Intronizacja Chrystusa na Króla Polski
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Intronizacja Chrystusta na Króla Polski, jak to jest że
Cytuj: Zgadzam się z quasem - nie możemy zezwalać na zło. Jeśli w ramach "poprawności politycznej" zezwolimy na aborcję w prawie, to równoczesnie bierzemy na siebie odpowiedzialność za zamordowane dzieci. Jeśli ułatwiamy komuś popełnianie grzechu (grzechy cudze, wspomniane przez Endeka), to wina po części spada również na nas. To czemu Jezus nie obciążył uczonych w Piśmie i faryzeuszy grzechem jawnogrzesznicy? Wiara w to, że ustawami zniweluje się grzech jest czystą utopią. Cytuj: Te papierkowe deklaracje intronizacje nic nie będą znaczyć bez rzeczywistego nawrócenia. Bodajże w 2007 roku grupa posłów chciała przeprowadzić odpowiednie głosowanie w sejmie. Wydaje mi się, że to spowodowało wiele złego. Ludzie a szczególnie hierarchowie zaczęli źle postrzegać intronizację.
Ale od tego czasu jednak sama idea dojrzała (i dojrzewa nadal), przede wszystkim w samych zwolennikach intronizacji (przynajmniej mam taką nadzieję). "Dojrzewa" - i coraz więcej oskarżeń o brak wiary, o liberalizm, o masonerię, wszystkich wokół, którzy nie pałają entuzjazmem do intronizacji. Cytuj: I myślę, że w związku z tym i przeciwnicy intronizacji powinni przebudować swój pogląd na sprawę. Przebudować na bazie tych oskarżeń i insynuacji? 
|
Pn cze 03, 2013 12:14 |
|
|
|
 |
Qwerty2011
|
Alus napisał(a): Wiara w to, że ustawami zniweluje się grzech jest czystą utopią. Uważasz, że lepiej się poddać i nie robić nic, bo "cóż ja biedniutki mogę zrobić"? Alus napisał(a): "Dojrzewa" - i coraz więcej oskarżeń o brak wiary, o liberalizm, o masonerię, wszystkich wokół, którzy nie pałają entuzjazmem do intronizacji. Może jednak przesadzasz... Alus napisał(a): Przebudować na bazie tych oskarżeń i insynuacji? Przeciwnicy musieliby się wykazać dobrą wolą. Czasami, jak się okazuje, to jednak zbyt trudne. WIST napisał(a): Napisz mi proszę jakie dobro wynika z aborcji? Jakie dobro wynikło z II wojny światowej? Jakie z wojny 30-letnniej, jakie z podbojów obu Ameryk? A czy ja mam wgląd w dusze? Zapytaj o to Boga. WIST napisał(a): Napisałem wyraźnie - Bóg nie karze całego narodu np Polaków klęską, czy wojną, w imię zbiorowej odpowiedzialności. Nadal nic nie rozumiesz... WIST napisał(a): Dlatego zachęcam zawsze ludzi aby dyskutowali z sobą. Jestem za WIST napisał(a): Nie mogę być zwolennikiem czegoś co nie istnieje jako całość, co jest poszatkowane i sprzeczne. Ktoś chyba pisał że mam wybrać tą najlepszą wersję, ale każdy o swojej wersji myśli że jest najlepsza, więc jaki ja mam wybór? Parę razy już pisałem, że przyjdzie jeszcze na to czas. Teraz pozostaje modlitwa za Polskę (jak zawsze) i przeciwdziałanie temu złu, które pojawia się na co dzień wokół nas i w naszym kraju.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pn cze 03, 2013 12:30 |
|
 |
WIST
|
Qwerty2011Czytając wypowiedz Alus miałem wrażenie że ona czyta mi w myślach. Ciekawe że więcej niż jedna osoba ma podobne odczucia. Cytuj: A czy ja mam wgląd w dusze? Zapytaj o to Boga. Czyli głosisz coś czego nie wiesz. Standardowo przyjmujemy coś, bo nie wiemy na pewno że to nieprawda? Cały czas dowodzisz że z każdego zła wyniknąć może dobro i... cisza. Ty jesteś katolikiem i Ty masz wiedzieć. Cytuj: Nadal nic nie rozumiesz... Oczywiście że nie rozumiem. Z kim nie rozmawiam, to ma inną teorię. I zrozumiałe że nie rozumiem odpowiedzialności zbiorowej, zakładania z góry bez żadnego zająknięcia się, że skoro wojna równa z ziemią wszystko, to widocznie zasługiwali, bo komuś kiedyś coś złego powiedzieli i ten się minął z Kościołem. To przypomina mi przypowieść o wieży w Siloe. Na szczęście dla Jezusa to były po prostu ofiary wypadku, a nie potępieńcy, których Bóg wystawił na próbę i pogrzebał. Cytuj: Teraz pozostaje modlitwa za Polskę (jak zawsze) i przeciwdziałanie temu złu, które pojawia się na co dzień wokół nas i w naszym kraju. I to rozumiem - akcja jeszcze nie dojrzała do realizacji. Choć osobiście liczę na to że zwolennicy intronizacji odkryją że Kościół stara się o nią już 2000 lat i przyłączą się do tego dzieła.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn cze 03, 2013 12:47 |
