Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So gru 13, 2025 23:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Debata - Ateizm w Polsce 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Chętnie podyskutuję o fizyce kwantowej. Zastanów się też gdzie jest Twoja antymateria. Chyba fizykę znasz i wiesz o jej istnieniu.

fikcja racjonalistyczna jest dobrym tematem tylko do żartów
:)

Pn sie 31, 2009 18:24
Post ...
Moi rodzice własni to też paranormal ciężki ale oni to jeszcze CHEMIA i te sprawy ale LEŚNIK słuchajcie. LEŚNIk to miał luzy przed rewolucją jak dla mnie. Co za debile. A te ich chrzty i śluby. I to na wsi. Obrzydliwość. A w sumie cała rodzina ateistyczna. jedna wielka PARANOJA, ale ten człowiek nawet tego nie rozumie. Co on będzie robił jak ja stąd zniknę? Kogo on będzie obgadywał słuchajcie? Carską Rosję? :(

Pn sie 31, 2009 18:26

To udowadnianie nieistnienia ma ukryte założenie (i według mnie podstawne), że mówimy o istnieniu w ogóle, a nie istnieniu w jakiś tam ramach przestrzennych - i wtedy rzeczywiście jest to aksjomat.

To już byłby szerszy temat - kwestia " istnienia w ogóle ", i istnienia tegoż istnienia. Nad tym bym się dopiero musiał zastanowić.

Cytuj:
co do tej teorii naukowej - albo coś mi umkneło, albo wszystkich wypowiedzi Ryśka nie znam, ale mógłbyś mi podać jakiś cytat, źródło czy cokolwiek o tym świadczącego?

W " Bogu Urojonym " stoi to jak byk - Dawkins pisze, że istnienie Boga jest teorią naukową taką samą, jak wszystkie inne, i na tym opiera swoją argumentację.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 31, 2009 18:47

W " Bogu Urojonym " stoi to jak byk - Dawkins pisze, że istnienie Boga jest teorią naukową taką samą, jak wszystkie inne, i na tym opiera swoją argumentację.

To mi umknęło. Pamiętasz może w którym miejscu tak napisał?

Pn sie 31, 2009 19:02

Niestety nie, nie mam tej książki w domu. Ale mogę jutro sprawdzić.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 31, 2009 19:03
zbanowana na stałe

skoro zaneguję czysto teoretycznie, Twoje istnienie w czterech ziemskich wymiarach, to
Twoja teza

Cytuj:
Wiem wiem Tutaj trzeba zrobić rozróżnienie: jeśli mamy wytyczoną objętość przestrzenną zakresu poszukiwań i normalny przedmiot, to można udowodnić nieistnienie

dowiedzie , że to Twoja Dusza myśli.

Czy tak?

Pn sie 31, 2009 19:14

@Epikuros

skoro zaneguję czysto teoretycznie, Twoje istnienie w czterech ziemskich wymiarach, to
Twoja teza

Cytuj:
Wiem wiem Tutaj trzeba zrobić rozróżnienie: jeśli mamy wytyczoną objętość przestrzenną zakresu poszukiwań i normalny przedmiot, to można udowodnić nieistnienie

Czy tak?

Co to znaczy "czysto teoretycznie"?

Cytuj:
Niestety nie, nie mam tej książki w domu. Ale mogę jutro sprawdzić.

Ja mam w domu, więc jak wrócę z pracy sam sprawdzę - szkoda Twojej fatygi :)

Pn sie 31, 2009 19:17
zbanowana na stałe

Skoro zaneguję czysto teoretycznie, Twoje istnienie w czterech ziemskich wymiarach, to
Twoja teza

Epikuros napisał(a):
frater napisał(a):
A to w ogóle jesteś Ty. skąd ta pewność. Czy wiesz czym jest materia?

Jakie wymienisz mi filmy o fizyce kwantowej?

Mogę wątpić we wszystko, a skoro wątpie to myślę, skoro myślę, to podmiot myślenia jest konieczny, a jestem nim ja :) Niepodobna mi wątpić w to, że wątpie :) Stąd istnienie mojej osoby nie ulega dla mnie wątpliwości :)

Czy tak?

Pn sie 31, 2009 19:18
zbanowana na stałe

Udowadniam, jak głupi jest tok rozumowy w wspomnianej książce.

Pn sie 31, 2009 19:21
zbanowana na stałe

Mogę wątpić we wszystko, a skoro wątpie to myślę, skoro myślę, to podmiot myślenia jest konieczny, a jestem nim ja  Niepodobna mi wątpić w to, że wątpie  Stąd istnienie mojej osoby nie ulega dla mnie wątpliwości

Czyli nie istnienie Twojej osoby, dowodzi istnienia Twojej Duszy i to Ona myśli, a nie Twoje ciało , które ... (fizyka kwantowa) .

