Autor |
Wiadomość |
Angel_of_Death
|
 Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
co ma integrowanie w wolną wolę do np. leczenia w chorobie ?  Wolisz, żeby np. dziecko Twoje umarło przy porodzie czy żeby Bóg dopomógł i żeby żyło ?
|
Pn mar 14, 2011 16:12 |
|
|
|
 |
xeloreu
|
Wiem, że ten argument był poruszany, ale jak wszystkie logiczne argumenty pozostał bez sensownej odpowiedzi ze strony wierzących. Dlaczego miłosierny Bóg stworzył Szatana? Dlaczego nieskończenie dobry Bóg stworzył zło? I proszę mi tu nie mówić, że Bóg zła nie stworzył. Bądźmy konsekwentni. Albo Bóg stworzył zło albo nie jest stwórcą wszechrzeczy. Dalej, Bóg wiedział, że ludzie popełnią grzech pierworodny zanim ich stworzył. Więc czy można mówić o jakiejś karze? To Boga powinno się ukarać, gdyż on do tego doprowadził! Jaki grzech? To była nieuchronna konsekwencja boskiego planu. "Upadek człowieka" był zaplanowany przez Boga. Po co Bóg to zrobił? Tak trochę w temacie tego posta zamieszczam ten filmik. Nie należy go zbytnio poważnie traktować ale zawarte są w nim pewne wątpliwości co do miłosierdzia boskiego. Zwłaszcza, gdy anioł pyta Boga po co stworzył drzewo poznania dobra i zła skoro wie, że ludzie z niego zjedzą. http://www.twitvid.com/MJ1JH
_________________ ...
|
Pn mar 14, 2011 17:05 |
|
 |
Angel_of_Death
|
Dokładnie! Skoro Bóg stworzył ludzi to wiedział że będą źle czynić, że Ewa i Adam zjedzą owoc itd.
|
Pn mar 14, 2011 17:10 |
|
|
|
 |
Acro
|
Koren napisał(a): Angel_of_Death napisał(a): Skoro Bóg nie chce ingerować w wolną wolę by zapobiegać złu to nie jest miłosierny. Jeśliby ingerował to pozbawiłby ludzi człowieczeństwa. Czy wolałbyś mieć syna albo córkę żywą z wolną wolą czy program komputerowy imitujący człowieka wg twojego widzi mi się? Bo Bóg NIE POTRAFI połączyć jednego z drugim? W niebie dusze wolnej woli już nie mają? To pewno ty nie chcesz do nieba?...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn mar 14, 2011 21:32 |
|
 |
zephyr7
|
Odpowiadając na zarzuty, Bóg stworzył człowieka jako istotę kompletną, "dobrą", bo zdolną tylko do dobrych rzeczy. Istota ta zapragnęła wybierać - chciała wybierać pomiędzy dobrem, a złem. Ponieważ jednak nie była jak Bóg doskonałą, ponieważ nie potrafiła stłumić grzecznej natury, jej postępowanie musiało zaowocować cierpieniem.
Cierpienie, istniejące przez ludzką skłonność do wyrządzania zła jest więc jak bolący, ropiejący ząb. Trzeba go wyrwać, co wcale nie znaczy, że zęby są generalnie do niczego nie potrzebne. To wcale nie znaczy, że człowiek został źle "przemyślany" i zbudowany.
A czy pomyślałby ktoś, że jedynym sposobem na "skonstruowanie" takiego "lepszego" człowieka jest pozwolenie mu/jej na doświadczanie/wyrządzanie zła i cierpienia?
Być może na tym polega właśnie geniusz Boga i wolna wola. kiedy mówi "postępuj człowieku, jak chcesz, ale potem i tak wrócisz do mnie, a ja dam ci możliwość zbawienia!"
|
Pn mar 14, 2011 22:36 |
|
|
|
 |
xeloreu
|
Bóg jest wszechmocny. Mógłby stworzyć "lepszego" czy "pełnego" człowieka bez konieczności cierpienia. Nie zrobił tego jednak. Ciężko mówić więc o miłosierdziu.
Jeśli Bóg stworzył człowieka zdolnego tylko do dobrych rzeczy to nasuwa się wniosek, że Bóg nie jest wszechmocny bo mu to po prostu nie wyszło.
Ale, zephyr7, podążmy twoim tokiem rozumowania. Bóg rzeczywiście stworzył idealnego człowieka na swoje podobieństwo. Stworzył również zło, aby człowiek mógł wybrać. Człowiek wybrał zło. Czemu miłosierny Bóg stworzył zło?
Jakiekolwiek by nie było twoje tłumaczenie, nie da się uniknąć od podstawowego problemu. Bóg jest wszechwiedzący. Od początku wiedział, że człowiek wybierze zło, które - powtarzam - sam stworzył. Gdzie tu miłosierdzie? I konkretna, logiczna odpowiedź a nie puste słowa natchnione chrześcijańską radością. Bo to miło, że wierzysz w to co mówisz ale nic z tego nie wynika.
