znajdującymi się poza Kościołem (vide - lefebryści). Dlaczego  Bo nie uznaję ludzi wciskających kit i niepotrafiących przyznać się do błędu. Brak ci szacunku do tych, który absolutnie nic nie stracili ze skarbca katolickiej wiary.Niby na czym polega wciskanie kitu.Możesz i potrafisz to wyjaśnić, czy tylko celem mieszania używasz prostackich argumentów? ToMu napisał(a): Bo nie uznaję ludzi wciskających kit i niepotrafiących przyznać się do błędu. Argumentacja godna Goebbelsa. On też uważał np. Polaków za podludzi.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
So cze 26, 2010 20:50 |
|
|
|
 |
Endek
|
 Re: Re:
ToMu napisał(a): (do pytania w ankiecie)
Wierzę. Jestem praktykującym katolikiem.
Co do wad - cóż, nie mam wyrozumiałości do wszelkiego rodzaju grupek mieniących się "jedynym prawdziwym Kościołem", a de facto na własne życzenie znajdującymi się poza Kościołem (vide - lefebryści). * „Lefebryści” nie są heretykami, gdyż nie odrzucają ani nie zmieniają żadnych kanonów wiary (nb. heretykami nie są również prawosławni). * „Lefebryści” nie są schizmatykami, gdyż nie założyli żadnego nowego Kościoła i uznają władzę Papieża, a jedynie – zgodnie z nauczaniem Kościoła i jego Doktorów (np. Św. Tomasza z Akwinu) – okazują Mu nieposłuszeństwo w sprawach, które są ich zdaniem zagrożeniem dla wiary i zbawienia dusz. * „Lefebryści” są częścią Kościoła Katolickiego, co potwierdził obecny Papież, Benedykt XVI, oraz wielu poważnych teologów i znawców Prawa Kanonicznego. * Rozmowy lefebrystów ze Stolicą Apostolską nie dotyczą jakiegoś „uznania” ich za katolików, lecz uczynienia tradycyjnej Mszy Świętej, kanonizowanej przez Papieża Piusa V po wsze czasy, ogólnie dostępnej dla wszystkich, którzy pragną w niej uczestniczyć – a nie tylko dla członków Bractwa. Innymi słowy – biskupom nie powinno być wolno zakazywać jej odprawiania ani udzielać zezwoleń (tzw. indultów) na jej odprawianie, gdyż sprzeciwia się to bulli wspomnianego Papieża Piusa V.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pn cze 28, 2010 12:09 |
|
 |
Elbrus
|
 Re: Re:
Endek napisał(a): * „Lefebryści” nie są schizmatykami, gdyż nie założyli żadnego nowego Kościoła i uznają władzę Papieża, a jedynie – zgodnie z nauczaniem Kościoła i jego Doktorów (np. Św. Tomasza z Akwinu) – okazują Mu nieposłuszeństwo w sprawach, które są ich zdaniem zagrożeniem dla wiary i zbawienia dusz. * „Lefebryści” są częścią Kościoła Katolickiego, co potwierdził obecny Papież, Benedykt XVI, oraz wielu poważnych teologów i znawców Prawa Kanonicznego. Tylko że "normalni" katolicy tego nie rozumieją i oczerniają osoby przywiązane do tradycji bezpodstawnie. Jak ktoś nie ma wiedzy w danej dziedzinie, to swoje wypowiedzi opiera na "czym innym"...
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn cze 28, 2010 16:16 |
|
 |
Spirit
zbanowany na stałe
|
ja jestem po prostu sobą, bez żadnych wiar, dogmatów czy ideologii.
|
Cz lip 15, 2010 17:54 |
|
 |
Damian907
|
Nie masz żadnych poglądów?
_________________ Polecam:
http://www.buddyzm.edu.pl
|
Pt lip 16, 2010 11:44 |
|
 |
Spirit
zbanowany na stałe
|
Damian907 napisał(a): Nie masz żadnych poglądów? poglądy, zapatrywania, to inna rzecz. Nie identyfikuję się jednak z żadną szufladką, czy klatką mentalną, obojętnie czy nazywa się katolicyzm czy patriotyzm. odnośnie poglądów- one ciągle się zmieniają, ewoluują, mam do nich dystans, one mają mi pomagać, służyć jako pewne instrumenty, nie pozwolę natomiast aby jakiekolwiek poglądy stały się dla mnie więzieniem
|
Pt lip 16, 2010 16:51 |
|
 |
Damian907
|
Więc jesteś jeszcze na etapie poszukiwań.
|
So lip 17, 2010 9:35 |
|
 |
Spirit
zbanowany na stałe
|
Damian907 napisał(a): Więc jesteś jeszcze na etapie poszukiwań. nie, bo w zasadzie nie ma czego szukać. poszukujący jest poszukiwanym  Prawda jest przed nami, wystarczy tylko otworzyć swoje oczy. Umysł poszukujący to umysł błądzący. Niczego nie znajdziesz w jego świecie- najwyżej teorie, koncepty, obrazy mentalne. w ten sposób tylko ucieka nam życie.
|
So lip 17, 2010 11:20 |
|
 |
Damian907
|
Piszesz o Prawdzie, gdyby wystarczyło "otworzyć oczy" aby ją zobaczyć to znaliby ją wszyscy, a tak nie jest. Bo skąd te wszystkie różnice w opiniach, poglądach, również w religiach. Choć jeśli chodzi o te że sam "poszukujący jest poszukiwanym" to się w pełni zgadzam, tylko że zamiast nie zajmować się konceptami umysłu, sugeruję je rozpuścić aby się Wyzwolić 
|
Pn lip 19, 2010 19:49 |
|
 |
Budyy
|
Damian907 napisał(a): Piszesz o Prawdzie, gdyby wystarczyło "otworzyć oczy" aby ją zobaczyć to znaliby ją wszyscy, a tak nie jest. Bo skąd te wszystkie różnice w opiniach, poglądach, również w religiach. Choć jeśli chodzi o te że sam "poszukujący jest poszukiwanym" to się w pełni zgadzam, tylko że zamiast nie zajmować się konceptami umysłu, sugeruję je rozpuścić aby się Wyzwolić  Co to znaczy wyzwolić się? Jedyne co mi przychodzi na myśl to zostać ateistą.
|
Wt lip 20, 2010 13:29 |
|
 |
Damian907
|
Ateizm to tylko kolejna koncepcja umysłu
''Wszyscy na tym świecie szukają szczęścia na zewnątrz, a nikt nie rozumie swojego własnego wnętrza. Każdy mówi "ja", "ja chcę tego", "ja jestem jak tamto". Ale nikt nie rozumie tego "ja". Gdy się urodziłeś to skąd przyszedłeś? Gdy umrzesz, dokąd pójdziesz? Jeżeli będziesz uczciwie pytał: "Kim jestem?" wtedy wcześniej czy później trafisz na ścianę, gdzie całe myślenie jest odcięte. Nazywamy to "umysłem nie-wiem". Zen jest utrzymywaniem tego umysłu "nie-wiem" zawsze i wszędzie.'' — Seung Sahn
|
Wt lip 20, 2010 19:08 |
|
|
|