Pn sie 31, 2009 19:25

Kod:

Udowadniam, jak głupi jest tok rozumowy w wspomnianej książce.

To może zacznij wreszcie udowadniać, bo jak narazie to widzę, że jesteś głęboko przekonany, że coś udowadniasz, coś doprowadzasz do absurdu, że wybiegasz myślami ponad horyzont i sprowadzasz wszystko do parteru, jednak...
... są to tylko pobożne życzenia

Chcąc coś udowodnić przedstaw założenia wstępne i postaraj się żeby były pewne (przesłanki), następnie przeprowdź poprawne logicznie rozumowanie i dojdź do wniosków - ot mamy dowód.

Pn sie 31, 2009 19:28

Kod:
Mogę wątpić we wszystko, a skoro wątpie to myślę, skoro myślę, to podmiot myślenia jest konieczny, a jestem nim ja  Niepodobna mi wątpić w to, że wątpie  Stąd istnienie mojej osoby nie ulega dla mnie wątpliwości

Czyli nie istnienie Twojej osoby, dowodzi istnienia Twojej Duszy i to Ona myśli, a nie Twoje ciało , które ... (fizyka kwantowa) .

A tutaj przykład - zero założeń, od razu pojawia sie wniosek, a przesłanki sam sobie mam chyba wymyślić tak ;) ??

Pn sie 31, 2009 19:29
zbanowana na stałe

Właśnie robię to metodologią Twoją i Ryszarda Dawkinsa.

To Ty udowodnij nam, że jesteś w tych czterech ziemskich wymiarach na bazie nauki
Ty siebie przecież uważasz za racjonalistę.

Jak nie udowodnisz będzie znaczyło, że to Twoja Dusza myśli za Ciebie.

Pn sie 31, 2009 19:35

@Epikuros @r4dz10

Udowodnijcie mi proszę ze;

dokument tożsamości Epikuros jest prawdziwy, bo może
zachodzić domniemanie, że jest to plagiat innego dowodu tożsamości.

lecz się.

Pn sie 31, 2009 19:46

Właśnie robię to metodologią Twoją i Ryszarda Dawkinsa.

Narazie tylko twierdzisz, że tak to robisz

Cytuj:
To Ty udowodnij nam, że jesteś w tych czterech ziemskich wymiarach na bazie nauki
Ty siebie przecież uważasz za racjonalistę.

Ciężko udowodnić to skoro was przy mnie nie ma, ale:

Metoda nr 1: sprawdzam, czy inni mnie postrzegają (czy moja obecność jest weryfikowalna)
rezultat: tak, mam wpływ na inne osoby, każdy mnie postrzega
wniosek: istnieję jako obiekt materialny

I masz tutaj dowód na bazie metodologii naukowej: moja obecność jest intersubiektywnie weryfikowalna, co spełnia kryteria poznania racjonalnego.

(wiem, że doświadczenie przekazane ułomnie - przepraszam, nigdy nie robiłem żadnych sprawozdań :D )

Metoda nr 2: Udowadniam fraterowi:
- piszę na forum
frater musi się zastanowić kto pisze - być może jest to bot
teraz frater korzysta z dotychczasowej wiedzy i ma trzy hipotezy:
1. Pisze to bot komputerowy, jak dotychczas nie wynaleziono bota, który przeszedłby test turinga więc dajemy założenia:
- ktoś takiego bota stworzył
- ktoś nie pochwalił się tymk w środowiskach naukowych i informatycznych
- ktoś wykorzystuje tego bota do zwalczania tez teistycznych
- ktoś tego bota wysłał na forum.wiara.pl
- bot akurat zajął sie tematem w którym frater poprosił go o udowodnienie bycia człowiekiem
2. Pisze to realny człowiek, który istnieje w 4 wymiarach

teraz korzystamy z brzytwy Ockhama:
odrzucamy zatem hipotezę pierwszą, która nakazuje przyjęcia absurdalnych założeń (brzytwa nam mówi - tworzysz nowe byty - pier je udowodnij)

zostaje hipoteza 2 :)

PS: wcale sie nie łudzę, ze taki sposób uznasz za dowód

Cytuj:
Jak nie udowodnisz będzie znaczyło, że to Twoja Dusza myśli za Ciebie.

jeślit ego nie udowodnię, będzie to znaczyło, że nie potrafię tego udowodnić i nic więcej.

Pn sie 31, 2009 19:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona