Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Tydzień apostazji
Ruch Palikota złożył w Sejmie projekt, w kwestii wykreślenia z ustawy o ochronie danych osobowych zapisu, wyłączającego kościoły i związki wyznaniowe spod obowiązku rejestracji swych danych. http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... caid=1ea14Projekt raczej nie ma szansy przejść, ale RP przynajmniej się stara i coś robi. Na pewno będę o tym pamiętać przed kolejnymi wyborami 
|
Cz cze 14, 2012 19:19 |
|
|
|
 |
Uvirith
|
Na szybko : Szatan z wielkiej litery oznacza Lucyfera, z małej - dowolnego szatana. Tu znajomość języka polskiego się kłania.
|
Pt cze 15, 2012 8:46 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Ja nadal będę pisał bóg i szatan, a nie Bóg i Szatan. Mam nadzieję, że jednakie traktowanie obu podmiotów zostanie uznane przez moderację jako okoliczność łagodząca.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So cze 16, 2012 23:38 |
|
|
|
 |
Asienkka
|
Nie - nie zostanie to uznane za okoliczność łagodzącą.
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
N cze 17, 2012 14:56 |
|
 |
Witold
|
Uvirith napisał(a): Na szybko : Szatan z wielkiej litery oznacza Lucyfera, z małej - dowolnego szatana. Tu znajomość języka polskiego się kłania. To szatanów jest więcej...? Inni szatani są czynni? Jajko napisał(a): Ja nadal będę pisał bóg i szatan, a nie Bóg i Szatan. Mam nadzieję, że jednakie traktowanie obu podmiotów zostanie uznane przez moderację jako okoliczność łagodząca. Słowo "Bóg" w odniesieniu do Boga chrześcijańskiego jest nazwa własną, więc pisanie go z wielkiej litery jest ortograficznie poprawne (tak jak np. Księżyc)
|
N cze 17, 2012 18:42 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Czy jeśli napiszę, że nie wierzę w takich bogów jak Zeus czy Jezus to to jest w porządku czy nie?
A jeśli napiszę, że nie wierzę w boga Jezusa, to to jest dobrze czy źle?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N cze 17, 2012 18:45 |
|
 |
Iwona19
|
wyznawaj własne poglądy. Masz do tego chyba prawo.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
N cze 17, 2012 18:56 |
|
 |
Jajko
|
Ja wyznaję, ale widzę u niektórych chęć narzucania mi ich poglądów.
|
Pn cze 18, 2012 12:53 |
|
 |
tanie_wino
|
To tylko reklama Jajko złote.
_________________ pajacyk.pl
|
Pn cze 18, 2012 13:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Czy jeśli napiszę, że nie wierzę w takich bogów jak Zeus czy Jezus to to jest w porządku czy nie?
A jeśli napiszę, że nie wierzę w boga Jezusa, to to jest dobrze czy źle? Zasady obowiązują wszystkich. Gospodarze zycza sobie pisownię " Bóg" w stosunku do Boga czczonego przez Chrześcijan, a ty rejestrując się wyraziłeś na to zgodę.
|
Pn cze 18, 2012 13:36 |
|
 |
Jajko
|
Jeśli uzasadniają to zasadmi polskiej pisowni, to rozumiem, że za pisanie "szatan" będą takie same konsekwencje jak za pisanie "bóg" o istocie do której chrześcijanie (MAŁĄ LITERĄ SIĘ TO PISZE) oddają pokłony.
|
Pn cze 18, 2012 14:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szukasz burdy? Nie wiem o co tobie chodzi. "Chrześcijanie" napisałem duża literą świadomie, bo jest to wtedy dla mnie synonim słowa "Kościół".
Najlepiej idź na spacer i to przemyśl. ( I NIE KRZYCZ WIĘCEJ! )
|
Pn cze 18, 2012 14:05 |
|
 |
Jajko
|
A ja świadomie piszę bóg z małej. W przypadku każdego boga. I szatan też z małej. Mam nadzieję, że to nikomu nie wadzi.
|
Pn cze 18, 2012 14:28 |
|
 |
Iwona19
|
Czy można tutaj wrócić do głównego tematu wątku czyli apostazji?
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Pn cze 18, 2012 14:34 |
|
 |
Johnny99
|
Vi napisał(a): Projekt raczej nie ma szansy przejść, ale RP przynajmniej się stara i coś robi. Na pewno będę o tym pamiętać przed kolejnymi wyborami  O święta naiwności  Składać wniosek, o którym się wie, że i tak nie przejdzie, tylko po to, by mówiło się o nim w mediach, a ludzie deklarowali, że RP "przynajmniej coś robi", to każdy głupi potrafi, nawet PiS 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 19, 2012 8:09 |
|
|
|