Autor |
Wiadomość |
memento
|
Cytuj: Jaka różnica? A taka, że Nietzsche pisał wprost, a Bóg jakoś dotąd się nie odezwał. Widać potrzebuje popleczników, żeby za niego krzyczeli populistyczne hasełka
Możnaby rzec, że odpowiedź Boga była bardziej konkretna;]
_________________ The Vampires Are Coming
|
Pn gru 15, 2008 14:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
memento napisał(a): Cytuj: Jaka różnica? A taka, że Nietzsche pisał wprost, a Bóg jakoś dotąd się nie odezwał. Widać potrzebuje popleczników, żeby za niego krzyczeli populistyczne hasełka Możnaby rzec, że odpowiedź Boga była bardziej konkretna;]
Chyba tego w Twojej głowie - zapchajdziury 
|
Pn gru 15, 2008 14:38 |
|
 |
Johnny99
|
Ale faktem jest, że Nietzsche zdobył znacznie mniejszą popularność niż Bóg, przynajmniej jeśli chodzi o liczbę świątyń 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn gru 15, 2008 14:46 |
|
|
|
 |
memento
|
Cytuj: Chyba tego w Twojej głowie - zapchajdziury
Ależ Ja nie jestem teistą, tylko te cytaty mi się podobają, zabawne  Tzw. inteligentny dowcip, gra słów, niezrozumiana przez fantyków krzyża i zapalonych ateistów od siedmiu boleści.
|
Pn gru 15, 2008 14:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Eandil napisał(a): Jaka różnica? A taka, że Nietzsche pisał wprost,
Pisał
- o człowieku - "bolesny wrzód na skórze ziemi",
- o bliźnich - "muchy jadowite"
- o kobiecie - "przyczyna wszelkiego zła".
|
Pn gru 15, 2008 15:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus i? (co z tego wynika)
|
Pn gru 15, 2008 15:34 |
|
 |
memento
|
że był protoplastą faszyzmu np., dlatego był gUpi;] Szczerze mówiąc po "Wiedzy radosnej" nie ma co z Nietzschego zbierać moim zdaniem. Choroba dała mu popalić.
|
Pn gru 15, 2008 15:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
memento napisał(a): Choroba dała mu popalić. Wieloletnia...był pacjentem wielu szpitali psychiatrycznych. Cytuj: Alus i? (co z tego wynika}
Konkluzję pozostawiam Tobie 
|
Pn gru 15, 2008 16:12 |
|
 |
memento
|
Cytuj: Wieloletnia...był pacjentem wielu szpitali psychiatrycznych.
Hehe;] Ktoś mógłby mylnie odczytać twoją wypowiedź i uznać, że Fryderyk był wariatem, tak naprawdę jego pobyt w tych szpitalach warunkowała choroba, która sprawiała mu ogromny ból, czasami do nieprzytomności, pisał całkowicie świadomie.
|
Pn gru 15, 2008 16:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
memento napisał(a): Hehe;] Ktoś mógłby mylnie odczytać twoją wypowiedź i uznać, że Fryderyk był wariatem, tak naprawdę jego pobyt w tych szpitalach warunkowała choroba, która sprawiała mu ogromny ból, czasami do nieprzytomności, pisał całkowicie świadomie.
Nie mylnie  ...ostatnie 10 lat życia Nietzschego to stan obłędu, choroba psychiczna.
http://wiedzaiedukacja.pl/archives/94
Jan Tomkowski w ksiązce "Historia myśli, od starozytności do XX wieku" wyd. Dom Ksiązki, pisze:
- "Sparaliżowany, pogrążony w obłedzie, umiera w Weimarze. Pośmiertnie ukazuje się "Wola mocy", książka zredagowana dość tendencyjnie przez siostre Nietzschego, Elżbietę Foster".
|
Pn gru 15, 2008 16:42 |
|
 |
memento
|
W istocie ostatnie 10 lat był w obłędzie, sparaliżowany, aczkolwiek pisał świadomie, źródłem jego obłędu nie była jego filozofia, jak ktoś może mylnie odczytać, ale choroba FIZYCZNA, nie ma co do tego wątpliwości. Ja jednak polecam Tatarkiewicza.
|
Pn gru 15, 2008 16:52 |
|
 |
xeloreu
|
Offtop jakich mało. Ja bym prosił o zamknięcie albo przeniesienie tej dyskusji w jakiś inny wątek.
_________________ ...
|
Wt gru 30, 2008 9:40 |
|
|
|