Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 20:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45  Następna strona
 Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco? 
Autor Wiadomość
Post Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
humalog napisał(a):
Nad oczywista oczywistościa sie nie dyskutuje. Sprawa wewnetrznej postawy jest tak jasna, ze szkoda by było naszych klawiatur by o niej dyskutować.
Odnoszę zupełnie inne wrazenie, do czego wrócę nizej.
humalog napisał(a):
Tej czczi najwyraźniej w pewnym momencie zabrakło, skoro późniejsi hierarchowie kościelni zarządzili przyjmowanie Komunii św "na kolanach" i "do ust".
Najwidoczniej lekceważący stosunek do Chrystusa Obecnego w Komunii skłonił ich do zaostrzenia przepisów w myśl "skoro nie potraficie oddac należnej czci stojąc to padajcie na kolana i ukorzcie sie przed Majestatem Bożym".
To jest nieuprawniona spekulacja.
humalog napisał(a):
Dzisiaj wraca się do "korzeni", ale czy zawsze w sposób właściwy? No chociażby ten nieszczęsny filmik z Berlina ukazuje nam, że ta cześć jest pojmowana w sposób niewłaściwy i powierzchowny.
I znów zwracasz głównie uwagę na powłokę, a nie na wnętrze.
humalog napisał(a):
No bo po co sie wygłupiać, po co chociazby przyklęknąć na jedno kolano.....przecież wystarczy wrzasnąć "Jezus Cię kocha"....
Wielu ludzi przezywa inaczej obecność Boga niż ty. Może tego nie rozumiesz ale drwić z tego nie powinieneś. Chrześcijaństwo było kiedys o wiele bardziej radosne i cieszę się, że do tego wracamy, że epoka straszenia Bogiem powoli sie kończy.
humalog napisał(a):
Nie twierdzę, że ci co przyjmują Komunię "do ust" i "na kolanach" są ideałami czy też są lepsi. Tak więc prosze mi kolejny raz tego płytkiego argumentu nie wysuwać.
Jeżeli nie chesz aby takiego argumentu nie wysuwac, to wstrzymaj się od takich słów:
humalog napisał(a):
Istnieje jednak pewna znaczna róznica pomiędzy "lekceważącym" przyjęciem Komunii w postawie stojącej i na ręke, a klęczącej i do ust. Ta druga jest postawą uniżenia się poprzez sam fakt klęczenia....
bo w nich różnicujesz, co jest jeszcze wtyraźniejsze w twoich nastepnych słowach:
humalog napisał(a):
Jeżeli ktoś nie pojmuje należnej Bogu czci i nie potrafi ja właściwie wyrażać w postawie stojącej.....to niech sie chociaż uniży i zegnie te kolana.

I znów przekładasz puste gesty, gimnastykę przed sercem. Nie wiesz co przeżywają poszczególni ludzie, nie wiesz co się dzieje w ich sercach ale oceniasz po opakowaniu. A jeżeli opakowanie ci się nie podoba, to zakładasz najgorsze i jako lekarstwo proponujesz inne opakowanie.

Jak widzisz moje twierdzenie
"Jakiekolwiek gesty byśmy wykonywali, a nie szlo by za tym serce, to byłaby to niewiele warta gimnastyka. Jeżeli jednak za sercem pójdzie gest, to gest ten jest wart naszej duszy."
nie jest dla ciebie tak oczywiste.

W KRK dostępnych jest kilka opakowań. Najładniejsze nie zastąpi zawartości, a najbrzydsze wypełnione Wiarą i Miłością jest diamentem. Po co więc ciągle wytykacie sobie swoje opakowania?

Wt sty 08, 2013 12:46
Mam wrażenie, że nie tylko nie przeczytałes podanego linku, ale nawet nie zdobyłeś sie na to by przeczytac wklejony krótki fragment.

Cytuj:

Jakis powód takie postepowania Koscioła musiał byc, a ten jest najbardziej prawopodobny.
Znasz inny? To podaj.

Cytuj:
I znów zwracasz głównie uwagę na powłokę, a nie na wnętrze.

j/w Nie przeczytałeś/nie doczytałeś......a chcesz dyskutować.

Cytuj:
Wielu ludzi przezywa inaczej obecność Boga niż ty. Może tego nie rozumiesz ale drwić z tego nie powinieneś.

Szczególnie w radosnych piosneczkach i okrzykach!

