Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Bóg czy kościół? 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg, czy kościół?
Yarpen_Zirgin czy księża są natchnieni czy też prowadzeni przez Ducha Świętego-nie mnie oceniać. To oni wiedzą i czują. Pewnie niektórzy z nich są ale ja nie mogę tego rozstrzygać.
Ja nie głoszę własnych nauk a naukę Pana Boga, którą opieram przede wszystkim na Słowie Bożym. Ono jest dla mnie wyznacznikiem wszystkiego. I na prawdę nie interesuje mnie czy ktoś wierzy w moją relację z Panem Bogiem czy nie. Ja i On wiemy jak jest :-) Kocham Go całym sercem i to najważniejsze.
Pan Jezus dał nam dwa najistotniejsze przykazania(które zawierają wszystko) i jeśli człowiek ich się trzyma nie pobłądzi a Pan Bóg go umiłuje.

Cz gru 19, 2013 17:42

Cytuj:
Spotkałes kiedys nieskazitelnego katolika? Nie? Każdy chodzi do spowiedzi?
To dlaczego wymagasz tego od innego chrześcijanina, od innego Brata w Jezusie Chrystusie?

Nie ma nieskazitelnych ludzi.
"Jeżeli twierdzimy, że nie ma w nas żadnego grzechu, to samych siebie oszukujemy i nie ma w nas prawdy" (1 J 1, 8 )

No ale biblia nie do wszystkich przemawia, więc dodam moze "Katechizm Koscioła Katolickiego" przemówi:
"Wszyscy członkowie Kościoła, łącznie z pełniącymi w nim urzędy, muszą uznawać się za grzeszników. We wszystkich kąkol grzechu jest jeszcze zmieszany z dobrym ziarnem ewangelicznym aż do końca wieków" (827)

Nie bez przyczyny Jezus powiedział
"kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamień" (J 8, 7)
bo nikt nie jest bez grzechu, nie ma nikogo nieskazitelnego. Wykształceni faryzeusze, dzis powiedziałbyś teologowie, zrozumieli to w mig i "Jeden po drugim zaczęli odchodzić" (J 8, 9).
Jak nie ma skąd może pan to wiedzieć, zawsze się znajdzie jakaś niewiasta która pomaga dzieciom w Afryce lub gdzie indziej, nie musi być od razu zakonnicą. Może pan zwątpił w takie osoby i jest ich niewiele na tym świecie, ale ja wierzę że zawsze się takie osoby znajdą. Skoro pan tak wszystko bierze na biblię i katechizm to podam taki przykład. Bardzo zły człowiek uwięźił pewną kobiete z dziecmi w celu ich bicia i tortur, dlatego że nie posłuchali władzy, a ta osoba jest szychą na wysokim stanowisku. Ja mam możliwość wykraść klucz do ich celi i ich wyswobodzić, ale jestem wierzącym katolikiem, musiał bym złamać siódme przykazanie kradnąć i naraźić się na grzech. Ja akurat bym złamał, niektóre zakazy czy to kościelne, czy to przykazanie żeby zwalczyć większe zło jakim jest krzywda tych ludzi. Może bym zgrzeszył, ale trudno to mój wybór, wydawało mi się w środku że tak trzeba postąpić i złamać nawet zakaz kościoła lub pisma.

Ostatnio edytowano Cz gru 19, 2013 17:44 przez 11sprawiedliwy, łącznie edytowano 1 raz

Cz gru 19, 2013 17:43

A Kościół jaką interpretację uznaje?

Cz gru 19, 2013 17:44
olijula napisał(a):
Yarpen_Zirgin czy księża są natchnieni czy też prowadzeni przez Ducha Świętego-nie mnie oceniać. To oni wiedzą i czują. Pewnie niektórzy z nich są ale ja nie mogę tego rozstrzygać.

Jednak właśnie coś takiego czynisz kiedy odrzucasz interpretację Biblii podaną przez Kościół na korzyść własnej. Dlaczego?
Powiedz mi: Kto cię ustanowił Twoim własnym "strażnikiem" tego, czy prawidłowo rozumiesz i zachowujesz nauczanie Chrystusa? Bo biskupów ustanowił takimi "strażnikami" Duch Święty. A Ciebie?

