Autor |
Wiadomość |
snafu
|
ghalib napisał(a): ale dajecie mu sile mogaca zniweczyc plan zbawienia wszystkich ludzi tak? - to ogranicza wszechmoc boga - nie? hmm...
Nie, nie ogranicza. Dlaczego miałoby ograniczać? Bóg nie ingeruje w decyzje wolnej woli.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
Pn lut 25, 2008 16:54 |
|
|
|
 |
ghalib
|
snafu napisał(a): ghalib napisał(a): ale dajecie mu sile mogaca zniweczyc plan zbawienia wszystkich ludzi tak? - to ogranicza wszechmoc boga - nie? hmm... Nie, nie ogranicza. Dlaczego miałoby ograniczać? Bóg nie ingeruje w decyzje wolnej woli.
wlasnie tak, nie ingeruje. zatem po co mialby karac za decyzje wolnej woli w ktora nas wyposazyl? diabel moglby istniec tylko jako narzedzie kary - jak i pieklo.
Kara wyklucza bezwarunkowa i nieograniczona milosc boga. Na jego milosc nie trzeba zasluzyc dostalismy ja d´office. trzeba tylko go przyjac - a to coz kazdy kiedys go przyjmie, nie wszyscy i nie naraz. A caly obrzadek majacy do niego prowadzic jest zbedny - bog nie potrzebuje zeby sie z nim jednac w jakis okreslony sposob, tylko zeby sie jednac poprostu, a nawet nie potrzebuje sie jednac, on jest pojednany, bo jest wszystkim. jak moze byc wszystkim i nie byc pojednanym z samym soba?
gdyby wiec chwilowo zalozyc ze jest pieklo i diabelek - to po co by byly?
_________________ ghalib
Et tu connaitras pourqoi mon nom est L´Eternel quand sur toi s´abattra la vengeance du Tout - Puissant
|
Pn lut 25, 2008 18:51 |
|
 |
snafu
|
Rozdzieliłbym te sprawy.
1. Rola Szatana.
Szatan jest w pewnym sensie stworzeniem jak każde inne. Nie jest narzędziem kary, jego bunt jest aktem jego wolnej woli.
2. Miłość Boga a piekło
Miłość i miłosierdzie Boga są bezwarunkowe. Możesz jednak je odrzucić aktem wolnej woli i tym samym się od nich odciąć. Tego konsekwencją jest piekło.
Piekło jest tak naprawdę wyborem. Odrzuceniem Boga i Jego miłości. Bóg nie ingeruje w wybór, którego ktoś dokonał dzięki swojej wolnej woli. Nie widzę piekła jako kary, ale właśnie jako konsekwencję obrania określonej drogi w życiu.
|
Pn lut 25, 2008 19:18 |
|
|
|
 |
ghalib
|
snafu napisał(a): Rozdzieliłbym te sprawy.
1. Rola Szatana.
Szatan jest w pewnym sensie stworzeniem jak każde inne. Nie jest narzędziem kary, jego bunt jest aktem jego wolnej woli.
2. Miłość Boga a piekło
Miłość i miłosierdzie Boga są bezwarunkowe. Możesz jednak je odrzucić aktem wolnej woli i tym samym się od nich odciąć. Tego konsekwencją jest piekło.
Piekło jest tak naprawdę wyborem. Odrzuceniem Boga i Jego miłości. Bóg nie ingeruje w wybór, którego ktoś dokonał dzięki swojej wolnej woli. Nie widzę piekła jako kary, ale właśnie jako konsekwencję obrania określonej drogi w życiu.
a ja bym nie rozdzielal.
to ze odrzucasz milosierdzie milosc i boga nie oznacza ze on odrzuca ciebie - jesli daje ci wolny wybor nie odrzuci cie bo wybrales nie po jego mysli, nadto nie ingeruje w twoj wybor - ale wie co wybierzesz, tworzac cie wie inaczej nie moze byc wszechwiedzacy. nadto jeszcze karac wiecznym cierpieniem. nie ma tu miejsca na milosierdzie. Nie musisz przyjac mojej milosci, zebym ja mogl cie kochac i nad toba sie litowac, a moja milosc jest ograniczona jak i milosierdzie.
szatan w zadnym sensie nie jest stworzeniem jak wszystkie inne, ale jak wiele rzeczy jest wytworem ludzi i istnieje tylko w ich wyobrazni - ludzie potrzebuja w wiekszosci bata i marchewki.
wolny wybor nie moze byc wolnym jesli wiaze sie z kara i nagroda.
_________________ ghalib
Et tu connaitras pourqoi mon nom est L´Eternel quand sur toi s´abattra la vengeance du Tout - Puissant
|
Pn lut 25, 2008 19:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ghalib napisał(a): to ze odrzucasz milosierdzie milosc i boga nie oznacza ze on odrzuca ciebie - jesli daje ci wolny wybor nie odrzuci cie bo wybrales nie po jego mysli, nadto nie ingeruje w twoj wybor - ale wie co wybierzesz.... Cytuj: Ale skoro ktoś odrzuca Boga, mówi, że nie chce go widzieć, mieć nic z nim wspólnego to dlaczego Bóg ma go ze względu na swoją miłość uszczęśliwiać na siłę? ghalib napisał(a): szatan w zadnym sensie nie jest stworzeniem jak wszystkie inne, ale jak wiele rzeczy jest wytworem ludzi i istnieje tylko w ich wyobrazni - ludzie potrzebuja w wiekszosci bata i marchewki.
wolny wybor nie moze byc wolnym jesli wiaze sie z kara i nagroda.
