Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 18:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 866 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 58  Następna strona
 Obrona wartości chrześcijańskich 

Na czym powinna polegać obrona wartości chrześcijańskich?
Na promowaniu ich 81%  81%  [ 38 ]
Na narzucaniu ich siłą za pomocą prawa państwowego 6%  6%  [ 3 ]
Nie wiem / Trudno powiedzieć 13%  13%  [ 6 ]
Liczba głosów : 47

Obrona wartości chrześcijańskich 
Autor Wiadomość
Post Re: Obrona wartości chrześcijańskich
akruk napisał(a):
Ależ Vi!
Czy ty nie wiesz, że takie wartości jak wolność słowa, sumienia i wyznania, powszechne prawa wyborcze, równouprawnienie kobiet czy powszechny dostęp do oświaty to zdobycze tej cywilizacji, która humalogowi śmierdzi? Milsze mu wąchanie dymów ze stosów, na których palono książki i ludzi, kierując się wartościami chrześcijańskimi. Milsze mu kościelne nakazy posłuszeństwa tyranom, bo wszelka władza od Boga dana.

No właśnie. Dlatego niech nie pisze, że wszyscy z tych chrześcijańskich "wartości" czerpiemy... :| To co typowo chrześcijańskie... no cóż... mnie proszę z tym nie łączyć :no:
Natomiast przypisywanie sobie przez chrześcijan wartości uniwersalnych jako własnych, toż to zwykła bezczelność :|

*pozwoliłam sobie usunąć z cytatu Twoje pogrubienia, żeby nie zlewało się z tym, co ja chciałam podkreślić.

Cz wrz 06, 2012 19:35
Cytuj:
Niekoniecznie. Przywódca stada nie zostawał nim raz na zawsze, więc on też musiał być bi.

Zaplatałes sie okropnie...a teraz liczysz na to, ze Twoje pobożne życzenia zyskaja poklask.
Wkrótce pewnie napiszesz, ze wszystko stworzenie tuz po narodzeniu było homoseksualne, potem przeszło na biseksualnośc, a po osiągnięciu dojrzałości płciowej stało sie heteroseksualne.
Nie przyszło ci na myśl, ze osobnik dominujący w stadzie stał się nim po osiągnięciu dojrzałości płciowej co skutkowało tym, ze pokonał (zabił lub przepędził) poprzednika. Wczesniej nie był ani Bi, ani Homo, ani nawet hetero, gdyz jako niedojrzały nie interesował sie samicami, a tymbardziej przekazywaniem genów.
No i kolejna rzecz! Pokonany przywódca stada nigdy w tym stadzie nie pozostaje bo albo ginie, albo zostaje przepędzony po to by dokonac żywota w samotności (najczęściej z głodu). Nie słyszałem by taki osobnik dobierał sobie innego tej samej płci po to by wieczorami uprawiać homoseks przy świetle księzyca...

Błagam cie Daniel nie pogrążaj się dalej.

Cytuj:
Natomiast przypisywanie sobie przez chrześcijan wartości uniwersalnych jako własnych, toż to zwykła bezczelność

Natomiast negowanie wpływu wartości chrześcijańskich na cywilizację nie tylko europejską...jest nie tyle bezczelnościa, co oznaka ignoracji.

Pt wrz 07, 2012 8:10
"Wartości chrześcijańskie", z których wyrosła cywilizacja europejska i bez których zostanie unicestwiona, to wygodne ogólnikowe hasełko na transparencie do walenia po głowach oponentów.