|
|
|
 |
Qwerty2011
|
WIST napisał(a): Czyli głosisz coś czego nie wiesz. Standardowo przyjmujemy coś, bo nie wiemy na pewno że to nieprawda? Cały czas dowodzisz że z każdego zła wyniknąć może dobro i... cisza. Ty jesteś katolikiem i Ty masz wiedzieć. Skąd wiesz, że wiara w Boga to prawda? Jakie masz dowody na istnienie Boga lub duszy? Wybacz, ale jeśli wierzący wytyka wierzącemu, że wierzy, to ja już nic nie rozumiem. Taka dyskusja nie ma sensu. Nie wierzysz nawet, że ze zła może wyniknąć dobro? Nieco przeraża mnie Twoja (nie)wiara.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pn cze 03, 2013 12:54 |
|
 |
WIST
|
Nie wiem czy rozumiesz, ale jakby św Paweł tak podchodził do pogan, to byśmy dalej byli poganami. I takie tłumaczenie w stylu, ja nie wiem, ale twardo bronie swojego stanowiska. Absurd i sprzeczność. Zrozum że w wierze są rzeczy które wiemy, cała teologia to pewna wiedza na tema spraw duchowych. A Ty jak widzę swoją wiarę opierasz na totalnej niewiedzy, ale twierdzisz że tak jest. Poza tym ja nigdzie nie napisałem, że ze zła nie może wyniknąć dobro. Zadałem konkretne pytania. Po braku odpowiedzi standardowo już mogę stwierdzić ile warta jest taka pisanina.Nie raz miałem okazje obserwować takie fanatyczne podejście do sprawy, nie umiem, nie wiem, nie rozumiem ale wierzę. Tak samo wierzyli rodzice, którzy zamiast zawieźć dziecko do szpitala, modlili się. Taka wiara to fanatyzm.
WIST
|
Pn cze 03, 2013 12:59 |
|
|
|
 |
Endek
|
WIST napisał(a): Endeku Rozumiem, że w domu jesteś władcą swojej żony. Oraz że w mordowania milionów, niewinnych istot, od niemowlaków, do starszych upatrujesz test od Boga. A może aborcja to też taki test, bo skoro wojny to próba, to i reszta spraw też jest próbą. Przypisujesz Bogu cechy zbrodniarza i popierasz to słowami z Pisma św.?
W domu jestem sobą i nie zabraniam żonie mieć własne zdanie. Nie twierdzę, że moje wyobrażenia o Bogu są idealne, ale uważam, ze fałszujesz Jego obraz.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pn cze 03, 2013 14:41 |
|
 |
Qwerty2011
|
WIST napisał(a): I takie tłumaczenie w stylu, ja nie wiem, ale twardo bronie swojego stanowiska. Myślałem, że wiesz. Ale jeśli nie, to wyjaśniam: WIST napisał(a): To przypomina mi przypowieść o wieży w Siloe. Na szczęście dla Jezusa to były po prostu ofiary wypadku, a nie potępieńcy, których Bóg wystawił na próbę i pogrzebał. No to chyba nie doczytałeś do końca. Brzmi to tak: Cytuj: Albo myślicie, że owych osiemnastu, na których zawaliła się wieża w Siloe i zabiła ich, było większymi winowajcami niż inni mieszkańcy Jerozolimy? Bynajmniej, powiadam wam; lecz jeśli się nie nawrócicie, wszyscy tak samo zginiecie Jeśli się nie nawrócicie, wszyscy tak samo zginiecie. Dla Jezusa więc nie był to tylko zwykły wypadek. Mówi, że zginęli i dobrzy i źli a jeśli się nie nawrócimy, wszyscy tak samo zginiemy. W czym rożni się to od tego, co ja pisałem? WIST napisał(a): Zrozum że w wierze są rzeczy które wiemy, cała teologia to pewna wiedza na tema spraw duchowych. A Ty jak widzę swoją wiarę opierasz na totalnej niewiedzy, ale twierdzisz że tak jest. Mam tylko jeszcze jedno pytanie: Czy odrzucasz objawienia prywatne, które mówią o karze w postaci wojny?
