Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Cytuj: niepodważalnym, niekwestionowanym, niezastąpialnym moim autorytetem był i jest bł. Jan Paweł II. Co nie zmienia faktu, że juz od 7 lat NIE JEST Papieżem, a ty pisałas o "patrzeniu na I Wikariusza". Skoro więc tak napisałas to powinnas na niego patrzeć.....zwie sie Benedykt XVI 
|
Pt sty 11, 2013 17:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
humalog napisał(a): Cytuj: niepodważalnym, niekwestionowanym, niezastąpialnym moim autorytetem był i jest bł. Jan Paweł II. Co nie zmienia faktu, że juz od 7 lat NIE JEST Papieżem, a ty pisałas o "patrzeniu na I Wikariusza". Skoro więc tak napisałas to powinnas na niego patrzeć.....zwie sie Benedykt XVI  Ja odpowiedziałam na Twój post....Ty patrzysz na aktualnego papieża, co nie znaczy, że co było a nie jest nie pisze się w rejestr. 
|
Pt sty 11, 2013 17:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pisze, pisze....ale gdyby co to poszłuszeństwo winnismy aktualnemu Papieżowi, a nie historycznemu  Oczywiscie nie mam na mysli akurat omawianego tematu (tak se teoretyzuje). Gdyż Benedykt XVI nie zakazał przyjmowania Komunii "na ręke". Pisze tak na przyszłośc, bo jakby mu sie zachciało zakazać....to wyjscia ni ma 
|
Pt sty 11, 2013 18:19 |
|
|
|
 |
Endek
|
humalog napisał(a): Pisze, pisze....ale gdyby co to poszłuszeństwo winnismy aktualnemu Papieżowi, a nie historycznemu  znaczy się, że każdy papież zakłada swoj własny Kościół i swoją nową wiarę? To czego niegdyś Kościół nauczał jako prawdziwe, także teraz jest prawdziwe, ponieważ prawda jest niezmienna. A więc tym samym, że wiadomo, czego niegdyś Kościół nauczał, również wiadomo, czego teraz naucza, ponieważ nieomylny Kościół, który teraz jest, nie może zaprzeczać nieomylnemu Kościołowi, który był niegdyś. (O. Krystian Pesch SI, Kompendium Teologii dogmatycznej. Tom I. Fryburg w Bryzgowii 1935, s. 218).
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pt sty 11, 2013 22:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ty Endek jak zwykle nic nie zrozumiałeś....
|
Pt sty 11, 2013 22:49 |
|
|
|
 |
Endek
|
humalog napisał(a): Ty Endek jak zwykle nic nie zrozumiałeś.... Doskonale Cię zrozumiałem, ale nie godze się na taki oto nowy dogmat, że aktualnie urzędujący papież może wszystko zmienić a poprzednicy jako nieobecni przestają się liczyć.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pt sty 11, 2013 22:55 |
|
 |
gacjan
|
Endek
Nic nie rozumiesz. Sposób podawania Komunii nigdy nie był dogmatem, ale tego w swoim schizmatyckim lefebrystycznym zaślepieniu nie potrafisz zrozumieć. Dogmaty nie ulegają zmianie. Przepisy mogą. Ja nie godzę się na takie podejście, że obecni papieże nie mają nic do powiedzenia.
|
So sty 12, 2013 0:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No własnie Endek......gacjan ci wytłumaczył (mnie sie nie chciało, bo w Twoim przypadku to strata czasu), ze sa róznice pomiędzy dogmatem, a przepisem.
