Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 7:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Kim była żona Kaina? 
Autor Wiadomość
Post Re: Kim była żona Kaina?
Trzeba by sprawdzić jakie słowo zostało użyte w oryginale. TO jest właśnie problem z wyciąganiem wniosków na podstawie tłumaczeń.

N sty 31, 2010 17:43

Lepiej nie, bo jeszcze się okaże, że Kain nie tylko założył miasto, ale jeszcze zbudował fabrykę i prowadził rozległy handel zagraniczny :D

Alus- "kraj" = "Kraina" w tym przypadku. Chociaż z drugiej strony choćby to nawet oznaczało "kontynent" to jest dokładnie napisane czyj on był :D (bo Kain założył miasto w czyimś kraju) :D

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

N sty 31, 2010 17:52
nomines napisał(a):
Lepiej nie, bo jeszcze się okaże, że Kain nie tylko założył miasto, ale jeszcze zbudował fabrykę i prowadził rozległy handel zagraniczny :D

:brawo:

N sty 31, 2010 19:17
zbanowany na stałe

A jak myslicie, Kain i jego rodzina to jeszcze owlosione "malpiszony" czy juz pasterze w dostojnych siermiegach (czy jak te szaty u zydow nazywaja). Pytam, bo z jednej strony wierzycie w czlowieka od wspolnego "malpoluda", z drugiej jakoby malpie Kain na imie inna malpa dala?

N sty 31, 2010 23:41

Jeśli chodzi o mnie, to nie wierzę w ewolucję ani nie uznaję dosłowności biblijnego przekazu stworzenia. Ewolucja zawsze wywoływała u mnie szeroki uśmiech, a przekaz biblijny traktuję jako symbol.

Pn lut 01, 2010 0:25
nomines napisał(a):
Jeśli chodzi o mnie, to nie wierzę w ewolucję ani nie uznaję dosłowności biblijnego przekazu stworzenia. Ewolucja zawsze wywoływała u mnie szeroki uśmiech, a przekaz biblijny traktuję jako symbol.

A ewolucja w obrębie gatunku? - choćby rasy ludzkie.
Ewolucję genetyczną i powstawanie nowych organizmów drogą krzyżowania skutecznie obala przykład z mułem.
Krzyżówka konia i osła - muł - nie posiada zdolności rozrodczych.
Nie istnieje jako odrębny gatunek.
Okazuje się, że można dokonać krzyżowania gatunków, ale owe krzyżówki pozbaione są możliwości reprodukcji.

Pn lut 01, 2010 8:49
nomines, czyli co? Ani stworzenie w 7 dni, ani ewolucja, wiec?

Pn lut 01, 2010 9:22

@Alus

Tak gwoli ścisłości to posiada: samica. Samice hybryd bywają płodne i można je dalej krzyżować z samcami „gatunków wyjściowych”. W tym przypadku: z samcem konia lub osła. Poza tym muł to dokładnie rzec biorąc - hybryda samicy konia z samcem osła (odwrotnie to już osłomuł).

Pn lut 01, 2010 10:57
czasowo zablokowany

Ostatnie odkrycia polskich naukowców jeśli nie naruszają to przynajmniej lekko potrząsaja teorią ewolucji, wiec moze nie do konca jeszcze poznaliśmy nawet z naukowego punktu widzenia jak to było.
Nie mam zamiaru niczego wyjasniać a wręcz przeciwnie - moze próbuje nawet namieszać w temacie .
Nie wiem dlaczego sadzicie ze Kain nie mógl z siostrą stworzyć rodziny ?
Bo nie było innych ludzi ?
No zył chyba dość długo ze mógł poczekac trochę jakieś 60 czy 80 lat mi wiął młodszą , a co , nie mógł ?
dlaczego kraj maja tworzyć ludzie , mogą , ale czasem są ludzie a nie ma kraju ( czytaj panstwa : przykład ? plestynczycy , wczesniej sami żydzi )
a kraina Wielkich Jezior ? czy to chodzi o ludzi czy o jeziora ?
a kraina zwana Syberią ? jak jeden koleś mieszka od innego o kilka tysięcy kilometrów to tak jakby tam sam mieszkał
jak ktoś mieszka ,,sam " w bloku z wielkiej płyty to mieszka SAM czy NIE SAM ?
A to juz wspólczesne pojecia które nie wymagaja tłumaczenia z Biblii i karkołomnych dywagacji.

