Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 8:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 118  Następna strona
 Intronizacja Chrystusa na Króla Polski 
Autor Wiadomość

Post Re: Intronizacja Chrystusta na Króla Polski, jak to jest że
Kael napisał(a):
Moze Endek jednak zacznij czytac Pismo sw. Tam znajdziesz PRAWDE o Bogu, a nie wlasne wyobrazenia.

Już Ci udowodniłem, że nie znasz Pisma. Pismo nie jest dla prywatnego interpretowania, bo zaprowadzi Cię na manowce niewiary jak wszystkich heretyków. Co powiada Pismo?

"To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia" (2 P 1, 20).

Ostateczną wiarygodną interpretację tekstów Pisma św. daje tylko Magisterium Kościoła.

i św. Piotr nam tu coś przypomina:

"(...) żadnego z proroctw Pisma nie wykłada się własnym tłumaczeniem. Gdyż proroctwo nie przez wolę ludzką zostało kiedyś przyniesione, ale ludzie święci boży mówili natchnieni Duchem świętym." 2 list św. Piotra 1,20-21

" (...) a cierpliwość Pana naszego uważajcie za zbawienną, jak to również umiłowany nasz brat Paweł* według danej mu mądrości napisał do was, 16 jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma*, na własną swoją zgubę." 2 list św. Piotra 15-16

Co o Bogu uczy Katechizm KK?
Główne prawdy wiary
1. Jest jeden Bóg.
2. Bóg jest Sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze.
3. Są trzy Osoby Boskie: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty.
4. Syn Boży stał się człowiekiem i umarł za krzyżu dla naszego zbawienia.
5. Dusza ludzka jest nieśmiertelna.
6. Łaska Boża jest do zbawienia koniecznie potrzebna.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Cz cze 06, 2013 11:34

To może dowiem się za co karze Bóg niemowlaka, który ponosi uszczerbek na życiu i zdrowiu, oraz na psychice tracą np rodzinę podczas tej "słusznej" kary w postaci wojny i klęski żywiołowej?

Cz cze 06, 2013 11:42

WIST napisał(a):
To może dowiem się za co karze Bóg niemowlaka, który ponosi uszczerbek na życiu i zdrowiu, oraz na psychice tracą np rodzinę podczas tej "słusznej" kary w postaci wojny i klęski żywiołowej?

Niemowlak żyje w określonych okolicznościach, za które przede wszystkim odpowiada człowiek.
Możesz mieć tez pretensję do Pana Boga, ze tak dużo poczęć obumiera wcale nie z winy antykoncepcji. Możesz mieć pretensję o klimat, o to że żyjemy na ziemi i za tysiące innych powodów. Dziękuj Bogu że po prostu jesteś, że nawet jak Ci się dalsze życie na ziemi popsuje, to po drugiej stronie życia masz szansę na wieczną szczęśliwość.Masz wybór. Masz taki tez wybór że możesz utracić wiarę i żyć jakby Pana Boga nie bylo. On dla Twojego wyboru usunie Ci się z Twojej drogi, bo sanuje wolę każdego człowieka.Ja uważam, że powinniśmy być mu wdzięczni za katolicką wiarę, bo bez niej wszystko traci sens.Dlaczego inni nie dostąpili łaski wiary, lub dlaczego tkwią w pogaństwie? To nie na mój rozum takie rozważanie. Chrystus Pan posłał Apostołów, by szerzyli wiarę aby też inni mogli się zbawić. Gdyby można się bylo zbawić w jakiejkolwiek wierze, to ofiara krzyżowa byłaby daremna a trwanie Kościoła bez żadnego sensu. Kościół posoborowy zwija żagle, bo nie wypełnia Chrystusowego polecenia szerzenia wiary w dobie fałszywego ekumenizmu.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Cz cze 06, 2013 15:00

WIST napisał(a):

Św Paweł Apostoł ''Stworzenie bowiem zostało poddane marności - nie z własnej chęci, ale ze względu na Tego, który je poddał - w nadziei, że również i ono zostanie wyzwolone z niewoli zepsucia, by uczestniczyć w wolności i chwale dzieci Bożych. Wiemy przecież, że całe stworzenie aż dotąd jęczy i wzdycha w bólach rodzenia''

Cz cze 06, 2013 17:05
Endek napisał(a):
Pismo nie jest dla prywatnego interpretowania, bo zaprowadzi Cię na manowce niewiary jak wszystkich heretyków. Co powiada Pismo?

"To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia" (2 P 1, 20).

