Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 54  Następna strona
 Stop aborcji! 
Autor Wiadomość
Post Re: Stop aborcji!
JedenPost napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
I za przestępstwo ojca zapłaci życiem człowiek, do którego poczęcia doprowadził.

Raczej się tym nie przejmie.

Niestety. :(

So sty 17, 2015 16:36

Nie miałem bynajmniej na myśli Jajka, tylko owego człowieka, który zapłaci.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So sty 17, 2015 16:38

I za przestępstwo ojca zapłaci życiem człowiek, do którego poczęcia doprowadził.

Jak wiadomo , za przestępstwo "ojca" powinna przede wszystkim zapłacić ofiara przestępstwa czyli kobieta.
Zastanawia mnie ilu katolików okazałoby się tak pryncypialnych gdyby jakiś "ojciec" udanie zapłodnił im żony i córki w ramach gwałtu uświęconego przekazaniem życia.
Myślę ,że niewielu.W gębie każdy mocny.

Śr sty 21, 2015 10:18

Verbal napisał(a):
Jak wiadomo , za przestępstwo "ojca" powinna przede wszystkim zapłacić ofiara przestępstwa czyli kobieta.

Nie. Powinien zapłacić przestępca.

Cytuj:
Zastanawia mnie ilu katolików okazałoby się tak pryncypialnych gdyby jakiś "ojciec" udanie zapłodnił im żony i córki w ramach gwałtu uświęconego przekazaniem życia. Myślę ,że niewielu.W gębie każdy mocny.

Tzn. że co, że zabiliby dziecko, bo zostało "niewłaściwie" poczęte? Te czasy już minęły (zdawałoby się).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 21, 2015 10:27

Johnny99 napisał(a):

Tzn. że co, że zabiliby dziecko, bo zostało "niewłaściwie" poczęte? Te czasy już minęły (zdawałoby się).

Ta ? To dlaczego ma zapłacić kobieta ?

Bez naiwniactwa. Sporo katolików z gębami pełnymi frazesów poleciałoby w takiej sytuacji po tabletusię. Bo co innego jak sprawa dotyczy jakiś innych kobiet a co innego jak własnej żony i córki.
Samo użycie słowa "ojciec" w tym kontekście cuchnie wyjątkowo.

Śr sty 21, 2015 10:36
Verbal napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

Ta ? To dlaczego ma zapłacić kobieta ?

Kobieta już zapłaciła.

Śr sty 21, 2015 11:03

[
Kobieta już zapłaciła.

A tego to nie rozumiem chyba. Tzn zapłaciła bo została zgwałcona czy masz co innego na myśli ?

Śr sty 21, 2015 11:16

Verbal napisał(a):
Bez naiwniactwa. Sporo katolików z gębami pełnymi frazesów poleciałoby w takiej sytuacji po tabletusię.

Być może, ale czego by to miało dowodzić?

Cytuj:
Samo użycie słowa "ojciec" w tym kontekście cuchnie wyjątkowo.

No ale taka jest prawda. A bycie ojcem oznacza odpowiedzialność. Także prawną. No, chyba, że się takiemu tatusiowi zrobi dobrze, zabije dziecko i tym samym zwolni go z tej odpowiedzialności. Co za ulga - może pójdzie siedzieć, ale przynajmniej nie będzie musiał przez następne x lat łożyć na bachora..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 21, 2015 11:19

Johnny99 napisał(a):
Co za ulga - może pójdzie siedzieć, ale przynajmniej nie będzie musiał przez następne x lat łożyć na bachora..

Nie chcę Ci psuć argumentacji, ale założenie, że gwałciciela można zmusić do płacenia alimentów ma w sobie coś surrealistycznego. Owszem, w dawnych czasach zdarzało się przymuszanie gwałciciela do małżeństwa, w ten sposób "ratował honor" (w domyśle: nie sobie ale kobiecie). Ale dziś, kiedy rozwodników małżeńskich trudno zmusić do tego obowiązku, postulować coś takiego... nie wiem, nawet jeżeli to ma być w formie kary sądowej.

...

(Koh 3:1nn)

Śr sty 21, 2015 11:29

Johnny99 napisał(a):
[
Być może, ale czego by to miało dowodzić?

No ale taka jest prawda. A bycie ojcem oznacza odpowiedzialność. ..

Może tego , że frazesami nie da się zakryć rzeczywistości ? A może tego ,że czasami lepiej zmilczeć ?

Jaka jest prawda? Taka ,że gwałciciel to tatuś ? Jakoś dziwnie się przyjęło ,że słowu "ojciec" nadajemy większe jednak znaczenie niż "dawca materiału genetycznego". W przypadku gwałtu słowo ojciec mnie przynajmniej razi.Żeby jeszcze przynajmniej zaznaczono ,że biologiczny.
A kwestię tego czy "tatusia" ma obciążać odpowiedzialność za poczęte dzieciątko to ja bym chyba zostawił zgwałconej.Zwłaszcza ,że ogół kobiet to jednak woli sobie wybrać kandydata na ojca - w pełnym tego słowa znaczeniu.

Śr sty 21, 2015 11:30

bert04 napisał(a):
Nie chcę Ci psuć argumentacji, ale założenie, że gwałciciela można zmusić do płacenia alimentów ma w sobie coś surrealistycznego. Owszem, w dawnych czasach zdarzało się przymuszanie gwałciciela do małżeństwa, w ten sposób "ratował honor" (w domyśle: nie sobie ale kobiecie). Ale dziś, kiedy rozwodników małżeńskich trudno zmusić do tego obowiązku, postulować coś takiego... nie wiem, nawet jeżeli to ma być w formie kary sądowej.

Ależ skąd. Pozew o ustalenie ojcostwa > obowiązek alimentacyjny.

Cytuj:
Ale dziś, kiedy rozwodników małżeńskich trudno zmusić do tego obowiązku

Wcale nie tak trudno, problemy są co najwyżej, jeśli alimenciarz zwieje z kraju, ale skazanemu za gwałt raczej to nie grozi.

Verbal napisał(a):
W przypadku gwałtu słowo ojciec mnie przynajmniej razi.Żeby jeszcze przynajmniej zaznaczono ,że biologiczny.

Głównie chodzi o sens prawny.

Cytuj:
A kwestię tego czy "tatusia" ma obciążać odpowiedzialność za poczęte dzieciątko to ja bym chyba zostawił zgwałconej

Ależ oczywiście - może nie składać pozwu.

Śr sty 21, 2015 11:37

Johnny99 napisał(a):
Ależ skąd. Pozew o ustalenie ojcostwa > obowiązek alimentacyjny.

Taa.. zapomniałeś, że ojcostwo to nie tylko obowiązki ale i prawa? Zakładając, że kobieta wydaje na świat takie dziecko i decyduje się wychować w miłości, ma potem przy wyborze szkoły, podróżach za granicę czy szczepieniach uwzględniać ewentualną zgodę "ojca"?

Johnny99 napisał(a):
Wcale nie tak trudno, problemy są co najwyżej, jeśli alimenciarz zwieje z kraju, ale skazanemu za gwałt raczej to nie grozi.

Primo, gwałciciele w więzieniu nie mają raczej środków na alimenty, a secundo, jak już wyjdą (albo - wcale nie wejdą), to kto ich zatrzyma? No i tertio, przecież większość alimenciarzy, którzy chcą uniknąć opłat, przechodzi na bezrobocie / pracę na czarno, bez potrzeby zmiany lokum.

Pozostaję przy mojej ocenie, że propozycja jest surrealistyczna, tak ze strony matki jak i, jakby to nazwać, "płodziciela".

...

(Koh 3:1nn)

Ostatnio edytowano Śr sty 21, 2015 11:48 przez bert04, łącznie edytowano 1 raz

Śr sty 21, 2015 11:43

Johnny99 napisał(a):
[q

Głównie chodzi o sens prawny.

Cytuj:
A kwestię tego czy "tatusia" ma obciążać odpowiedzialność za poczęte dzieciątko to ja bym chyba zostawił zgwałconej

Ależ oczywiście - może nie składać pozwu.

Sens prawny to mnie tu nie interesuje akurat.W sensie prawnym to mamy ofiarę przestępstwa czyli kobietę.Która powinna dostać prawo wyboru.Należy się jej.
A katoliczka - jak chce - niech rodzi.Proszę bardzo.Chce wychowywać - proszę bardzo , wtedy sobie będzie analizować status prawny gwałciciela , składać pozwy lub nie składać.To wolny kraj.

Śr sty 21, 2015 11:48

Ani bycie ofiarą przestępstwa, ani bycie matką nie uprawnia nikogo do decydowania o czyimś życiu i śmierci.

Śr sty 21, 2015 12:01

Johnny99 napisał(a):
Ani bycie ofiarą przestępstwa, ani bycie matką nie uprawnia nikogo do decydowania o czyimś życiu i śmierci.

Jeśli ktoś wyżej stawia blastulę powstałą w wyniku gwałtu nad sponiewieraną kobietę - to jego sprawa.Jak mu zgwałcą i zapłodnią żonę albo córkę będzie miał okazję się wykazać miłością do blastuli.
Dodajmy ,że większość zapewne jednak nie postawi blastuli ponad swoją żonę czy córkę -ale to inna story. Dotyczy tak samo księży zachęcających chore ciężarne do "bohaterstwa". Heh , ten sam zakres hipokryzji :)

Ponieważ jednak blastula nie ma większych praw niż człowiek , w którym umieszczono ją przemocą - prawo wyboru jest oczywiste.

Śr sty 21, 2015 12:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 54  Następna strona