Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 17, 2025 7:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 119  Następna strona
 Tydzień apostazji 
Autor Wiadomość

Post Re: Tydzień apostazji
mkb napisał(a):
w cytacie, który podałeś nie ma słowa 'szatan', a chyba miało chodzić o jego pisownie.
z reszta nie ważne..

to już jest off top.

Co do tej pisowni to popieram Mkb.

N lip 15, 2012 11:57

Jajko napisał(a):
szatan czy Szatan?

Polecam:

Obrazek

Cóż takiego mówi na ten temat Komisja Języka Religijnego Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN? Otóż mówi, że jest to termin pisany wariantywnie wielką lub małą literą. Nazwę (chyba w sensie imię) piszemy wielką: Szatan. W znaczeniu przenośnym: szatan. I cytat z powyższej pozycji: "Jeśli jednak nazwy tej używamy w znaczeniu potocznym jako synonimu słowa diabeł, zapisujemy je małą literą. Tylko małą literą piszemy: zły, duch, demon, diabeł, czart, kusiciel".

Takie są obowiązujące zasady w języku polskim. Zasady są oczywiście po to, by je przestrzegać, choć niektórzy chętnie powtarzają błędny slogan, że są one po to, by je łamać :?

N lip 15, 2012 12:05

Lurker napisał(a):
jaki jest sens w apostazji, skoro i tak Chrzest Św. wiąże z Kościołem aż po grób i jeszcze dłużej? Demonstracja taka?

Ci, co krytykują apostatów, sami są hipokrytami, bo przecież krytycy apostatów również nie są zapisani do religii, których nie wyznają.

Lurker napisał(a):
Ale wydaje mi się, że lepszy byłby jakiś rytuał unieważniający chrzest. Tak, żeby było zupełnio "czysto".

To byłoby totalnie bez sensu, bo to by oznaczało, że apostata nadal wierzy w chrzest, skoro widzi potrzebę jego unieważnienia innym magicznym rytuałem. Apostaci zazwyczaj nie wierzą w magię.

Iwona19 napisał(a):
Co do tej pisowni to popieram Mkb.

Czyli brak konsekwencji w stosowaniu swoich własnych zasad. Tyle nam trujecie, że My, ateiści, też musimy pisać boga z wielkiej litery, a Wy tymczasem nie chcecie pisać szatana z wielkiej litery, choć szatan podlega tym samym regułom pisowni co bóg.

Jeszcze raz wspomnę Żydów. Oni nie muszą zastanawiać się, co z małej a co z wielkiej litery ;)

N lip 15, 2012 16:26

Daniel86 napisał(a):
Czyli brak konsekwencji w stosowaniu swoich własnych zasad. Tyle nam trujecie, że My, ateiści, też musimy pisać boga z wielkiej litery, a Wy tymczasem nie chcecie pisać szatana z dużej litery, choć szatan podlega tym samym regułom pisowni co bóg.

Piszesz z małej litery aby zrobić na złość Bogu? Widzę że nie znasz ortografii, bo bóg z małej oznacza jakiegoś boga religii, Bóg z wielkiej gdy mowa o prawdziwym Bogu. Tak samo Ziemia z dużej gdy chodzi o planetę, z małej - proch, Księżyc - konkretny księżyc, nasz ziemski, w odróżnieniu od księżyców innych planet.Słońce z dużej, w odróżnieniu od słońc - gwiazd, Wszechświat z dużej.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N lip 15, 2012 16:30
Andy72 napisał(a):
Piszesz z małej litery aby zrobić na złość Bogu? Widzę że nie znasz ortografii, bo bóg z małej oznacza jakiegoś boga religii, Bóg z wielkiej gdy mowa o prawdziwym Bogu.

W takim razie o tym chrześcijańskim powinnam pisać z małej litery, a o tym wyłącznie, w którego ja wierzę - z wielkiej. Każdy wyznawca powinien tu zatem stosować wielkie i małe litery, zgodnie z własną wiarą :)

Ja na forum, w kwestii pisowni słowa "Bóg", dostosowuję się do zasad regulaminu - piszę z wielkiej. Chociaż myślę o nim literą małą. Zdecydowanie. Jest dla mnie jednym z wielu różnych, w których wierzą ludzie. Z wielkiej (również poza forum) pisałabym zawsze Jahwe, podobnie jak i imiona innych bogów.
Szatan, Diabeł itp., nie wspominając o ich konkretnych imionach, również piszę z wielkiej. Traktuję to na równi z owym Bogiem, i darzę nie mniejszym szacunkiem :)

N lip 15, 2012 16:44

Jesteś szatanistką?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N lip 15, 2012 16:45
Ani szatanistką ani satanistką :)

N lip 15, 2012 16:46

Bo chcesz pisać Bóg z małej a szatan z wielkiej

N lip 15, 2012 16:47
Szatan traktuję najczęściej jako imię. Karta Diabła pojawia się choćby w Tarocie, i również symbolizuje dla mnie niejako konkretną postać, lub archetyp.
Natomiast nie mam powodu, by myśleć o chrześcijańskim Bogu z wielkiej litery (co innego gdy mówię "Jahwe"). Niemniej do zasad regulaminu się dostosowuję :)

N lip 15, 2012 16:55

Lucyfer, Belzebub można z wielkiej ale nie diabeł, czart, szatan

N lip 15, 2012 16:56
Można. Dla mnie to na tej samej zasadzie co Jahwe i Bóg. Ja piszę, i będę pisać, z wielkiej, jeśli uznam tak za stosowne :)

N lip 15, 2012 16:58

Cytuj:
Widzę że nie znasz ortografii, bo bóg z małej oznacza jakiegoś boga religii, Bóg z wielkiej gdy mowa o prawdziwym Bogu.

Co to znaczy jakiegoś boga religii tzn że Chrześcijaństwa też bo przecież to również jest religia. W religiach monoteistycznych Boga piszemy z dużej litery natomiast w starożytnych religiach gdzie panowało wielobóstwo piszemy z małej litery.

Rada Języka Polskiego zatwierdziła w roku 2004 pisownie słowa "szatan" z małej litery.

Nie rozumiem twojego problemu, Vi niech sobie piszę jak uważa.

Ostatnio edytowano N lip 15, 2012 17:11 przez pająk, łącznie edytowano 1 raz

N lip 15, 2012 17:08

Bóg z dużej litery to gdy chodzi o Boga który stworzył świat, jest jeden

N lip 15, 2012 17:09
Andy72 napisał(a):
Bóg z dużej litery to gdy chodzi o Boga który stworzył świat, jest jeden

Och, ale który to, jest zależne od wizji danej religii. Poza tym można też wierzyć w wielu bogów. Albo można nie wierzyć w żadnego, i w ogóle nie widzieć podstaw do wielkiej litery w żadnym przypadku :)

N lip 15, 2012 17:14
Witam
Ktoś wie co trzeba zrobić, by dokonać szybkiej i skutecznej apostazji? Chciałbym jej dokonać z kilku powodów.

- ateizm, po prostu nie wierzę w boga
- homoseksualizm (nie uznaję go za zło ani chorobę, co leży w sprzeczności z zasadami kościoła)
- doktryny, nie zgadzam się z większością nauk kościoła, jedynie w podstawowych kwestiach typu bądź dobry nie zabijaj itp się zgadzam

Oficjalnie "na papierku" jestem katolikiem, lecz w praktyce zupełnie się nim nie czuję. Słyszałem, że apostazja to jest nieprzyjemna sprawa, bo kościół się boi zaniżania statystyk, więc kładzie przeszkodzy chętnym do apostazji i maksymalnie utrudnia im te procedurę, by ich skutecznie zniechęcić. Czy to prawda?

N lip 15, 2012 17:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 119  Następna strona