Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
mauger napisał(a): Nie rozumieją, że aby przestrzegać i szanować pewnych zasad nie trzeba byc permanentnie inwigilowanym, przez jakąś niewidzialną istotę, która w dodatku straszy, że jeżeli je przekroczysz będziesz skazany na wieczne męki.
Jeśli uważasz dekalog za inwigilację Twoja sprawa . Oczywiście, że aby szanować pewnych zasad nie trzeba inwigilowanym , ale wytłumacz to mordercom i gwałcicielom, oni uważają podobnie jak Ty.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt lis 28, 2008 19:19 |
|
|
|
 |
Mikolaj9
|
Cytuj: Jeśli uważasz dekalog za inwigilację Twoja sprawa . Oczywiście, że aby szanować pewnych zasad nie trzeba inwigilowanym , ale wytłumacz to mordercom i gwałcicielom, oni uważają podobnie jak Ty.
"Bez religii, dobrzy ludzie będą czynić dobrze, a źli - źle. Religia sprawia, że człowiek dobry czyni źle."
http://www.dziennik.pl/swiat/article272 ... Indie.html
|
Pt lis 28, 2008 19:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jeśli uważasz dekalog za inwigilację Twoja sprawa . Oczywiście, że aby szanować pewnych zasad nie trzeba inwigilowanym , ale wytłumacz to mordercom i gwałcicielom, oni uważają podobnie jak Ty.
Nie mówimy tutaj o dekalogu, tylko o istocie dzięki której leżąc samotnie w lóżku w ciemnym pokoju pod kołdrą boisz się po jajcach podrapać, bo zobaczy Cię i staniesz się 'nieczysty'
|
Pt lis 28, 2008 19:48 |
|
|
|
 |
Atei_
|
_________________ Nie ma dowodu na istnienie Boga, nie ma też dowodu na jego nieistnienie. Wszystko sprowadza się do kwestii wiary, lub braku wiary.
|
Pt lis 28, 2008 19:50 |
|
 |
Seweryn
|
Nie można czynić źle przestrzegając przykazań. Jeśli przestrzegasz przykazania nie zabijaj, nikogo nie zabijesz . Niewierzący nie honorują przykazań , szczególnie ci skazani za morderstwa.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt lis 28, 2008 20:56 |
|
|
|
 |
No
|
A jak żołnierze zabijają to jest złe?Jeśli tak to co tam robią kapelani...
|
Pt lis 28, 2008 21:03 |
|
 |
Seweryn
|
nhyujm napisał(a): Nie mówimy tutaj o dekalogu, tylko o istocie dzięki której leżąc samotnie w lóżku w ciemnym pokoju pod kołdrą boisz się po jajcach podrapać, bo zobaczy Cię i staniesz się 'nieczysty'
Lub istocie dzięki której boisz się kogoś zamordować . Wiele osób nie bojąc się takiej istoty mordowało i gwałciło . Wiesz czemu się jej nie bali? , bo w nią nie wierzyli , podobnie jak Ty.
|
Pt lis 28, 2008 21:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie można czynić źle przestrzegając przykazań. Jeśli przestrzegasz przykazania nie zabijaj, nikogo nie zabijesz . Niewierzący nie honorują przykazań , szczególnie ci skazani za morderstwa. Wyobraź sobie że są miejsca gdzie współczynnik ateistów jest najmniejszy - coś około 0,02% - więzienia Cytuj: Lub istocie dzięki której boisz się kogoś zamordować . Wiele osób nie bojąc się takiej istoty mordowało i gwałciło . Wiesz czemu się jej nie bali? , bo w nią nie wierzyli , podobnie jak Ty.
Myślę, że większość z nich wierzyła. Wierzyła, że jeśli się kiedyś nawrócą to miłosierna istota da im wieczne szczęście. Ja nie zabiłbym nikogo, bo uważam, że nie powinienem.
|
Pt lis 28, 2008 21:29 |
|
 |
No
|
Dyskusje z Sewerynem to strata czasu.
|
Pt lis 28, 2008 21:35 |
|
 |
Seweryn
|
nhyujm napisał(a): 1)Wyobraź sobie że są miejsca gdzie współczynnik ateistów jest najmniejszy - coś około 0,02% - więzienia
2) Ja nie zabiłbym nikogo, bo uważam, że nie powinienem.
1)Nie mówie o odsetkach ateistów, mówię o osobach przestrzegajacy przykazań w tym przykazania nie zabijaj . Ten kto go przestrzega nie siedzi w więzieniu za morderstwo . Ateista nie honoruje dekalogu.
