| Autor |
Wiadomość |
|
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Czekam na odpowiedź.
Chętnie podyskutuję o fizyce kwantowej. Zastanów się też gdzie jest Twoja antymateria. Chyba fizykę znasz i wiesz o jej istnieniu.
fikcja racjonalistyczna jest dobrym tematem tylko do żartów

|
| Pn sie 31, 2009 18:24 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
Moi rodzice własni to też paranormal ciężki ale oni to jeszcze CHEMIA i te sprawy ale LEŚNIK słuchajcie. LEŚNIk to miał luzy przed rewolucją jak dla mnie. Co za debile. A te ich chrzty i śluby. I to na wsi. Obrzydliwość. A w sumie cała rodzina ateistyczna. jedna wielka PARANOJA, ale ten człowiek nawet tego nie rozumie. Co on będzie robił jak ja stąd zniknę? Kogo on będzie obgadywał słuchajcie? Carską Rosję? 
|
| Pn sie 31, 2009 18:26 |
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: To udowadnianie nieistnienia ma ukryte założenie (i według mnie podstawne), że mówimy o istnieniu w ogóle, a nie istnieniu w jakiś tam ramach przestrzennych - i wtedy rzeczywiście jest to aksjomat. To już byłby szerszy temat - kwestia " istnienia w ogóle ", i istnienia tegoż istnienia. Nad tym bym się dopiero musiał zastanowić. Cytuj: co do tej teorii naukowej - albo coś mi umkneło, albo wszystkich wypowiedzi Ryśka nie znam, ale mógłbyś mi podać jakiś cytat, źródło czy cokolwiek o tym świadczącego?
W " Bogu Urojonym " stoi to jak byk - Dawkins pisze, że istnienie Boga jest teorią naukową taką samą, jak wszystkie inne, i na tym opiera swoją argumentację.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn sie 31, 2009 18:47 |
|
|
|
 |
|
Epikuros
|
Cytuj: W " Bogu Urojonym " stoi to jak byk - Dawkins pisze, że istnienie Boga jest teorią naukową taką samą, jak wszystkie inne, i na tym opiera swoją argumentację.
To mi umknęło. Pamiętasz może w którym miejscu tak napisał?
_________________ MÓJ BLOG
|
| Pn sie 31, 2009 19:02 |
|
 |
|
Johnny99
|
Niestety nie, nie mam tej książki w domu. Ale mogę jutro sprawdzić.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn sie 31, 2009 19:03 |
|
|
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
@Epikuros
skoro zaneguję czysto teoretycznie, Twoje istnienie w czterech ziemskich wymiarach, to
Twoja teza
Cytuj: Wiem wiem Tutaj trzeba zrobić rozróżnienie: jeśli mamy wytyczoną objętość przestrzenną zakresu poszukiwań i normalny przedmiot, to można udowodnić nieistnienie
dowiedzie , że to Twoja Dusza myśli.
Czy tak?
|
| Pn sie 31, 2009 19:14 |
|
 |
|
Epikuros
|
frater napisał(a): @Epikuros skoro zaneguję czysto teoretycznie, Twoje istnienie w czterech ziemskich wymiarach, to Twoja teza Cytuj: Wiem wiem Tutaj trzeba zrobić rozróżnienie: jeśli mamy wytyczoną objętość przestrzenną zakresu poszukiwań i normalny przedmiot, to można udowodnić nieistnienie dowiedzie , że to Twoja Dusza myśli. Czy tak? Co to znaczy "czysto teoretycznie"? Cytuj: Niestety nie, nie mam tej książki w domu. Ale mogę jutro sprawdzić.
Ja mam w domu, więc jak wrócę z pracy sam sprawdzę - szkoda Twojej fatygi 
|
| Pn sie 31, 2009 19:17 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
@Epikuros
Skoro zaneguję czysto teoretycznie, Twoje istnienie w czterech ziemskich wymiarach, to
Twoja teza
Epikuros napisał(a): frater napisał(a): A to w ogóle jesteś Ty. skąd ta pewność. Czy wiesz czym jest materia?
Jakie wymienisz mi filmy o fizyce kwantowej? Mogę wątpić we wszystko, a skoro wątpie to myślę, skoro myślę, to podmiot myślenia jest konieczny, a jestem nim ja  Niepodobna mi wątpić w to, że wątpie  Stąd istnienie mojej osoby nie ulega dla mnie wątpliwości 
dowiedzie , że to Twoja Dusza myśli.
Czy tak?
|
| Pn sie 31, 2009 19:18 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
Kod: Co to znaczy "czysto teoretycznie"?