Moze teraz co do tego ,,rozmnazania " ludzi
Zobaczym jak to się dzieje wspólczesnie ( bo jak to było za czasów Adama i Ewy to pewnie niewiele osób pamięta )
Na przykładzie tworzenia nowych gatunków np kwiatów ? czy moze na przykładzie powstawania nowych ras psów ?
Bierze sobie taki naukowiec dwa psy i usyskuje nową rasę , rasę a nie krzyzówke
Skoro mozna tak w czasie kilku lat w drodze działan człowieka to w czasie milionów lat chyba tez to mozliwe biorąc pod uwage pomoc samego Boga ?
Zakładam ( domyślnie ) ze chyba wiem do czego zmierza pytanie głowne - do wykazania ze kazirództwo to grzech wiec grzeszyli Kain z siostrą.
Tu odniose się jeszcze do tego ze zerwanie jabłka to nie mogło byc grzechem pierworodnym ze to tylko przenośnia .
A dlaczego ?
jak ja powiem dzieciom ze mogą zrobić balangę w domu i nawet spalic chałupę ale nie wolno im ruszać mojej butelki ,,łyski " to moge czy nie ?
Bedziemy dywagować co jest bardziej wartościowe dla mnie : chałupa czy flaszka ?
To skoro ja moge stanowic takie prawo to dlaczego Bóg nie moze zabronić jedzenia jabłek ?
a precyzyjniej TYLKO Z TEGO JEDNEGO DRZEWA ?

To jest to co niektórzy nazywaja PRAWEM

Wrócmy wiec do czasów wspołczesnych i narkotyków. ( a co to ma z tematem wspolnego ? a nic , tak mi się ubzdurało )
Wiadomo ze narkotyki sa szkodliwe dla zdrowia ..... ( moze się ktoś nie zgadza ?)
nawet posiadanie narkotyków moze powodowac ŚMIERĆ
( znów się ktoś nie zgadza ?)
To powiedzcie to temu człowowiekowi który został skazany na karę smierci i na którym wykonano ten wyrok- własnie za posiadanie narkotyków.
dla niego szkodliwe było samo posiadanie narkotyków
Cóz mozna powiedziec ze narkotyki są dla mądrych ludzi a nie dla głupich
Mógł pojechac do Czech - tam są legalne .

i tu znów BZDURA
NIE DO KONCA TAK
mozliwosc posiadania w Holandii czy Czechach pewnych narkotyków nie oznacza ze generalnie narkotyki są tam legalne

Wiec w jednym kraju mozna mieć i uzywać narkotyków a w innym grozi za to śmierć
wieć wolno je mieć czy nie ?

To własnie skutki prób tłumaczenia Słowa Bożego na ,,nasze "
Jak wyrwiemy z ksiązki telefonicznej kawałek kartki z częścią nazwiska i czescią telefonu to mamy jakąś konkretną informację ?
a ksiązka po polsku - nie wymaga tłumaczenia

Czy to oznacza ze mamy sobie dać tak zwanego ,,siana" ? I nie czytac Biblii czy nie zadawać pytań ?
Czasem mi to przypomnia sytuację ( hipotetyczną ) kiedy to w drzwich domu staje syn przebity sztachetą i mówi do ojca :
,,widzsz , to przez ciebie , co mi zrobiłeś ?"
ja ? -pyta ojciec
tak , bo mówiłes zebym na dach nie wchodził i chciałem sprawdzić czy masz rację
wiec widzsz , odpowiada ojciec
łapie za sztachetę i ciągnie w lewo i prawo
,,a mówiłem ze bedzie bolało ?"

Tak mi się to ,,nasuło " na mysl jak czytałem tę dyskusję

(jeśli z tej przypowiesci ktoś bedzie chciał wyciagnąc wnioski to czyni to wyłącznie na własne ryzyko )

Pn lut 01, 2010 11:18
greg(R) napisał(a):

Tak gwoli ścisłości to posiada: samica. Samice hybryd bywają płodne i można je dalej krzyżować z samcami „gatunków wyjściowych”. W tym przypadku: z samcem konia lub osła. Poza tym muł to dokładnie rzec biorąc - hybryda samicy konia z samcem osła (odwrotnie to już osłomuł).

W ciągu ostatnich 500 lat zanotowano 60 takich przypadków
http://fakty.interia.pl/nauka/news/koto ... nka,886208

Pn lut 01, 2010 12:30

Kamala napisał(a):
nomines, czyli co? Ani stworzenie w 7 dni, ani ewolucja, wiec?

Byłbym kompletnym ignorantem, gdybym teraz twierdził, że świat powstał w 7 dni. Uznaję natomiast, że powstanie świata miało o wiele dłuższy przebieg, ale nic nie działo się samo z siebie (Bóg). Poza tym ewolucja (jako samoczynny proces) jest tylko teorią, gwoli ścisłości, i wiele z jej teorii można po prostu wyśmiać. Nie wydaje mi się, żeby tak wiele organizmów pojawiło się tak po prostu z jednego prostego organizmu, który miliardy lat temu pojawił się znikąd w wodach oceanu.

Możecie się śmiać, ale w ewolucję samoczynną nigdy nie uwierzę.

Pn lut 01, 2010 12:30
nomines napisał(a):
Możecie się śmiać, ale w ewolucję samoczynną nigdy nie uwierzę.

A dostosowawczą w obrębie gatunku?

Pn lut 01, 2010 13:02

Prędzej. Ale też nie do końca.

Poza tym póki moderacja się nie czepia: to nie temat na temat ewolucji ale żony Kaina.

Pn lut 01, 2010 13:10
czasowo zablokowany

Cytuj:
Byłbym kompletnym ignorantem, gdybym teraz twierdził, że świat powstał w 7 dni. Uznaję natomiast, że powstanie świata miało o wiele dłuższy przebieg, ale nic nie działo się samo z siebie (Bóg).

Widzę tu dziwną niekonsekwencję
Nie zebym się czepiał ale chętnie poznam stanowisko
więc jednak Bóg ale ..... przepraszam za wyrazenie ,,rypnął się z czasem tworzenia "?
to jak to jest umiał stworzyć Swiat a nie portafił określić ile mu to czasu zajęło ?
A moze przekonanie czyli odczyt tego ze ,,dzien " oznacza 24 godziny jest błędny ?
No bo kto miał pierwszego Rolexa ? wg czego mierzono czas ?
A dlaczego 7 dni ( i to moze po 24 godziny ) skoro 7 dnia świętował ?
a jak pracował tylko na jedną zmianę ?

A skoro kwestionujemy czas to moze i metody ?

I CO OZNACZA POJECIE ,,DZIEN "

Dla mnie dzien zaczuna się o 8 rano - kawka i praca do 19 czasem do 23
to dla mnie dzień - dzien pracy
dla przsyłowiowego chłopa na wsi dzien ( pracy ) zaczyna się o 5 jak trzeba krowy wydoic
a jak jedzie do ,,fabryki " to wstaje o 4 idzie pieszo 5 km do stacji , jedzie pociągiem , fabryka , powrót .....
inny dzien ( pracy ) wiec czy sa rozbiezności ?
czy to ta sama miara i ten sam czas ?
To przykładanie miary czasu z Rolexa do czasu pracy Boga uwazam niekoniecznie za własciwe
I znów : nie chodzi o przenośnie czy fikcje literacką autorów Biblii
Chodzi o to aby nie wyrywać z całości poszczególnych zdan i pojęć

Czasem jak policja przesłuchuje swiadków wypadku , który zdarzył się niedawno , często kilka godzin temu to i tak uzyskuje czasem rózne opisy tego samego zdarzenia
czy oznacza to ze ktoś z tych ludzi kłamie ?
albo opis tego zdarzenia przez prokuraturę moze się róznić od relacji dzienikarza ?
czy to oznacza ze znów mamy do czynienia z RÓZNYMI PRAWDAMI ?

