Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 23:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 JAK GARNEK ZAPRZECZAŁ GARNCARZOWI 
Autor Wiadomość

Dokładnie może być zupełnie inny niż go sobie wyobrażamy czytając Biblie a to znaczy, że może mieć wiele powodów by kłamać.

Śr wrz 12, 2007 15:05

Udowodnij, że Biblia jest słowem bożym.

Chciałeś grania w dowody to pograjmy :)

Śr wrz 12, 2007 15:14
Zobacz profil WWW

Zawiodłem się, Sewerynie. Myślałem, że napiszesz coś bardziej interesującego niż "bo tak mam napisane w swojej świętej księdze". No ale tymsamym sprawa sprowadza się do tego, że Twoje teorie przynajmniej w dwóch punktach opierają się na wierze:
1) że Biblia jest słowem Boga;
2) że Bóg nie nawciskał w Biblii ludziom kitu.
Jeżeli Twoje myślenie było racjonalne, to na tych dwóch punktach gdzie opierasz się na wierze, Twoja racjonalność się skończyła. Tyle.

Zenku Bóg nie wciska kitu ,natomiast ty robisz to ciągle cytuję :

Zencognito napisał(a):
nauka potwierdza iż Bóg wystrugał człowieka z drewna jak Pinokia..

Zencognito napisał(a):
że człowiek został stworzony z niedźwiedziego zada .

Zencognito napisał(a):
w galaktyce obok jest planeta zrobiona z sera gouda

Śr wrz 12, 2007 15:15

Weź, Sewerynie, to nie jest temat o mnie tylko o stworzeniu świata przez Boga. Nie damy Ci uciec od tematu, bo widać że jesteś przyparty na muru, a całe Twoje rozumowanie opiera się na poniższym apriorycznym założeniu, którego nie jesteś w stanie udowodnić w jakikolwiek sposób:
Seweryn napisał(a):
Zenku Bóg nie wciska kitu

Ty chyba nawet nigdy nie wziąłeś tego pod uwagę, że biblijny Bóg może najzwyczajniej być istotą, która ma jakąś nadprzyrodzoną moc, ale nie jest wszechmnocna i świata nie stworzyła, nie jest nawet jedynym Bogiem, a nawciskała żydom kitu żeby mieć wyznawców, co?
On też o tym nie myślał, ale zobacz jego minę gdy zdał sobie sprawę z istnienia takiej możliwości

Śr wrz 12, 2007 15:19

W temacie to udowodniłem .Użyłem garnka abyś w prosty sposób mógł zrozumieć . Wszystkie dzieła człowieka potrzebowały twórcy do zaistnienia . Dzieła te są nieporównywalnie prostrze w budowie do takich dzieł jak np. atom .Atom też jest ,więc należy uważac ,że ma twórcę , jeśli dalej nie rozumiesz trudno ,spróbuj to sobie zasymulować .
Zencognito napisał(a):
Ja symulowałem na zajęciach ze sztucznych sieci neuronowych algorytmy genetyczne]

:rotfl2:

Śr wrz 12, 2007 15:37

Rotflować to możesz najwyżej z siebie, że powodem do radości jest twoja własna niewiedza na temat tego czym są sztuczne sieci neuronowe i algorytmy genetyczne w informatyce.

A w temacie nie udowodniłeś tego o czym piszę. Zachodzące we wszechświecie prawo przyczyny i skutku nijak się ma do prawdziwości opisów biblijnych i kwestii tego czy biblijny Bóg mówi prawdę.

Śr wrz 12, 2007 15:41

Seweryn napisał(a):
Bóg nie jest dziełem Bóg jest twórcą . Dziełem są żeczy i stworzenia materialne Bóg jest niematerialny ,jest ponad tym wszystkim co obserwujemy.

Spoko, udowodnij, że Bóg jest stwórcą świata, a potem że to co niematerialne nie jest stworzone, to pogagamy. Póki co Twoje wywody opierają się na przyjętych z góry założeniach, bez których są nic nie warte.
Seweryn napisał(a):
wzioł [...] żeczy [...] mósisz

Chłopie, opanuj się!
Seweryn napisał(a):
musisz uznać że ktoś tę materię musiał stworzyć

A niby czemu? Czemu miałbym uznawać, że to co niematerialne nie ma stwórcy, a to co jest materialne ma?
Daj sobie sobie spokój Zen. Rozumowanie Seweryna jest dokładnie takie, jak jego ortografia. W niezliczonych wątkach wraca do średniowiecznych "dowodów" Tomasza z Akwinu, które w dzisiejszych czasach są niczym innym niż filozofią w krótkich majteczkach, może dobrą dla mojego wnuka ale zbyt infantylną dla przeciętnego gimnazjalisty.Jak mawiał Chmielnicki : "szkoda choworyty"

Śr wrz 12, 2007 15:49

Rotflować to możesz najwyżej z siebie, że powodem do radości jest twoja własna niewiedza na temat tego czym są sztuczne sieci neuronowe i algorytmy genetyczne w informatyce.

A w temacie nie udowodniłeś tego o czym piszę. Zachodzące we wszechświecie prawo przyczyny i skutku nijak się ma do prawdziwości opisów biblijnych i kwestii tego czy biblijny Bóg mówi prawdę.

Biorę pierwsze zdanie z Biblii .Ksiega rodzaju 1,1
"Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię ". Nauka potwierdza ,że najpierw powstał wszechświat , a potem dopiero Ziemia .
Gdyby był to wymysł człowieka żyjącego kilka tysiecy lat temu to zapewne napisałby ,że na początku Bóg stworzył ziemię i niebo ,bo przecież Ziemię uważano za centrum wszechświata ,a niebo i gwiazdy jako dodatek. Jednak widzisz że kolejnosć jest prawidłowa Niebo i Ziemię. To świadczy że słowa te są prawdziwe .Niestety nie mam czasu tłumaczyć ci każdego zdania z Biblii ,poproś kogoś z rodziny.

Śr wrz 12, 2007 15:56

Użyłem garnka abyś w prosty sposób mógł zrozumieć . Wszystkie dzieła człowieka potrzebowały twórcy do zaistnienia .

To nijak nie dowodzi, że to czego człowiek nie stworzył jest wytworem jakiejś innej istoty.

Śr wrz 12, 2007 15:59

Jednak widzisz że kolejnosć jest prawidłowa Niebo i Ziemię. To świadczy że słowa te są prawdziwe .

Kolejność nie jest prawidłowa najpierw była ziemia potem niebo uczą o tym już w podstawówce niebo to nie wszechświat tylko atmosfera...

Śr wrz 12, 2007 16:02

"Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię ". Nauka potwierdza ,że najpierw powstał wszechświat , a potem dopiero Ziemia .
Gdyby był to wymysł człowieka żyjącego kilka tysiecy lat temu to zapewne napisałby ,że na początku Bóg stworzył ziemię i niebo ,bo przecież Ziemię uważano za centrum wszechświata ,a niebo i gwiazdy jako dodatek.

Uważasz ludzi starożytnych za kompletnych kretynów?
Przecież to logiczne, że najpierw musi być przestrzeń, by coś w niej umieścić.

Seweryn napisał(a):
Jednak widzisz że kolejnosć jest prawidłowa Niebo i Ziemię. To świadczy że słowa te są prawdziwe .Niestety nie mam czasu tłumaczyć ci każdego zdania z Biblii ,poproś kogoś z rodziny.

Naprawdę. Bardzo wielkie odkrycie. Jest Niebo i Ziemia!

Dalej czekam na dowód, że biblia to słowo boże.

Jedno prawdziwe zdanie (w tym to twoje kompletnie bzdurne) nie świadczy o prawdziwości całej książki.

Śr wrz 12, 2007 16:05
Zobacz profil WWW

Gdyby był to wymysł człowieka żyjącego kilka tysiecy lat temu to zapewne napisałby ,że na początku Bóg stworzył ziemię i niebo ,bo przecież Ziemię uważano za centrum wszechświata ,a niebo i gwiazdy jako dodatek. Jednak widzisz że kolejnosć jest prawidłowa Niebo i Ziemię. To świadczy że słowa te są prawdziwe

No weeeeź. :P Że upadniesz aż tak nisko, żeby próbować coś udowodnić zdaniem wyrwanym z kontekstu to nie przypuszczałem. Spójrzmy na większy fragment:
Cytuj:
Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. 2 Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch2 Boży unosił się nad wodami.
3 Wtedy Bóg rzekł: «Niechaj się stanie światłość!» I stała się światłość. 4 Bóg widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności. 5 I nazwał Bóg światłość dniem, a ciemność nazwał nocą.

Aby dzień i noc powstały po Ziemi, stworzenie Ziemi musiałoby poprzedzać stworzenie Słońca. Nauka twierdzi, że najpierw powstało słońce, a później Ziemia, tak więc opis biblijny jest sprzeczny z nauką. To znaczy, że słowa te są fałszywe.
Nie miotaj się już :-)

Śr wrz 12, 2007 16:10

Biblia nie pisze że słońce powstało później czy wcześniej pisze że później powstało światło .Reakcjia termojądrowa na słońcu mogła powstać później po tym jak ziemia już istniała. Staraj sie myśleć logicznie ,a nie na oślep.Tak więc jak widzisz zapis Biblii jest prawdziwy :)

Śr wrz 12, 2007 16:37

Reakcjia termojądrowa na słońcu mogła powstać później po tym jak ziemia już istniała.

Tyle, że według naukowych ustaleń Słońce uformowało się jako świecąca gwiazda zanim uformowała się Ziemia. Także zanim powstała Ziemia, Słońce już świeciło.
Długo jeszcze masz zamiar się miotać?

Śr wrz 12, 2007 16:54

Seweryn napisał(a):
Reakcjia termojądrowa na słońcu mogła powstać później po tym jak ziemia już istniała.

Tyle, że według naukowych ustaleń Słońce uformowało się jako świecąca gwiazda zanim uformowała się Ziemia. Także zanim powstała Ziemia, Słońce już świeciło.
Długo jeszcze masz zamiar się miotać?

Podaj link do strony która mówi że słońce miało wystarczającą moc światła zanim uformowała się Ziemia?

Śr wrz 12, 2007 17:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona