Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 14:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 54  Następna strona
 KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 

Jakiej teorii jesteś zwolennikiem?
Kreacjonizm młodej i starej Ziemi 3%  3%  [ 2 ]
Kreacjonizm niezmiennych gatunków 1%  1%  [ 1 ]
Teoria Inteligentnego Projektu 6%  6%  [ 4 ]
Kreacjonizm Ewolucyjny (Teistyczny Ewolucjonizm) 25%  25%  [ 17 ]
Syntetyczna Teoria Ewolucji (Darwina) 30%  30%  [ 21 ]
Teoria Ewolucji (Symbiogeneza) 23%  23%  [ 16 ]
Teoria Panspermii - klimaty UFO 0%  0%  [ 0 ]
Latający Potwór Spaghetti i inne `dziwolągi` 7%  7%  [ 5 ]
inne ( np. nigdy to mnie nie interesowało) 4%  4%  [ 3 ]
Liczba głosów : 69

KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 
Autor Wiadomość

To jest treść owego postu, nie ma on informacji osobistych więc w całości go cytuję.

"Moim celem nie jest tłumaczenie, że Niebo jest tam gdzieś, w innym wymiarze.

Moim celem jest
dowiedzenie , że homo sapiens zanim został obdarzony przez BOGA Duszą , był tylko zwierzęcie. A od tego czasu nastąpił rozkwit cywilizacji.

Dowiedzenie że pochodzimy od jednych rodziców Adama i Ewy na bazie kodu DNA

Dowiedzenie , że Dusza dostaje się innym wymiarem i że świat jest wielowymiarowy i tymi wymiarami łączy się ze światem Duchowym .

A czy jest dualność światów, czy nie to nie ma znaczenia. Czy jest bilion światów, czy dwa tez nie ma znaczenia."

Dziękuję. Proponuję zatem, by zawęzić całą dyskusję do tych tematów, które tu wymieniłeś. Możemy nawet postawić grubą kreskę, z nadzieją uchronienia się przed atmosferą wczesniejszej dyskusji.

Co do tego, że Niebo nie znajduje się w innym wymiarze, to się zgadzam, i nie przypominam sobie, by ktoś przeciwko takiemu postawieniu sprawy oponował.

Jeżeli za "tylko zwierzę" rozumiemy upraszczając organizm żywy bez duszy nieśmiertelnej (plus odróżnienie roślin itd.) to to, że człowiek (przedstawiciel rodzaju Homo lub zawężając - gatunku Homo sapiens) bez duszy nieśmiertelnej był "tylko zwierzęciem" jest prawdą na mocy definicji. To, że nieśmiertelność duszy wywołała rozkwit cywilizacyjny, albo chociażby była z nim skorelowana, wydaje mi się niemożliwe do rozstrzygnięcia.

Jeżeli chodzi o badania DNA, to przykro mi, ale jeżeli wierzyć genetykom itp., to choć istnieją w historii osobniki męskie i żeńskie które są przodkami dla całej obecnej populacji ludzkiej, nie są one początkiem wszystkich linii genealogicznych, ale jedynie pewnych szczególnego rodzaju (odpowiednio: czysto męskich i czysto żeńskich). Poruszając się po liniach mieszanych możemy dojść do innych naszych przodków, choć współczesnych tamtym.

Dusza i świat duchowy, jako twory niematerialny, nie może być powiązany z niczym co w fizyce nazywa się wymiarami. Dodatkowe wymiary to jedynie dodatkowe kierunki we wszechświecie, i dotyczą ich takie same prawa materii jak naszych czterech.

Przedstawiłem zatem swoje poglądy na temat wymienionych przez ciebie spraw. jeżeli masz do nich jakieś zarzuty (uważasz np., że można wykazać powiązanie pomiędzy nieśmiertelnością duszy a cywilizacją, znasz jakieś nowe badania DNA lub posiadasz inną niż w fizyce koncepcję wymiarów) chętnie wysłucham ich uzasadnienia.

Pn paź 05, 2009 13:24
zbanowana na stałe

Co do tego, że Niebo nie znajduje się w innym wymiarze, to się zgadzam, i nie przypominam sobie, by ktoś przeciwko takiemu postawieniu sprawy oponował.

To nie jest takie jednoznaczne. Gdyż może być inny wszechświat Stworzony tylko po to by było tam Niebo.

Pn paź 05, 2009 13:35

Epikurosie Przyjacielu wnioski końcowe chętnie podam, ale jakże przyjemniej mi będzie, jak dojdziemy do nich wspólnie i one będą Waszymi, a ja pełen podziwu dla Was będę się Im przyglądał.

