Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 53  Następna strona
 I co z Niepokalanym poczęciem? 
Autor Wiadomość
Post Re: I co z Niepokalanym poczęciem?
majanovak napisał(a):
Bo dla nas Biblia to Boze Slowo. A skoro to Sam Bóg mowi to jest dla nas wazniejsze niz tradycja, kultura, nauki ludzkie itd.

Przykro pisać, ale nie widać, abyś to wprowadzała w życie (vide porównanie co Bóg powiedział na temat tego, jak człowiek rodzi się na nowo, i Twoich tez na ten temat).

Cytuj:
Bo to wszystko jest zmienne, ale Bilblia jest stala i niezmienna.

Zawsze mnie nachodzi w tym momencie pytanie:
Skąd wiesz które księgi zostały spisane z natchnienia Ducha Świętego?

Cytuj:
Dla protestantow Biblia zawsze goruje nad innymi dokumentami, bo jest jasno i wyraznie napisane w Biblii, ze nie mamy niczego dodawac do Slowa.
To oznacza, ze w Biblii jest odpowiedz dla nas odnosnie kazdej sprawy i potrzeby.
"Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołoży mu Bóg plag opisanych w tej księdze; (19) a jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze."
Nie wolno nam niczego dodawac do Slowa.

Rzeczony fragment stwierdza, że nie wolno dodawać niczego do tekstu zapisanego w Apokalipsie, ani niczego z niego nie wykreślać. Nie ma tu stwierdzenia, że nie może istnieć w Kościele żadna nauka, która by nie była bezpośrednio lub pośrednio zapisana w Biblii.
Naciągasz, niestety, ten fragment, że aż trzeszczy...

Cytuj:
Czyli to co powinnismy wiedziec, to mozemy wiedziec z Pisma. W Slowie jest wszystko.

To teza protestancka, a nie Chrystusa i Apostołów. Niczego takiego w Biblii, nie mówiąc już o nauczaniu ustnym, nie przekazali.

Cytuj:
Jesli ktos twierdzi inaczej to podwaza to Slowo i je lekcewazy ustanawiajac wlasne myslenie (niebiblijne) i normy jak patrzec na Slowo.

Ależ skąd. Lekceważy jedynie tezy Twoje i innych protestantów na temat wystarczalności Pisma Świętego, a nie Słowo Boże. :)

Pt lut 14, 2014 14:43
majanovak napisał(a):
Ale to na co dobrze zwrocic uwage, ze on czytal Boze Slowo! Bylo wiec ono dostepne nie tylko w synagogach, i nie tylko dla Zydow!! :D
Mogl je miec PRYWATNIE i czytac do woli..

I co z tego, skoro ten fragment równocześnie jasno pokazuje, że bez czytania ze zrozumieniem (a do tego potrzebna jest odpowiednia wiedza), to jego lektura nic mu nie dała? Dopiero wyjaśnienia osoby obeznanej z Pismami i znającej Dobrą Nowinę przyniosła Etiopczykowi zrozumienie i wiarę. Sam do tego nie doszedł. :D

Pt lut 14, 2014 14:45

Jeszcze raz proszę z dodatkową uwagą wysłuchać Słowa Bożego z 1 - szego listu do Tymoteusza , rozdział 2 , werset 5 .
" Albowiem jeden jest Bóg , i jeden pośrednik Boga i ludzi , człowiek Chrystus Jezus "
Pismo Święte stwierdza , że jedynie wstawiennictwo naszego umiłowanego Zbawiciela - Jezusa Chrystusa ma moc wymazać wszystkie nasze grzechy i uczynić nas dzieckiem Bożym .