|
Pn cze 03, 2013 14:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Qwerty2011 ja nie WIST, ale napisze od siebie w sprawie objawien prywatnych: otoz ja ich nie traktuje jako Objawienia, a co najwyzej jak to, co Jonasz mial oglosic Niniwie. Tak naprawde staram sie z tych mi znanych odczytac to, co znamy z Ewangelii, a reszte zostawiam Milosierdziu Bozemu. Na pewno nie spedzaja mi snu z powiek.
|
Pn cze 03, 2013 15:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Mam tylko jeszcze jedno pytanie: Czy odrzucasz objawienia prywatne, które mówią o karze w postaci wojny? Więc ja też mam do Ciebie pytanie - czy wierzysz, że spośród wielu narodów Polacy byli najbardziej grzeszni i "zarobili sobie" karę w postaci: - 123 lat niewoli, - dramatu powstań, - okrucieństwa I wojny światowej rozgrywane na naszej ziemi, - zbrodnię na kilku milionach dokonaną przez nazistów hitlerowskich i komunistów sowieckich, - zrujnowanie 80% połaci kraju na skutek działań wojennych, - kolejno 45 lat okupacji sowieckiej. A kraje, które zarobiły np na II wojnie światowej zamieszkują bezgrzeszni?
|
Pn cze 03, 2013 15:19 |
|
 |
WIST
|
Endek napisał(a): W domu jestem sobą i nie zabraniam żonie mieć własne zdanie. Nie twierdzę, że moje wyobrażenia o Bogu są idealne, ale uważam, ze fałszujesz Jego obraz. Ano właśnie, więc nie traktujesz dosłownie fragmentu który sam zacytowałeś, o tym że mąż ma panować nad żoną. Qwerty2011 Istotnie Jezus wykorzystuje tą opowieść aby przekazać ważną prawdę. Tylko jaką? Że wszyscy zginiemy pod wieżą, jak się nie mawrócimy, czy może chodzi o gorszy rodzaj śmierci, ten duchowy, a nie śmierć biologiczną. Bez nawrócenia możesz spokojnie przeżyć życie tu na Ziemi, ale co będzie potem to jest już wielka niewiadoma. Być może czeka nas śmierć duchowa, wieczność bez Boga. Ostatecznie wszystko sprowadza się do wielu pytań, na jakie nie odpowiedziano. Bezsensowności twierdzenia że te tragedie ziemskie, to kary od Boga. Nie dość że bronisz odpowiedzialności zbiorowej, to jeszcze nie dostrzegasz że dziwnym trafem te nieszczęscia nie dzieją się równomiernie w czasie i przestrzeni. Cierpią przypadkowi, tak samo jak pod tą zawaloną wieżą zginęli ludzie, dlla ktorych to nie była żadna kara. I o to mi chodziło. Cytuj: Mam tylko jeszcze jedno pytanie: Czy odrzucasz objawienia prywatne, które mówią o karze w postaci wojny? Iles razy słyszałem i ileś razy czytałem nawet tutaj, że nie jestem zobowiązany do wierzenia w objawienia prywatne. I tak, odrzucam wszystkie bezsensowne objawienia, które ukazują Boga jako chorego sadystę. Nie pisz mi jednak o objawienach, ale odnieś się do tego co napisałem o bezensowności takiego stanowiska. Powtórzę w skrócie: 38 milionów Polaków na dziś nie może być uznana za winnych takiego zła, aby na wszystkich spłynęła ta sama kara. Dyskusja w tej kwestii zaczęła się od tego że za grzech aborcji, ma odpowiadac cały naród. Jakim prawem, skoro nie każdy popiera aborcje? Wy zaczęliście udowadniać że jednak odpowiada i wymyślać jaieś cuda, typu zamaly sprzeciw itd. Druga rzecz to przypadkowość zdarzeń typu wojna, kataklizm, tak że widać jak na dłoni że to kwestia geolopityki, czy znajomości geologii i nauk pokrwewnych, a nie jakaś kara. Pora wyjść z wiary w bzdury. I przyłączam się do pytania Alus - prosimy o jasną i konkretną odpowiedz, oraz ewentualne uzasadnienie.