Nie, nie, nie. W żadnym wypadku i w żadnym temacie nie podałeś jeszcze ani jednego wniosku końcowego, więc twoje słowa to pustosłowie. Dodatkowo uważam, że nie dojdziesz z nikim tutaj do konsensusu, ponieważ jesteś bardzo wybiórczy co do źródeł. Żeby stwierdzić, że bohomaz w twojej sygnaturze jest zdjęciem, wystarczyła CI opinia jakiegoś księdza i traktujesz to jako fakt niepodważalny. Gdy zaś mówimy o innych zagadnieniach czepiasz się źródeł i nawet najstaranniejsze orpacowania naukowe Ci nie wystarczają. Króko mówiąc:

1. Jeśli źródło Ci sprzyja to może to być nawet dygresja menela
2. Jeśli źródło Ci nie sprzyja, to domagasz się niewiadomo czego

tak nie dojdziemy do porozumienia

Pn paź 05, 2009 13:41
zbanowana na stałe

A może tez Niebo znajdować się w Absolucie BOŻYM.

Ale biorąc pod uwagę, że PAN JEZUS miał po Zmartwychwstaniu CIAŁO inne niż materia E=mc2 może sugerować obecność innego Świata.

Z Objawień wiemy na jakiej zasadzie od strony fizyki odbywają się Objawienia.
Czyli ewidentnie są to kanały łączące nas z Innym Światem.

Pn paź 05, 2009 13:41
zbanowana na stałe

Cytuj:
Epikurosie Przyjacielu wnioski końcowe chętnie podam, ale jakże przyjemniej mi będzie, jak dojdziemy do nich wspólnie i one będą Waszymi, a ja pełen podziwu dla Was będę się Im przyglądał.

Nie, nie, nie. W żadnym wypadku i w żadnym temacie nie podałeś jeszcze ani jednego wniosku końcowego, więc twoje słowa to pustosłowie. Dodatkowo uważam, że nie dojdziesz z nikim tutaj do konsensusu, ponieważ jesteś bardzo wybiórczy co do źródeł. Żeby stwierdzić, że bohomaz w twojej sygnaturze jest zdjęciem, wystarczyła CI opinia jakiegoś księdza i traktujesz to jako fakt niepodważalny. Gdy zaś mówimy o innych zagadnieniach czepiasz się źródeł i nawet najstaranniejsze orpacowania naukowe Ci nie wystarczają. Króko mówiąc:

1. Jeśli źródło Ci sprzyja to może to być nawet dygresja menela
2. Jeśli źródło Ci nie sprzyja, to domagasz się niewiadomo czego

tak nie dojdziemy do porozumienia

Studencie, a nie mówiłem. My będziemy ze sobą dyskutować, ale czy jesteśmy wstanie na równych zasadach wciągnąć w tą dyskusję innych.

Czy nie lepiej było nie pokazywać tych twierdzeń?

Pn paź 05, 2009 13:45
zbanowana na stałe

Pn paź 05, 2009 13:49
zbanowany na stałe

Frater mam jedno pytanie. Twierdzisz, ze Bog w roku tym a tym dal czlowiekowi dusze ktora stala sie katalizatorem rozwoju. Wytlumacz wiec cel tego, Twoim zdaniem klamliwego, opowiadania z Biblii - Adam Ewa ,waz, raj itd.

Pn paź 05, 2009 14:18
zbanowana na stałe

A jak DUCH ŚWIĘTY miał przekazać człowiekowi ok 3.tys. lat temu, że świat jest wielowymiarowy, jak z wielu z Was ma w XXI w. naszej ery z tym problemy?

Pn paź 05, 2009 14:25

To nie jest takie jednoznaczne. Gdyż może być inny wszechświat Stworzony tylko po to by było tam Niebo.

frater napisał(a):
A może tez Niebo znajdować się w Absolucie BOŻYM.

Ale biorąc pod uwagę, że PAN JEZUS miał po Zmartwychwstaniu CIAŁO inne niż materia E=mc2 może sugerować obecność innego Świata.

To nie byłby "inny wymiar" w znaczeniu fizycznym. Ale zgoda - to, że Niebo nie jest innym miejscem rządzonym takimi samymi prawami fizyki nie musi być oczywiste. Wciąż, w tym wątku chyba nikt tak nie twierdził...

Ciało Jezusa po zmartwychwstaniu jest tajemnicą. Z jednej strony, nie był w nim ograniczony przestrzenią, ale mógł w krótkich odstępach czasu być widziany w rożnych miejscach, lub stanąć nagle pośrodku pomieszczenia mimo drzwi zamkniętych... z drugiej jednak, można było go dotknąć i mógł on jeść zwykłą, "em-ce-kwadratową", żywność. W każdym razie mamy tu do czynienia cudami: albo były nimi podróżowanie nieograniczone przestrzenią, albo sama obecność w naszym świecie i zmysłowa odczuwalność substancji innej niż nasza zwykła materia.

Ostatni post Epikurosa był reakcją na jeden ze wcześniejszych twoich postów, na ten z Pon Paź 05, 2009 12:35, uprzedni do wyrażenia przez ciebie swojego stanowiska. Nie oceniałbym go więc tak pochopnie.

Dobrze się stało, że te twierdzenia w końcu się pojawiły, dalsza dyskusja w starym stylu tylko pogarszałaby sprawę.

Pn paź 05, 2009 14:32

frater napisał(a):

Ja nie wiem. Możesz to tu przedstawić?

