Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 54  Następna strona
 Stop aborcji! 
Autor Wiadomość

Post Re: Stop aborcji!
czuowiek napisał(a):
bert04 napisał(a):
A gdzie ja wyżej pisałem o zaletach "antykoncepcji naturalnej"? Twój wpis równie dotyczy "gumiarzy", "pigularek" i "wstrzymywaczy".
Przez naturalną rozumiem akceptowaną przez Kościół, czyli "szklanka wody zamiast, jeśli mamy dziś dni płodne". Co Ciebie tu nie pasuje? :)

Nie pasuje mi to "w pewnym sensie zabija". Trochę się od tego zdystansowałeś. Chciałem tylko przypomnieć, że "w pewnym sensie" jest bez sensu. Tak w metodach akceptowanych przez Kościół, jak i - zasadniczo - tych nieakceptowanych, przynajmniej tych "mechanicznych".

Cytuj:
Człowiek to człowiek - od momentu zapłodnienia. Skąd pomysł, że miałbym uważać zarodek za nie-człowieka?

Napisałeś: cytuję:

wg mnie z etycznego punktu widzenia nie ma żadnej różnicy między świadomym niedopuszczeniem do zapłodnienia - do którego by doszło, gdyby nie zamierzone, świadome działanie, a świadomym pozbyciem się zarodka tuż po zapłodnieniu.
    (...)
    Ale dla mnie różnicy nie ma żadnej. Mógł (powinien) powstać człowiek, a nie powstał.

... koniec cytatu.

W tym kontekście zdanie "mógł powstać człowiek" dotyczy także "świadomego pozbycia się zarodka". Czyli: zarodek dla Ciebie to nie człowiek, tylko coś, z czego człowiek powstanie.

Wiem, że taki pogląd jest preferowany przez większość ateistów, dotychczas byłeś tu chlubnym wyjątkiem. Stąd tym bardziej moje zaskoczenie wobec takiej linii polemiki.

Cytuj:
Natura nakłada na nas taki obowiązek.

Natura coś nakłada? Natura zazwyczaj to reguluje "naturalnie": króliki łatwo w naturze giną, więc się mnożą jak króliki. Słonie są długowieczne, więc rodzi ich się mało. U człowieka jest płynnie, ale zazwyczaj dzietność jest wyższa w krajach biednych, niższa w krajach bogatych, co odzwierciedla te naturalne uwarunkowania.

Cytuj:
Brodate Ahmedy lepiej się z niego wywiązują - prawdopodobnie nawet nie do końca świadomie. Europejczycy świadomie się coraz gorzej wywiązują. I to mnie niepokoi, bo perspektywa ścinania głów w imię Allaha jakoś średnio mi pasuje...

Nawiązując do powyższego to efekt przenoszenia osobników z jednego ekosystemu do innego. Jak króliki w Australii, które rozmnożyły się na potęgę z braku naturalnych wrogów. Ale u człowieka najpóźniej w trzecim pokoleniu to się ureguluje, IMHO.

Cytuj:
Wiem. Takie uproszczenie tam przyjąłem, żeby ukazać, że w pewnej sytuacji ta pigułka niczym nie będzie się różniła od powstrzymania się od stosunku - bo w efekcie nie dojdzie do zapłodnienia, do którego by doszło, gdyby nie świadome działanie temu zapobiegające.

A ja ci pokazałem, że sprowadzanie tej kwestii ad absurdum prowadzi do jeszcze większych absurdów. Jeżeli, jak pisałeś, "natura nakłada obowiązek", to człowiek powinien się płodzić i rodzić na miarę możliwości i do kresu wytrzymałości. Jeżeli podoba Ci się sekretarka w pracy, ale rezygnujesz ze stosunku ze względu na wierność małżeńską - jesteś "w pewnym sensie winny". To samo będzie dotyczyć wszystkich innych sytuacji, gdzie płodzenie jest możliwe. A "obopólna zgoda" to przecież tylko konwenans, ludzki wymysł wprowadzony przez Ciebie.

Natura wzywa. Czy i TY wywiązałeś się ze swojego obowiązku? Spłódź potomka jeszcze dziś i niech to będzie Twój wkład w ratowanie Okcydentu przed zalewem Orientu!

Cytuj:
bert04 napisał(a):
Powstaje więc kuriozalna sytuacja prawna. To tak, jakby zakazano piwa i wina bez zezwolenia, ale wódką sprzedawano bez ograniczeń. No i przy tej regulacji być może dziewczyny będą stosowały "pigułkę po" zamiast "pigułki przed"?
Sam bym tego lepiej nie ujął. :)

Dodam jeszcze, że w czasach PRL, jak dostępne na rynku artykuły antykoncepcyjne były zawodne, wiele kobiet - jak się słyszało - stosowało aborcję jako główną metodę regulacji poczęć. Obecna sytuacja trochę tamto przypomina. Nawet uwzględniając, że "pigułka po" ma podwójne działanie, to w jej wypadku działanie antyimplantacyjne stoi w pierwszym rzędzie.

...

(Koh 3:1nn)

Cz sty 15, 2015 11:15

A to już rozumiem. Teraz widzę, że faktycznie można było to, co napisałem, różnie zrozumieć.
Powinienem napisać "mogło się urodzić dziecko, ale się nie urodzi". To generalnie miałem na myśli ale potraktowałem to skrótem myślowym.
Cytuj:
Jeżeli podoba Ci się sekretarka w pracy, ale rezygnujesz ze stosunku ze względu na małżeństwo - jesteś "w pewnym sensie winny".
Jasne, ale stopień winy jest mimo wszystko inny (mniejszy), niż świadome powstrzymanie się od spłodzenia dziecka przez parę, która już się bądź co bądź dobrała... w parę, teoretycznie w myśl instynktu rozmnażania.