WIST
|
Pn cze 03, 2013 15:21 |
|
 |
Endek
|
Alus napisał(a): Więc ja też mam do Ciebie pytanie - czy wierzysz, że spośród wielu narodów Polacy byli najbardziej grzeszni i "zarobili sobie" karę w postaci: - 123 lat niewoli, - dramatu powstań, - - okrucieństwa I wojny światowej rozgrywane na naszej ziemi, - zbrodnie dokonaną na kilku milionach dokonaną przez nazistów hitlerowskich i komunistów sowieckich, - zrujnowanie 80% połaci kraju na skutek działań wojennych, - kolejno 45 lat okupacji sowieckiej. A kraje, które zarobiły np na II wojnie światowej zamieszkują bezgrzeszni? Proszę nie robić z Polskiego Narodu największych cierpiętników, bo w innych częściach Europy i Świata wcale lepiej nie bylo, choćby w Irlandii, Niemczech, Szkocji, Francji,Ukrainie i byłym ZSRR, gdzie ofiary samych Rosjan, można liczyć w dziesiątki milionów istnień.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pn cze 03, 2013 15:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Alus napisał(a): Więc ja też mam do Ciebie pytanie - czy wierzysz, że spośród wielu narodów Polacy byli najbardziej grzeszni i "zarobili sobie" karę w postaci: - 123 lat niewoli, - dramatu powstań, - - okrucieństwa I wojny światowej rozgrywane na naszej ziemi, - zbrodnie dokonaną na kilku milionach dokonaną przez nazistów hitlerowskich i komunistów sowieckich, - zrujnowanie 80% połaci kraju na skutek działań wojennych, - kolejno 45 lat okupacji sowieckiej. A kraje, które zarobiły np na II wojnie światowej zamieszkują bezgrzeszni? Proszę nie robić z Polskiego Narodu największych cierpiętników, bo w innych częściach Europy i Świata wcale lepiej nie bylo, choćby w Irlandii, Niemczech, Szkocji, Francji,Ukrainie i byłym ZSRR, gdzie ofiary samych Rosjan, można liczyć w dziesiątki milionów istnień. Czyli kolejni grzesznicy, którzy sami sobie sprokurowali te kary, czy którzy zostali ukarani przez Boga?
|
Pn cze 03, 2013 15:30 |
|
 |
Qwerty2011
|
WIST napisał(a): I tak, odrzucam wszystkie bezsensowne objawienia, które ukazują Boga jako chorego sadystę. Czyli tych z Fatimy nie odrzucasz? Zresztą Kościół uznał je, nie znalazł w nich błędów a więc i Ty ich tam, mam nadzieję, nie znajdujesz:Cytuj: „Z wszystkiego, co możecie, zróbcie ofiarę Bogu jako akt zadośćuczynienia za grzechy, którymi jest obrażany, i jako uproszenie nawrócenia grzeszników. W ten sposób sprowadźcie pokój na waszą Ojczyznę. Jestem Aniołem Stróżem Portugalii. Przede wszystkim przyjmijcie i znoście z pokorą i poddaniem cierpienia, które Bóg wam ześle.” - tutaj o tym, że Bóg patrzy także na narody a nie tylko indywidualnie. Jak widać także narody mają swojego Anioła Stróża Cytuj: „Odmawiajcie różaniec codziennie, abyście uprosili pokój dla świata i koniec wojny”. - czyli wojna to nie tylko działania polityczne, społeczne, od których Bóg trzyma się z daleka. Modlitwa może przyspieszyć koniec wojny Cytuj: „Wojna zmierza ku końcowi. Lecz jeżeli ludzie nie przestaną obrażać Boga, wybuchnie druga, jeszcze gorsza, w czasie panowania Piusa XI. Gdy zobaczycie noc rozświetloną nieznanym światłem, wiedzcie, że jest to wielki znak, który da wam Bóg, iż nadchodzi kara dla świata za jego zbrodnie w postaci wojny, głodu i prześladowania Kościoła oraz Ojca Świętego.” A tutaj wyraźnie o wojnie, jako karze, którą zsyła Bóg. Czyżby