Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 30, 2025 13:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1837 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 123  Następna strona
 Czy Bóg istnieje? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Bóg istnieje?
sapper napisał(a):
jedni wierza i dbaja o przestrzeganie przykazan, a inni wyznaja "hulaj dusza, piekla nie ma".
O rezultacie dowiesz sie po smierci.

Niezupełnie to tak jest z tym przestrzeganiem. Ja na przykąłd niektórych przestrzegam, np. "nie zabijaj", "nie kradnij", ale nie daltego ze są przykazaniami lecz -ze należą do ogólnoludzkiego dorobku.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt sty 01, 2016 21:26

medieval_man napisał(a):
Kiedy ktoś przeprowadza (filozoficzne czy inne) dowody na istnienie Boga to ma na myśli koncept Boga w ogóle, a nie jakiegoś konkretnego Zeusa, Świętowita, Hermesa, czy innego Wisznu, którzy definicji Boga nie spełniają (zgadnij dlaczego?)

Chyba pojechałeś po bandzie. Czyżby do tej wyliczanki można tez dołaczyc boga Jahwe (czy w wersji współczesnej- cała Trójcę).
A jak przejdziesz od dowodu ogólnego do szczególnego? Wprawdzie i ogólnego nie da sie przeprowadzic, ale mniejsza o to na razie.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt sty 01, 2016 21:31
Moderator

Możesz dołączyć...
8)
Ja dlatego też piszę o konceptach filozoficznych.
W tym przypadku przyjmuje się, że Bóg (oczywista oczywistość) musi być jeden, wieczny, stwarzający samodzielnie cały świat i wszechmogący.
Żaden bóg z jakiegokolwiek panteonu nie jest ani jeden, ani wieczny, ani nie stwarza świata, ani nie jest wszechmogący.
Przeważnie wywodzi się z jakichś wcześniejszych sił: Zeus pochodzi od Rei i Kronosa, ci mają za ojca Uranosa, a ten Gaję, która i tak pochodzi z Chaosu, czyli że to Chaos (nie-bóg) jest pierwszy.

Jakieś inne przykłady bogów nie spełniających definicji?

So sty 02, 2016 0:06
Zobacz profil WWW
Ale przecież w trójcy to nie jeden...

So sty 02, 2016 11:36

medieval_man napisał(a):
W tym przypadku przyjmuje się, że Bóg (oczywista oczywistość) musi być jeden, wieczny, stwarzający samodzielnie cały świat i wszechmogący.
Żaden bóg z jakiegokolwiek panteonu nie jest ani jeden, ani wieczny, ani nie stwarza świata, ani nie jest wszechmogący.

Zurwan, myślę, by się kwalifikował. Ahur Mazda takoż.

Cytuj:
Ahura Mazda jest bogiem, który stworzył świat i wszystko, co w nim dobre. W pierwszym etapie Ahura Mazda poprzez swoje Świetliste Istoty stworzył wszystko oprócz ognia, co trwało siedem dni, po czym pozostawił to w stanie bezcielesnym i wstrzymał upływ czasu aby odpocząć. Była to pierwsza epoka świata. Wszystkie twory Ahury były w tym stanie doskonale statyczne i niezmienne - wszystko doskonałe i na swoim miejscu. Następnie Ahura Mazda stworzył ogień i puścił świat w ruch, uruchamiając upływ czasu i nadając wszystkiemu cielesność. Otworzyło to drogę Angra Maju, który natychmiast zaatakował i skaził wszystkie 7 tworów Ahura Mazdy. Zaatakował ziemię, tworząc pustynię, zasolił wodę w morzach, przebił południową stronę nieba, spowodował więdnięcie roślin, śmierć pierwszego byka oraz pierwszego człowieka, a na koniec "popsuł" nieskalaną czystość ognia, tworząc dym. Od tego czasu zaczęła się druga epoka - epoka "zmieszania" - walki dobra ze złem, w której obecnie żyjemy. Pod koniec tej epoki nastanie czas sądu ostatecznego, kiedy to Ahura Mazda zstąpi osobiście na ziemię, oddzieli dobro od zła i ustanowi z powrotem doskonały porządek, jednak z zachowaniem czasu, ognia i cielesności. Nastanie wtedy trzecia epoka, epoka Królestwa Bożego na ziemi.

BTW - czy nie znajome jakby? ;)

W sumie jak judeochrześcijaństwo, tylko logiczniejsze.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So sty 02, 2016 11:52
HADASZ2016 napisał(a):

Nawet w trojcy jest ciagle jeden Bog Najwyzszy, czyli Bog Ojciec, ktory wraz z Synen i Duchem Swietym stanowi Trojce Przenajswietrza.

So sty 02, 2016 11:53

Jesteś pewien, że to zdanie ma jakąkolwiek wartość logiczną/informacyjną?

So sty 02, 2016 12:03

medieval_man napisał(a):

Dlaczego wszechmogący? czy stworzenie wszechświata wymaga posiadania jakieś tam wszechmocy?
sapper napisał(a):
HADASZ2016 napisał(a):

Nawet w trojcy jest ciagle jeden Bog Najwyzszy, czyli Bog Ojciec, ktory wraz z Synen i Duchem Swietym stanowi Trojce Przenajswietrza.

Jeden Bóg w trzech osobach.

So sty 02, 2016 14:11
Robek napisał(a):
Jeden Bóg w trzech osobach.

Tak,teraz jest prawidłowo.Bo Bóg jest w Trzech osobach. :brawo:

So sty 02, 2016 14:49

Skąd to wiadomo? Tzn. wiem, czy przy odrobinie ekwilibrystyki da się coś takiego wywieść z Biblii (jest w końcu mowa o Ojcu, Synu i o Duchu Świetym), ale na jakiej podstawie zamyka się liczbę osób boskich w trzech?