Ostateczną wiarygodną interpretację tekstów Pisma św. daje tylko Magisterium Kościoła.

i św. Piotr nam tu coś przypomina:

"(...) żadnego z proroctw Pisma nie wykłada się własnym tłumaczeniem. Gdyż proroctwo nie przez wolę ludzką zostało kiedyś przyniesione, ale ludzie święci boży mówili natchnieni Duchem świętym." 2 list św. Piotra 1,20-21

" (...) a cierpliwość Pana naszego uważajcie za zbawienną, jak to również umiłowany nasz brat Paweł* według danej mu mądrości napisał do was, 16 jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma*, na własną swoją zgubę." 2 list św. Piotra 15-16

Jak zwykle masz czesc racji. A sam zaraz zjezdzasz na podobne "manowce", ktore wypominasz innym.

Czym innym sa "bole rodzenia", a czym innym "kara Boza". Jestes ojcem, to chyba wiesz, ze czym innym jest kiedy dziecko sie przewroci, bo jeszcze nie umie chodzic, a czym innym, kiedy ktos je popchnie i jeszcze mu dokopie?

Pan Jezus powiedzial wyraznie, ze nie przyszedl na swiat, zeby go sadzic, ale zeby go zbawic

Cytuj:
Ja przyszedłem na świat jako światło, aby każdy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawał w ciemności. A jeżeli ktoś posłyszy słowa moje, ale ich nie zachowa, to Ja go nie sądzę. Nie przyszedłem bowiem po to, aby świat sądzić, ale aby świat zbawić. Kto gardzi Mną i nie przyjmuje słów moich, ten ma swego sędziego: słowo, które powiedziałem, ono to będzie go sądzić w dniu ostatecznym. Nie mówiłem bowiem sam od siebie, ale Ten, który Mnie posłał, Ojciec, On Mi nakazał, co mam powiedzieć i oznajmić. A wiem, że przykazanie Jego jest życiem wiecznym. To, co mówię, mówię tak, jak Mi Ojciec powiedział». J 12, 46-50

Czym wedlug ciebie jest Dobra Nowina, ktora nam Pan Jezus przyniosl?
Wiadomosc o tym, ze Pan Bog na nas wszelakie kary zesle, jak w Niego nie uwierzymy? I za to meczennicy szli na śmierc? Ze strachu?

Cz cze 06, 2013 17:41

Endek
Naprawdę nie widzisz tu zgrzytu? Czyzby część ludzi w tym dzieci było w imię miłości i sprawieliwej kary przeznaczona na śmierć, aby śmierć ponieśli również grzesznicy? Ale idzmy dalej, przecież wojna nie oczyszcza narodu z grzeszników, to oczywiste. Czyli niewinni i winni giną na równi w imię kary za grzechy danej przez miłościwego Boga? Powiem więcej, wojna to nienormalny czas który umoxliwia róznej maści zwyrodnialcom urzeczywistnienie swoich chorych pomysłów. Ostatnia wojna dała nam nowy porządem, nową władzę. To co piszesz to jakiś komos wbrew naszej wierze, wbrew logice i rozsądkowi. Czy to Twoje prywatne zdanie, czy może Kościół przed Soborem tez tak nauczał? Zdajesz sobie sprawę z tego że aden poważny człowiek czytając takie świadectwo wiary jaki prezentujesz nie zaryzykuje zainteresowania się takim chrześcijaństwem?

Cz cze 06, 2013 20:55

WIST napisał(a):
Zdajesz sobie sprawę z tego że aden poważny człowiek czytając takie świadectwo wiary jaki prezentujesz nie zaryzykuje zainteresowania się takim chrześcijaństwem?

Jestem prostym grzesznikiem jak każdy, tylko odkryłem w wyniku doświadczeń życiowych tą prawdę, ze poza katolicką wiarą nie ma zbawienia, bo jest to wiara Kościoła. Przynależność do Kościoła ścisłe jest związana w wyznawaniem Jego wiary. Żądasz ode mnie, abym pod dyktando świata i omylnego ludzkiego rozumu, folgował ich zapatrywaniom?
W zadnym wypadku, bo świat ma swoje sprzeczności o zawartości wielotomowej encyklopedii.
Modernistom też nie wierzę.

Pt cze 07, 2013 11:12

Ciekawe jakie to doświadczenia życiowe pozwalają odkryć "prawdę", że poza wiarą katolicką nie ma zbawienia???

Pt cze 07, 2013 13:34
@Endek: czym jest wedlug ciebie (tak jak ty rozumiesz nauke Kosciola) ta Dobra Nowina, ktora przyniosl nam Jezus Chrystus?

Pt cze 07, 2013 13:36

Że życie jest za karę i prawie wszyscy będą potępieni.