Stosunki przedmałżeńskie
Zasady ustanowione przez chrześcijańskiego Boga:
Księga Powtórzonego Prawa 22:13-21 napisał(a):
Jeśli ktoś poślubi żonę, zbliży się do niej, a potem ją znienawidzi, zarzucając jej złe czyny, i zniesławi ją mówiąc: "Poślubiłem tę kobietę, a zbliżywszy się do niej, nie znalazłem u niej oznak dziewictwa", wtedy ojciec i matka młodej kobiety zaniosą dowody jej dziewictwa do bramy, do starszych miasta. Ojciec młodej kobiety odezwie się do starszych: "Dałem swą córkę temu człowiekowi za żonę, a on ją znienawidził. Oto zarzuca jej złe czyny, mówiąc: "Nie znalazłem u córki twej oznak dziewictwa". A oto są dowody dziewictwa mej córki" i rozłoży tkaninę przed starszymi miasta. Wtedy starsi miasta wezmą tego męża i ukarzą go. Skażą go na sto [syklów] srebra i dadzą je ojcu młodej kobiety, gdyż okrył niesławą dziewicę izraelską; pozostanie jego żoną i nie będzie jej mógł całe życie porzucić. Lecz jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety, wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienować ją będą mężowie tego miasta, aż umrze, bo dopuściła się bezeceństwa w Izraelu, uprawiając rozpustę w domu ojca.
Zasady zatwierdzone przez poganina Hammurabiego setki lat wcześniej:
Kodeks Hammurabiego napisał(a):
Brak regulacji (niekaralne)

Pożycie mężatki z innym mężczyzną
Księga Wyjścia 20:10; Biblia Tysiąclecia napisał(a):
Ktokolwiek cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i cudzołożnica.
Księga Powtórzonego Prawa 22:22-23 napisał(a):
Jeśli się znajdzie człowieka śpiącego z kobietą zamężną, oboje umrą: mężczyzna śpiący z kobietą i ta kobieta. Usuniesz zło z Izraela.
Jeśli dziewica została zaślubiona mężowi, a spotkał ją inny jakiś mężczyzna w mieście i spał z nią, oboje wyprowadzicie do bramy miasta i kamienować ich będziecie, aż umrą: młodą kobietę za to, że nie krzyczała będąc w mieście, a tego mężczyznę za to, że zadał gwałt żonie bliźniego.
Kodeks Hammurabiego p.128-136; tłum.M.Stępień napisał(a):
Jeśli obywatel żonę sobie wziął, a umowy z nią nie zawarł, kobieta ta nie jest żoną.
Jeśli żona obywatela na spaniu z innym mężczyzną została przyłapana, zwiąże się ich i do wody wrzuci; jeżeli (jednak) małżonek żonie swej życie daruje, także król poddanemu swemu życie daruje.
Jeśli żonę obywatela mąż jej oskarżył ją, ale na spaniu z innym mężczyzną nie została przyłapana, przysięgę na boga złoży i do domu swego wróci.
Jeśli żona obywatela, na którą z powodu innego mężczyzny palcem wskazano, na spaniu z innym mężczyzną nie została przyłapana, "na życzenie" męża swego w rzece zanurzy się.
Jeśli obywatel został uprowadzony (w niewolę) i w domu jego jest co jeść, żona jego [zatroszczy się o dom jego i ] ciała swego upilnuje, (do domu) innego (mężczyzny) nie wejdzie; jeżeli zaś kobieta ta ciała swego nie upilnowała i do domu innego (mężczyzny) weszła, kobiecie tej udowodni się to i do wody wrzuci ją.
Jeśli obywatel został uprowadzony (w niewolę) i w domu jego do jedzenia (nic) nie ma, (a) żona jego do domu innego (mężczyzny) weszła, kobieta ta kary nie poniesie.
Jeśli obywatel został uprowadzony (w niewolę) i w domu jego do jedzenia (nic) nie ma, (a) przed powrotem jego żona jego do domu innego (mężczyzny) weszła i dzieci urodziła, potem, gdy mąż jej wrócił i do miasta swego dotarł, kobieta ta do swego pierwszego męża wróci, dzieci za ojcami swymi pójdą.
Jeśli obywatel miasto swe porzucił i zbiegł, potem (zaś) żona jego do domu innego (mężczyzny) weszła, jeśli obywatel ten powrócił i żonę swą chciał odebrać, (to) ponieważ miastem swym wzgardził i zbiegł, żona zbiegłego do męża swego nie powróci.

