Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 10:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 655 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 44  Następna strona
 Niepodważalne dowody na istnienie boga 
Autor Wiadomość
Tu chodzi o dowód z niesamoistności swiata,mówiący,ze istnieje istota samoistna,będąca przyczyna świata.

So sty 17, 2009 21:40

Szeregu przyczyn nie można ciągnąć w nieskończoność, a więc musi istnieć jakaś pierwsza przyczyna".

Więc jaka jest pierwsza przyczyna ,która nie ma przyczyny?

So sty 17, 2009 21:41

To ty mnie pytasz? A w Boga kto wierzy?

So sty 17, 2009 21:42
"i tak nie rozwiązuje to problemu bezprzyczynowości Boga. Absurd teistyczny polega na jednoczesnym zaprzeczaniu, że Wszechświat może być wieczny (i musiał go stworzyć Stwórca) i jednoczesnym obstawaniu, że Bóg może być'

Czy nie uważasz,ze sami bylibyśmy bogami umiejąc rozwikłać tajemnice bezprzyczynowości Boga?
Skoro jesteśmy TYLKO ludzmi,przypadkowymi istotami na przypadkowym świecie ,który trwa bez celu i sensu itd. to i tak jako takie marne istoty nie mamy szans objąć tego tematu..

So sty 17, 2009 21:47

Cytuj:

To ty mnie pytasz? A w Boga kto wierzy?

Dla mnie jest to Bóg , a dla Ciebie?

So sty 17, 2009 21:50

Dla mnie jest to Bóg , a dla Ciebie?

Dla mnie? Ja nigdy nie widziałem żadnego dowodu na to, że nieskończony regres przyczyn jest istotnie niemożliwy. Nie wiem więc, czemu miałaby istnieć jakaś pierwsza.

So sty 17, 2009 21:54

A droga z przyczyny sprawczej?

Przykro mi. Nie trafiłeś.

Witold napisał(a):
i tak nie rozwiązuje to problemu bezprzyczynowości Boga

A dlaczego miałby to być problem, skoro coś co nie powstało nie musi mieć swojej przyczyny?

So sty 17, 2009 21:56

Witold napisał(a):
A droga z przyczyny sprawczej?

Przykro mi. Nie trafiłeś.

Więc to nie Tomasz to napisał? Wszystko musi mieć przyczynę? Nie? To nie on sformułował te pięć popularnie zwanych "dowodami" argumentów na istnienie Boga? Nie on? Cholera... ;-)

Witold napisał(a):
A dlaczego miałby to być problem, skoro coś co nie powstało nie musi mieć swojej przyczyny?

Bo skoro nie powstało, to i nie istnieje.
A jeśli jednak może istnieć coś, co nie powstało, to może być tym sam Wszechświat, a wówczas Bóg jest bytem ponad potrzebę (łamie zasadę brzytwy Ockhama).

So sty 17, 2009 22:04

Ja nigdy nie widziałem żadnego dowodu na to, że nieskończony regres przyczyn jest istotnie niemożliwy. Nie wiem więc, czemu miałaby istnieć jakaś pierwsza.

Nieskończony regres przyczyn jest logicznie niemożliwy . Niemożliwy jest również z naukowego punktu widzenia . Nieskończoność nie dotyczy materii . Wszystko co widzisz miało początek, będzie też miało koniec . Naukowcy już snują teorię jaki będzie koniec wszechświata . Na dzień dzisiejszy są teorie o rozerwaniu wszechświata przez ciemną materię.

So sty 17, 2009 22:04

Oczywiście chodzi o ciemną energię bo to nie to samo.

So sty 17, 2009 22:06

Nieskończony regres przyczyn jest logicznie niemożliwy .

Chyba według "katolickiej logiki", takiej w twoim stylu, jak ta, pamiętasz dyskusję o małpach wąskonosych?
A to niby dlaczego nieskończony regres miałby być logicznie niemożliwy? Równie dobrze mogę powiedzieć, że logicznie niemożliwe jest istnienie pierwszej przyczyny, która nie ma żadnej przyczyny... tak, to jest niemożliwe.

Cytuj:
Nieskończoność nie dotyczy materii

A ten wniosek to znowu czym jest poparty?

Cytuj:
Wszystko co widzisz miało początek, będzie też miało koniec .

No chyba, że nie miało początku, a skoro Bóg mógł nie mieć początku, również Wszechświat mógł nie mieć początku...

So sty 17, 2009 22:08

Więc to nie Tomasz to napisał? Wszystko musi mieć przyczynę? Nie? To nie on sformułował te pięć popularnie zwanych "dowodami" argumentów na istnienie Boga? Nie on? Cholera... ;-)

To jest jedna z dróg świętego Tomasza. Jednak nie pojawia się w niej twierdzenie, że wszystko musi mieć przyczynę. Z resztą wynika to jasno z tego linku który podałeś.

Witold napisał(a):
Bo skoro nie powstało, to i nie istnieje.

Znów Twoje twierdzenie a nie teisty.

Witold napisał(a):
A jeśli jednak może istnieć coś, co nie powstało, to może być tym sam Wszechświat, a wówczas Bóg jest bytem ponad potrzebę (łamie zasadę brzytwy Ockhama).

I co z tego wynika?

So sty 17, 2009 22:17

To jest jedna z dróg świętego Tomasza. Jednak nie pojawia się w niej twierdzenie, że wszystko musi mieć przyczynę. Z resztą wynika to jasno z tego linku który podałeś

Kłóciłbym się.
Cytat:

2) droga "z przyczynowości sprawczej" (ex ratione causae efficientis), wnosząca z niesamoistności świata, w którym każdy byt ma jakąś przyczynę, o istnieniu Istoty Samoistnej, będącej ostateczną przyczyną wszystkiego (najbliższa metafizyce św. Tomasza);

Cytuj:
I co z tego wynika?

To, że brzytwa Ockhama to zasada stosowana przez naukę. Ale oczywiście zdaniem katolików "nauka się Boga nie tyczy", a to zasadniczo zamyka dyskusję... nonsens.

Cytuj:
Znów Twoje twierdzenie a nie teisty.

Zależy którego teisty.
Zresztą patrz wyżej: jeśli jednak istnieje coś co nie powstało, to skąd pewność że nie jest to Wszechświat, a wówczas hipoteza Boga staje się zbędna.

So sty 17, 2009 22:37

Seweryn napisał(a):
Nieskończony regres przyczyn jest logicznie niemożliwy .

1)Chyba według "katolickiej logiki", takiej w twoim stylu, jak ta, pamiętasz dyskusję o małpach wąskonosych?
A to niby dlaczego nieskończony regres miałby być logicznie niemożliwy? Równie dobrze mogę powiedzieć, że logicznie niemożliwe jest istnienie pierwszej przyczyny, która nie ma żadnej przyczyny... tak, to jest niemożliwe.

Cytuj:
Nieskończoność nie dotyczy materii

A ten wniosek to znowu czym jest poparty?

Cytuj:
Wszystko co widzisz miało początek, będzie też miało koniec .

No chyba, że nie miało początku, a skoro Bóg mógł nie mieć początku, również Wszechświat mógł nie mieć początku...

Nieskończoność to w nauce wielkość teoretyczna nie występuje w praktyce . Więc nieskończoność nie dotyczy materii . Materia jest ograniczona czasem i przestrzenią . Dlatego twierdzenie, że wszechświat mógł nie mieć początku jest niezgodne z nauką.

So sty 17, 2009 22:45

Nieskończoność to w nauce wielkość teoretyczna nie występuje w praktyce .

Więc nie istnieje nieskończony Bóg.

So sty 17, 2009 22:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 655 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 44  Następna strona