Cz gru 19, 2013 17:49

A skąd wiesz, że Ich Duch Święty? Dlaczego? Bo ja wiem co ja czuję a co oni czują nie mam pojęcia. Nie wiem co w nich siedzi. Aczkolwiek ja nie odrzucam Kościoła i nie jestem wcale przeciw Niemu. Mówię tylko, że czuję iż Bóg mnie prowadzi a czy moje czucie było dobre czy nie okaże się po mojej śmierci. Poza tym chyba nie zaprzeczysz, że Słowo Boże jest najważniejsze dla wierzącego a przynajmniej powinno być. I tak jest w moim przypadku. To, że kieruję się Biblią to jest jakiś mój wymysł i moja nowa nauka? Nie sądzę. Nie mogę też pozwolić aby ktoś umniejszał moim relacjom z Bogiem i chciał wmówić, że są one bez znaczenia albo nie takie jak być powinny.
Poza tym jeśli ksiądz jest prowadzony faktycznie przez Boga to zapewne znajdziemy wspólną interpretację :-)

Cz gru 19, 2013 17:59
Yarpen_Zirgin napisał(a):
olijula napisał(a):

Jednak właśnie coś takiego czynisz kiedy odrzucasz interpretację Biblii podaną przez Kościół na korzyść własnej. Dlaczego?
Powiedz mi: Kto cię ustanowił Twoim własnym "strażnikiem" tego, czy prawidłowo rozumiesz i zachowujesz nauczanie Chrystusa? Bo biskupów ustanowił takimi "strażnikami" Duch Święty. A Ciebie?

A nie przyszło ci do głowy, ze interpretacja inna niz w twoim Kościele może byc cięzkim brzemieniem, a nie wytchnieniem?

Cz gru 19, 2013 18:09
olijula napisał(a):
A skąd wiesz, że Ich Duch Święty? Dlaczego?

Stąd, że takie nauczanie przekazali nam apostołowie:

Dz 20,28-31
28. Uważajcie na samych siebie i na całe stado, nad którym Duch Święty ustanowił was biskupami, abyście kierowali Kościołem Boga, który On nabył własną krwią.
29. Wiem, że po moim odejściu wejdą między was wilki drapieżne, nie oszczędzając stada.
30. Także spośród was samych powstaną ludzie, którzy głosić będą przewrotne nauki, aby pociągnąć za sobą uczniów.
31. Dlatego czuwajcie, pamiętając, że przez trzy lata we dnie i w nocy nie przestawałem ze łzami upominać każdego z was.
(BT)

Cytuj:
Bo ja wiem co ja czuję a co oni czują nie mam pojęcia.

I co z tego? Ja czuję coś innego (Bóg prowadzi biskupów, a nie Ciebie) i kto z nas ma rację?

Cytuj:
Nie wiem co w nich siedzi. Aczkolwiek ja nie odrzucam Kościoła i nie jestem wcale przeciw Niemu.

Jeżeli odrzucasz jakąś interpretację Pisma Świętego, którą podaje Kościół, na korzyść własnego rozumienia, to tym samym odrzucasz Kościół, bo wybierasz sobie z tego, co głosi, jedynie to, co ci pasuje.

Cytuj:
Mówię tylko, że czuję iż Bóg mnie prowadzi a czy moje czucie było dobre czy nie okaże się po mojej śmierci.

Tak mówi każdy odstępca i heretyk, więc to tak naprawdę nic nie znaczy. Zwłaszcza, że, jak już pisałem, do oceny, czy dana nauka jest prawidłowa, Bóg powołał biskupów, a nie Ciebie. Ciebie to jedynie szatan, a nie Bóg, mógł do tego podpuścić, że decydujesz o tym, czy jako prawidłową przyjmiesz własną interpretację Pisma Świętego, czy Kościoła.

Cytuj:
Poza tym chyba nie zaprzeczysz, że Słowo Boże jest najważniejsze dla wierzącego a przynajmniej powinno być.

W czyjej interpretacji to Słowo Boże ma być najważniejsze dla wierzącego? Bo św. Piotr ostrzegał przed tym, że ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie wyjaśniają Pisma na własną zgubę (por. 2 Ptr 3,14-16).

Cytuj:
I tak jest w moim przypadku. To, że kieruję się Biblią to jest jakiś mój wymysł i moja nowa nauka?

Kierujesz się swoimi przekonaniami, bo gdybyś kierowała się Biblią, to przełknęła byś dumę i jak twoja interpretacja była by odmienna od interpretacji Kościoła, to odłożyłabyś swoją na półkę i słuchała tego, co przekazują ci biskupi.

Cz gru 19, 2013 18:11
Kozioł napisał(a):
olijula napisał(a):

A nie przyszło ci do głowy, ze interpretacja inna niz w twoim Kościele może byc cięzkim brzemieniem, a nie wytchnieniem?

