Autor |
Wiadomość |
Robek
|
 Re: Czy Bóg istnieje?
sapper napisał(a): Robek napisał(a): sapper napisał(a): Z mala poprawka, bo ja nie musze juz wierzyc, ja po prostu wiem.  Takich rzeczy nie można wiedzieć. Kto Ci tak powiedzial?  Ty widziałeś Boga? Piekło? Niebo? Ballumon napisał(a): Mi w Boga jest łatwiej uwierzyć niż w to, że to wszystko powstało samoistnie, bez żadnego zapalnika. A kto twierdzi że powstało samoistnie?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Wt gru 29, 2015 16:19 |
|
|
|
 |
sowaniejestmadra
|
glejt napisał(a): sowaniejestmadra odpisała Cytuj: No włąsnie - te cuda, skoro według ciebie się zdarzają, to Bóg nie gra w kości, skoro Bóg nie gra w kości, to nie ma wolnej woli. A więc cała twoja wiara katolicka leży w gruzach. Co wolisz? Uznać wolną wolę, czy cuda, bo jedno i drugie się wykluczają. [...] Cuda też wyraźnie ukazują, że to duch a nie ciało jest ołtarzem prawdy. Cuda są znakiem przyjęcia przebaczenia od Ojca i rozprzestrzeniania tego przebaczenia na innych po przez niepamiętanie win i uznanie ich za fałszywy obraz brata. Jeżeli nie potrafimy zobaczyć cudów to z podstawowego powodu jakim jest odmówienie ich realności ( brak wiary w cuda i jej źródło) i realności duchowego widzenia. [...] Cud jest przejawem wewnętrznej świadomości Chrystusa. Gdy wracamy do podstawowej komunikacji z Bogiem po przez bezpośrednie objawienie potrzeba cudów zanika. Dlatego słowa mówiące ,o sprzeczności wolnej woli czy jakiejś grze w kości nawet w ramach jakiegoś żartu wydają się kompletną nieznajomością cudów. A nawet w żartach aby coś miało sens potrzeba odrobiny znajomości tematu. Nie bierz tego do siebie w swoim prawdziwym wizerunku jesteś wspaniałą istotą tak świetlaną jak Chrystus , ale dając się okłamywać wypierasz sie go i zapominasz niestety tak skutecznie, że przestajesz mieć dostęp do swojego własnego rozumu i używasz tylko tego na co pozwala ci ego. Co rozumiesz, że ciało jest ołtarzem prawdy? Z twojej wypowiedzi wynika, że cudów przed Jezusem nie było. Sformułowanie: "Czy Bóg gra w kości" można przetłumaczyć - czy Bóg ingeruje w ten świat, czy wpływa na jego losy. Jeżeli wpływa - no to zaczynają się problemy z odwiecznymi pytaniami - choćby dlaczego jest cierpienie, bo gdyby wpływał, starał by to cierpienie ograniczać, zakładając, że jest miłosierny. Problemy się zaczynają gdzie jest ingerencja Boga, a gdzie zwykły przypadek, a może wszystko jest ingerencją Boga - więc zapomnijmy o wolnej woli na dobre. Czy w takim razie cud jest samoistny czy z udziałem Boga, bo jeżeli z udziałem Boga, no to nie możemy powiedzieć, że Bóg gra w kości. W moim mniemaniu - gra w kości, dzięki temu możemy robić tu na ziemi wszystko na co mamy ochotę i odkrywać ten świat nieograniczenie już bez jarzma inkwizycji. Cuda - podaję definicję - to splot okoliczności, przypadków i niewyjaśnionych jeszcze zjawisk zarówno w biologii człowieka, jego psychice jak i w otaczającym świecie fizycznym, które sprzyjają człowiekowi.
|
Wt gru 29, 2015 16:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Robek napisał(a): sapper napisał(a): Takich rzeczy nie można wiedzieć.
Kto Ci tak powiedzial?  Ty widziałeś Boga? Piekło? Niebo? Ballumon napisał(a): Mi w Boga jest łatwiej uwierzyć niż w to, że to wszystko powstało samoistnie, bez żadnego zapalnika. A kto twierdzi że powstało samoistnie? To w koncu jakie jest Twoje zdanie, powstalo samoistnie, czy zostalo stworzone? Nie odpowiedziales jeszcze skad wiesz ze "takich rzeczy nie mozna wiedziec".
|
Wt gru 29, 2015 23:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
sowaniejestmadra napisał(a): glejt napisał(a): sowaniejestmadra odpisała Cytuj: No włąsnie - te cuda, skoro według ciebie się zdarzają, to Bóg nie gra w kości, skoro Bóg nie gra w kości, to nie ma wolnej woli. A więc cała twoja wiara katolicka leży w gruzach. Co wolisz? Uznać wolną wolę, czy cuda, bo jedno i drugie się wykluczają. [...] Cuda też wyraźnie ukazują, że to duch a nie ciało jest ołtarzem prawdy. Co rozumiesz, że ciało jest ołtarzem prawdy? Z twojej wypowiedzi wynika, że cudów przed Jezusem nie było. Sformułowanie: "Czy Bóg gra w kości" można przetłumaczyć - czy Bóg ingeruje w ten świat, czy wpływa na jego losy. Jeżeli wpływa - no to zaczynają się problemy z odwiecznymi pytaniami - choćby dlaczego jest cierpienie, bo gdyby wpływał, starał by to cierpienie ograniczać, zakładając, że jest miłosierny. Problemy się zaczynają gdzie jest ingerencja Boga, a gdzie zwykły przypadek, a może wszystko jest ingerencją Boga - więc zapomnijmy o wolnej woli na dobre. Czy w takim razie cud jest samoistny czy z udziałem Boga, bo jeżeli z udziałem Boga, no to nie możemy powiedzieć, że Bóg gra w kości. W moim mniemaniu - gra w kości, dzięki temu możemy robić tu na ziemi wszystko na co mamy ochotę i odkrywać ten świat nieograniczenie już bez jarzma inkwizycji. Cuda - podaję definicję - to splot okoliczności, przypadków i niewyjaśnionych jeszcze zjawisk zarówno w biologii człowieka, jego psychice jak i w otaczającym świecie fizycznym, które sprzyjają człowiekowi. Czytaj ze zrozumieniem. W cytacie pozostawilem zdanie o ktore pytasz glejt o oltarzu prawdy. Cos sie tak uczepil tj gry w kosci, czyzbys nie umial znalesc innego sformulowaniia swoich mysli? Pewnie ze mozesz robic co ci sie tylko podoba, nikt ci nie zabroni, no chyba ze robilbys cos niiezgodnego z prawem, to juz na ziemi mozesz zaliczyc kare, a jesli chodzi o Wiare i Boga to rozliczony bedziesz na Sadzie Ostatecznym. Wiesz, jedni wierza i dbaja o przestrzeganie przykazan, a inni wyznaja "hulaj dusza, piekla nie ma". O rezultacie dowiesz sie po smierci.
|
Śr gru 30, 2015 0:09 |
|
 |
Robek
|
sapper napisał(a): To w koncu jakie jest Twoje zdanie, powstalo samoistnie, czy zostalo stworzone? Jest jeszcze trzecia opcja  mówiąca o tym że to wszystko w tej czy innej formie od zawsze sobie istniało. sapper napisał(a): Nie odpowiedziales jeszcze skad wiesz ze "takich rzeczy nie mozna wiedziec". Nie można wiedzieć absolutnie nic o czymś, czego nie można w żaden sposób zaobserwować. sapper napisał(a): Wiesz, jedni wierza i dbaja o przestrzeganie przykazan, a inni wyznaja "hulaj dusza, piekla nie ma". O rezultacie dowiesz sie po smierci. Wierzący katolik sie dowie że miał racje, natomiast ateista nigdy sie nie dowie, o tym że miał racje.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr gru 30, 2015 17:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): sapper napisał(a): To w koncu jakie jest Twoje zdanie, powstalo samoistnie, czy zostalo stworzone? Jest jeszcze trzecia opcja  mówiąca o tym że to wszystko w tej czy innej formie od zawsze sobie istniało. Teraz to juz pojechales po bandzie.  Od zawsze tzn. od kiedy? sapper napisał(a): Robek napisał(a): Nie odpowiedziales jeszcze skad wiesz ze "takich rzeczy nie mozna wiedziec". Nie można wiedzieć absolutnie nic o czymś, czego nie można w żaden sposób zaobserwować. To ze Ty nie mozesz zaobserwowac czegos nie oznacza ze inni takze nie moga. sapper napisał(a): Robek napisał(a): Wiesz, jedni wierza i dbaja o przestrzeganie przykazan, a inni wyznaja "hulaj dusza, piekla nie ma". O rezultacie dowiesz sie po smierci. Wierzący katolik sie dowie że miał racje, natomiast ateista nigdy sie nie dowie, o tym że miał racje. Ateista tez sie dowie, tylko moze to byc w niezbyt wygodnym dla niego miejscu.
|
Śr gru 30, 2015 21:29 |
|
 |
Robek
|
sapper napisał(a): Teraz to juz pojechales po bandzie. Od zawsze tzn. od kiedy? Tu nie ma początku ani końca, świat sobie po prostu istnieje i tyle. sapper napisał(a): To ze Ty nie mozesz zaobserwowac czegos nie oznacza ze inni takze nie moga. Co widziałeś!?
|
Śr gru 30, 2015 23:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): sapper napisał(a): Teraz to juz pojechales po bandzie. Od zawsze tzn. od kiedy? Tu nie ma początku ani końca, świat sobie po prostu istnieje i tyle. sapper napisał(a): To ze Ty nie mozesz zaobserwowac czegos nie oznacza ze inni takze nie moga. Co widziałeś!? Ciekawe rozumowanie, "swiat po prostu sobie istnieje". Ani to ewolucjonizm, ani kreacjonizm. Pewnie jest jakas trzecia opcja, jak poprzednio.  To co widzialem, a raczej pokazano mi prowadzac za raczke jak male dziecko i co sie przy tym dowiedzialem, to tego nie da sie opisac, bo nie ma odpowiednich slow aby ktokolwiek to wlasciwie zrozumial. Trzeba to samemu przejsc, zobaczyc, aby zrozumiec. To tak jakbym mial pisac ksiazke alfabetem Braille-a, ale sam go nie znal i ci ktorzy mieli by ja czytac tez by go nie znali. W ogole, to nawet gdyby znalesc odpowiednie slowa, to i tak trudno bylo by Ci zrozumiec a tym bardziej uwierzyc. Gdyby nie odbylo sie to stopniowo przez ok. 3 miesiace, tylko od razu wszystko, to pewnie wyladowal bym na oddziale zamknietym. 
|
Śr gru 30, 2015 23:38 |
|
 |
Robek
|
sapper napisał(a): Ciekawe rozumowanie, "swiat po prostu sobie istnieje". Czyżby szokowało cie to, że świat może sam sobie istnieć? Bez nadnaturalnych bytów sie nie obędzie? sapper napisał(a): To co widzialem, a raczej pokazano mi prowadzac za raczke jak male dziecko i co sie przy tym dowiedzialem, to tego nie da sie opisac, bo nie ma odpowiednich slow aby ktokolwiek to wlasciwie zrozumial. Trzeba to samemu przejsc, zobaczyc, aby zrozumiec. To tak jakbym mial pisac ksiazke alfabetem Braille-a, ale sam go nie znal i ci ktorzy mieli by ja czytac tez by go nie znali. W ogole, to nawet gdyby znalesc odpowiednie slowa, to i tak trudno bylo by Ci zrozumiec a tym bardziej uwierzyc. Gdyby nie odbylo sie to stopniowo przez ok. 3 miesiace, tylko od razu wszystko, to pewnie wyladowal bym na oddziale zamknietym.  Miałeś wizje? objawienie? psychoze? 
|
Pt sty 01, 2016 13:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakkolwiek bys to nazwal, to dla mnie jest dowodem na istnienie Boga. Sa to prywatne sprawy, ale to co widzialem i sie dowiedzialem przechodzi wszelkie mozliwe wyobrazenia i mozliwosci jakie mogly by komukolwiek przyjsc w myslach do glowy, czy tez wyobraznia splatac figle. To wszystko na ten temat, wiec nie licz na wiecej odpowiedzi z tym zwiazanych.
|
Pt sty 01, 2016 14:45 |
|
 |
Robek
|
sapper napisał(a): Jakkolwiek bys to nazwal, to dla mnie jest dowodem na istnienie Boga.
Którego Boga? Bo jak wiesz troche tych religii i Bogów jest 
|
Pt sty 01, 2016 17:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): sapper napisał(a): Jakkolwiek bys to nazwal, to dla mnie jest dowodem na istnienie Boga.
Którego Boga? Bo jak wiesz troche tych religii i Bogów jest  To forum jest o jednym konkretnym Bogu tym Prawdziwym, a to ze niektorzy mieszaja tu takze inne wiary i innych bogow i bostwa to nie ma nic do rzeczy i nie zmienia faktu o ktorym Bogu jest to forum.
|
Pt sty 01, 2016 17:16 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Robek napisał(a): sapper napisał(a): Jakkolwiek bys to nazwal, to dla mnie jest dowodem na istnienie Boga.
Którego Boga? Bo jak wiesz troche tych religii i Bogów jest  Kiedy ktoś przeprowadza (filozoficzne czy inne) dowody na istnienie Boga to ma na myśli koncept Boga w ogóle, a nie jakiegoś konkretnego Zeusa, Świętowita, Hermesa, czy innego Wisznu, którzy definicji Boga nie spełniają (zgadnij dlaczego?)
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt sty 01, 2016 18:49 |
|
 |
Robek
|
medieval_man napisał(a): Kiedy ktoś przeprowadza (filozoficzne czy inne) dowody na istnienie Boga to ma na myśli koncept Boga w ogóle, a nie jakiegoś konkretnego Zeusa, Świętowita, Hermesa, czy innego Wisznu, którzy definicji Boga nie spełniają (zgadnij dlaczego?) To jest jakaś pozareligijna definicja Boga?
|
Pt sty 01, 2016 19:28 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
A nie ma? 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|