Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Stop aborcji!
JedenPost napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): I za przestępstwo ojca zapłaci życiem człowiek, do którego poczęcia doprowadził. Raczej się tym nie przejmie. Niestety. 
|
So sty 17, 2015 16:36 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Nie miałem bynajmniej na myśli Jajka, tylko owego człowieka, który zapłaci.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So sty 17, 2015 16:38 |
|
 |
Verbal
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): I za przestępstwo ojca zapłaci życiem człowiek, do którego poczęcia doprowadził. Jak wiadomo , za przestępstwo "ojca" powinna przede wszystkim zapłacić ofiara przestępstwa czyli kobieta. Zastanawia mnie ilu katolików okazałoby się tak pryncypialnych gdyby jakiś "ojciec" udanie zapłodnił im żony i córki w ramach gwałtu uświęconego przekazaniem życia. Myślę ,że niewielu.W gębie każdy mocny.
|
Śr sty 21, 2015 10:18 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Verbal napisał(a): Jak wiadomo , za przestępstwo "ojca" powinna przede wszystkim zapłacić ofiara przestępstwa czyli kobieta. Nie. Powinien zapłacić przestępca. Cytuj: Zastanawia mnie ilu katolików okazałoby się tak pryncypialnych gdyby jakiś "ojciec" udanie zapłodnił im żony i córki w ramach gwałtu uświęconego przekazaniem życia. Myślę ,że niewielu.W gębie każdy mocny. Tzn. że co, że zabiliby dziecko, bo zostało "niewłaściwie" poczęte? Te czasy już minęły (zdawałoby się).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sty 21, 2015 10:27 |
|
 |
Verbal
|
Johnny99 napisał(a): Nie. Powinien zapłacić przestępca.
Tzn. że co, że zabiliby dziecko, bo zostało "niewłaściwie" poczęte? Te czasy już minęły (zdawałoby się).
Ta ? To dlaczego ma zapłacić kobieta ? Bez naiwniactwa. Sporo katolików z gębami pełnymi frazesów poleciałoby w takiej sytuacji po tabletusię. Bo co innego jak sprawa dotyczy jakiś innych kobiet a co innego jak własnej żony i córki. Samo użycie słowa "ojciec" w tym kontekście cuchnie wyjątkowo.
|
Śr sty 21, 2015 10:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Verbal napisał(a): Johnny99 napisał(a): Nie. Powinien zapłacić przestępca.
Tzn. że co, że zabiliby dziecko, bo zostało "niewłaściwie" poczęte? Te czasy już minęły (zdawałoby się).
Ta ? To dlaczego ma zapłacić kobieta ? Kobieta już zapłaciła.
|
Śr sty 21, 2015 11:03 |
|
 |
Verbal
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): [ Kobieta już zapłaciła. A tego to nie rozumiem chyba. Tzn zapłaciła bo została zgwałcona czy masz co innego na myśli ?
|
Śr sty 21, 2015 11:16 |
|
 |
Johnny99
|
Verbal napisał(a): Bez naiwniactwa. Sporo katolików z gębami pełnymi frazesów poleciałoby w takiej sytuacji po tabletusię. Być może, ale czego by to miało dowodzić? Cytuj: Samo użycie słowa "ojciec" w tym kontekście cuchnie wyjątkowo. No ale taka jest prawda. A bycie ojcem oznacza odpowiedzialność. Także prawną. No, chyba, że się takiemu tatusiowi zrobi dobrze, zabije dziecko i tym samym zwolni go z tej odpowiedzialności. Co za ulga - może pójdzie siedzieć, ale przynajmniej nie będzie musiał przez następne x lat łożyć na bachora..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sty 21, 2015 11:19 |
|
 |
bert04
|
Johnny99 napisał(a): Co za ulga - może pójdzie siedzieć, ale przynajmniej nie będzie musiał przez następne x lat łożyć na bachora.. Nie chcę Ci psuć argumentacji, ale założenie, że gwałciciela można zmusić do płacenia alimentów ma w sobie coś surrealistycznego. Owszem, w dawnych czasach zdarzało się przymuszanie gwałciciela do małżeństwa, w ten sposób "ratował honor" (w domyśle: nie sobie ale kobiecie). Ale dziś, kiedy rozwodników małżeńskich trudno zmusić do tego obowiązku, postulować coś takiego... nie wiem, nawet jeżeli to ma być w formie kary sądowej.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Śr sty 21, 2015 11:29 |
|
 |
Verbal
|
Johnny99 napisał(a): [ Być może, ale czego by to miało dowodzić?
No ale taka jest prawda. A bycie ojcem oznacza odpowiedzialność. .. Może tego , że frazesami nie da się zakryć rzeczywistości ? A może tego ,że czasami lepiej zmilczeć ? Jaka jest prawda? Taka ,że gwałciciel to tatuś ? Jakoś dziwnie się przyjęło ,że słowu "ojciec" nadajemy większe jednak znaczenie niż "dawca materiału genetycznego". W przypadku gwałtu słowo ojciec mnie przynajmniej razi.Żeby jeszcze przynajmniej zaznaczono ,że biologiczny. A kwestię tego czy "tatusia" ma obciążać odpowiedzialność za poczęte dzieciątko to ja bym chyba zostawił zgwałconej.Zwłaszcza ,że ogół kobiet to jednak woli sobie wybrać kandydata na ojca - w pełnym tego słowa znaczeniu.
|
Śr sty 21, 2015 11:30 |
|
 |
Johnny99
|
bert04 napisał(a): Nie chcę Ci psuć argumentacji, ale założenie, że gwałciciela można zmusić do płacenia alimentów ma w sobie coś surrealistycznego. Owszem, w dawnych czasach zdarzało się przymuszanie gwałciciela do małżeństwa, w ten sposób "ratował honor" (w domyśle: nie sobie ale kobiecie). Ale dziś, kiedy rozwodników małżeńskich trudno zmusić do tego obowiązku, postulować coś takiego... nie wiem, nawet jeżeli to ma być w formie kary sądowej. Ależ skąd. Pozew o ustalenie ojcostwa > obowiązek alimentacyjny. Cytuj: Ale dziś, kiedy rozwodników małżeńskich trudno zmusić do tego obowiązku Wcale nie tak trudno, problemy są co najwyżej, jeśli alimenciarz zwieje z kraju, ale skazanemu za gwałt raczej to nie grozi. Verbal napisał(a): W przypadku gwałtu słowo ojciec mnie przynajmniej razi.Żeby jeszcze przynajmniej zaznaczono ,że biologiczny. Głównie chodzi o sens prawny. Cytuj: A kwestię tego czy "tatusia" ma obciążać odpowiedzialność za poczęte dzieciątko to ja bym chyba zostawił zgwałconej Ależ oczywiście - może nie składać pozwu.
|
Śr sty 21, 2015 11:37 |
|
 |
bert04
|
Johnny99 napisał(a): Ależ skąd. Pozew o ustalenie ojcostwa > obowiązek alimentacyjny.
Taa.. zapomniałeś, że ojcostwo to nie tylko obowiązki ale i prawa? Zakładając, że kobieta wydaje na świat takie dziecko i decyduje się wychować w miłości, ma potem przy wyborze szkoły, podróżach za granicę czy szczepieniach uwzględniać ewentualną zgodę "ojca"? Johnny99 napisał(a): Wcale nie tak trudno, problemy są co najwyżej, jeśli alimenciarz zwieje z kraju, ale skazanemu za gwałt raczej to nie grozi. Primo, gwałciciele w więzieniu nie mają raczej środków na alimenty, a secundo, jak już wyjdą (albo - wcale nie wejdą), to kto ich zatrzyma? No i tertio, przecież większość alimenciarzy, którzy chcą uniknąć opłat, przechodzi na bezrobocie / pracę na czarno, bez potrzeby zmiany lokum. Pozostaję przy mojej ocenie, że propozycja jest surrealistyczna, tak ze strony matki jak i, jakby to nazwać, "płodziciela".
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
Ostatnio edytowano Śr sty 21, 2015 11:48 przez bert04, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr sty 21, 2015 11:43 |
|
 |
Verbal
|
Johnny99 napisał(a): [q Głównie chodzi o sens prawny. Cytuj: A kwestię tego czy "tatusia" ma obciążać odpowiedzialność za poczęte dzieciątko to ja bym chyba zostawił zgwałconej Ależ oczywiście - może nie składać pozwu. Sens prawny to mnie tu nie interesuje akurat.W sensie prawnym to mamy ofiarę przestępstwa czyli kobietę.Która powinna dostać prawo wyboru.Należy się jej. A katoliczka - jak chce - niech rodzi.Proszę bardzo.Chce wychowywać - proszę bardzo , wtedy sobie będzie analizować status prawny gwałciciela , składać pozwy lub nie składać.To wolny kraj.
|
Śr sty 21, 2015 11:48 |
|
 |
Johnny99
|
Ani bycie ofiarą przestępstwa, ani bycie matką nie uprawnia nikogo do decydowania o czyimś życiu i śmierci.
|
Śr sty 21, 2015 12:01 |
|
 |
Verbal
|
Johnny99 napisał(a): Ani bycie ofiarą przestępstwa, ani bycie matką nie uprawnia nikogo do decydowania o czyimś życiu i śmierci. Jeśli ktoś wyżej stawia blastulę powstałą w wyniku gwałtu nad sponiewieraną kobietę - to jego sprawa.Jak mu zgwałcą i zapłodnią żonę albo córkę będzie miał okazję się wykazać miłością do blastuli. Dodajmy ,że większość zapewne jednak nie postawi blastuli ponad swoją żonę czy córkę -ale to inna story. Dotyczy tak samo księży zachęcających chore ciężarne do "bohaterstwa". Heh , ten sam zakres hipokryzji  Ponieważ jednak blastula nie ma większych praw niż człowiek , w którym umieszczono ją przemocą - prawo wyboru jest oczywiste.
|
Śr sty 21, 2015 12:10 |
|
|
|