Do których z tych zasad bliżej nam współcześnie, według wartości współczesnej Europy? Ach! prawie zapomniałem, że to przecież Europa relatywistyczno-moralnie-cywilizacjo-śmierciowa...

Ostatnio edytowano Pt wrz 07, 2012 10:37 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 4 razy

Pt wrz 07, 2012 10:29
@humalog
Wpływ był, niekoniecznie zawsze pozytywny... i nie mniejszy niż inne oparte o uniwersalnych wartościach. Niezależnie od tego ile kto będzie podawal pozytywnych cech chrześcijaństwa, niesie ono ze sobą również konkretną określoną religijną moralność. Próby narzucenia jej całej Europie są używjąc języka katolików "niegodziwością", jak również skrajnym przejawem ignoranctwa różnorodności ludzi zamieszkujących Europę. Nie ma takiej opcji, by narzucić wszystkim 1 moralność, można systemowo narzucić udawanie dominowania jednej moralności, lecz w praktyce jest to niewykonalne. Społeczeństwa, ze względu na swoje zróżnicowanie powinny bazować na uniwersalnych wartościach. Jak widać nie wszyscy to jeszcze zrozumieli...

akruk napisał(a):
"Wartości chrześcijańskie", z których wyrosła cywilizacja europejska i bez których zostanie unicestwiona, to wygodne ogólnikowe hasełko na transparencie do walenia po głowach oponentów.

Co więcej, jest to nic innego jak zwykły szantaż zasiany przez kościelnych hierarchów bojących się o dramatyczny spadek swoich wpływów, finansów i pozycji społecznej.

Pt wrz 07, 2012 10:31
zbanowany na stałe

Tak, tak,
wartości islamskie nakazują karać śmiercią zarówno homoseksualistów, jak i cudzołożne żony.
Za kradzież odrąbuje się ręce.

Ci co tak nie cierpią wartości chrześcijańskich, być może zderzą się niedługo z wartościami islamskimi, gdy zaleje nas żółta rasa i będą jeszcze płakać za Chrystusem, za Kościołem i za wartościami chrześcijańskimi.

Pt wrz 07, 2012 10:41
Jak tak... to tak... Wielki Szu

Stosunki homoseksualne
Księga Kapłańska 20:13 napisał(a):
Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli.
Kodeks Hammurabiego napisał(a):
Brak regulacji (niekaralne)

O cudzołóstwie było już wyżej...

Pt wrz 07, 2012 10:45
zbanowany na stałe

Ja się mało znam na islamie, jednak wydaje mi się, że Koran to trochę inna księga niż Kodeks Hammurabbiego? I ostatecznie są praktyki karania śmiercią za powyższe, o czym czytamy czasem z relacjach z krajów muzułmańskich.

W krajach katolickich za poglądy pławiono tylko czarownice no i za herezje palono ludzi na stosie. Obawiam się, ze gdyby ten system karny obowiązywał do dziś na niniejszym forum pisywaliby sobie z rzadka jedynie saxon z jotką. Asiennka poszłaby raczej na stos :D
A reszta umierałaby sama ze strachu :brawo:

Pt wrz 07, 2012 10:49
homo_homini_canis_est napisał(a):
Ja się mało znam na islamie, jednak wydaje mi się, że Koran to trochę inna księga niż Kodeks Hammurabbiego?
A co mnie Koran obchodzi? Rozmawiamy o wadze "wartości chrześcijańskich". Do których z tych zasad bliżej nam współcześnie, według wartości współczesnej Europy -- do zasad ustanowionych przez chrześcijańskiego Boga czy do zasad zatwierdzonych przez poganina Hammurabiego setki lat wcześniej? I jaki z tego morał?

W krajach katolickich za poglądy pławiono tylko czarownice no i za herezje palono ludzi na stosie.
Nie, nie tylko. Ale między innymi tak właśnie "wartości chrześcijańskie" wpływały na Europę. Dziękuję, ale wolę się od tych wartości trzymać z daleka.