N lut 16, 2014 11:24
amadeus35 napisał(a):
Jeszcze raz proszę z dodatkową uwagą wysłuchać Słowa Bożego z 1 - szego listu do Tymoteusza , rozdział 2 , werset 5 .
" Albowiem jeden jest Bóg , i jeden pośrednik Boga i ludzi , człowiek Chrystus Jezus "

Czytałem ten fragment wielokrotnie. Wbrew tezom protestantów nie zawiera on stwierdzenia, że jedynie Chrystusa można prosić o wstawiennictwo u Boga.

Cytuj:
Pismo Święte stwierdza , że jedynie wstawiennictwo naszego umiłowanego Zbawiciela - Jezusa Chrystusa ma moc wymazać wszystkie nasze grzechy i uczynić nas dzieckiem Bożym .

Nie ma takiego stwierdzenia w Piśmie Świętym.

N lut 16, 2014 12:08

Jeżeli "pełna łaski" oznacza że "niepokalanie poczęta", "bez grzechu", to dlaczego :
"Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię" ? Łk 1,35 .
Przed czym musiała osłaniać ją moc Najwyższego ??

Pn lut 17, 2014 8:53
A nie mozesz przeczytac linijki wczesniej?
Cytuj:
34 Na to Maryja rzekła do anioła: «Jakże się to stanie, skoro nie znam męża Lk 1,34
Nie PRZED CZYM, ale PO CO.

Wyrywanie zdan z kontekstu nie swiadczy dobrze o dyskutancie.

Pn lut 17, 2014 9:25

Biblia ani jednym slowem nie sugeruje, by ktokolwiek poza Trojjedynym Bogiem byl godzien chwaly,
poniewaz jest On Bogiem zazdrosnym.
Wywyzszanie Maryi zostalo posrednio zakwestionowane przez samego Jezusa Chrystusa.
Oto jak On sam potraktowal pierwsza probe wprowadzenia ``kultu maryjnego``

``Stalo sie zas gdy mowil on to, jakas kobieta z tlumu podnioslszy glos powiedziala, : Szczesliwe lono ktore nosilo Cie i piersi ktore ssales.
On zas powiedzial: Zaiste, szczesliwi sluchajacy Slowa Bozego i strzegacy go. (Luk. 11:27-28)

Pn lut 17, 2014 9:39
Czy wy tylko wybrane zdania czytacie z Biblii bez kontekstu i bez zrozumienia???

Cytuj:
On zas powiedzial: Zaiste, szczesliwi sluchajacy Slowa Bozego i strzegacy go. (Luk. 11:27-28)
Ewangelie sa caloscia. Jedna Ewangelia to jedna spojna ksiega, ktorej autor chcial przekazac konkretna mysl teologiczna. I tenze autor pisze
Cytuj:
19 Lecz Maryja zachowywała wszystkie te sprawy i rozważała je w swoim sercu Lk 2,19

Widzisz tu spojnosc?
Slowem "Zaiste", Pan Jezus potwierdza, ze ludzie, ktorzy jak Maryja zachowuja Slowo Boze i je rozwazaja sa szczesliwi.

Uwaga ogolna: Duch sw bazuje na rozumie (ktory tez jest Jego darem). Jezeli ktos moze znalezc wiedze o Biblii, jezyku epoki i rozumieniu a tego nie robi, to mu zadne oswiecenie Ducha sw nie pomoze. To jak z tym, kto przy powodzi trzy razy zrezygnowal z pomocy ludzi i nie wsiadl do lodki, bo sie modlil do Boga o pomoc. Utopil sie na wlasne zyczenie.

Pn lut 17, 2014 9:57

Czy nie zauwazyles ze Jezus Chrystus nasz Pan i Zbawiciel skoncetrowal sie na ``Sluchaniu Slowa Bozego i strzegac go``, natomiast calkowicie pominal proby tworzenia ``kultu maryjnego`` ?

Pn lut 17, 2014 10:29
Czy nie zauwazyles, ze Pan Jezus POTWIERDZIL, ze sluchajac Slowa Bozego i zachowujac je (jak Maryja : "Zaiste") tez mozesz nazywac sie "blogoslawionym".