odpowiedzialność zbiorowa? Cytuj: Ojciec Święty poświęci mi Rosję, która się nawróci i będzie dany światu na pewien czas pokój. I znów Bóg "miesza się" do wojny i obiecuje pokój w zamian za nawrócenie... Cytuj: W Portugalii zawsze będzie zachowany dogmat wiary I znów to narodowo-państwowe podejście... Czyżby Bóg nie traktował narodów równo? Przykładów ze Starego Testamentu oraz Apokalipsy nie będę podawał. Kiedyś stwierdziłeś, że Ci taki obraz Boga nie odpowiada. Nie wiem, jak konkretnej odpowiedzi jeszcze potrzebujecie wraz z Alus. Może po prostu warto wreszcie zdjąć z oczu dziwne filtry, które jedno przepuszczają a drugie zatrzymują. Bóg jest Miłością, Miłosierdziem i Sprawiedliwością. Jego wielka miłość względem nas ma różne oblicza i znaczenia, jakich sobie nie jesteśmy w stanie wyobrazić. Jeśli chce nam coś powiedzieć, to na pewno warto się w to słuchać. Jeśli brakuje gotowej recepty na intronizację, to znaczy, że Bóg chce, żebyśmy się otworzyli na działanie Ducha Świętego. Chodzi przecież o dobrą wolę i przychylność.
|
Pn cze 03, 2013 21:17 |
|
 |
WIST
|
Qwerty2011 Tak szczerze to w ogóle nie zajmuje się objawieniami. Nie dla tego że ich nie doceniam, czy uważam za gorsze. Nie mam zwyczajnie czasu zajmowac się każdą rzeczą, szczegolnie żejak już sobie wyjaśniliśmy ani nie mam konieczności, ani nie wprowadzają one nic nowego, co by już nie było. Nadal się nie rozumiemy. Ty mnie chcesz mocno przekonać że miłosierny Bóg zsyła cierienie... Żaden zgrzyt, żadne wątpliwości Cie nie nachodzą, wszystko gra? OK, osoby, czy kraje moga mieć Anioła Stróża, ale to nadal nie uzasadnia cierpienia całego narodu za grzechy niewielu. Ale o tym już pisałem. Cytuj: - czyli wojna to nie tylko działania polityczne, społeczne, od których Bóg trzyma się z daleka. Modlitwa może przyspieszyć koniec wojny Ależ my nie piszemy o działaniach które mają ukrócić cierpienie, ale o pozwalanie, czy wręcz wzbudzanie tego cierpienia przez Boga. Czy ja podważałem kiedykolwiek że modlitwa może pomóc? Ja patrze na to inaczej. Ludzie gdy obrażają Boga to np unoszą się pychą, mają swoje własne plany. Wojna nie jest zatem czymś co spada na nas za aprobatą Boga, czy tym bardziej zgodnie z Jego wolą, lecz raczej jako konsekwencja ludzkiej natury, który oddaliła się od Boga, czy też zupełnie odrzuciła podstawy etycznego postępowania. Bądźmy szczerzy, każda wojna się kiedyś kończy. Czy aby na pewno życie to zabawa z Bogiem, my się nawracamy, to On przestaje nas karać, a zaczynamy wątpić, to On zaczyna karać? Ciekaw jestem jakbyś tłumaczył sytuacje gdy III wojna światowa z pomocą broni masowej zagłady zmiotła by całą ludzkość z powierzchni ziemi. Pedagogika Boga uznała że eksterminacja jest najlepszym rozwiązaniem? Przekonaj mnie rozsądkiem, logiką, argumentem a nie objawieniami.
WIST
|
Pn cze 03, 2013 21:37 |
|
 |
Endek
|
WIST napisał(a): OK, osoby, czy kraje moga mieć Anioła Stróża, ale to nadal nie uzasadnia cierpienia całego narodu za grzechy niewielu. Ale o tym już pisałem.
Sens wspólnej odpowiedzialności jest jak najbardziej słuszny, sprawiedliwy i Boży. Zmusza ogół, do przeciwstawiania się złu jednostek. Inaczej wkracza obojętność i tolerantyzm dla zła. Szkodliwe i niekatolickie są Twoje poglądy, Szanowny Moderatorze.
|
Wt cze 04, 2013 12:44 |
|
|
|