Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 9:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Jaki będzie los zwierząt i roślin w dniu sądu ostatecznego ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaki będzie los zwierząt i roślin w dniu sądu ostateczne
Dlaczego twierdzisz że świnie powinny być maszynami?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So gru 14, 2013 15:13
Pewnie dlatego, że zjadanie "jakby (organicznej) maszyny" nie budzi kompletnie żadnych wątpliwości sumienia, w przeciwieństwie do bytu, który ma jakąś tam świadomość.

So gru 14, 2013 15:40
MARIEL napisał(a):
Pewnie dlatego, że zjadanie "jakby (organicznej) maszyny" nie budzi kompletnie żadnych wątpliwości sumienia, w przeciwieństwie do bytu, który ma jakąś tam świadomość.

Dlaczego mamy przypisywać posiadanie świadomości świniom lub ogólnie zwierzętom? Myślę że nie posiadają czegoś takiego jak samoświadomość. Świnia nie jest świadoma tego że jest świnią i należy do królestwa zwierząt. Nie jest świadoma śmierci i świata. To po prostu byt który jest żywy, może czuć ból, ciepło, zimno, poddany instynktom ale na pewno nie myślący.

So gru 14, 2013 19:15

MARIEL napisał(a):

No i zwierzęta mają świadomość. W związku z tym uważam ogranizację świata za okrutną. Nie można jednak oszukiwać się że zwierżeta nie posiadają świadomości, by się lepiej poczuć, to prosta droga do psychopatii.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So gru 14, 2013 19:22
Andy72 napisał(a):
No i zwierzęta mają świadomość

Oczywiście, też tak myślę że mają "jakąś tam", t.zn. na pewno nie taką jak człowiek, ale mają:

Deklaracja z Cambridge n.t. świadomości zwierząt napisał(a):
Zbieżne dowody wskazują na to, że nie-ludzkie zwierzęta mają neuroanatomiczne, neurochemiczne i neurofizjologiczne podstawy stanu świadomości oraz zdolność wyrażania przemyślanych zachowań. W konsekwencji, waga tych dowodów wskazuje na to, że ludzie nie są unikalnymi stworzeniami posiadającymi neurologiczne właściwości generujących świadomość. Nie-ludzkie zwierzęta, takie jak ssaki i ptaki i wiele innych zwierząt włączając w to ośmiornice również dysponują takimi właściwościami.

Cytuj:
W związku z tym uważam ogranizację świata za okrutną.

Czekamy na reorganizację, gdzie wilk z jagnięciem i.t.d. :)

So gru 14, 2013 19:26
Andy72 napisał(a):
MARIEL napisał(a):

No i zwierzęta mają świadomość. W związku z tym uważam ogranizację świata za okrutną. Nie można jednak oszukiwać się że zwierżeta nie posiadają świadomości, by się lepiej poczuć, to prosta droga do psychopatii.

Mówię jednak o samoświadomości a to jest coś innego niż świadomość jako taka.

N gru 15, 2013 21:30

A co takiego samoświadomość? NIe lubię tego okreśłenia, bo ważna jest świadomość.

N gru 15, 2013 21:31
Samoświadomość to jest to że wiesz że jesteś człowiekiem, jesteś świadomy swojego własnego istnienia na tej planecie i świadomy swojego losu. Wiesz że czeka cię śmierć kiedyś w przyszłości. Możesz określić w przybliżeniu swoje własne plany na życie, zadajesz pytania kim jesteś i po co istniejesz, jaki jest sens życia. Szukasz tego sensu. Świadomość może tylko ograniczać się do odczuwania instynktów i emocji takich jak ból, strach, wściekłość, ale samoświadomość stoi zdecydowanie wyżej.

N gru 15, 2013 22:28

czyli samoświadomośc jest funkcją intelektu a nie świadomości i definicja użyta specjalnie dla człowieka. Natomiast to czy cos jest organiczną maszyną czy nie, za to odpowiada świadomośc a nie intelekt

N gru 15, 2013 22:31

Wszystko, co posiada świadomość, zdolność odczuwania, z natury miłości musi być nieśmiertelne - jeżeli już zostało stworzone, to nie może być unicestwione (nawet jak nie jest osobą), bo to byłoby hipermorderstwo i prawdziwa anihilacja. Zaprzeczenie miłości i dobroci.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Śr sty 01, 2014 22:06

Zanihilowana istota nie będzie wiedziała że zostało popełnione morderstwo

Śr sty 01, 2014 22:07

To po prostu nieetyczne byłoby jej stwarzanie, skoro miałaby być zanihilowana.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Śr sty 01, 2014 22:15
niewazny12 napisał(a):
Wszystko, co posiada świadomość, zdolność odczuwania, z natury miłości musi być nieśmiertelne - jeżeli już zostało stworzone, to nie może być unicestwione (nawet jak nie jest osobą), bo to byłoby hipermorderstwo i prawdziwa anihilacja. Zaprzeczenie miłości i dobroci.

Samoświadomość możesz określić jako właściwość nieśmiertelnej duszy, jeśli istota nie posiada takiej duszy to co ma być w niej nieśmiertelne, ciało?

Śr sty 01, 2014 22:18

To, że coś czuje, świadczy o tym, że musi być nieśmiertelna i ma "duszę", chociaż nie taką, jak człowiek.

Śr sty 01, 2014 22:38
niewazny12 napisał(a):
To, że coś czuje, świadczy o tym, że musi być nieśmiertelna i ma "duszę", chociaż nie taką, jak człowiek.

Przyznajesz że jednak nie ma takiej samej duszy jak człowiek a istota ludzka ma duszę nieśmiertelną. Samo odczuwanie nie jest jeszcze świadomością. Tutaj jest istotna samoświadomość, czyli to że wiesz kim jesteś, i pytasz o takie rzeczy jak sens twojego istnienia, sens życia, chcesz wiedzieć kim jesteś, dlaczego istnieje to wszystko co cię otacza i jaki jest cel twojego życia i wszystkiego. To znaczy że jesteś świadom siebie samego, tego że jesteś człowiekiem, mężczyzną, i że życie kończy śmierć, a co jest za tą bramą to tak dokladnie nie wiemy, starając się uchylić tego rąbka tajemnicy. Zwierzęta czy rośliny czując coś, czując pewne emocje jak strach, gniew, ból, ale to nie oznacza jeszcze pełnej świadomości istnienia i nie jest to wyznacznik nieśmiertelności. Byt nieświadomy swojego istnienia, bez samoświadomości nie może odczuwać cierpienia niebytu, tak jak człowiek.

Śr sty 01, 2014 23:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona