Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 1:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 866 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 58  Następna strona
 Obrona wartości chrześcijańskich 

Na czym powinna polegać obrona wartości chrześcijańskich?
Na promowaniu ich 81%  81%  [ 38 ]
Na narzucaniu ich siłą za pomocą prawa państwowego 6%  6%  [ 3 ]
Nie wiem / Trudno powiedzieć 13%  13%  [ 6 ]
Liczba głosów : 47

Obrona wartości chrześcijańskich 
Autor Wiadomość

Post Re: Obrona wartości chrześcijańskich
Wybaczcie, że nie będę Was cytować.

Mike29 , ewolucja i geny mogą dotyczyć także zachowania i postępowania. Wystarczy tylko spojrzeć na ptaki. Każdy osobnik mógłby budować swoje gniazda po swojemu, a tym czasem rodzaj gniazda nie jest zależny od konkretnego osobnika, lecz od gatunku ptaka.

homo_homini_canis_est i humalog, przestańcie sugerować, że można w ciągu życia zmieniać swoją orientację seksualną. Przecież sami po sobie powinniście widzieć, że to niemożliwe. Jeśli jesteście hetero, to będziecie hetero. Kwestią wyboru jest tylko stosunek do swoich preferencji, a nie same preferencje.

humalog, w moich teoriach może są luki, ale przecież to normalne, że nie da się w jednym poście wszystkiego wyjaśnić. Musiałbym napisać całą książkę, więc na forum ograniczam się do ogólnego zarysu moich teorii. Sami ruszcie głową i wypełnijcie luki, jeśli Wam one przeszkadzają. Poza tym chciałem tylko Wam, głównie Witoldowi, uświadomić, że słuszność homoseksualizmu i Teoria Ewolucji nie muszą się wykluczać, a która teoria, i czy w ogóle któraś z moich, okaże się prawdziwa, to nieważne. Ważne, że można połączyć jedno z drugim.

homo_homini_canis_est, jeśli zaleje nas islam, to nie dlatego, że Europejczycy odeszli od chrześcijaństwa, lecz dlatego, że do Europy przyjeżdżają emigranci z krajów muzułmańskich. Poza tym oni robią dokładnie to samo, co Wy, chrześcijanie, czyli wychowują swoje dzieci w wyznawanej przez siebie religii.

Tak w ogóle to nie jest powiedziane, że emigranci wszystko przywiozą od siebie, a nic nie zaczerpną ze świeckiej Europy.

Wracając jeszcze do wartości chrześcijańskich. To, że ktoś nie chce ich praktykować, to jeszcze nie znaczy, że Wam chce tego zabronić. Wartości chrześcijańskie niech sobie będą, ale dobrowolne. Poza tym i tak siłą nie da się nikogo nawrócić, ani na religię, ani na styl życia. „Jeśli chcesz wychować zagorzałego ateistę, musisz udzielać mu surowych lekcji religii. To zawsze owocuje dobrymi skutkami.” (Nancy H. Kleinbaum)

Pt wrz 07, 2012 11:51

@homo_homini_canis_est.
Niechaj kaloryczne macki Jego Makaronowatości łechcą na wieki wieków Twe kubki smakowe, a sos boloński tu i w niebiesiech drogę zbawienia Ci wskazuje, wonią swą ożywczą.
Cytuj:
to że nie wiesz, lub nie chcesz wiedzieć o czymś, to nie znaczy, ze to nie istnieje.
Bądż racjonalny ;)

Identycznie; to że nie wierzysz w LPS/FSM nie znaczy że nasz stwórca i wybawca nie istnieje.
Bądź racjonalny ;) :jem3: !

Pt wrz 07, 2012 11:53
zbanowany na stałe

akruk napisał(a):
homo_homini_canis_est napisał(a):
Nie ma my i wy, jeden jest przecież Lud Boży. Tak głoszą najważniejsze dokumenty soborowe od 50 lat...
Aż mnie zat... zatchn... no, zatkało mnie po prostu.... Więc powiadasz, że już AŻ od 50 lat tak Kościół głosi? Robi wrażenie, nie ma co.

Uchwały soborowe faktycznie zabierały dech w piersiach ludziom, którzy je na bieżąco śledzili. Nie tylko dziennikarze komunistyczni nie wiedzieli nieraz, co przekazać ludziom na temat soborowych uchwał i przekazywali kompletne bzdury. Bywało, że zatykało i media katolickie a nawet część wiernych nie dawała sobie rady z tym, że teraz już nie będzie polowania na Czarnego Luda w Kościele i że Jeden jest Lud Boży.
Część wiernych z biegiem lat zaczęła kwestionować nie tylko soborowe uchwały, oni zakwestionowali ważność wszystkich papieży od Jana XXIII poczynając, a Kościół uznali za siedzibę Szatana. W ten sposób popadli w odłączenie się od Kościoła, co nie znaczy, ze przestali należeć do Ludu Bożego.

@ Otto Katz,
dobre i mocne :lol: :brawo:
@ Daniel 86,
moje odmienne zdanie o możliwości zmienności w czasie orientacji seksualnej u ludzi wynika z relacji osób przebywających długo w warunkach jednopłciowych, internaty, więzienia. Są oni tam często homoseksualni, a po wyjściu stamtąd bywa, ze z różnych przyczyn stają się heteroseksualni. I to wszystko niezależnie zupełnie od orientacji, jaką mieli zanim poszli do bursy ;)

Pt wrz 07, 2012 12:00
Więc powiadasz, że już AŻ od 50 lat tak Kościół głosi? Robi wrażenie, nie ma co. Toż to niemal od zarania swoich 2000-letnich dziejów głosi to nauczanie. Tak, tak, Tradycja to filar Kościoła.

Pt wrz 07, 2012 12:13
zbanowany na stałe

Skwitowałbym to takim stwierdzeniem, że może w mojej opinii Kościół przed Soborem Watykańskim II głosił wprawdzie wartości chrześcijańskie, jednak na ich pełne praktykowanie otworzył się dopiero od Soboru. Najważniejsza nauka Chrystusa o Miłosierdziu Bożym mogła w pełni rozwinąć się dopiero po Soborze.

Wszyscy się rozwijamy, doskonalimy, a przynajmniej powinniśmy tak czynić, by zbliżać się do Królestwa Niebieskiego. Co w tym widzisz niewłaściwego, akruk?

Pt wrz 07, 2012 12:24

Daniel86 napisał(a):
homo_homini_canis_est, jeśli zaleje nas islam, to nie dlatego, że Europejczycy odeszli od chrześcijaństwa, lecz dlatego, że do Europy przyjeżdżają emigranci z krajów muzułmańskich. Poza tym oni robią dokładnie to samo, co Wy, chrześcijanie, czyli wychowują swoje dzieci w wyznawanej przez siebie religii.

Ale to oni są przyjezdni i powinni uszanować zastane prawo, a nie domagać się meczetów, czy na basen w burkach nacierać.

Cytuj:
Tak w ogóle to nie jest powiedziane, że emigranci wszystko przywiozą od siebie, a nic nie zaczerpną ze świeckiej Europy.

Nadzieja zawsze jest.

Cytuj:
Wracając jeszcze do wartości chrześcijańskich. To, że ktoś nie chce ich praktykować, to jeszcze nie znaczy, że Wam chce tego zabronić. Wartości chrześcijańskie niech sobie będą, ale dobrowolne. Poza tym i tak siłą nie da się nikogo nawrócić, ani na religię, ani na styl życia.

Ale przecież i dzięki Bogu mamy wolność religijną, i nikt nikomu nie narzuca wartości chrześcijańskich siłą.

Pt wrz 07, 2012 12:46
zbanowany na stałe

tanie_wino napisał(a):
Ale to oni są przyjezdni i powinni uszanować zastane prawo, a nie domagać się meczetów, czy na basen w burkach nacierać.

Jak nas zaleje siłą żółta rasa to zobaczycie, jak będzie z tym szacunkiem i zwyczajami.
I zatęsknicie za chrześcijańską miłością.

Czy Wy w ogóle zdajecie sobie sprawę z tego, że mieszkańcy Europy stanowią tylko 4 % ludności świata? I, ze w wyniku uprawianej w Europie cywilizacji śmierci ten procent się wciąż zmniejsza?

Pt wrz 07, 2012 12:51
Nie ma my i wy, jeden jest przecież Lud Boży. Tak głoszą najważniejsze dokumenty soborowe od 50 lat

Najważniejsza nauka Chrystusa o Miłosierdziu Bożym mogła w pełni rozwinąć się dopiero po Soborze

I tyle na temat roli wartości chrześcijańskich w cywilizacji Europy. Piękny gol!

Pt wrz 07, 2012 13:11
tanie_wino napisał(a):
A przypomnij mi, co chrześcijanie robili po przybyciu do nowych krain, do ludów Europy, Afryki, Azji, obu Ameryk czy Australii. Jak szanowali zastane prawa i jak wcale nie chcieli stawiać kościołów. Jak się wcale to, a wcale nie domagają kościołów DZIŚ, w krajach, gdzie stanowią mniejszość.

Pt wrz 07, 2012 13:29

@ Daniel 86,
moje odmienne zdanie o możliwości zmienności w czasie orientacji seksualnej u ludzi wynika z relacji osób przebywających długo w warunkach jednopłciowych, internaty, więzienia. Są oni tam często homoseksualni, a po wyjściu stamtąd bywa, ze z różnych przyczyn stają się heteroseksualni. I to wszystko niezależnie zupełnie od orientacji, jaką mieli zanim poszli do bursy ;)

Słyszałem teorie, że homoseksualizmy są dwa, wrodzony i nabyty. Ten drugi daje się wyleczyć i to jest wykorzystywane przez homofobów, że niby każdego geja da się wyleczyć, więc nie należy ich traktować normalnie tylko jak chorych zboczeńców. Słyszałem też teorie, że większość ludzi jest bi. Ponad to potwierdza się teoria, że homo-/biseksualizm jest sposobem rozwiązania problemu, gdy jednej płci jest znacznie więcej niż drugiej. Popęd seksualny przecież nie może zaniknąć tylko dlatego, że nie ma z kim uprawiać seksu, a dominacja liczebna jednej płci nad drugą zazwyczaj jest tymczasowa. Tak więc na pewno nikt nie staje się homo, bo go nie stać na żonę i dzieci.

tanie_wino napisał(a):
Daniel86 napisał(a):

W Europie są demokracja i wolność wyznania, więc to normalne, że swoje prawa mają nie tylko katolicy i ateiści, ale też innowiercy. Na tym właśnie polegają wolność wyznania i demokracja.

Jak nas zaleje siłą żółta rasa to zobaczycie, jak będzie z tym szacunkiem i zwyczajami.

O czym Ty w końcu piszesz, o muzułmanach czy Chińczykach?

Ostatnio edytowano Pt wrz 07, 2012 13:50 przez Daniel86, łącznie edytowano 1 raz

Pt wrz 07, 2012 13:42
Wszyscy się rozwijamy, doskonalimy, a przynajmniej powinniśmy tak czynić, by zbliżać się do Królestwa Niebieskiego. Co w tym widzisz niewłaściwego, akruk?

Pytanie do Akruka, ale pozwolę sobie odpowiedzieć:
Ależ wy się rozwijajcie jak chcecie, doskonalcie jak chcecie i zbliżajcie gdzie chcecie. Nie ma w tym nic niewłaściwego, dopóki jest to pokojowe, robicie to we własnym zakresie, i nie próbujecie narzucać tego innym.