Przestan czytac Pismo sw ideologicznie ("jak Kosciol katolicki cos mowi, to na pewno to musi byc ludzki wymysl") i czytaj przynajmniej to, co tam naprawde jest napisane. Ale jako calosc.

Pn lut 17, 2014 10:52

Jezus zwraca uwage sluchaczy na to ze szczesliwi sa ci co sluchaja i strzega Slowa Bozego.
Sprawiedliwy z wiary zyc bedzie.
Zadna z osob opisywana na kartach Pisma Swietego nie byla obdarzona kultem ze wzgledu na posluszenstwo okazane Bogu.

`` Czy Pan dziekuje sludze, ze uczynil to co mu polecono? Tak i wy, gdy uczynicie wszystko co wam polecono, mowcie: Slugami niepotrzebnymi jestesmy bo co winnismy uczynic, uczynilismy ( Luk. 17:9-10)

Pn lut 17, 2014 10:57

Nie jestem protestantką i nie mam tak bezwzględnych na ten temat opinii jednak zastanawia mnie po co modlić się do Maryi skoro możemy bezpośrednio do Boga? Nie lepiej iść prosto niż krążyć?
Nawet jeśli to nic złego to jednak pytanie po co??? Czyżby Bóg nie "ogarniał" sam wszystkich modlitw?
Nie wiem nie bardzo rozumiem :-)

Pn lut 17, 2014 11:02
Wiesz co amadeusz35, twoja niechec do Matki Syna Bozego (podobno twojego Pana i Zbawiciela) nie pozwala ci bez uprzedzen czytac Slowa Bozego.
Jak sie ma ten cytat do tematu watku? Insynuujesz, ze psim obowiazkiem Maryji bylo sie zgodzic na bycie Matka Boga i zadnych zaslug w tym nie ma? A pytanie aniola bylo pro forma, zeby katolicy mieli zmylke, ze wola jakiegos czlowieka miala wplyw na zbawienie swiata?
Maryja sama siebie nie wywyzszala .Nie oczekiwala zadnych wzgledow. Co nie oznacza, ze inni ludzie maja obowiazek traktowac ja jak kogos nieistotnego. Juz ci Yarpen_zirgin cytowal, co sw Pawel o tym pisal.

Jak ktos nie chce wiedziec i poznac teologii, ktora Kosciol przechowal i rozwijal przez 2000 lat, to sila rzeczy wymysli sobie wlasna, zeby miec "argumenty" w walce ideologicznej. Glownie chodzi o zalozenie, ze Kosciol mylil sie przez 2000 lat, a teraz "nowoswieceni" chrzescijanie odkryli prawde i glosza te swoja nauke, glownie katolikom.

@olijula, po co? Po to, ze sw Pawel tez prosil o modlitwe za siebie. Po to, ze Pan Jezus obiecywal, ze o co dwoch badz trzech bedzie zgodnie prosic w Jego Imie, to to otrzymaja. Po to, ze wyznajesz, ze jest "swietych obcowanie" i jest jeden Kosciol widzialny i niewidzialny, ktory jest jednoscia. I swieci w niebie, a Matka Boza szczegolnie, moga swoja prosba wspomoc twoje prosby. Tak, jak jej prosba przyspieszyla poczatek dzialalnosci Jezusa.

Ostatnio edytowano Pn lut 17, 2014 11:08 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn lut 17, 2014 11:05

majanovak napisał(a):
Prywatne koscioly? Czyli jedyny prawdziwy kosciol to katolicki?

Oczywiście.

Cytuj:
Biblia mowi jasno kto jes tbozym dzieckiem.
"Jeśli zaś kto nie ma Ducha Chrystusowego, ten nie jest jego. "

Nic podobnego:

1. w tym wersecie nie ma stwierdzenia: "Boże dziecko", nie ma też w nim definicji "Bożego dziecka",
2. werset nie stwierdza, kto "jest", tylko kto "nie jest". To nie to samo. Można orzec, kto "nie jest", bez orzekania zarazem kto "jest"
3. werset nie wyjaśnia, kto ma Ducha Chrystusowego.

