Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 17:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 53  Następna strona
 I co z Niepokalanym poczęciem? 
Autor Wiadomość

Post Re: I co z Niepokalanym poczęciem?
hmmmm no ok spoko a nie przyspieszy bardziej jeśli pomodlę się do samego Boga? Ja się modlę do Boga a inni mogą się za mnie modlić do Boga również. Moi bliscy itd. i to rozumiem, ale ja sama wolę bezpośredni kontakt z Bogiem niż okrężny. No nie wiem dla mnie relacja z Nim jest najważniejsza i po co mam się zwracać do innych skoro mogę prośby skierować do samego Najwyższego, który posiada największą moc.
On chyba też (tak myślę) wolałby aby zwracać się z prośbami bezpośrednio do Niego i Jemu zaufać i powierzyć swoje troski....

Ale spoko każdy robi jak uważa. Po tamtej stronie wszystko okaże się jasne i dowiemy się co było milsze Bogu :-) Może każdy z nas ma ziarnko racji.....

Pn lut 17, 2014 11:14

Johnny czynić drugiemu a modlić się do niego to dwie różne rzeczy. To, że trzeba mieć kontakt z drugim człowiekiem i budować z nim dobre relacje opierając się na prawie miłości pochodzącym od Jezusa to prawda ale to nie znaczy, że mamy się do niego modlić. Modli się do Boga a nie do człowieka....

Pn lut 17, 2014 11:17
To jak masz "kontakt z drugim czlowiekiem" to z nim rozmawiasz, czy nie?
Modlitwa JEST rozmowa.

Pn lut 17, 2014 11:19

olijula napisał(a):
Nie jestem protestantką i nie mam tak bezwzględnych na ten temat opinii jednak zastanawia mnie po co modlić się do Maryi skoro możemy bezpośrednio do Boga? Nie lepiej iść prosto niż krążyć?
Nawet jeśli to nic złego to jednak pytanie po co??? Czyżby Bóg nie "ogarniał" sam wszystkich modlitw?
Nie wiem nie bardzo rozumiem :-)

Ja juz rozumiem, prawo kanoniczne Kosciola katolickiego wyraznie mowi ze jezeli nie beda wierzyc w to co naucza Kosciol grozi wierzacemu ekskomunika i to wydaje sie byc podstawowym problemem gdzie nauki kosciola stawia sie ponad Slowem Bozym i strach przed wydaleniem z Kosciola zniecheca do przyjecia Zywego Slowa Bozego.

Pn lut 17, 2014 11:23

Johnny99 napisał(a):
To też nie jest prawdą. Co to znaczy "Biblia jest stała i niezmienna"? Od którego momentu? Bo na pewno nie od tego, od którego powstał Kościół. To dla was jest "stała i niezmienna" - bo otrzymaliście ją już w "gotowej" formie, co jest najlepszym dowodem na to, że nie macie nic wspólnego z pierwotnym Kościołem, a więc z tym, który założył Chrystus. Naprawdę zaś proces Biblia była formowana przez wiele lat, więc oczywiste jest, że cały czas do niej coś dodawano i zmieniano. Czynił to Kościół (czyli my) - i tak samo Kościół (czyli my) w pewnym momencie uznał, że Biblia jest już zamknięta i niczego już do niej dodać nie można. Protestanci pojawili się natomiast wieleset lat później - i zaczęli nam tłumaczyć, co w Biblii jest, a czego nie ma.. w pewnym sensie jest to naprawdę zabawne.

Ciekawie tę kwestię ujął niedawno autor bloga Cannon Fodder - mający "pretensje" do katolików, że nie przyłączają się do walki z badaniami historyczno-krytycznymi nad Nowym Testamentem, tylko zajmują stanowisko prawie takie, jak choćby Ehrman (http://michaeljkruger.com/roman-catholi ... mes-white/). Wynika to z prostego faktu, że Kościół katolicki sam jest historyczny i zna historyczność Pisma, nie stanowi ona więc dla niego żadnego problemu. Dla protestanta zaś, uważającego, że Pismo spadło z nieba, w formie już gotowej, niezmiennej i bezwzględnie autorytatywnej, nawet fakt, iż jego teksty różnią się w zależności od manuskryptu, jest straszliwym problemem, z którym nie może on sobie poradzić..

oulija napisał(a):
Johnny czynić drugiemu a modlić się do niego to dwie różne rzeczy. To, że trzeba mieć kontakt z drugim człowiekiem i budować z nim dobre relacje opierając się na prawie miłości pochodzącym od Jezusa to prawda ale to nie znaczy, że mamy się do niego modlić. Modli się do Boga a nie do człowieka....

Tak, jak napisał Kael - modlitwa o wstawiennictwo to w gruncie rzeczy nic innego, jak prośba o pomoc. Nie miałabyś chyba oporów, by np. swojego znajomego prosić o modlitwę za ciebie albo o jakąś przysługę? Od modlitwy do świętych różni się to w zasadzie tym, że oni są już zbawieni, są w niebie - ich "możliwości" w zakresie pomagania nam są więc inne (chciałoby się napisać "większe", ale to też zależy, o co konkretnie chodzi).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Ostatnio edytowano Pn lut 17, 2014 11:25 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz

Pn lut 17, 2014 11:24
amadeus35 napisał(a):
Biblia ani jednym slowem nie sugeruje, by ktokolwiek poza Trojjedynym Bogiem byl godzien chwaly,
poniewaz jest On Bogiem zazdrosnym.