Cytuj:
Chrześcijaństwo było kiedys o wiele bardziej radosne i cieszę się, że do tego wracamy, że epoka straszenia Bogiem powoli sie kończy.

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Może u Was na nabożeństwach jest smutek, ale w KK ja takiego nie widzę.
Poza tym po raz trzeci powtarzam - j/w (to o czytaniu)

Cytuj:
Jeżeli nie chesz aby takiego argumentu nie wysuwac, to wstrzymaj się od takich słów:

Nie zrozumiałeś bo pewnie nie śledziłes na bieżąco tego wątku i kilku mu podobnych.

Cytuj:
I znów przekładasz puste gesty, gimnastykę przed sercem. Nie wiesz co przeżywają poszczególni ludzie, nie wiesz co się dzieje w ich sercach ale oceniasz po opakowaniu. A jeżeli opakowanie ci się nie podoba, to zakładasz najgorsze i jako lekarstwo proponujesz inne opakowanie.

Mówi sie do trzech razy sztuka....ale tutaj po raz czwarty zwracam uwagę - Przeczytaj chociaż ten wklejony fragment! czy to takie trudne dla Ciebie?
Może jak przeczytasz to zaczniesz dyskutować na temat, a nie wstawiac swoje projekcje.

Cytuj:
Po co więc ciągle wytykacie sobie swoje opakowania?

Szczerze? "A co to konia obchodzi jak sie wóz wywala?" - czyli co metodyście do tradycji katolików?

Wt sty 08, 2013 12:57
gacjan napisał(a):
Gibson to zdaje się jest członek jakiejś protestanckiej małej grupy ze swoim ojcem jako głównym szefem.

Mel Gibson jest katolikiem o sympatiach "tradycyjnych", a jego ojciec jest sedewakantystą.
Także we wszystkich znanych mi jego rolach M.G. był katolikiem, często wręcz demonstracyjnie.

Ostatnio edytowano Wt sty 08, 2013 13:11 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt sty 08, 2013 12:58
@humalog
Śledzę od dawna ten wątek i przejrzałem linki. Odpuść sobie więc takie "argumenty"
Odpuść sobie także "argumenty" typu: a co tobie do tego.

Cytuj:
Cytuj:

Jakis powód takie postepowania Koscioła musiał byc, a ten jest najbardziej prawopodobny.
Podobnie jak ty nie znam żadnego, mogę tylko spekulować. Może taka postawa wydał się komuś odpowiedniejsza i odgórnie ja nakazał, a może stała się czyms naturalnym i w ten sposób weszła do waszej tradycji "oddolnie"?

Cytuj:
Cytuj:
Wielu ludzi przezywa inaczej obecność Boga niż ty. Może tego nie rozumiesz ale drwić z tego nie powinieneś.

Szczególnie w radosnych piosneczkach i okrzykach!
Nie podobają się, nie rozumiesz, to trudno. Z radości i wdzięczności ludzie nawet tańczyli przed Panem i to już tysiące lat temu. Drwić jednak nie powinieneś. Drwiąc z ich wiary drwisz z Boga (bo to ON jest jej źródłem, prawda?), drwisz z jego wyboru, drwisz z tych, co wybrał do szczególnej służby (jak np. Dawid).

Wt sty 08, 2013 13:10
Znowu ten nieszczęsny Dawid i jego taniec....też mi uzasadnienie.
Widziałem już na jego podstawie uzasadnienie wystepów kapel rockowych w kościołach....żałosne to było.
Może by tak jakieś starochrześcijańskie przykłady ktos podał, przykłady owych tańców.
Dawid o ile sobie przypominam to chrześcijaninem nie był.

No i jeszcze jedno. Tak sie składa, że w polskiej kulturze nigdy nie występował jakikolwiek taniec związany z chrześcijaństwem....to tylko "postęp" i to nie tak dawny go wprowadził. Uzasadniając oczywiście...no, a jakże! Dawidem.

P.S.
A co z reszta? Podjałes sie trudu doczytania?

Wt sty 08, 2013 14:08

Gibson katolikiem - nie wiedziałem o tym.
Szkoda, ostatnio daje naprawdę antyświadectwo.

Wt sty 08, 2013 14:41
humalog napisał(a):
Znowu ten nieszczęsny Dawid i jego taniec....też mi uzasadnienie.
Widziałem już na jego podstawie uzasadnienie wystepów kapel rockowych w kościołach....żałosne to było.

