KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
Autor |
Wiadomość |
No
|
frater napisał(a): Mam 5 (pięć ) różnych źródeł dotyczących `Życia po życiu`. Dowody są bardzo mocne. I pokazywałem różne źródła, ale może to przeoczyłeś.
Nadto mam kontakt, tak z wyznawcami różnych sekt, czy Religii, jak i agnostykami, ateistami i Wierzącymi i jeżeli materiał dany jest Prawdziwy chętnie go cytuję.
Czy obejrzałeś film `Życie po życiu` czy Ci go wkleić?
Dowody nie są mocne, mają raczej anegdotyczny charakter niż naukowy co więcej często sobie przeczą.
|
Pn paź 05, 2009 15:06 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Cytuj: Jeżeli za "tylko zwierzę" rozumiemy upraszczając organizm żywy bez duszy nieśmiertelnej (plus odróżnienie roślin itd.) to to, że człowiek (przedstawiciel rodzaju Homo lub zawężając - gatunku Homo sapiens) bez duszy nieśmiertelnej był "tylko zwierzęciem" jest prawdą na mocy definicji. To, że nieśmiertelność duszy wywołała rozkwit cywilizacyjny, albo chociażby była z nim skorelowana, wydaje mi się niemożliwe do rozstrzygnięcia
To jest możliwe. Musimy wyliczyć jak postępował rozwój populacji ludzkiej.
|
Pn paź 05, 2009 15:07 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
@No
Podaj jakiś przykład sprzeczności.
|
Pn paź 05, 2009 15:08 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
frater Epikuros nie będzie tańczył jak mu zagrasz
A film "życie po życiu" i Twoje nastawienie do niego jest zobrazowaniem postawy wobec źródeł, którą opisałem powyżej. Ci sami autorzy nakręcili film o reinkarnacji - i tutaj wykazujesz się już bezwzględnym sceptycyzmem 
_________________ MÓJ BLOG
|
Pn paź 05, 2009 15:13 |
|
 |
wieczny_student
|
frater napisał(a): To jest możliwe. Musimy wyliczyć jak postępował rozwój populacji ludzkiej. Wykazanie rozwoju nie dowodzi, że wywołane to było obecnością nieśmiertelnej duszy. Przy naukowym podejściu, aby uznać wpływ nieznanych nauce czynników (np. duszy) trzeba najpierw wykazać, że nie istnieją naturalistyczne czynniki mogące wywołać dany efekt. A to wydaje mi się niemożliwe. Zwiększenie się liczebności populacji można wyjaśnić zmianami środowiskowymi. Co do rozwoju kulturowego, to zbyt mało wiemy o działaniu ludzkiego umysłu, aby móc wykluczyć zjawiska naturalne.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pn paź 05, 2009 15:17 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Czy Wierzysz w Reinkarnację Epikurosie?
|
Pn paź 05, 2009 15:18 |
|
 |
wieczny_student
|
frater napisał(a): Czy Wierzysz w Reinkarnację Epikurosie?
Nie w tym rzecz. Jak to rozumiem, Epikuros czyni zarzut z tego, że jeden z dwóch filmów stworzonych przez tych samych autorów uważasz za wiarygodny, a drugi nie - abstrahując zupełnie od tematyki tych filmów. Potrzebne jest uzasadnienie, dlaczego akceptujesz jeden z tych filmów jako źródło wiedzy, a drugiego nie.
|
Pn paź 05, 2009 15:21 |
|
 |
No
|
|
Pn paź 05, 2009 15:21 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Studencie jeżeli pochodzimy na bazie badań o DNA od jednych rodziców Adama i Ewy, to abstrachując od spraw Duszy jesteśmy wstanie naukowo wyliczyc rowój populacji. Następnie umiejscowimy go w czasie.
Wiemy ile ludzi żyło na terenach Polskich za czasów Piastów itd.
Nadto trzeba uwzględnić wojny, epidemie, kataklizmy itp.
|
Pn paź 05, 2009 15:23 |
|
 |
No
|
frater napisał(a): @No
Podaj jakiś przykład sprzeczności.
Np. to "źródło" dowodzi, że po śmierci wracamy na ziemię w innym ciele.
http://www.youtube.com/watch?v=_EWwzFwUOxA
O ile mi wiadomo jest to sprzeczne z chrześcijańską wizją życia po śmierci.
|
Pn paź 05, 2009 15:24 |
|
 |
No
|
Cytuj: Wiemy ile ludzi żyło na terenach Polskich za czasów Piastów
Czyżbyśmy mieli jakieś cenzusy z czasów wczesnego średniowiecza? Zaintrygowałeś mnie fratrze, napisz o tym coś więcej...
|
Pn paź 05, 2009 15:26 |
|
 |
wieczny_student
|
frater napisał(a): Studencie jeżeli pochodzimy na bazie badań o DNA od jednych rodziców Adama i Ewy Badania DNA nie wskazują na nic takiego. Przedstawiłem w ostatnich postach kim byli ów "Adam" i "mitochondrialna Ewa" znalezieni przez badanie DNA - jednymi z wielu naszych przodków, tyle tylko, że wspólnymi dla wszystkich. frater napisał(a): to abstrachując od spraw Duszy jesteśmy wstanie naukowo wyliczyc rowój populacji. Następnie umiejscowimy go w czasie.
Wiemy ile ludzi żyło na terenach Polskich za czasów Piastów itd.
Nadto trzeba uwzględnić wojny, epidemie, kataklizmy itp. Jeżeli nie ma to powiązania ze sprawą duszy, to sprawdzanie, jak zmieniała się populacja ludzi w czasie jest pozbawione znaczenia w tej dyskusji. Jedynie powiązanie z duszą mogłoby nadać jej znaczenie - ale to powiązanie (przyczynowo-skutkowe, nie jedynie korelację) trzeba wpierw wykazać...
|
Pn paź 05, 2009 15:29 |
|
 |
Epikuros
|
frater napisał(a): Czy Wierzysz w Reinkarnację Epikurosie?
No właśnie, ja Ci o niebie, a Ty o chlebie... żenujące to jest
Czytaj co W_S napisał. Nie chodzi mi o wiarę w reinkarnację, lecz mówię o krytycznym podejsciu do zrodel
_________________ MÓJ BLOG
|
Pn paź 05, 2009 15:39 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
wieczny_student napisał(a): frater napisał(a): Czy Wierzysz w Reinkarnację Epikurosie? Nie w tym rzecz. Jak to rozumiem, Epikuros czyni zarzut z tego, że jeden z dwóch filmów stworzonych przez tych samych autorów uważasz za wiarygodny, a drugi nie - abstrahując zupełnie od tematyki tych filmów. Potrzebne jest uzasadnienie, dlaczego akceptujesz jeden z tych filmów jako źródło wiedzy, a drugiego nie.
Akurat podał za przykład program TV którego dwa odcinki miały e tytuły.
Ale zawarte tam informacje dotyczące odcinka sa weryfikowalne. A reinkarnacja jest niewerfikowalna.
by przypomnieć, treść była podobna do poniższej
Polsat 2 wyemitował 4 cz. `Strefy tajemnic` o śmierci klinicznej. Wielu ludzi ma podobne odczucia jak w filmie "życie po życiu"
video.google.com/videoplay?docid=21810613207786382
Zwróćmy uwagę, że nie wszystkie osoby mają miłe przeżycia.
www.youtube.com/watch?v=FFkClxE0L50
Niektóre z wizji były wykonywane podczas gdy ustała praca mózgu, czyli nie były wywołane przez mózg
http://www.youtube.com/watch?v=AYPR01qK ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=g7zs72Hv ... re=related
Elektroencefalograf jest odpowiedzialny za działanie pracy mózgu.
Elektroencefalograf
Niektóre z wizji powstawały przy całkowitym ustaniu pracy mózgu, czyli nie były wywołane przez mózg.
A w przypadku jednej pacjentki elektroencefalograf rejestrował linię prostą, czyli mózg w ogóle nie pracował, a świadomość jej pozostawała nadal i podróżowała poza ciałem.
www.youtube.com/watch?v=FFkClxE0L50
Jak to z wytłumaczyć w oparciu o naukę?
|
Pn paź 05, 2009 15:53 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Epikuros napisał(a): frater napisał(a): Czy Wierzysz w Reinkarnację Epikurosie? No właśnie, ja Ci o niebie, a Ty o chlebie... żenujące to jest Czytaj co W_S napisał. Nie chodzi mi o wiarę w reinkarnację, lecz mówię o krytycznym podejsciu do zrodel
Jak zatem pogodzic Twoje stwierdzenie z Twoim krytycznym podejściem do źródeł?
viewtopic.php?t=22078&start=60
To samo dotyczy Twoich dociekań w temacie "Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza"
|
Pn paź 05, 2009 15:56 |
|
|
|