_________________ ...
|
Pn mar 14, 2011 22:52 |
|
 |
Jamsen
|
Angel_of_Death napisał(a): Dokładnie! Skoro Bóg stworzył ludzi to wiedział że będą źle czynić, że Ewa i Adam zjedzą owoc itd. Nie wiedział. xeloreu napisał(a): Bóg jest wszechmocny. Mógłby stworzyć "lepszego" czy "pełnego" człowieka bez konieczności cierpienia. Nie zrobił tego jednak. Stworzył człowieka doskonałego, ale nie stworzył robota, który za kliknięciem pilota robi, co mu się każe. Stworzył człowieka z wolną wolą i chce, żeby ludzie służyli mu z miłości, a nie dlatego, że zostali tak zaprogramowani.
|
Wt mar 15, 2011 10:58 |
|
 |
wojwek
|
Bóg nie stworzył zła. Zło jest dziełem szatana.
|
Wt mar 15, 2011 12:15 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Ja jestem Pan, i nie ma innego. Poza Mną nie ma Boga. Przypaszę ci broń, chociaż Mnie nie znałeś, aby wiedziano od wschodu słońca aż do zachodu, że beze Mnie nie ma niczego. Ja jestem Pan, i nie ma innego. Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. Iz 45.5-7
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Wt mar 15, 2011 12:16 |
|
 |
wojwek
|
Jak w poprzednim wątku. Zło nie jest czymś materialnym, jest to konsekwencja pewnych wyborów. Bóg potrafi zło przemieniać w dobro.
|
Wt mar 15, 2011 12:35 |
|
 |
xeloreu
|
Jamsen napisał(a): Angel_of_Death napisał(a): Dokładnie! Skoro Bóg stworzył ludzi to wiedział że będą źle czynić, że Ewa i Adam zjedzą owoc itd. Nie wiedział. Zatem nie jest wszechwiedzący. wojwek napisał(a): Bóg nie stworzył zła. Zło jest dziełem szatana. Zło jest dziełem Szatana, Szatan jest dziełem Boga. Zatem zło jest dziełem Boga. Angella_S, Co wnosi ten fragment? Wiedziałem, że tak będzie. Chrześcijańska radość i zaślepienie i puste, nic nie wnoszące cytaty z Biblii.
_________________ ...
|
Wt mar 15, 2011 13:50 |
|
 |
wojwek
|
Angela_S właśnie chciała podkreślić, że wszystko pochodzi od Boga  , widzę, że jesteś anty wszystko  . Bóg nie stworzył złego szatana. Stworzył Anioła, który mając wolną wolę jak każdy zbuntował się przeciwko Bogu. Co do tego czy Bóg wiedział, ze Adam i Ewa postąpią tak jak postąpili to wydaje mi się, że wiedział, lecz zachował ich wolną wolę, żebyśmy nie byli marionetkami. Dlatego właśnie posłał swojego Syna Jezusa na śmierć na odkupienie grzechów wszystkich ludzi.
|
Wt mar 15, 2011 14:17 |
|
 |
xeloreu
|
Czy aby na pewno wszystko pochodzi od Boga? Przecież mówicie, że zło nie. Bóg wiedział, że szatan się odwróci od niego. Więc stworzył go złego. A dyrdymały, że stworzył go dobrego a ten sam się odwrócił to was nie ratują. Skoro wiedział, że będzie zły a i tak go stworzył więc świadomie stworzył zło. Żadne słodkie teksty z Biblii tego nie zmienią. Dla przykładu. Inżynier projektuje tamę. Ale, że nie jest idealnym inżynierem więc skopał projekt. Wie, że tama się kiedyś w końcu zawali i zaleje położone poniżej wioski. W końcu tama się wali, wioski są zalane. Ludzie mają pretensje do inżyniera. A jego przedstawiciele mówią: Nie macie racji. Nasz inżynier jest nieomylny. Stworzył tamę która działała, a to, że się zawaliła jest konsekwencją praw fizyki, po czym cytują fragment ze Wstępu do Mechaniki Ciała Stałego, który nic nie wnosi poza tym, że wszystko pochodzi i zależy od inżyniera.
_________________ ...
|
Wt mar 15, 2011 14:37 |
|
 |
wojwek
|
Nie prawda. To, że wiedział o tym, że ktoś postąpi niewłaściwie wcale nie znaczy, że tworzy zło. Czy jeżeli czyjeś dziecko po powiedzmy 30 latach życia kogoś pobije, coś ukradnie itp. to znaczy, że rodzice stworzyli zło? To jest właśnie wolny wybór, który dał nam Bóg. Też masz wolny wybór i zasady, które wyznajesz. Twój przykład jest niewłaściwy dlatego, że tama nie ma możliwości wyboru i niestety Twój przykład jest dyrdymałem.
|
Wt mar 15, 2011 14:58 |
|
 |
xeloreu
|
A człowiek ma możliwość wyboru? Skoro Bóg wiedział co wybierzesz zanim to wybrałeś? Twój przykład z rodzicami jest dyrdymałem. Ponieważ rodzice nie mają pojęcia co w przyszłości wyrośnie z ich dzieci. Bóg jako wszechwiedzący ma pełną wiedzę na temat wszystkiego. Wie nawet ile razy sobie bąka w życiu puścisz. Więc w pełni odpowiada za wszystko co stworzył. Bóg dał wolną wolę. Ale nie można tym usprawiedliwiać Boga. Dajmy na to, jeśli dam 2 rocznemu dziecku ostry nóż to prawie na pewno zrobi sobie krzywdę. Ja wiem o tym i jeśli rzeczywiście dziecku się krzywda stanie to jest to moja i tylko moja wina. Czemu zatem Bóg dając nam, ludziom, wolną wolę miałby nie odpowiadać za to co zrobił? Jedyna różnica jest taka, że Bóg miał pewność, że ludzie wybiorą zło a ja mogę się tylko domyślać, że dziecko sobie nożem krzywdę zrobi. Ale to działa na niekorzyść Boga. Gdzie tu miłosierdzie?
_________________ ...
|
Wt mar 15, 2011 15:08 |
|
|
|