Bzdura, szatan nie jest wytworem ludzi, Biblia mówi o szatanie.
|
Pn lut 25, 2008 19:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ghalib napisał(a): to ze odrzucasz milosierdzie milosc i boga nie oznacza ze on odrzuca ciebie - jesli daje ci wolny wybor nie odrzuci cie bo wybrales nie po jego mysli, nadto nie ingeruje w twoj wybor - ale wie co wybierzesz....
Ale skoro ktoś odrzuca Boga, mówi, że nie chce go widzieć, mieć nic z nim wspólnego to dlaczego Bóg ma go ze względu na swoją miłość uszczęśliwiać na siłę? ghalib napisał(a): szatan w zadnym sensie nie jest stworzeniem jak wszystkie inne, ale jak wiele rzeczy jest wytworem ludzi i istnieje tylko w ich wyobrazni - ludzie potrzebuja w wiekszosci bata i marchewki. wolny wybor nie moze byc wolnym jesli wiaze sie z kara i nagroda.
Bzdura, szatan nie jest wytworem ludzi, Biblia mówi o szatanie.
|
Pn lut 25, 2008 19:52 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: Bzdura, szatan nie jest wytworem ludzi, Biblia mówi o szatanie.
A może Szatan jest tylko SYMBOLEM zła?
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Pn lut 25, 2008 19:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Atei napisał(a): Cytuj: Bzdura, szatan nie jest wytworem ludzi, Biblia mówi o szatanie. A może Szatan jest tylko SYMBOLEM zła?
1. A skąd się to zło wzięło?
2. Czyli Jezus i apostołowie jak wyrzucali złe duchy i Jezus był kuszony przez diabła, tzn. wyrzucali symbol, czy symbol go kusił?
3. Powiedz to egzorcystom.
|
Pn lut 25, 2008 20:04 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: 1. A skąd się to zło wzięło? Z wolnej woli człowieka. Cytuj: 2. Czyli Jezus i apostołowie jak wyrzucali złe duchy i Jezus był kuszony przez diabła, tzn. wyrzucali symbol, czy symbol go kusił? Wyrzucanie złych duchów = leczenie objawów padaczki? Wolna wola Jezusa może podpowiadała mu, żeby podjąć jakąś decyzję którą uznawał za złą? Jezus to był dobry człowiek, ale przecież wiadomo, że każdy przeżywa trudne chwile: Jezus zbyt łatwych warunków nie miał. Cytuj: 3. Powiedz to egzorcystom.
Te egzorcyzmy wyglądają jak czysta fikcja. Twierdzę, że to choroby umysłowe niż opętanie.
Chora osoba wmawia sobie, że w jej umyśle "coś" jest i zaczyna jej "odbijać". Takimi przypadkami powinni zajmować się lekarze a nie znachorzy.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Pn lut 25, 2008 21:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wyrzucanie złych duchów = leczenie objawów padaczki?
Ciekawe podejście. Cytuj: Te egzorcyzmy wyglądają jak czysta fikcja. Twierdzę, że to choroby umysłowe niż opętanie. Chora osoba wmawia sobie, że w jej umyśle "coś" jest i zaczyna jej "odbijać". Takimi przypadkami powinni zajmować się lekarze a nie znachorzy.
No to wybacz ale poczytaj sobie lepiej książki o egzorcystach, również wypowiedzi psychiatrów. W sumie mając takie podejście rozumiem, że Szatana nie ma.
|
Pn lut 25, 2008 21:25 |
|
 |
snafu
|
@ghalib
ghalib napisał(a): to ze odrzucasz milosierdzie milosc i boga nie oznacza ze on odrzuca ciebie - jesli daje ci wolny wybor nie odrzuci cie bo wybrales nie po jego mysli, nadto nie ingeruje w twoj wybor - ale wie co wybierzesz, tworzac cie wie inaczej nie moze byc wszechwiedzacy. nadto jeszcze karac wiecznym cierpieniem. nie ma tu miejsca na milosierdzie. Nie musisz przyjac mojej milosci, zebym ja mogl cie kochac i nad toba sie litowac, a moja milosc jest ograniczona jak i milosierdzie. ghalib napisał(a): wolny wybor nie moze byc wolnym jesli wiaze sie z kara i nagroda. Właśnie jest na odwrót. Wyobraź sobie taką sytuację. Jest osoba, która nienawidzi Boga. Nie chce być z Nim i jej wybór jest ostateczny. Bóg ją kocha i chce aby dostąpiła zbawienia, lecz ona konsekwentnie odrzuca tą miłość. Czy Bóg będący miłością może zbawić ją wbrew jej woli? Olać jej wolność i zmusić do podporządkowania się Jego woli? Czy to byłaby miłość czy też egoizm, który każe wywyższać miłość własną nad wolność jednostki? ghalib napisał(a): szatan w zadnym sensie nie jest stworzeniem jak wszystkie inne, ale jak wiele rzeczy jest wytworem ludzi i istnieje tylko w ich wyobrazni - ludzie potrzebuja w wiekszosci bata i marchewki. Z Biblii jednoznacznie wynika Szatan jest osobą. Chyba, że nie uznajesz Biblii za źródło wiary. @AteiAtei napisał(a): A może Szatan jest tylko SYMBOLEM zła?
To zależy na czym się opierasz. Jeśli na Biblii to jest osobą, jest to wyrażone bardzo dobitnie.
|
Pn lut 25, 2008 21:31 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: No to wybacz ale poczytaj sobie lepiej książki o egzorcystach, również wypowiedzi psychiatrów. Czytałem i oglądałem nawet filmy na ten temat, nawet ciekawe niektóre zdarzenia były, ale naprawdę nie mogę uznać ich za prawdziwe. Są ciekawe tylko jako fikcja. Czytałem też książki na temat wróżbiarstwa, magii, telepatii: gdybym nie myślał racjonalnie, to musiałbym uwierzyć w to wszystko, bo autorzy tych książek i filmów skutecznie postarali się, aby wywołać u odbiorcy emocje, które zagłuszą zdrowy rozsądek. Nie wyobrażam sobie siebie jako wierzącego w duchy, demony, wróżki, magię, przepowiadanie przyszłości, itp. snafu napisał(a): To zależy na czym się opierasz. Jeśli na Biblii to jest osobą, jest to wyrażone bardzo dobitnie.
Masz rację, przeczytałem kilka fragmentów i raczej trudno mi teraz powiedzieć, że Szatan jest tam przedstawiony jako symbol.
Chociaż, gdyby uznać Szatana za symbol, to wiele sprzeczności chrześcijaństwa dałoby się prosto rozwiązać, np:
- dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
- jeśli Bóg pozwala Szatanowi działać bo nie chce ingerować w jego wolną wolę, to czy oznacza to, że człowieka i Szatana Bóg traktuje tak samo?
- dlaczego Bóg w pewnych momentach jednak ingeruje w wolną wolę Szatana, broniąc człowieka przed jego zgubnym działaniem
- czy Szatan jest Bogu potrzebny? Przecież wystawia ludzi na próbę, dzięki której Bóg może ocenić kto ma trafić do piekla, a kto do nieba.
- itp.
|
Pn lut 25, 2008 21:51 |
|
 |
ghalib
|
kacperek napisał(a): ghalib napisał(a): to ze odrzucasz milosierdzie milosc i boga nie oznacza ze on odrzuca ciebie - jesli daje ci wolny wybor nie odrzuci cie bo wybrales nie po jego mysli, nadto nie ingeruje w twoj wybor - ale wie co wybierzesz.... Cytuj: Ale skoro ktoś odrzuca Boga, mówi, że nie chce go widzieć, mieć nic z nim wspólnego to dlaczego Bóg ma go ze względu na swoją miłość uszczęśliwiać na siłę? ghalib napisał(a): szatan w zadnym sensie nie jest stworzeniem jak wszystkie inne, ale jak wiele rzeczy jest wytworem ludzi i istnieje tylko w ich wyobrazni - ludzie potrzebuja w wiekszosci bata i marchewki.
wolny wybor nie moze byc wolnym jesli wiaze sie z kara i nagroda. Bzdura, szatan nie jest wytworem ludzi, Biblia mówi o szatanie.
no i co z tego? swiat istnial na dlugo przed biblia, i bedzie dlugo po bibli, ksiazka napisana przez ludzi i dla ludzi, o wielu zrzeczach traktuje i o wielu nie ma slowa. nadto na sto sposobow zweryfikowana zeby pasowala do schematu ktory ci w pojono, ja wole wierzyc w boga niz biblie.
sobor, sobory ktore ustalily co jest swiete a co nie i dlaczego obchodza mnie tyle samo co i biblia. goscie o niepenej reputacji i jeszcze mroczniejszych intencjach. biblia zastepuje malym ludziom myslenie - i tak ma byc.
_________________ ghalib
|
Pn lut 25, 2008 23:13 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Wierzyć w Boga a nie wierzyć w Biblie...
A w jakiego Boga, tego co my, tego co przez ducha świętego natchnął ludzi do napisania jej?
Szatan nie jest wytworem ludzi, szatan kusił Jezusa na pustyni.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Wt lut 26, 2008 17:42 |
|
 |
filippiarz
|
0bcy_astronom napisał(a): Wierzyć w Boga a nie wierzyć w Biblie... A w jakiego Boga, tego co my, tego co przez ducha świętego natchnął ludzi do napisania jej?
Jasne, że w tego samego - przecież istnieje tyko jeden Bóg twierdzący, ze stworzył Wszechświat - gdyby było ich więcej to by się poprztykali 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt lut 26, 2008 17:54 |
|
|
|