Potrafisz dostrzec różnicę pomiędzy "chwałą" i "czcią"?

Pn lut 17, 2014 11:25

amadeus35 napisał(a):
Ja juz rozumiem, prawo kanoniczne Kosciola katolickiego wyraznie mowi ze jezeli nie beda wierzyc w to co naucza Kosciol grozi wierzacemu ekskomunika i to wydaje sie byc podstawowym problemem gdzie nauki kosciola stawia sie ponad Slowem Bozym i strach przed wydaleniem z Kosciola zniecheca do przyjecia Zywego Slowa Bozego.

Żywe Słowo jest w Żywym Kościele. Wasze słowo jest martwe, traktujecie je jak aksjomat logiczny, a na dodatek źle i w sposób niepełny rozumiecie. Pełne oczywistych sprzeczności i błędów "interpretacje" twoje czy mainovak mam traktować jak "Żywe Słowo"? Wolne żarty.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lut 17, 2014 11:28

Johnny99 napisał(a):
amadeus35 napisał(a):

Żywe Słowo jest w Żywym Kościele. Wasze słowo jest martwe, traktujecie je jak aksjomat logiczny, a na dodatek źle i w sposób niepełny rozumiecie. Pełne oczywistych sprzeczności i błędów "interpretacje" twoje czy mainovak mam traktować jak "Żywe Słowo"? Wolne żarty.

Rozumiem ze potwierdzasz ze wiara w naszego Pana Jezusa Chrystusa jest zywym Slowem Bozym, naprawde bardzo mnie to cieszy ze mamy wspolny punkt widzenia zgodny z Biblia.
Polecam szczegolnie goraco prowadzenia w Duchu Swietym to jest wprost fantastyczne uczucie.

Pn lut 17, 2014 11:47

Yarpen_Zirgin napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Biblia ani jednym slowem nie sugeruje, by ktokolwiek poza Trojjedynym Bogiem byl godzien chwaly,
poniewaz jest On Bogiem zazdrosnym.

Potrafisz dostrzec różnicę pomiędzy "chwałą" i "czcią"?

Czy to taka sama roznica jak wstawiennictwo i posrednik ?

Pn lut 17, 2014 11:49

olijula napisał(a):

Nie bardzo wiem czy twoje slowa przekazywane w Milosci Bozej dotra do zatrwardzialych serc ?

Pn lut 17, 2014 11:50
A ty moglbys swoje wpisy edytowac? Po to te opcje wprowadzono.

Pn lut 17, 2014 11:51

amadeus35 napisał(a):
Rozumiem ze potwierdzasz ze wiara w naszego Pana Jezusa Chrystusa jest zywym Slowem Bozym, naprawde bardzo mnie to cieszy ze mamy wspolny punkt widzenia zgodny z Biblia.

Nie wiara w Pana Jezusa Chrystusa jest Żywym Słowem, tylko sam Pan jest Żywym Słowem - jest Słowem, które stało się Ciałem.

Cytuj:
Polecam szczegolnie goraco prowadzenia w Duchu Swietym to jest wprost fantastyczne uczucie.

Niespecjalnie mnie interesują "uczucia", mało we mnie romantyzmu. Nie wiem też, o czym mówisz.

Pn lut 17, 2014 11:55

Kael napisał(a):
A nie mozesz przeczytac linijki wczesniej?
Cytuj:
34 Na to Maryja rzekła do anioła: «Jakże się to stanie, skoro nie znam męża Lk 1,34
Nie PRZED CZYM, ale PO CO.

Wyrywanie zdan z kontekstu nie swiadczy dobrze o dyskutancie.

Odpowiadanie tak by nie odpowiedzieć również nie wystawia dobrego świadectwa.
Oczywiście, ze czytałem całe zwiastowanie, pozostałe wersy nie budzą wątpliwości.
Niech będzie : po co ?
Może po to, by grzeszna istota ludzka była w stanie nosić w sobie Boga, i przeżyć?

Pn lut 17, 2014 12:02
Moze po to by ISTOTA LUDZKA mogla nosic w sobie Boga?
Tak akurat o grzechu mowy nie ma, bo juz wczesniej aniol te opcje wykluczyl.

Pn lut 17, 2014 12:05

Johnny99 napisał(a):
amadeus35 napisał(a):

Nie wiara w Pana Jezusa Chrystusa jest Żywym Słowem, tylko sam Pan jest Żywym Słowem - jest Słowem, które stało się Ciałem.

Cytuj:

Niespecjalnie mnie interesują "uczucia", mało we mnie romantyzmu. Nie wiem też, o czym mówisz.

Rozumiem.

Pn lut 17, 2014 12:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 53  Następna strona