Żałosne i smutne jest, gdy ktoś ocenia innych po zewnętrznej formie przejawów wiary i czuje się lepszy, bo przyjmuje inne pozy. :(

Wt sty 08, 2013 19:40
gacjan napisał(a):

A jak miałes go za protestanta, to nie było żal?

M.G. przez lata uchodził za wzór ojca i męża, za jeden z chlubnych wyjątków stałości uczuć w amerykańskim swiatku filmowym. Niestety nie udało im się utrzymać małżeństwa, a media zrobiły sobie na tym wredny żer tworząc "fakty". A sam M.G. nieźle się pogubił.

Wt sty 08, 2013 19:43
Cytuj:
Żałosne i smutne jest, gdy ktoś ocenia innych po zewnętrznej formie przejawów wiary i czuje się lepszy, bo przyjmuje inne pozy.

Natomiast smutne jest to , ze potwierdziła sie moja teza o tym po co tu do tego watku przyszedłeś.
No i na dodatek zabrakło ci argumentów, albo po prostu kolejny raz nie zrozumiałes co wyczytałeś.

Wt sty 08, 2013 20:30
No to cos na temat tańca. Specjalnie dla Kozła...ciekawe jakim kolejnym banałem to skomentuje:

Cytuj:
Jeśli propozycja tańca religijnego na Zachodzie rzeczywiście miałaby zostać przyjęta trzeba byłoby zatroszczyć się, aby jego miejsce znajdowało się poza liturgią, w takich miejscach zgromadzeń, które nie mają ściśle liturgicznego przeznaczenia. Ponadto księża nie mogą nigdy brać udziału w tańcu.

"Taniec w Liturgii" - Kongregacja ds Sakramentów i Kultu Bożego - 1975

Cytuj:
Także taniec nie jest formą wyrażania
liturgii chrześcijańskiej
.
(…) Zatem absolutny nonsens stanowią próby „uatrakcyjniania” liturgii pantomimą, i to wykonywaną w miarę
możliwości przez profesjonalne zespoły, co kończy się
często (w tej perspektywie całkiem słusznie)
aplauzem zgromadzonych.
Jeśli w liturgii oklaskuje się ludzkie dokonania, to jest
to zawsze ewidentny znak tego, iż całkowicie
zagubiono istotę liturgii i zastąpiono ją rodzajem
religijnej rozrywki. Atrakcyjność taka nie trwa długo; na
rynku ofert spędzania wolnego czasu, gdzie rozmaite
formy religijności coraz częściej funkcjonują jako
rodzaj podniety, konkurencja jest nie do pokonania.
Sam doświadczyłem sytuacji, w której akt pokuty
zastąpiony został przedstawieniem tanecznym, co
oczywiście nagrodzono brawami; czy można się
jeszcze bardziej oddalić od tego, czym rzeczywiście
jest pokuta?
Liturgia może przyciągać ludzi tylko
wówczas, gdy nie spogląda na samą siebie, lecz na Boga,
gdy pozwala Mu wejść w siebie i działać.

Wówczas rzeczywiście wydarza się coś jedynego w
swoim rodzaju, poza konkurencją, a ludzie czują, że
jest to coś więcej niż tylko sposób spędzania wolnego czasu

Kard Joseph Ratzinger "Duch Liturgii"

No! Ale przecież Dawid tanczył......snuja swoje nonsensy "postepowcy".

Taniec w liturgii to obecnie Protestancki wymysł. Nie rozumiem dlaczego katolicy tak zapatruja sie na Protestantów (zwanych dawniej heretykami), zamiast na Prawosławnych (zwanych tylko schizmatykami)
Co zatem mówia Prawosławni?
Cytuj:
Muszą być wytyczone jakieś granice. Protestanci usiłują tańczyć, czy wprowadzać jakieś elementy tańca do liturgii - dla nas to jest zdecydowanie nie do przyjęcia. Taniec i Służba Boża w rosyjskim prawosławiu są nie do połączenia, lecz nie wykluczają się nawzajem
.

No! Ale przecież Dawid tańczył....
Niektórzy katolicy jednak tak maja, ze lubia sie "protestantyzować"

Wt sty 08, 2013 20:54
humalog napisał(a):
No to cos na temat tańca. Specjalnie dla Kozła...ciekawe jakim kolejnym banałem to skomentuje:

Cytuj:
Jeśli propozycja tańca religijnego na Zachodzie rzeczywiście miałaby zostać przyjęta trzeba byłoby zatroszczyć się, aby jego miejsce znajdowało się poza liturgią, w takich miejscach zgromadzeń, które nie mają ściśle liturgicznego przeznaczenia. Ponadto księża nie mogą nigdy brać udziału w tańcu.

"Taniec w Liturgii" - Kongregacja ds Sakramentów i Kultu Bożego - 1975

Cytuj:
Także taniec nie jest formą wyrażania
liturgii chrześcijańskiej
.
(…) Zatem absolutny nonsens stanowią próby „uatrakcyjniania” liturgii pantomimą, i to wykonywaną w miarę
możliwości przez profesjonalne zespoły, co kończy się
często (w tej perspektywie całkiem słusznie)
aplauzem zgromadzonych.
Jeśli w liturgii oklaskuje się ludzkie dokonania, to jest
to zawsze ewidentny znak tego, iż całkowicie
zagubiono istotę liturgii i zastąpiono ją rodzajem
religijnej rozrywki. Atrakcyjność taka nie trwa długo; na
rynku ofert spędzania wolnego czasu, gdzie rozmaite
formy religijności coraz częściej funkcjonują jako
rodzaj podniety, konkurencja jest nie do pokonania.
Sam doświadczyłem sytuacji, w której akt pokuty
zastąpiony został przedstawieniem tanecznym, co
oczywiście nagrodzono brawami; czy można się
jeszcze bardziej oddalić od tego, czym rzeczywiście
jest pokuta?
Liturgia może przyciągać ludzi tylko
wówczas, gdy nie spogląda na samą siebie, lecz na Boga,
gdy pozwala Mu wejść w siebie i działać.

Wówczas rzeczywiście wydarza się coś jedynego w
swoim rodzaju, poza konkurencją, a ludzie czują, że
jest to coś więcej niż tylko sposób spędzania wolnego czasu

Kard Joseph Ratzinger "Duch Liturgii"

No! Ale przecież Dawid tanczył......snuja swoje nonsensy "postepowcy".

Taniec w liturgii to obecnie Protestancki wymysł. Nie rozumiem dlaczego katolicy tak zapatruja sie na Protestantów (zwanych dawniej heretykami), zamiast na Prawosławnych (zwanych tylko schizmatykami)
Co zatem mówia Prawosławni?
Cytuj:
Muszą być wytyczone jakieś granice. Protestanci usiłują tańczyć, czy wprowadzać jakieś elementy tańca do liturgii - dla nas to jest zdecydowanie nie do przyjęcia. Taniec i Służba Boża w rosyjskim prawosławiu są nie do połączenia, lecz nie wykluczają się nawzajem
.

No! Ale przecież Dawid tańczył....
Niektórzy katolicy jednak tak maja, ze lubia sie "protestantyzować"

Taniec nie jest "wymyslem" protestanckim, a jedna z form wyrazu stara jak ludzkość (tu polecam ST, bo o tańcu i radości jest w nim znacznie więcej niż jeden urywek o Dawidzie). Większość protestantów nie ma i nie uwaza za potrzebne aby mieć choć w przybliżeniu tak ścisłe przepisy jak Koscioły katolickie.

Co chwilę zarzucasz niesłusznie mi jakies negatywne motywy. Ja w żaden sposób nie narzucam katolikom formy ekspresji swoich uczuc religijnych ani nie potępiam tych, które stosują (choc prawosławni mieliby tu cos do powiedzenia, skoro i ich w to wmieszałeś). Widzę za to, ze jestes gotów do gardła skoczyc ludziom za to, ze nie przyklękna lub wyciagna dłonie.

Skoro wszyscy oprócz ciebie maja problemy z czytaniem ze zrozumieniem, to może problem nie jest w czytajacym, a w piszącym. Może nieprecyzyjnie przedstawiasz swoje myśli lub przyjęta przez ciebie zaczepna, przesmiewcza i lekce warząca innych forma przekaz mocno zniekształca.

Wt sty 08, 2013 22:48

Było mi go żal, było - źle się może wyraziłem.
A pogubił się to mało powiedziane, niestety na oczach całego świata rozwód, potem romans, bicie kobiet, alkohol - mam nadzieję, że się jakoś odnajdzie.
Ja akurat nie z tych katolików, którzy boją się ekumenizmu :)

Kozioł napisał(a):
gacjan napisał(a):

A jak miałes go za protestanta, to nie było żal?