Zgadłem?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt cze 07, 2013 13:53

Endek
Nie rozumiesz, ja nie piszę o o poddawaniu się światu, bo światu nie poodba się nasza wiara, nasza etyka, nasze podejście do życia. Nie piszę o tym że mamy się zmieniać aby podobać się światu. To co piszesz jest przerażające dla ludzi wierzących i nie wierzących, nie dlatego że są tak oddaleni od Boga, ale dlatego że to istotnie jest absurdalne. Nikomu nie wierzysz poza samym sobą i grupce ludzi, którym wydaje się że wiedzą najlepiej na świecie. Przyjmując swoją niedoskonałość powinieneś mieć więcej rezerwy do tego czy dobrze wszystko wybrałeś. Masz poukładany świat, wiesz kto jest dobry, wiesz kto jest zły, każdy człowiek dąży do tego i to jest czysta psychologia. Ale to nie znaczy że ten poukładany świat jest prawdziwy.

Pt cze 07, 2013 14:02

WIST napisał(a):
Endek
Nikomu nie wierzysz poza samym sobą i grupce ludzi, którym wydaje się że wiedzą najlepiej na świecie.

Co ja na to poradzę, że wiara katolicka jest dla wielu przerażająca i chcą ja zmienić na swoją modłę? Chcą zbawić świat, dlatego aby się nie trudzić nawracaniem, wpadli na szatański pomysł że w innych wiarach też można osiągnąć szczęśliwość wieczną. Nie chciałbym być na miejscu tego nieszczęśnika, który na to wpadł. Jeżeli jest prawdą jak Ty utrzymujesz, to po co Pan Jezus oszukał Apostołów mówiąc, że tylko ten się zbawi co się ochrzci i uwierzy, oraz będzie godnie spożywał Jego Ciało i Krew Przenajświętszą. Przecież to jest możliwe tylko w wierze katolickiej?

Pt cze 07, 2013 15:56

To o czym piszesz to nie wiara katolicka. My nic nie pisaliśmy, nawet słowem o głoszeniu. Piszesz o czymś innym niż o tym, czego ta dyskusja w obecnej chwili dotyczy.

Czyżby zabawienie ominęło miliardy ludzi, którzy żyli przed Jezusem, oraz po Nim, nawet słowem nie mogli o nim usłyszeć? Jeśli to jest moźliwe tylko w wierze katolickiej to Twój Bóg jest absurdalny.

Pt cze 07, 2013 16:07

Jeszcze raz przeczytam coś o "omylnym rozumie ludzkim" i zacznę kląć na wizji...

Kim trzeba być, żeby w dobie transplantacji serca i lotów w Kosmos wygadywać podobne brednie? Ostatnim reliktem feudalizmu? Toż nawet w chłopskim folklorze wygrywał zawsze najsprytniejszy, a więc najrozumniejszy...

Orkiestra!

Pt cze 07, 2013 16:11
Wiara katolicka jest przerazajaca? :o
Chyba wiara w twoim wydaniu: jezeli sie nie nawrocicie to wszyscy zginiecie (w domysle, bo Pan Bog jest sedzia sprawiedliwym i was rozliczy z kazdego grzechu).

Ty chyba ciagle boisz sie przyznac i uwierzyc w prawdziwa Dobra Nowine: ze Bog nas kocha i chce naszego szczescia. Dlatego przyszedl na ziemie Jezus Chrystus, zeby nas o tym przekonac. Cala Biblie mozna zrozumiec tylko przez pryzmat Ewangelii.
Przez nasze grzechy zasluzylismy na smierc, ale kiedy je wyznajemy, Bog nam je odpuszcza, bo nie chce smierci grzesznika, ale zeby sie nawrocil i zyl.

Sw Jan tez klamie? Czy musisz go zreinterpretowac?
Cytuj:
Myśmy poznali i uwierzyli miłości,
jaką Bóg ma ku nam.

Bóg jest miłością:
kto trwa w miłości, trwa w Bogu,
a Bóg trwa w nim.
Przez to miłość osiąga w nas kres doskonałości,
że mamy pełną ufność na dzień sądu,

ponieważ tak, jak On jest [w niebie],
i my jesteśmy na tym świecie.
W miłości nie ma lęku,
lecz doskonała miłość usuwa lęk,
ponieważ lęk kojarzy się z karą.
Ten zaś, kto się lęka,
nie wydoskonalił się w miłości.

O źródle miłości
My miłujemy [Boga],
ponieważ Bóg sam pierwszy nas umiłował.
Jeśliby ktoś mówił: «Miłuję Boga», a brata swego nienawidził, jest kłamcą,
albowiem kto nie miłuje brata swego, którego widzi,
nie może miłować Boga, którego nie widzi. 1J 4,16-20

Pt cze 07, 2013 16:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 118  Następna strona