Pt wrz 07, 2012 11:04

@homo_homini_canis_est.

A co Twój wpis ma wspólnego z aktualnym podwątkiem wartości uniwersalne versus wartości chrześcijańskie?
Ja rozumiem, że w epoce dominacji nauki i podważania szatana jako sympatycznego bytu osobowego, islam znakomicie wpisuję się w kontynuację straszenia maluczkich.
Lecz - sam chyba przyznasz -, że oprócz dżumy lub cholery z równym powodzeniem można być zdrowym od tych dolegliwości. Czego nam, Europie i światu - pozostaje życzyć :brawo:!

(Poza konkursem spytam. Czy niektórzy z wierzących userów mają jakieś skłonności sado-maso i tak trudno im patrzyć z optymizmem w przyszłość ;)?)

Ostatnio edytowano Pt wrz 07, 2012 11:08 przez Otto_Katz, łącznie edytowano 1 raz

Pt wrz 07, 2012 11:06
humalog napisał(a):
Natomiast negowanie wpływu wartości chrześcijańskich na cywilizację nie tylko europejską...jest nie tyle bezczelnościa, co oznaka ignoracji.

A w którym miejscu napisałam, że to co chrześcijańskie nie ma WPŁYWU na daną cywilizację?

Ci co tak nie cierpią wartości chrześcijańskich, być może zderzą się niedługo z wartościami islamskimi, gdy zaleje nas żółta rasa i będą jeszcze płakać za Chrystusem, za Kościołem i za wartościami chrześcijańskimi.

To porównanie stawia raczej w kiepskim świetle wasze "wartości" typowo chrześcijańskie. Skoro same się nijak nie bronią, a korzystnie wypadają jedynie przy islamskich, którymi tak namiętnie nas straszycie... to cóż tu więcej dodawać... :roll:
Na szczęście są jeszcze inne opcje, i nie jesteśmy skazani na wybór między większym, a ciut mniejszym religijnym złem :evil:

Pt wrz 07, 2012 11:07
zbanowany na stałe

Znowu ten czarno - biały świat...
Nie ma my i wy, jeden jest przecież Lud Boży. Tak głoszą najważniejsze dokumenty soborowe od 50 lat...
Myślisz, ze skoro Ty jesteś niewierząca, czy wierząca w coś innego, niż wartości chrześcijańskie, to pójdziesz do innego (lepszego) Piekła niż katolicy? Albo do innego Nieba?
Wszyscy będziemy rozliczeni z miłości ...

Pt wrz 07, 2012 11:26
:roll:
A myślisz, że jeśli sobie wymyślisz niebo i piekło, to tam faktycznie trafisz po śmierci?
Albo że jeśli coś sobie wymyślił Kościół i zapisał to w dokumentach, to tak właśnie jest w rzeczywistości?

"Lud Boży" to kwestia waszych wyobrażeń i prywatna teoria pewnej instytucji. Mnie to nie dotyczy.

Pt wrz 07, 2012 11:40
zbanowany na stałe

@ Vi,
to że nie wiesz, lub nie chcesz wiedzieć o czymś, to nie znaczy, ze to nie istnieje.
Bądź racjonalna :)

Może jak przestaniesz dzielić ludzi na my i wy to będzie Ci łatwiej to pojąć?

Pt wrz 07, 2012 11:43
@ Vi,
to że nie wiesz, lub nie chcesz wiedzieć o czymś, to nie znaczy, ze to nie istnieje.
Bądź racjonalna :)

Eeee... Ty to masz nawet i poczucie humoru :-D
Nie tylko bujną wyobraźnię ;-)

Pt wrz 07, 2012 11:45
Nie ma my i wy, jeden jest przecież Lud Boży. Tak głoszą najważniejsze dokumenty soborowe od 50 lat...
Aż mnie zat... zatchn... no, zatkało mnie po prostu.... Więc powiadasz, że już AŻ od 50 lat tak Kościół głosi? Robi wrażenie, nie ma co.

Pt wrz 07, 2012 11:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 866 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 58  Następna strona