Jeżeli rozumiesz, że jest brzemieniem, bo trzeba zapomnieć o dumie, która każe uznać ją za prawidłową, i przyjąć nauczanie Kościoła, to można się z tym zgodzić.

Cz gru 19, 2013 18:13

"a po owocach ich poznacie" Dlatego jeśli kieruje się Słowem Bożym i je wypełniam nie może prowadzić mnie szatan( To już było przegięcie z Twojej strony) Mogłabym odbić piłeczkę i to samo powiedzieć o tobie. Właśnie, że ważniejsza jest Biblia niż to co głosi człowiek. A ksiądz jest tylko człowiekiem i nie zawsze jest natchniony. Jest wielu księży, którzy są kim są nie z racji swojego powołania. Dlatego Ważniejsze są dla mnie słowa Chrystusa bo On jest ponad człowiekiem-jest również Bogiem. Niestety są wypadki kiedy Kościół inaczej głosi niż Biblia albo lekceważy niektóre teksty. I w tym wypadku jest dla mnie wyznacznikiem Słowo Boże a nie słowo księdza. Nie wiem czy zrozumiesz co mam na myśli.
Wiele jest czy było ludzi na świecie mistyków, stygmatyków, którzy na początku byli uznawani za heretyków a później zostało uznanych świętymi.
Ty się może zastanów czy kierujesz się w życiu tym czym powinieneś, bo człowiek zawsze może Cię zwieść, Pan Bóg nigdy. I ja tylko jemu ufam bezgranicznie. Ale tak jak powiedziałam Boga trzeba poczuć, żeby móc to zrozumieć. Może i Ciebie kiedyś dotknie jego łaska. Czego Ci życzę.

Cz gru 19, 2013 20:37

Post Re: Bóg czy kościół?
Całe szczęście Bóg widzi nasze serca. Dlatego się nie boję......:-)
Pan jest Pasterzem moim.....

Cz gru 19, 2013 20:48
Moderator

olijula napisał(a):
Niestety są wypadki kiedy Kościół inaczej głosi niż Biblia albo lekceważy niektóre teksty.

Co masz tutaj na myśli pisząc "Kościół"? Opinie księży czy oficjalną naukę KK? Ksiądz oczywiście może błądzić i może się też mylić w przekazywaniu nauki Kościoła. Ale od tego jest jeszcze Katechizm i inne dokumenty oficjalnie zatwierdzone przez papieża.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz gru 19, 2013 20:55
olijula napisał(a):
"a po owocach ich poznacie"

No i co z tego ma wynikać? Po owocach mamy poznać fałszywych proroków, a nie to, czy ktoś ma Ducha Świętego.

Cytuj:
Dlatego jeśli kieruje się Słowem Bożym i je wypełniam nie może prowadzić mnie szatan( To już było przegięcie z Twojej strony)

Jeżeli odrzucasz Kościół Chrystusa, to na pewno nie kieruje Tobą Bóg.

Cytuj:
Mogłabym odbić piłeczkę i to samo powiedzieć o tobie. Właśnie, że ważniejsza jest Biblia niż to co głosi człowiek.

W czyjej interpretacji Biblia?

Cytuj:
A ksiądz jest tylko człowiekiem i nie zawsze jest natchniony.

Co ty z tym "natchnieniem"? Natchnieni to byli ludzie, którzy spisali ksiegi Biblii, a nie księża. Księża mogą być prowadzeni przez Ducha Świętego. Poza tym, co ciągle ignorujesz, ja pisze o biskupach, którzy przez Ducha Świętego zostali powołani do dbania o prawidłową wiarę, a nie o księżach.

Cytuj:
Niestety są wypadki kiedy Kościół inaczej głosi niż Biblia albo lekceważy niektóre teksty. I w tym wypadku jest dla mnie wyznacznikiem Słowo Boże a nie słowo księdza.

Zadziwiające. Powiedz mi kto cię ustanowił strażnikiem zgodności nauczania Kościoła ze Słowem Bożym? Bo biskupów uczynił takimi strażnikami Duch Święty i im w tej posłudze pomaga. A ciebie?

Napisz mi też przy okazji na jakiej podstawie doszłaś do wniosków, że "Kościół inaczej głosi niż Biblia albo lekceważy niektóre teksty". Już pominę fakt, że Biblia niczego nie głosi, bo to przedmiot, a nie osoba.

Cytuj:
Wiele jest czy było ludzi na świecie mistyków, stygmatyków, którzy na początku byli uznawani za heretyków a później zostało uznanych świętymi.

Tyle, że przeciwieństwie do Ciebie, owi święci nigdy nie występowali przeciwko Kościołowi, ani nie przebierali sobie w tym co głosi w poszukiwaniu nauk, które przyjmowali bez zastrzeżeń, oraz nie odrzucali innych w miejsce tego, co uważali za prawidłowe.

Cytuj:
Ty się może zastanów czy kierujesz się w życiu tym czym powinieneś, bo człowiek zawsze może Cię zwieść, Pan Bóg nigdy.

Wiarą w Boga i Kościół, który założył na ziemi, aby prowadził ludzi do zbawienia. I nie dam się zwieść, że to ja sam mam decydować o tym, co z nauczania Kościoła przyjmę, a co odrzucę.

Cytuj:
I ja tylko jemu ufam bezgranicznie. Ale tak jak powiedziałam Boga trzeba poczuć, żeby móc to zrozumieć.

Gdybyś czuła Boga, to przyjmowałabyś całe nauczanie Jego Kościoła, który prowadzi przez Ducha Świętego, a nie tylko to, co uznałaś za zgodne z Twoim rozumieniem Biblii.

Cz gru 19, 2013 22:39

Rozmowa nie ma sensu bo niektórzy widzę nie umieją czytać ze zrozumieniem i szukają tylko czegokolwiek aby się doczepić. Kościół, który zapoczątkował Chrystus wiele się różnie od tego teraz.
"po owocach ich poznacie" nie tyczy się tylko proroków ale po prostu ludzi. Bo dobre drzewo daje dobre owoce i to tyczy się całego naszego życia. Jeśli ktoś ma trochę rozumu w głowie to to zrozumie.
Ja nie muszę się tłumaczyć. Wypowiedziałam się tylko a to, że kocham Boga to wiem ja i On. Reszta nie do końca się liczy. Wybacz Yarpen_Zirgin ale twoja złośliwość i jad, który masz w sobie nie zachęca mnie do dalszej polemiki. Poza tym to wszystko zaczyna przybierać formę przesłuchania i sądu, a nie Ty jesteś sędzią sprawiedliwym. Każdy kiedyś stanie przed najwyższym i będzie rozliczony z czynów i myśli.
Nie twoje rozgrzeszenie jest mi potrzebne. A kto z nas ma rację przekonamy się po śmierci, bo nie ma człowieka na ziemi który byłby nieomylny. Nawet papież(z całym szacunkiem do niego-bo obecny papież uważam, że jest prawdziwym posłańcem Boga)

Myślałam, że na forum każdy pisze to co myśli i uważa i można w sposób kulturalny podyskutować, ale jeśli z tego robi się nagonka na jednego człowieka, to już nie spełniamy warunków jakie powinny tu panować.

Pt gru 20, 2013 8:56

Przypomnijcie sobie Kajfasza, który w imię tzw Prawa Bożego(ogólnie przyjętego) wysłał Chrystusa na krzyż. Jemu też się wydawało, że to co głosi Jezus to herezje i trzeba przyjąć to co jest oficjalnie uznane. Wszystko inne trzeba było uciszyć, ale ci którzy mieli prawdziwą relację z Bogiem wiedzieli co jest prawdą i prawdziwą wolą Bożą.
Jeżeli kto inny jest dla nas ważniejszy niż Bóg to jest to grzech przeciw pierwszemu przykazaniu

Pt gru 20, 2013 9:31
Jeżeli rozumiesz, że jest brzemieniem, bo trzeba zapomnieć o dumie, która każe uznać ją za prawidłową, i przyjąć nauczanie Kościoła, to można się z tym zgodzić.

Czyli wg ciebie wszyscy którzy chwałą Pana w innym Kościele niz ty to albo idą na łatwiznę albo duma nie pozwala im przejść do KRK (i pójść na łatwiznę)?
A nie przyszło ci do głowy, ze poza KRK chwała Pana i cześć mu oddają z czystym sumieniem i czystym sercem ufnie oczekując Jego Królestwa? Że KRK obchodzi ich o tyle o ile wpływa na ich życie codzienne oraz o tyle, o ile tez jest pełen chrześcijan?

Edit:
Przeczytałem resztę postów. @olijula ma rację : z tobą nie da się i nie ma sensu rozmawiać.

Ostatnio edytowano Pt gru 20, 2013 9:49 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt gru 20, 2013 9:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona