Paradoks omnipotencji rozwiązany
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Paradoks omnipotencji rozwiązany
Eubulides napisał(a): Cały problem sprowadza się do tego, czy Bóg jest na tyle wszechmocny, że potrafi łamać prawa logiki i fałsz uczynić prawdą.
Nic podobnego, taki problem pojawia się jedynie przy traktowaniu działań Boga jako potencjalnych, a nie aktualnych. A to już gruba antropomorfizacja. Jaki jest sens rozważania tego, czego Bóg nie chce robić, w kontekscie Jego wszechmocy, skoro zdroworozsądkowa definicją wszecmocy jest to, co podałem wyżej - zdolność uczynienia wszystkiego, co się chce? No chyba, że nie jest...
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt lut 19, 2016 19:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Eubulides napisał(a): Cały problem sprowadza się do tego, czy Bóg jest na tyle wszechmocny, że potrafi łamać prawa logiki i fałsz uczynić prawdą.
Nic podobnego, taki problem pojawia się jedynie przy traktowaniu działań Boga jako potencjalnych, a nie aktualnych. A to już gruba antropomorfizacja. Jaki jest sens rozważania tego, czego Bóg nie chce robić, w kontekscie Jego wszechmocy, skoro zdroworozsądkowa definicją wszecmocy jest to, co podałem wyżej - zdolność uczynienia wszystkiego, co się chce? No chyba, że nie jest... Tu wam by sie przydalo obejzec film "Madra corka wiesniaka".  Przyjechala konno, a jednak nie konno, naga, a jednak nie naga, przywiozla prezent, a jednak nie prezent. itd.  Klepiecie trzy po trzy i nic sie kupy nie trzyma. Jak ci krytycy z humoru na wystawie obrazow.
|
Pt lut 19, 2016 21:05 |
|
 |
Askadtowiesz
|
JedenPost napisał(a): Czy Wszechmogący nie oznacza tego, który może zrobić wszystko co chce?
A skoro nie chce podnosić tego kamienia - w czym problem? A jak ja powiem ze podnoszę 500 kg jednym palcem, a gdy będą chcieli sprawdzic, powiem, ze nie chcę, to jaki z tego wniosek?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pt lut 19, 2016 21:15 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
JedenPost napisał(a): A to już gruba antropomorfizacja. Jaki jest sens rozważania tego, czego Bóg nie chce robić, A skąd właściwie wiesz, ze nie chce? Zaś antropomorfizacji się nie dziw, jest przecież powiedziane ze stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo. Cytuj: No chyba, że nie jest... Właśnie. gdyby Bóg istniał, czy powinien byc wszechmocny? Zapewne nie, gdyz wszechmoc jest podobnie jak nieskonczonosc abstrakcją nie istniejacą realnie. Dlatego przy takim załozeniu (wszechmocy) paradoks jest nieuchronny.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pt lut 19, 2016 21:24 |
|
 |
Robek
|
Askadtowiesz napisał(a): Właśnie. gdyby Bóg istniał, czy powinien byc wszechmocny? Zapewne nie, gdyz wszechmoc jest podobnie jak nieskonczonosc abstrakcją nie istniejacą realnie. Dlatego przy takim załozeniu (wszechmocy) paradoks jest nieuchronny. Odnośnie rozmiarów wszechświata, to nieskończoność jest czymś realnym. Natomiast ta cała boska wszechmoc jest czymś nierealnym, czy może bardziej nielogicznym, bo przecież Bóg nie może najpierw sie zniszczyć, a później na odwrót stworzyć, a co to za wszechmocny Bóg który tego by nie potrafił?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt lut 19, 2016 21:54 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Askadtowiesz napisał(a): JedenPost napisał(a): A to już gruba antropomorfizacja. Jaki jest sens rozważania tego, czego Bóg nie chce robić, A skąd właściwie wiesz, ze nie chce? Bo byłby idiotą - co raczej kłóci sie z definicją boga - gdyby tworzył kamień, którego nie może podniesć, gdyby zarazem chciał go podnosić. Askadtowiesz napisał(a): A jak ja powiem ze podnoszę 500 kg jednym palcem, a gdy będą chcieli sprawdzic, powiem, ze nie chcę, to jaki z tego wniosek? Nie chodzi o sprawdzanie przez kogokolwiek, tylko fakt.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So lut 20, 2016 5:09 |
|
 |
Andy72
|
"NIe może" nie znaczy "nie chce" , gdy nie podnoszę kamienia dlatego że nie chcę, nie znaczy że nie mogę
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So lut 20, 2016 10:04 |
|
 |
JedenPost
|
Andy... czy uważasz, że Bóg stworzyłby kamień, którego nie może podnieść, gdyby chciał go podnosić?
|
So lut 20, 2016 10:08 |
|
 |
Andy72
|
NIe chodzi tu czy chce, ale czy moze - pytamy o Wszechmoc
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So lut 20, 2016 10:10 |
|
 |
JedenPost
|
Ale przecież wszechmoc polega na tym, że można zrobić cokolwiek się zechce, prawda?
|
So lut 20, 2016 10:13 |
|
 |
Andy72
|
Wszechmoc - zdolność czynienia wszystkiego
|
So lut 20, 2016 11:14 |
|
 |
JedenPost
|
Niezależnie do woli? Wg. Ciebie wszechmocny jest np. ten, kto robi wszystko bezwolnie, czy chce, czy nie?
|
So lut 20, 2016 11:17 |
|
 |
Andy72
|
W pytaniu o wszechmoc pytanie jest o słówko "móc" a nie "chcieć" . Bo Bóg nie chce zajmowac się kamieniem, pytanie było czy może?
|
So lut 20, 2016 11:18 |
|
 |
Andy72
|
Według Ciebie wszechmocnym byłby taki głupi Jasio, który nigdy nie chce tego co nie może?
|
So lut 20, 2016 11:19 |
|
 |
JedenPost
|
Uważasz Boga za głupiego Jasia? Napisałem co uważam, a skąd Tobie się to wzięło - nie wiem. Andy72 napisał(a): W pytaniu o wszechmoc pytanie jest o słówko "móc" a nie "chcieć" . Jak sobie wyobrażasz wszechmoc oddzieloną od woli?
|
So lut 20, 2016 11:32 |
|
|
|