To tak jak z dyskutowanym wyzej "tańcem liturgicznym". Który to ze wzgledu na kulturowośc moze byc dopuszczony w przypadku np. dieciezji afrykańskich, ale jest niedopuszczalny w Europie.
|
So sty 12, 2013 11:19 |
|
 |
gacjan
|
od razu jednak muszę napisać, że osobiście wolę na klęcząco i do ust, ale nie staram się od razu wszystkich myślących inaczej do poziomu heretyków sprowadzić. Wiele rzeczy osobiście wolę. Z drugiej strony wszelkie urozmaicenia nieprzepisowe mnie mierżą. Cieszę się np., że ukrócili pewne praktyki na DN (rezygnacja na Mszy z tzw. echa słowa, Komunii na siedząco itd.), czy innych wspólnotach.
|
So sty 12, 2013 14:06 |
|
 |
Sabbi
|
Witam. Z tego co mi wiadomo to jest tak, że można klęczeć i stać. Oczywiście lepiej klęczeć-u mnie w kościele tak jest. Ale jestem nauczona że jak przyjmuje się Eucharystię na stojąco to będąc już za osobą która właśnie przyjmuje Ciało Pana to należy przyklęknąć i się przeżegnać...
|
Pn lut 18, 2013 11:55 |
|
 |
ArturP
|
Sabbi napisał(a): Witam. Z tego co mi wiadomo to jest tak, że można klęczeć i stać. Oczywiście lepiej klęczeć-u mnie w kościele tak jest. Ale jestem nauczona że jak przyjmuje się Eucharystię na stojąco to będąc już za osobą która właśnie przyjmuje Ciało Pana to należy przyklęknąć i się przeżegnać... Można teraz pod debatować czy przyklęknąć na jedno kolano czy na obydwa. Wydaje mi się, że jest różnica w postawie klęczenia a przyklęknięcia. U nas jak młodzież przystępująca do bierzmowania idzie przez ołtarz do zakrystii, tam dopiero są postawy przed tabernakulum heh... Widuje też czasami jak ludzie przed przyjęciem dają pokłon z ręką na piersi, sam czasami tak robię gdy jest bardzo tłoczno.
_________________ "Aż do śmierci stawaj do zapasów o prawdę, a Pan Bóg będzie walczył o ciebie" (Syr 4,28) "na podstawie słów twoich będziesz uniewinniony i na podstawie słów swoich będziesz potępiony” (Mt 12, 34-37).
|
Wt lut 19, 2013 17:50 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie ma gestu przyklęknięcia na dwa kolana, tak samo jak nie ma postawy klęczenia na jednym kolanie.
Więc jeśli ktoś przyjmuje Komunię klęcząc, to na dwóch kolanach. Jeśli ktoś przyjmuje Komunię stojąc, to zgodnie z prawem, powinien wykonać gest szacunku, czyli przyklęknięcie (oczywiście na jedno kolano) lub pokłon ciała (co też trzeba odróżnić od skłonu głowy).
Przed tabernakulum z Najświętszym Sakramentem zawsze przyklęknięcie (nieco inaczej podczas liturgii).
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt lut 19, 2013 18:32 |
|
 |
jaca
|
Ja zauważyłam co kościół to zwyczaj w jednym klęczą w drugim stoją. U mnie w kościele wszyscy dostają hostię na stojąco.
|
Śr lut 20, 2013 8:42 |
|
 |
wizytka
|
Nie tak dawno temu, czytałam artykuł w Gościu Niedzielnym, a napisała go osoba duchowna, że nie jest ważne, czy przyjmujemy Pana Jezusa w Komunii na klęcząco czy na stojąco- ważny jest stan ducha z jakim Go przyjmujemy!!! O ile dobrze pamiętam, Ojciec Święty, Benedykt XVI, zaleca przyjmowanie Jezusa na klęcząco... Wszyscy, którym on udziela Komunii, klęczą...
|
Śr lut 20, 2013 9:26 |
|
 |
kooool
|
Papież Benedykt XVI jako Wikariusz Jezusa Chrystusa słowem i przykładem daje świadectwo o należytej czci Ciału Jezusa przy postawie klęczącej i na język w czasie przyjmowania Komunii Świętej. To jest jeden z przykładów schizmy w KK. Stojący obok widzi różnice, a słyszy modlitwy "o jedności, o posłuszeństwie, o łączności" z Ojcem Świętym Benedyktem XVI.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Śr lut 20, 2013 13:19 |
|
|
|