Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
Autor |
Wiadomość |
niewazny12
|
 Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
Miałem diagnozy psychiatryczne, między innymi zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych (nerwicy natręctw). Może tak bardzo lęku nie czuję, ale bardzo nie chciałbym znaleźć się w Piekle. Dla mojej biednej natury pewne wymogi religijne są "jak natręctwa chorobliwe"... Miewałem "ogromne" problemy ze spowiedzią, ze skrupułami. Nie wiem dokładnie, kiedy muszę iść do spowiedzi. Miałem jeszcze poważniejsze diagnozy niż nerwica natręctw. "Boję się" samej możliwości popełnienia grzechu ciężkiego, pójścia do Piekła.
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Pn lut 29, 2016 16:56 |
|
|
|
 |
beata50
|
Piekła nie ma.
"Że szatan tkwi we łbach teologów, temu nie przeczę. Ja jednak jestem od tego opętania wolny." — jak powiem za Wolterem.
|
Pn lut 29, 2016 17:04 |
|
 |
niewazny12
|
Moja biedna natura wolałaby, żeby Piekła nie było, wbrew nauczaniu dogmatycznemu Kościoła Katolickiego. Mojej naturze karanie jakiegokolwiek biedaka (czyli człowieka, zwłaszcza potomka Adama i Ewy) torturami, zwłaszcza wiecznymi, jawi się jako ewidentne zło, brak miłości i dobroci, coś "niepojęcie obrzydliwego".
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Pn lut 29, 2016 17:06 |
|
|
|
 |
beata50
|
Pomyśl, co jest bardziej prawdopodobne, że Bóg nas stworzył na swój obraz i podobieństwo, (jak naucza kościół). Popatrz, jacy jesteśmy doskonali, miłujemy się, nikt nikomu, nic złego nigdy nie zrobił...same ideały jak BÓG.
Czy też ludzie stworzyli Boga na swój obraz i podobieństwo? Okrutnego, próżnego i cierpiącego na megalomanię.
|
Pn lut 29, 2016 17:14 |
|
 |
chwat
|
beata50 napisał(a): Piekła nie ma.
"Że szatan tkwi we łbach teologów, temu nie przeczę. Ja jednak jestem od tego opętania wolny." — jak powiem za Wolterem. Uważasz, że cytowanie od tak po prostu Woltera jest wartościowe, ale Biblii nie, Biblii nie dopuszczasz. Religia to najbardziej dochodowy interes? Czyżby ciągłe mówienie o ubóstwie w Ewangeliach, nakręcało Twoim zdaniem popyt i podaż? Twoja obecność tutaj, to szukanie potwierdzenia prawdziwości Twojej teorii, zagłuszenie przez zagadanie "dziur" w tej ideologii. Jeśli chciałabyś, żeby wszyscy dookoła byli dla siebie dobrzy, to skąd wiedziałabyś, co jest złem?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
Ostatnio edytowano Pn lut 29, 2016 17:38 przez chwat, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lut 29, 2016 17:32 |
|
|
|
 |
beata50
|
Kodeks Hammurabiego − babiloński zbiór praw zredagowany i spisany w XVIII w. p.n.e. na długo przed tym, jak Bóg da nam przykazania na kamiennych tablicach. Mam sumienie. "Moralność człowieka zależy od zdolności współodczuwania z innymi ludźmi, wykształcenia oraz więzi i potrzeb społecznych; żadna religia nie jest do tego potrzebna. Człowiek byłby zaiste żałosną istotą, gdyby kierował się w życiu wyłącznie strachem przed karą i nadzieją na nagrodę po śmierci''Albert Einstein
|
Pn lut 29, 2016 17:36 |
|
 |
Hankaa
|
Byłoby cudownie ale skąd ta pewność ?
|
Pn lut 29, 2016 23:02 |
|
|
|