2)Nie powinienem  Dlaczego nie powinieneś ? potrafisz to wyjaśnić?
|
Pt lis 28, 2008 21:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale Kościół naucza, że każdy jest grzeszny, więc nie potępiaj chrześcijan, którzy gwałcą, mordują, palą, grabią, kradną, etc. Każdy jest grzeszny - każdemu się może zdarzyć, a Bóg jest miłosierny i wystarczy w niego wierzyc, okazać skruchę i po sprawie.
Dlaczego nie powinienem? Bo mój rozum mi tak mówi. Jeśli Ty nie zabijasz tylko dlatego, że masz bat nad sobą? Dlatego muzułmanie zabijają - bo tak każe Allah i to jest moralne 
|
Pt lis 28, 2008 21:43 |
|
 |
Seweryn
|
nhyujm napisał(a): 1)Ale Kościół naucza, że każdy jest grzeszny, więc nie potępiaj chrześcijan, którzy gwałcą, mordują, palą, grabią, kradną, etc. Każdy jest grzeszny - każdemu się może zdarzyć, a Bóg jest miłosierny i wystarczy w niego wierzyc, okazać skruchę i po sprawie. 2)Dlaczego nie powinienem? Bo mój rozum mi tak mówi. Jeśli Ty nie zabijasz tylko dlatego, że masz bat nad sobą? Dlatego muzułmanie zabijają - bo tak każe Allah i to jest moralne 
1)Jezus mówił cytuję: "nie każdy kto mi mówi Panie, Panie wejdzie do Królestwa Niebieskiego , ale ten kto wypełnia wolę mojego ojca który jest w niebie" koniec cytatu.
Więc ten kto wypełnia wolę Bożą nie siedzi w wiezieniu za morderstwa i gwałty .
2) Jeśli Allah każe zabijać to mnie utwierdza w przekonaniu że jestem po dobrej stronie. Jezus uczy miłości do bliźniego, miłość jest silniejsza od śmierci ,dlatego ci co wypełniają słowo Boże nie zabijają. A co do rozumu który ci tak mówi to powinieneś wiedzieć, że wielu mordercom rozum też tak kiedyś mówił.
|
Pt lis 28, 2008 21:55 |
|
 |
Mikolaj9
|
Cytuj: 2) Jeśli Allah każe zabijać to mnie utwierdza w przekonaniu że jestem po dobrej stronie. Jezus uczy miłości do bliźniego, miłość jest silniejsza od śmierci ,dlatego ci co wypełniają słowo Boże nie zabijają. A co do rozumu który ci tak mówi to powinieneś wiedzieć, że wielu mordercom rozum też tak kiedyś mówił. To Cie może utwierdzić, że jesteś po stronie tego, co uważasz za dobro. Dla muzułmanów dobrem jest poddanie się woli Boga, która jest większym dobrem od tego co ty uważasz za dobro. Cytuj: 1)Jezus mówił cytuję: "nie każdy kto mi mówi Panie, Panie wejdzie do Królestwa Niebieskiego , ale ten kto wypełnia wolę mojego ojca który jest w niebie" koniec cytatu. Więc ten kto wypełnia wolę Bożą nie siedzi w wiezieniu za morderstwa i gwałty .
Nie siedzi w więzieniu, bo jest uważany przez chrześcijańską większość za będącego po dobrej stronie. Torquemada nie siedział w więzieniu. Jeszcze "Papież polak" wyświęcał kryminalistów takich jak José de Anchieta.
Te ogólne założenia religii chrześcijańskiej może i są spoko, ale wydać czasem jak sprawdzają się w praktyce.
|
Pt lis 28, 2008 22:12 |
|
 |
Seweryn
|
Dobrem jest życie , a zabijanie jest złem . Jeśli muzułumanie i Ty uważacie inaczej cóż ja na to mogę poradzić.
|
Pt lis 28, 2008 22:23 |
|
 |
Mikolaj9
|
Cytuj: Dobrem jest życie , a zabijanie jest złem . Jeśli muzułumanie i Ty uważacie inaczej cóż ja na to mogę poradzić.
Czy poprzez to dla wygody wybierasz sobie religię która ma podobne założenia?
Gdyby bóg chrześcijański kazał Ci zabijać niewiernych, tu i teraz, robił byś to?
|
Pt lis 28, 2008 22:31 |
|
|
|