So sty 02, 2016 14:55
W Biblii--bo na niej bazujemy--jest kilkakrotnie powiedziane,że Jezus jest Bogiem i Duch Święty również.

So sty 02, 2016 15:49

Ale ja pytam o co innego, prawda?

So sty 02, 2016 15:50
Moderator

JedenPost napisał(a):
Skąd to wiadomo? Tzn. wiem, czy przy odrobinie ekwilibrystyki da się coś takiego wywieść z Biblii (jest w końcu mowa o Ojcu, Synu i o Duchu Świetym), ale na jakiej podstawie zamyka się liczbę osób boskich w trzech?

Zdaje się, ze to tylko teologia.
Św. Tomasz z Akwinu: Niemożliwe jest dojść do poznania Trójcy Osób Boskich rozumem przyrodzonym
Suma Teologiczna, O Trójcy Przenajświętszej, zag. 32. art.1

św. Tomasz napisał(a):
Jak to wyżej wykazaliśmy, człowiek może rozumem przyrodzonym dojść do poznania Boga li tylko ze znajomości stworzeń. Stworzenia zaś wiodą do poznania Boga tak, jak w ogóle skutek wiedzie do poznania przyczyny. Wynika z tego, że tego tylko możemy dowiedzieć się o Bogu przyrodzonym rozumem, co przysługuje Mu jako początkodawcy wszelkiego bytu. Na tym też fundamencie oparliśmy podane wyżej nasze rozważania o Bogu. Siła zaś stwórcza Boga jest wspólna całej Trójcy; dotyczy przeto jedności istoty, a nie odrębności Osób. Rozumem przeto przyrodzonym tego tylko możemy dowiedzieć się o Bogu, co dotyczy jedności Jego istoty, nie zaś tego, co dotyczy odrębności Osób.

Ten przeto, kto sili się rozumem przyrodzonym udowodnić Trójcę Osób, w dwojaki sposób występuje przeciw Wierze: pierwsze, przeciw godności samej Wiary dotyczącej właśnie spraw niewidzialnych, które przekraczają siły rozumu ludzkiego; po tej myśli idą też wypowiedzi Apostoła: „Wiara… jest dowodem tych rzeczywistości, których nie widzimy" i „Głosimy mądrość między doskonałymi, ale nie mądrość tego świata, ani władców tego świata… lecz głosimy tajemnicę mądrości Bożej, mądrość ukrytą". /46/ Drugie, godzi w tak pożyteczne wysiłki pociągania innych do Wiary. Przytaczając bowiem dla udowodnienia Wiary nie przekonywujące argumenty, naraża ją tym samym na pośmiewisko ze strony niewierzących; wyrabia przecież w nich przekonanie, że my opieramy się na tych właśnie dowodach i z powodu nich właśnie wierzymy.

So sty 02, 2016 16:07
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Ja dlatego też piszę o konceptach filozoficznych.
W tym przypadku przyjmuje się,
Ale to znaczy iz sie Boga wymyśla, czyż nie?

Cytuj:
No niezupełnie. Bogów pojmowano jako wiecznych, w każdym razie nie umierali "na dobre". Jeśli panteon, to oczywiscie nie jeden. Z drugiej strony koncepcja Trojcy (o której zreszta dyskutowaliśmy) troche psuje obraz monoteistyczny.
Za to muzułmański Allah jest w 100% mono, wiec jakby lepiej niz w chrzescijaństwie.

Cytuj:
Przeważnie wywodzi się z jakichś wcześniejszych sił: Zeus pochodzi od Rei i Kronosa, ci mają za ojca Uranosa, a ten Gaję, która i tak pochodzi z Chaosu, czyli że to Chaos (nie-bóg) jest pierwszy.
No tak, ale trzeba zauwazyc, ze zachodziła ewolucja pojęć i kolejni bogowie stawali sie coraz mniej "ludzcy" i coraz bardziej abstrakcyjni, aż do pełnego monoteizmu.
Bóg Jahwe, pomimo ze nie dociekano jego genealogii, miał podobno początkowo małżonkę Aszerę, nie do razu wiec był bogiem takim jak dzis go widzimy.
Jeśli chodzi o szczególy, to Gaje utożsamiano z Ziemią (w sensie planety) i nie przypisywano jej juz rodziców. Uranosa dokłądnie nie pamiętam ale też chyba cos w tym stylu. Tak więc nie kazdy bóg miał jednak poprzedników.

G.C. Lichtenberg

So sty 02, 2016 22:06
medieval_man napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Zdaje się, ze to tylko teologia.
Św. Tomasz z Akwinu: Niemożliwe jest dojść do poznania Trójcy Osób Boskich rozumem przyrodzonym
Suma Teologiczna, O Trójcy Przenajświętszej, zag. 32. art.1

Także teologicznie to jest bardzo ciekawy problem, z tym zamknięciem liczby osób boskich do trzech. Ryszard od św. Wiktora wywodził konieczność takiego "ograniczenia" ze stwierdzenia "Bóg jest miłością", ale ja niestety nigdy dotąd jego De Trinitate nie miałam sposobności przeczytać.
Nawet do ang. tłumaczenia (całości) nie ma w sieci wolnego dostępu, przynajmniej wg. mojego rozeznania. Medieval, może to jakieś wyzwanie na przyszłość dla Ciebie ;)

Pn sty 04, 2016 9:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1837 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 123  Następna strona