M.G. przez lata uchodził za wzór ojca i męża, za jeden z chlubnych wyjątków stałości uczuć w amerykańskim swiatku filmowym. Niestety nie udało im się utrzymać małżeństwa, a media zrobiły sobie na tym wredny żer tworząc "fakty". A sam M.G. nieźle się pogubił.

Wt sty 08, 2013 23:49
Cytuj:
Taniec nie jest "wymyslem" protestanckim, a jedna z form wyrazu stara jak ludzkość...

Te słowa napisał ks prałat Aleksander Lebiediew, tak więc jemu to wytłumacz.
Poniekąd się z nim zgadzam, gdyz dla chrześcijaństwa w Europie taniec w Liturgii jest pojeciem całkowicie obcym. Nie ta kultura.
Taka forma wyrażania czci podczas liturgii nie wywodzi sie z Koscioła katolickiego, jest całkowicie obca....i tutaj w Europie to własnie Protestantyzm zaczął to wprowadzać, a niektórzy katolicy przejmowac. Dlatego własnie pisze o "protestantyzacji" katolików.
Dawid to całkiem odmienna kultura. Nie tylko w czasie, ale i w przestrzeni. To Bliski Wschód, a więc w żadnym razie nie Europa.

Na naszym kontynencie rytualny taniec podczas religijnych uroczystości (obrządków) jednoznacznie jest kojarzony z pogaństwem. Kościół katolicki nigdy nie wypracował odpowiednich gestów, form, zwyczajów dotyczących liturgicznego tańca. Tak więc te wszystkie podrygi jakie maja miejsce w kościołach są całkowicie sprzeczne z Duchem Liturgii.
W przeciwieństwie do Protestantyzmu w Kościele katolickim nie ma dowolności w sprawowaniu jakichkolwiek obrzędów sakralnych, dlatego, że KrK jest hierarchiczny i musi być Jednościa pod każdym względem.
Wszelkie więc propozycje jakichkolwiek urozmaiceń muszą zyskać akceptację Watykanu....a jeżeli Watykan stwierdzi, że np w Kongo mozna tańczyc podczas liturgii to nie oznacza to wcale by tak samo można było czynić w Polsce.

Poza tym wszelkie inne ściśle określone gesty, rytuały musza wszędzie być takie same. Bez żadnych udziwnień. Tak by nawet osoba nie znająca języka, idąc na Mszę św w obcym kraju miała pewnośc, że to jest kościół rzymskich-katolików....a nie czyjś inny.

Cytuj:
Ja akurat nie z tych katolików, którzy boją się ekumenizmu

Ekumenizmu nie należy sie bac....bać to sie należy złego pojmowania ekumenizmu, a niestety wielu (wśród nich co najgorsze nawet księża) pojmuja go w sposób niewłasciwy.

Śr sty 09, 2013 7:37
humalog napisał(a):
a jeżeli Watykan stwierdzi, że np w Kongo mozna tańczyc podczas liturgii to nie oznacza to wcale by tak samo można było czynić w Polsce.

Nie wiem, czy Watykan stwierdził, że można, ale w Kongo i innych krajach Afryki tańczą na Mszy św.,
http://www.youtube.com/watch?v=kNR3Fuxge-4
ale wraca tradycyjna Msza św.
http://www.nowyruchliturgiczny.pl/2009/ ... fryce.html
humalog napisał(a):
Ekumenizmu nie należy sie bac....bać to sie należy złego pojmowania ekumenizmu, a niestety wielu (wśród nich co najgorsze nawet księża) pojmuja go w sposób niewłasciwy.

i tu się z Tobą zgodzę.

Śr sty 09, 2013 8:46
Cytuj:
Nie wiem, czy Watykan stwierdził, że można, ale w Kongo i innych krajach Afryki tańczą na Mszy św.,

Ponieważ taka jest kultura Afryki, a Kościół godzi sie na pewne regionalizmy. Co wcale nie oznacza, że w naszych kościołach można sobie skakać podczas Mszy. U nas jest to niedopuszczalne....bo nigdy czegos takiego nie było.

Z drugiego linku widać wyraźnie, że nawet w Afryce nie wszędzie sie "skacze" na Mszy

Ostatnio edytowano Śr sty 09, 2013 9:02 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr sty 09, 2013 8:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45  Następna strona