Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 06, 2025 14:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 54  Następna strona
 KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 

Jakiej teorii jesteś zwolennikiem?
Kreacjonizm młodej i starej Ziemi 3%  3%  [ 2 ]
Kreacjonizm niezmiennych gatunków 1%  1%  [ 1 ]
Teoria Inteligentnego Projektu 6%  6%  [ 4 ]
Kreacjonizm Ewolucyjny (Teistyczny Ewolucjonizm) 25%  25%  [ 17 ]
Syntetyczna Teoria Ewolucji (Darwina) 30%  30%  [ 21 ]
Teoria Ewolucji (Symbiogeneza) 23%  23%  [ 16 ]
Teoria Panspermii - klimaty UFO 0%  0%  [ 0 ]
Latający Potwór Spaghetti i inne `dziwolągi` 7%  7%  [ 5 ]
inne ( np. nigdy to mnie nie interesowało) 4%  4%  [ 3 ]
Liczba głosów : 69

KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 
Autor Wiadomość

frater nie chce mi się pouczać CIę na temat "mocy dowodu" - nazwijmy to umownie. Ogólnie sprawa polega na tym, że pewne fakty potrzebują mocniejszych dowodów niż inne.

Pn paź 05, 2009 16:24

Ale zawarte tam informacje dotyczące odcinka sa weryfikowalne. A reinkarnacja jest niewerfikowalna. (...)
Nie zamierzam negować tego, co ci ludzie przerzyli i tak dalej, i nie czynię żadnego zarzutu z tego, że wierzysz w prawdziwość relacji w nim ujętych. Wydaje mi się, że ci ludzie także w nie wierzą.

Same relacje, choć mogą być mniej lub bardziej przekonywującym argumentem, ie stanowią naukowego dowodu, nawet jeżeli osoba mówiąca jest autentycznie przekonana do tego co mówi. Nie widziałem tego odcinka o reinkarnacji, ale jeżeli był ujęty w tym samym cyklu, miał zapewne podobną formę - zbiór relacji ludzi, autentycznie przekonanych o doświadczeniu czegoś, co wytłumaczone może być tylko reinkarnacją. Nawet to, że przedstawiona będzie ci grupa ludzi, mówiących o doświadczeniach dotyczących reinkarnacji, których zeznania będą formować spójny obraz, o niczym nie przesądza. A po przelotnym przejrzeniu twoich materiałów one tak wyglądają.

Aby rzetelnie ocenić wartość tych zeznań, trzeba by zapytać:
1. Czy istnieją świadectwa ze śmierci klinicznej sprzeczne z tymi przedstawionymi w filmie? To, że takich nie znamy, o niczym nie świadczy. Potrzebne byłyby rzetelne badania wielu przypadków śmierci klinicznej, nie ograniczone jedynie do tych osób, które przyznają, że czegoś doświadczyły.
2. Czy przypadki z filmu nie zostały wybrane tendencyjnie? Prawie na pewno były. Film bądź co bądź, powstał na potrzeby określonego programu, i wybranie odpowiednich do tego celu relacji było od zawsze zamierzeniem twórców. Rzetelne badania nie mogą być nastawione na wykazanie zachodzenia jakiegoś zjawiska.

Nie podważając zatem prawdziwości tych relacji, uważam, że nie można tych filmów stawiać na równi ze źródłami naukowymi, tym bardziej nie można głoszonych w nich przekonań nazwać udowodnionymi naukowo.

Pn paź 05, 2009 16:45
zbanowana na stałe

Czy wiesz coś o statystyce na ten temat?.

Ja mam 5 odrębnych źródeł tej wiedzy. Znamy też relacje osób, które doświadczały `krawędzi` piekła.

Film „Życie po życiu” powstał na bazie przeżyć ponad 2 000 ( dwóch tys.) osób.

http://video.google.com/videoplay?docid ... 207786382#

So paź 10, 2009 17:21

Wklej nazwiska żeby wszystko było ok :)

PS: gdzie to w filmie jest powiedziane?

So paź 10, 2009 17:30

Ja mam 5 odrębnych źródeł tej wiedzy. Znamy też relacje osób, które doświadczały `krawędzi` piekła.

Relacje osób o tym, w trakcie smierci klinicznej doświadczyły uczucia 'krawędzi piekła' dowodzi tylko tego, że niektóre osoby w stanie smierci klinicznej doświadczają uczucia 'krawędzie piekła'.

Relacje osób o tym, że mdlejąc czuły się, jakby spadały w głębokiej studni dowodzą tylko tego, że w trakcie omdlenia tak się człowiek czuje a nie że jak mdleje, to nagle jakaś siła go do studni wrzuca...

So paź 10, 2009 17:35
zbanowana na stałe

Cytuj:

Wklej nazwiska żeby wszystko było ok :)

PS: gdzie to w filmie jest powiedziane?

Jak obejrzysz to zobaczysz. Jest tam ta informacja.

So paź 10, 2009 17:58

Film nie jest żadnym dowodem mogę przedstawić kilkaset filmów potwierdzających reinkarnacje, wizyty UFO czy spisek Reptilian
to źródło "udowadnia"(min.), że Jezus został wymyślony:http://www.youtube.com/watch?v=kRDvbXaQvB8 jak się poszuka można pewnie znaleźć sporo podobnych, czym one się różnią od filmów które uważasz za dowody poza tym, że mówią coś sprzecznego z twoim światopoglądem?

So paź 10, 2009 18:21
zbanowana na stałe

Jeżeli myślisz, że moim nadrzędnym celem jest udowadnianie na forum czegoś, to się mylisz.

Nie chciałbym byście na swoich Sądach Szczegółowych (Ostatecznych) twierdzili, że nie wiedzieliście. Nie chciałbym być próżny.

Natomiast, że mam rację i tak na 100% przekonacie się w swoim czasie. Część z Was wykorzysta ten czas, część zapewne nie. Ja szanuję Waszą Wolną Wolę.

Wszystkie te informacje, które Wam przekazuję są dla mnie oczywiste.

BÓG tym z Was, którzy Uwierzyli już daje Wielkie Cuda (Łaski). Są One po to byście dążyli do Świętości (na wyższe poziomy Nieba).

So paź 10, 2009 22:18

Nie chciałeś nas do niczego przekonać i nic udowodnić, tylko poinformować, że masz rację. Urocze. :o

So paź 10, 2009 23:13

Są One po to byście dążyli do Świętości (na wyższe poziomy Nieba).

Już drugi raz czytam na tym forum o poziomach w niebie, ale nikt nie chce tego wyjaśnic. Skąd to wiadomo?

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

N paź 11, 2009 0:53
Już drugi raz czytam na tym forum o poziomach w niebie, ale nikt nie chce tego wyjaśnic. Skąd to wiadomo?

Widocznie nawet w chrześcijańskim niebie będą równi i równiejsi :) . Ciekawe, że chrześcijanie tak uparcie starają się zasłużyć sobie na zbawienie, a żaden z nich dokładnie nie wie jak to życie wieczne będzie wyglądać.

N paź 11, 2009 20:30

Naprawdę, proszę o trochę wstrzemięźliwości w nieustannej krytyce :) Zarzucać istocie cielesnej (chrześcijaninowi) że nie wiem jak wygląda niebo... To jest jak z małżeństwem, ludzie się pobierają wierząc że będzie dobrze, choć przecież nie wiedzą jak będzie, ale to co rozumieją im wystarcza w podjęciu decyzji (zakładam tu happy end).

Ja też niedawno po raz pierwszy usłyszałem że są jakieś poziomy i byłem gotów nazwać to jakąś bzdurą, a jednak gdzieś w Biblii jest o tym mowa, ale to też kwestia właściwe zrozumienia sensu tych informacji. A niech i będzie 100 poziomów, jeśli i tak każdy z nich dla każdego jest do opanowania.

N paź 11, 2009 23:01
zbanowana na stałe

BÓG jest Bardzo Miłosierny, ale za każde Wyrzeczenie, Ofiarę na ziemi jest w Niebie Nagroda.

Inaczej przez BOGA jest traktowana osoba, która `prześliznęła` się przez ziemskie życie, inaczej osoba, która była gorliwym Katolikiem, a inaczej osoba która tak jak Św. Paweł , czy Św. Pio, czy Św. Rita, czy Marta Robin, czy Bł. Katarzyna Emmerich, czy Stefan Gwiazda, czy Fulla Horak przeszli przez życie w dobrowolnym Cierpieniu połączonym z Cierpieniem PANA JEZUSA.

O poziomach jest mowa także w Objawieniach, Nadto wg mojej wiedzy będziemy świecić różnymi kolorami, będziemy mieć różne Korony i różne znaki na Duszy.

Osobiście sądzę, że osoba z niższego poziomu Nieba nie będzie miała dyskomfortu z tego, że ktoś będzie na Wyższym Poziomie.

Pn paź 12, 2009 10:48

A czy będzie się objawiać ta wyższa pozycja większą przyjemnością, głębsza miłością Bożą może dostępem do wyższych stanowisk?

Pn paź 12, 2009 11:44
zbanowana na stałe

Wydaje mi się, że jesteśmy Stworzeni do ciągłego Poznawania BOGA. I mamy na to całą Wieczność.
Więc mimo, że nie mam wiedzy na ten temat to myślę, że będziemy w Niebie Stale Wzrastać w Łasce BOŻEJ. Czyli sądzę, że nie będziemy w Niebie `trwać w niebycie`, ale będziemy ciągle poznawać BOGA i wzrastać w JEGO Poznaniu Wznosząc się na Wyższe poziomy NIEBA. Jestem pewny, że nie będziemy się Tam nudzić i dopiero Tam będziemy Prawdziwie Żyć.

Życie tu na ziemi odbieram jako życie embrionalne; na określenie się tylko;

Czy potrafimy Kochać, czy nie?
Czy potrafimy być Posłuszni BOGU, czy nie?
Czy jesteśmy bytem Dobrym, czy złym?
Czy BOGA stawiamy na pierwszym miejscu, czy na dalszym?
Czy jesteśmy gotowi na własne Ofiary dla BOGA, czy nie?
Czy chcemy wzrastać w Łasce, czy nie?
Czy chcemy wzrastać w Pokorze, czy nie?

Pn paź 12, 2009 12:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 54  Następna strona