Ja nie mówię, żeby zapładniać sekretarki w imię naturalnego nakazu namnażania.
Aż tak daleko bym się nie posunął w tych rozważaniach mimo wszystko. :lol:

Cz sty 15, 2015 11:24
Zobacz profil WWW

czuowiek napisał(a):
Teraz widzę, że faktycznie można było to, co napisałem, różnie zrozumieć.

Tere fere, różnie rozumieć... Dałeś się ponieść w ferworze polemiki i tyle. Każdemu się zdarza...

No ale teraz się spostrzegłeś, więc niech będzie Pax Vobiscum

czuowiek napisał(a):
Ja nie mówię, żeby zapładniać sekretarki w imię naturalnego nakazu namnażania.

No właśnie, nie jesteś konsekwentny w swoich rozważaniach. Jeżeli, jak piszesz, rozmnażanie to nakaz natury, to co mają do tego konwenanse? Ponoć jakieś brodate ahmedy lepiej się wywiązują, ale tam jest poligamia, śluby z niepełnoletnimi i parę innych niefajnych rzeczy, które jednak wpływają dodatnio na przyrost naturalny.

Tak na zakończenie tego pod-tematu polecam Ci film "Idiokracja", a w szczególności pierwsze trzy minuty. Pasują do kwestii "obowiązku natury". Film widziałem dostępny w sieci, ale nie będę linkował, zawsze potem nie wiadomo, jak to z prawami autorskimi jest.

EDIT: W guglu wyskoczył mi nawet link do tego filmu na gloria.tv... ciekawe...

...

(Koh 3:1nn)

Cz sty 15, 2015 13:12
Kael napisał(a):
Tylko, ze nasze prawo czegos takiego tak naprawde nie douszcza (jesli wierzyc prof Zollowi)
http://info.wiara.pl/doc/2321329.Prof-Z ... mia-ustawe

Te pigułki nie zabijają zarodka, uniemożliwiają zapłodnienie.
Ale....nikt nie mówi o ich szkodliwości dla organizmu - nadmiar wszelkich hormonów bywa szkodliwy i uszkadza organizm Kobiety....zwłaszcza przy częstym ich przyjmowaniu
Nadto częste przyjmowanie może bezpowrotnie zrujnować układ rozrodczy skutkując trwałą bezpłodnością.
Jeśli już mamy narzucone to prawo, to w ślad za tym winna iść edukacja informująca o konsekwencja zażywania bez kontroli lekarskiej i wyznaczenie granicy wiekowej dla nabywców pigułki.

Cz sty 15, 2015 15:50

Alus napisał(a):
Jeśli już mamy narzucone to prawo, to w ślad za tym winna iść edukacja informująca o konsekwencja zażywania bez kontroli lekarskiej i wyznaczenie granicy wiekowej dla nabywców pigułki.

Słusznie. Powinno się o tym mówić na lekcjach w gimnazjum, aby uświadomić młodzież.

Cz sty 15, 2015 15:52
Niektore zapobiegaja zaplodnieniu (i tu by brak recepty mial sens), a inne zapobiegaja zagniezdzeniu. I tu sa wczesnoporonne.

A kobiety, takze te "wyzwolone", ciagle siedza w pulapce trucia sie hormonami, zeby nie zajsc w (nieplanowana) ciaze. Czekam na hormony dla mezczyzn. Podobno dla nich pigulki nie bedzie, bo jak to powiedzial pewien lekarz-mezczyzna: "wie pani jakie to by bylo szkodliwe?!"

Cz sty 15, 2015 15:54

http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrow ... nId,944695

Czy taką tabletkę zaakceptowałby Kościół?

Cz sty 15, 2015 16:00
Nie.
Ale poniewaz mnostwo ludzi to nie obchodzi, co Kosciol mysli, to przynajmniej mezczyzni mogliby na sobie doswiadczac "blogoslawienstwa" zazywania hormonow. Moze by wreszcie tym, ktorzy uwazaja, ze "pigulka to nic takiego" i ze "kobiety powinny brac" cos zaswitalo.

Tak a propos: hormony nie sa usuwane w procesie oczyszczania sciekow i "dzieki" tabletkom antykoncepcyjnym udaje nam sie niszczyc rownowage hormonalna wielu innych organizmow.

Cz sty 15, 2015 16:08

To prawda co piszesz o hormonach. A czy Ty byś zaakceptowała antykoncepcję dla mężczyzn? Wszak żadnego zabijania nie powoduje.

Cz sty 15, 2015 16:25
Jajko jaka ty antykoncepcje stosujesz, naprawde mnie NIE interesuje.
Osobiscie uwazam, ze trucie sie hormonami jest glupota. Ale mamy wolnosc i kazdy ma PRAWO robic wszystko co jest dozwolone i nie zakazane. Czyz nie, Jajko?

Cz sty 15, 2015 16:56

Całkowicie się z Tobą zgadzam i dlatego preferuję metody kalendarzowo-objaowow-mechaniczne.

Cz sty 15, 2015 17:13
Jak podano w Faktach w TVN24 każdy kraj może sam podjąć decyzję o przyjęciu dyrektywy UE w kwestii pigułek sprzedawanych bez recepty.
Czyli Polska nie musi przyczyniać się do trucia młodych i głupich dziewcząt/kobiet na ich osobiste życzenie.

Cz sty 15, 2015 19:26

Musi. Aspiryny i Apapu nie wycofasz.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sty 15, 2015 21:26
JedenPost napisał(a):
Musi.

Ponieważ?

Cz sty 15, 2015 21:29

Odpowiedź w drugim zdaniu. Polska dalej będzie truć, nie ma wyjścia.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sty 15, 2015 22:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 54  Następna strona