Udowadniam, jak głupi jest tok rozumowy w wspomnianej książce.
|
| Pn sie 31, 2009 19:21 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
Kod: Mogę wątpić we wszystko, a skoro wątpie to myślę, skoro myślę, to podmiot myślenia jest konieczny, a jestem nim ja Niepodobna mi wątpić w to, że wątpie Stąd istnienie mojej osoby nie ulega dla mnie wątpliwości
Czyli nie istnienie Twojej osoby, dowodzi istnienia Twojej Duszy i to Ona myśli, a nie Twoje ciało , które ... (fizyka kwantowa) .
|
| Pn sie 31, 2009 19:25 |
|
 |
|
Epikuros
|
frater napisał(a): Kod: Co to znaczy "czysto teoretycznie"? Udowadniam, jak głupi jest tok rozumowy w wspomnianej książce.
To może zacznij wreszcie udowadniać, bo jak narazie to widzę, że jesteś głęboko przekonany, że coś udowadniasz, coś doprowadzasz do absurdu, że wybiegasz myślami ponad horyzont i sprowadzasz wszystko do parteru, jednak...
... są to tylko pobożne życzenia
Chcąc coś udowodnić przedstaw założenia wstępne i postaraj się żeby były pewne (przesłanki), następnie przeprowdź poprawne logicznie rozumowanie i dojdź do wniosków - ot mamy dowód.
|
| Pn sie 31, 2009 19:28 |
|
 |
|
Epikuros
|
frater napisał(a): Kod: Mogę wątpić we wszystko, a skoro wątpie to myślę, skoro myślę, to podmiot myślenia jest konieczny, a jestem nim ja Niepodobna mi wątpić w to, że wątpie Stąd istnienie mojej osoby nie ulega dla mnie wątpliwości Czyli nie istnienie Twojej osoby, dowodzi istnienia Twojej Duszy i to Ona myśli, a nie Twoje ciało , które ... (fizyka kwantowa) .
A tutaj przykład - zero założeń, od razu pojawia sie wniosek, a przesłanki sam sobie mam chyba wymyślić tak 
|
| Pn sie 31, 2009 19:29 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
Właśnie robię to metodologią Twoją i Ryszarda Dawkinsa.
To Ty udowodnij nam, że jesteś w tych czterech ziemskich wymiarach na bazie nauki Ty siebie przecież uważasz za racjonalistę.
Jak nie udowodnisz będzie znaczyło, że to Twoja Dusza myśli za Ciebie.
|
| Pn sie 31, 2009 19:35 |
|
 |
|
r4dz10
|
frater napisał(a): @Epikuros @r4dz10
Udowodnijcie mi proszę ze;
dokument tożsamości Epikuros jest prawdziwy, bo może zachodzić domniemanie, że jest to plagiat innego dowodu tożsamości.
lecz się.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
| Pn sie 31, 2009 19:46 |
|
 |
|
Epikuros
|
Cytuj: Właśnie robię to metodologią Twoją i Ryszarda Dawkinsa. Narazie tylko twierdzisz, że tak to robisz Cytuj: To Ty udowodnij nam, że jesteś w tych czterech ziemskich wymiarach na bazie nauki Ty siebie przecież uważasz za racjonalistę. Ciężko udowodnić to skoro was przy mnie nie ma, ale: Metoda nr 1: sprawdzam, czy inni mnie postrzegają (czy moja obecność jest weryfikowalna) rezultat: tak, mam wpływ na inne osoby, każdy mnie postrzega wniosek: istnieję jako obiekt materialny I masz tutaj dowód na bazie metodologii naukowej: moja obecność jest intersubiektywnie weryfikowalna, co spełnia kryteria poznania racjonalnego. (wiem, że doświadczenie przekazane ułomnie - przepraszam, nigdy nie robiłem żadnych sprawozdań  ) Metoda nr 2: Udowadniam fraterowi: - piszę na forum frater musi się zastanowić kto pisze - być może jest to bot teraz frater korzysta z dotychczasowej wiedzy i ma trzy hipotezy: 1. Pisze to bot komputerowy, jak dotychczas nie wynaleziono bota, który przeszedłby test turinga więc dajemy założenia: - ktoś takiego bota stworzył - ktoś nie pochwalił się tymk w środowiskach naukowych i informatycznych - ktoś wykorzystuje tego bota do zwalczania tez teistycznych - ktoś tego bota wysłał na forum.wiara.pl - bot akurat zajął sie tematem w którym frater poprosił go o udowodnienie bycia człowiekiem 2. Pisze to realny człowiek, który istnieje w 4 wymiarach teraz korzystamy z brzytwy Ockhama: odrzucamy zatem hipotezę pierwszą, która nakazuje przyjęcia absurdalnych założeń (brzytwa nam mówi - tworzysz nowe byty - pier je udowodnij) zostaje hipoteza 2  PS: wcale sie nie łudzę, ze taki sposób uznasz za dowód Cytuj: Jak nie udowodnisz będzie znaczyło, że to Twoja Dusza myśli za Ciebie.
jeślit ego nie udowodnię, będzie to znaczyło, że nie potrafię tego udowodnić i nic więcej.
|
| Pn sie 31, 2009 19:47 |
|
|
|