NIE CHODZI MI TU O BEZKRYTYCZNA WIARĘ
chociaz raczej powinno być tak : albo wierze albo nie
A to czy wpisano w kartę pracy Panu Bogu 7 dni a pracował wiecej to .... najwyzej za nadgodziny nie dostanie .

Czy potrzebne nam jest precyzyjne określenie czasu tworzenia swiata ?
Pewnie tak samo jak dowód na istnienie Boga ( jest taki temat na forum )
Komu ten dowód jest niezbedny ?
Bogu ?
ludziom ?

Jakby Pan bóg chciał zeby były dowody na jego istnienie to by któregoś dnia rano ( tez warto uscislic kiedy to jest rano dla Pana Boga ) wiec wezwałby Swietego Piotra i powiedział :
,,Piotrek , wez tam wyznacz kliku aniołów zeby codzienie rano dawali znac ze jestem , niech ludzie mja dowód "

A i tak jak ktoś nie wierzy to powie : a skąd dowód ze to anioły ? a nawet jak tak to skąd wiadomo kto im kazał ?
a dlaczego o rano a nie wieczorem ?
a o której i jakiego czasu ?
we wszystkich strefach czasowych jednoczesnie ?

Więc widac ze pojecie czasu jest rózne dla róznych ludzi , zawodów , miejsc na ziemi
( moze Pan Bóg przebywał na biegunie w czasie tworzenia i wschody i zachody nie wyznaczały dnia ani nocy w dziesiejszym tego słowa znaczeniu )

i tu moje pytanie : stad wątpliwość ze tworzenie swiata trwało dłuzej ?
Jeśli sa dowody ,,za " to i na wątpliwosci czyli ,,przeciw " powinno się podac dowody i odwrotnie
mamy wątpliwosci to skad się biorą ?

Jeśli zamieszałem to ..... nie przepraszam ,bo taki był mój cel .

Pn lut 01, 2010 13:32

Zamieszałeś- a i owszem.
Jak już zapewne pisałem (i nie tylko ja) biblijny opis stworzenia nigdy nie miał służyć jako relacja z pierwszych dni Ziemi i człowieka, ale miał być symbolem, że wszystko co istnieje pochodzi od Boga. Jako osoba wierząca w Boga uznaję, że świat i człowiek nie powstały przypadkiem a człowiek nie jest jakąś gałęzią w wielkiej rodzinie małpowatych.
Poza tym ewolucja zostawia zbyt wiele pytań bez odpowiedzi (np: niektóre rośliny w celach obronnych ewolucja wyposażyła w kolce- człowiek zawsze był skazany na obronę a jakoś mu kolce nie wyrosły. Przykład absurdalny ale jest).

Nigdy nie wierzę w ewolucję jako samoczynny proces kształtujący Ziemię. I nigdy nie uwierzę, że życie na Ziemi pojawiło się ot tak (w końcu nawet najprostszy pantofelek nie powstał z niczego - ba! jakie skomplikowane reakcje chemiczne i jakie warunki, których nawet dziś nie bylibyśmy w stanie odtworzyć, musiały wtedy panować, żeby z bezmyślnych atomów powstał organizm zdolny do rozrodu, z którego powstały kolejne istoty żywe, które MYŚLĄ jak człowiek bądź posługują się INSTYNKTAMI jak zwierzęta).

Bóg się nie machnął, bo On jest poza czasem. Czas jest pojęciem stworzonym przez człowieka.

Pn lut 01, 2010 21:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona