Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Epikuros napisał(a): Tak, oczywiście nie ma nic sfałszowanego? To dlaczego tyle "cudów" nie zostało uznanych? Myślę, że bez problemu znalazłaby się osoba, która skłonna by była słamać ku szerzeniu wiary.
Uznano tylko te które wyczerpują znamiona cudu, co niezbicie świadczy o daleko posuniętej ostrożności Kościoła
Gdyby Kościół uznał hurtem wiele zjawisk okrzykniętych jako cud, można by wtedy domniemywać o przemyceniu jakiegoś fałszerstwa.
|
Cz paź 22, 2009 12:57 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Teraz również można 
_________________ MÓJ BLOG
|
Cz paź 22, 2009 14:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Epikuros napisał(a): Teraz również można 
I Kościół uznaje - vide: cud eucharystyczny w Buenos Aires.
|
Cz paź 22, 2009 14:17 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Kościół tworza ludzie, a ludziom daleko do doskonałosci.
|
Cz paź 22, 2009 14:26 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Epikuros napisał(a): Kościół tworzą ludzie, a ludziom daleko do doskonałości.
Masz rację.
Kod: Każda religia i wierzenie uznaje całkowicie inne byty nadprzyrodzone i nie redukują się one do wspólnego rdzenia. Posiadają sprzeczne cechy. Nieprawdą jest, że jest to ten sam bóg o innych imionach. - ja
Mylisz się, ale i tak jestem pod wrażeniem - proponuję analizę nie tylko Imion, ale …
Dojdziesz, jesteś inteligentny.
|
So paź 24, 2009 3:37 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Kod: Każda religia i wierzenie uznaje całkowicie inne byty nadprzyrodzone i nie redukują się one do wspólnego rdzenia. Posiadają sprzeczne cechy. Nieprawdą jest, że jest to ten sam bóg o innych imionach. - ja
To prawda np. religia potwora spagheetti posiada zupełni inny byt nadprzyrodzony w postaci potwora . Potwór ten posiada sprzeczne cechy i raczej nie jest to ten sam Bóg w którego wierzą Chrześcijanie w tym ja.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So paź 24, 2009 8:59 |
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): To prawda np. religia potwora spagheetti posiada zupełni inny byt nadprzyrodzony w postaci potwora . Potwór ten posiada sprzeczne cechy i raczej nie jest to ten sam Bóg w którego wierzą Chrześcijanie w tym ja.
Potwór nie posiada żadnych sprzecznych cech ty niedowiarku. Wydaje ci się tak bo stosujesz do niego swoją ograniczoną, materialistyczną "logikę" która nie ma zastosowania przy omawianiu Jego Makaronowej Doskonałości.
|
So paź 24, 2009 12:47 |
|
 |
Rozmyślacz
|
Kościół to budynki, ludzie, księgi - nie widziałem tam nic nadzwyczajnego...no może nadzwyczaj wyniosłe kościoły za grube pieniądze
|
N paź 25, 2009 13:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozmyślacz napisał(a): Kościół to budynki, ludzie, księgi - nie widziałem tam nic nadzwyczajnego...no może nadzwyczaj wyniosłe kościoły za grube pieniądze
Biblioteki to także budynki, ludzie i księgi 
|
N paź 25, 2009 13:15 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Z tym, ze w bibliotece mamy wiele tematycznych regalow a nie tylko jeden; "Basnie dla starszych i mlodszych". 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
N paź 25, 2009 15:19 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Rozmyślacz napisał(a): Kościół to budynki, ludzie, księgi - nie widziałem tam nic nadzwyczajnego...no może nadzwyczaj wyniosłe kościoły za grube pieniądze
W każdym Tabernakulum jest PRAWDZIWY BÓG. I Ci co Kochają BOGA sponsorują Świątynię,
by było miejsce na udzielanie Sakramentów Świętych, na Celebrację Mszy Świętej, by wszyscy Wierzący mogli spokojnie się Modlić bez wpływu na deszcz, wiatr, zimno. By mieli na czym usiąść.
Nikt od niewierzących nie egzekwuje pieniędzy na życie Kościoła.
|
Pn paź 26, 2009 0:54 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Nikt od niewierzących nie egzekwuje pieniędzy na życie Kościoła.
ta....
|
Pn paź 26, 2009 10:07 |
|
 |
Amadeusz
|
Na temat obfitości i bogactwa Kościoła polecam lekturę, najlepiej w połączeniu z muzyką, utworu Kultu "Park 23".
http://www.kult.art.pl/pl/dyskografia/utwor/401.html
Otwiera oczy.
|
Pn paź 26, 2009 10:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Taaaaaaaa ....wyrocznia się objawił
Gdyby ten wieszcz ruszył d...ę i pojechał na wieś, to zobaczyłby, że niemal w każdej wsi aktualnie jest wybudowany nowy kościół lub kaplica.
Czy on wogóle wie jak aktualnie żyją ludzie na wsiach i jaki odsetek biedy stanowią mieszkańcy wsi a mieszkańcy miast.
|
Pn paź 26, 2009 10:53 |
|
 |
Amadeusz
|
A gdyby Ty ruszył głowę, doszedłbyś do wniosku, że nie chodzi tu o wieś i miasto dosłownie, tylko o niższe i wyższe warstwy społeczne. Nie bez powodu napisane jest "na dole we wsi" i "w mieście na górze". Po co w kościołach tyle bogactwa? Czy tak łatwiej się modlić? W 2. czy 3. księdze mojżeszowej Bóg mówi, że ołtarze dla Niego mają być z nieociosanego kamienia. Dzisiejsze kościoły nieco zaprzeczają temu nakazowi, nie uważasz?
|
Pn paź 26, 2009 11:06 |
|
|
|