Pn paź 05, 2009 14:36

Pamiętam jak frater chcąc udowodnić istnienie życia po śmierci powoływał się na filmy tworzone prze New Ageowców i program telewizyjny o nazwie "Strefa Tajemnic" ale dla odmiany wobec naukowców którzy nie potwierdzają jego wiary jest bardzo krytyczny, może ktoś mi pomorze jak można nazwać taką postawę... ?

Pn paź 05, 2009 14:44
zbanowana na stałe

To nie byłby "inny wymiar" w znaczeniu fizycznym. Ale zgoda - to, że Niebo nie jest innym miejscem rządzonym takimi samymi prawami fizyki nie musi być oczywiste. Wciąż, w tym wątku chyba nikt tak nie twierdził...

I tu nasuwa się pytanie. Skoro z Objawień wiemy, że są One za pomocą innego wymiaru , to czy stanowią Świat inno wymiarowy, czy znajdują się ponad tym w Absolucie BOZYM?
Czy Absolut BOŻY też podlega prawom fizyki tamtego Świata?

wieczny_student napisał(a):
Ciało Jezusa po zmartwychwstaniu jest tajemnicą. Z jednej strony, nie był w nim ograniczony przestrzenią, ale mógł w krótkich odstępach czasu być widziany w rożnych miejscach, lub stanąć nagle pośrodku pomieszczenia mimo drzwi zamkniętych... z drugiej jednak, można było go dotknąć i mógł on jeść zwykłą, "em-ce-kwadratową", żywność. W każdym razie mamy tu do czynienia cudami: albo były nimi podróżowanie nieograniczone przestrzenią, albo sama obecność w naszym świecie i zmysłowa odczuwalność substancji innej niż nasza zwykła materia.

Mi się wydaje, że PAN JEZUS fizycznie z tym Ciałem przebywał w naszej materii, gdyż inaczej po co miałoby być Wniebowstąpienie.

Ostatni post Epikurosa był reakcją na jeden ze wcześniejszych twoich postów, na ten z Pon Paź 05, 2009 12:35, uprzedni do wyrażenia przez ciebie swojego stanowiska. Nie oceniałbym go więc tak pochopnie.

Dobrze się stało, że te twierdzenia w końcu się pojawiły, dalsza dyskusja w starym stylu tylko pogarszałaby sprawę.

Czas pokarze, czy Epikuros odpowiadał na poprzednie posty.

Pn paź 05, 2009 14:48
zbanowana na stałe

A przepraszam, jakoś to przeoczyłem
frater napisał(a):

Ja nie wiem. Możesz to tu przedstawić?

Muszę poszukać - to troche potrwa. Ale chętnie poszukam.

Pn paź 05, 2009 14:50
zbanowana na stałe

Pamiętam jak frater chcąc udowodnić istnienie życia po śmierci powoływał się na filmy tworzone prze New Ageowców i program telewizyjny o nazwie "Strefa Tajemnic" ale dla odmiany wobec naukowców którzy nie potwierdzają jego wiary jest bardzo krytyczny, może ktoś mi pomorze jak można nazwać taką postawę... ?

Mam 5 (pięć ) różnych źródeł dotyczących `Życia po życiu`. Dowody są bardzo mocne. I pokazywałem różne źródła, ale może to przeoczyłeś.

Nadto mam kontakt, tak z wyznawcami różnych sekt, czy Religii, jak i agnostykami, ateistami i Wierzącymi i jeżeli materiał dany jest Prawdziwy chętnie go cytuję.

Czy obejrzałeś film `Życie po życiu` czy Ci go wkleić?

Pn paź 05, 2009 14:58

frater napisał(a):
Cytuj:

odnosi się tylko do jednej z twoich tez, która i tak nie budziła większych emocji. Dużo ciekawszy jestem, jakie masz zdanie odnośnie reszty mojego stanowiska.
Jeżeli za "tylko zwierzę" rozumiemy upraszczając organizm żywy bez duszy nieśmiertelnej (plus odróżnienie roślin itd.) to to, że człowiek (przedstawiciel rodzaju Homo lub zawężając - gatunku Homo sapiens) bez duszy nieśmiertelnej był "tylko zwierzęciem" jest prawdą na mocy definicji. To, że nieśmiertelność duszy wywołała rozkwit cywilizacyjny, albo chociażby była z nim skorelowana, wydaje mi się niemożliwe do rozstrzygnięcia.

Jeżeli chodzi o badania DNA, to przykro mi, ale jeżeli wierzyć genetykom itp., to choć istnieją w historii osobniki męskie i żeńskie które są przodkami dla całej obecnej populacji ludzkiej, nie są one początkiem wszystkich linii genealogicznych, ale jedynie pewnych szczególnego rodzaju (odpowiednio: czysto męskich i czysto żeńskich). Poruszając się po liniach mieszanych możemy dojść do innych naszych przodków, choć współczesnych tamtym.

Dusza i świat duchowy, jako twory niematerialny, nie może być powiązany z niczym co w fizyce nazywa się wymiarami. Dodatkowe wymiary to jedynie dodatkowe kierunki we wszechświecie, i dotyczą ich takie same prawa materii jak naszych czterech.

Pn paź 05, 2009 15:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 54  Następna strona