Więc nic z tego, co twierdzisz, Biblia tu nie mówi "jasno". Jeśli gdzieś indziej mówi "jasno", to to zacytuj.

Cytuj:
Jest tez fajny werset
"Przeto teraz nie ma żadnego potępienia dla tych, którzy są w Chrystusie Jezusie."
Nie ma wiec potepienia dla nowonarodzonych w Chrystusie.

Bez wątpienia fajny, ale nie ma tam nic o żadnych "nowonarodzonych".

Cytuj:
Mowienie, ze tylko w KrK jest to mozliwe, ze tylko tam sa boze dzieci, ze inne koscioly to tylko prywatne a jedynozbawczy to tylko KrK .. fiu fiu mocne slowa bierzesz na swoja odpowiedzialnosc Johnny.

Nie na swoją, tylko Chrystusa, bo to on założył Kościół i nie dopuszcza, by bramy piekielne go przemogły.

Cytuj:
Bo dla nas Biblia to Boze Slowo. A skoro to Sam Bóg mowi to jest dla nas wazniejsze niz tradycja, kultura, nauki ludzkie itd. Bo to wszystko jest zmienne, ale Bilblia jest stala i niezmienna.

To też nie jest prawdą. Co to znaczy "Biblia jest stała i niezmienna"? Od którego momentu? Bo na pewno nie od tego, od którego powstał Kościół. To dla was jest "stała i niezmienna" - bo otrzymaliście ją już w "gotowej" formie, co jest najlepszym dowodem na to, że nie macie nic wspólnego z pierwotnym Kościołem, a więc z tym, który założył Chrystus. Naprawdę zaś proces Biblia była formowana przez wiele lat, więc oczywiste jest, że cały czas do niej coś dodawano i zmieniano. Czynił to Kościół (czyli my) - i tak samo Kościół (czyli my) w pewnym momencie uznał, że Biblia jest już zamknięta i niczego już do niej dodać nie można. Protestanci pojawili się natomiast wieleset lat później - i zaczęli nam tłumaczyć, co w Biblii jest, a czego nie ma.. w pewnym sensie jest to naprawdę zabawne.

Cytuj:
"Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołoży mu Bóg plag opisanych w tej księdze; (19) a jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze."
Nie wolno nam niczego dodawac do Slowa. To chyba jasny przekaz?

Ale czego się tyczy ten werset? Nowego Testamentu? Starego? Całej Biblii?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lut 17, 2014 11:07

olijula napisał(a):
Nie jestem protestantką i nie mam tak bezwzględnych na ten temat opinii jednak zastanawia mnie po co modlić się do Maryi skoro możemy bezpośrednio do Boga? Nie lepiej iść prosto niż krążyć?
Nawet jeśli to nic złego to jednak pytanie po co??? Czyżby Bóg nie "ogarniał" sam wszystkich modlitw?
Nie wiem nie bardzo rozumiem :-)

Równie dobrze można zapytać - po co pomagać innym, skoro przecież to Bóg jest najważniejszy? Niektórzy mają takie przeświadczenie, że relacja z Bogiem polega na postawieniu takiej prostej linii człowiek - Bóg, bez zwracania uwagi na to, co jest wokół. Jest to kompletnie sprzeczne z istotą chrześcijaństwa, w którym Chrystus powiedział wręcz: "cokolwiek uczyniliście jednemu z tych.. mnieście uczynili". A św. Jan uczył, że Boga się zna poprzez "miłowanie się wzajemnie". To nie jest żadne "krążenie" - to jest w ścisłym sensie relacja z Bogiem.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lut 17, 2014 11:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 53  Następna strona