Ależ gdybyście na innej glebie teraz się rozwijali, to i owoce byście takie same dawali co islamiści. To samo ziarno, tylko warunki do rozwoju trochę inne...
Chrześcijańska miłość... :roll: Za tym się nie tęskni, tylko się przed tym broni... :|

Pt wrz 07, 2012 13:48
zbanowany na stałe

akruk napisał(a):
Nie ma my i wy, jeden jest przecież Lud Boży. Tak głoszą najważniejsze dokumenty soborowe od 50 lat

Najważniejsza nauka Chrystusa o Miłosierdziu Bożym mogła w pełni rozwinąć się dopiero po Soborze

I tyle na temat roli wartości chrześcijańskich w cywilizacji Europy. Piękny gol!

Ty się tak nie ciesz, bo ja akcentowałem frazę "w pełni" a nie to, co Ty akcentujesz w mojej wypowiedzi. ;)

Daniel86 napisał(a):
O czym Ty w końcu piszesz, o muzułmanach czy Chińczykach?

A czy to nie będzie wszystko jedno dla wartości chrześcijańskich Europy, gdy już nas zaleją? :|

Pt wrz 07, 2012 14:07

Daniel86 napisał(a):
Poza tym chciałem tylko Wam, głównie Witoldowi, uświadomić, że słuszność homoseksualizmu i Teoria Ewolucji nie muszą się wykluczać, a która teoria, i czy w ogóle któraś z moich, okaże się prawdziwa, to nieważne. Ważne, że można połączyć jedno z drugim.

Co to znaczy "słuszność homoseksualizmu"?

Pt wrz 07, 2012 14:24
Ty się tak nie ciesz, bo ja akcentowałem frazę "w pełni" a nie to, co Ty akcentujesz w mojej wypowiedzi. ;)
Czyżbyś sam nie wiedział co piszesz?
Tak głoszą najważniejsze dokumenty soborowe od 50 lat

Daniel86 napisał(a):
A czy to nie będzie wszystko jedno dla wartości chrześcijańskich Europy, gdy już nas zaleją?
Dla "wartości chrześcijańskich" zapewne będzie wszystko jedno, kto je "zaleje" - wartości muzułmańskie, chińskie, czy humanistyczne wartości europejskie. Kiepsko z tymi wartościami chrześcijańskimi być musi, skoro same się nie bronią swoją mocą przekonywania, tylko muszą się zdawać na państwo. Ale właściwie nic nowego...

Pt wrz 07, 2012 14:26

Witold napisał(a):
Co to znaczy "słuszność homoseksualizmu"?

Czyli, że homoseksualizm nie tylko nie jest chorobą, ale wręcz niezbadaną modrością ewolucji.

Wracając jeszcze do teorii, że homoseksualizm jest sposobem na dominację liczebną jednej płci nad drugą. Otóż można to przecież porównać do niedźwiedzia polarnego. Niedźwiedź polarny jest bardzo dobrze chroniony przed zimnem. Niestety ta ochrona jest przekleństwem w czasie lata. Takich problemów nie ma elastyczny człowiek. Gdy jest zimno, człowiek się ubiera. Gdy jest ciepło, człowiek się rozbiera. Podobnie może być z nabytym homoseksualizmem. Człowiek nie może stracić popędu seksualnego tylko dlatego, że tymczasowo nie ma z kim uprawiać seksu. To stan tymczasowy, który trzeba jakoś przetrwać, a nie odrazu wylewać dziecko z kąpielą.

Wy, katolicy, straszycie nas islamem, ale przecież ten argument można odwrócić. Czyli to my możemy Was postraszyć islamem. My chcemy równości dla wszystkich, natomiast muzułmanie i katolicy chcą wyższości dla siebie i swoich praw. Więc albo zgodzicie się na równość albo będzie wyższość muzułmanów. Możemy przecież wspólnie budować Europę, w której każdy będzie czuć się dobrze. Alternatywą jest walka, na której zyska trzeci, czyli islam, a wówczas z Europy nie będą zadowoleni, ani katolicy ani ateiści.

Pt wrz 07, 2012 14:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 866 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 58  Następna strona