Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 17:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Po co w kościele dzrzwi za 200 tysięcy złotych... 
Autor Wiadomość

Post Re: Po co w kościele dzrzwi za 200 tysięcy złotych...
Awa napisał(a):
Cytuj:
AHAWA napisał(a):
stronka jest ale widac zosala zablokowana: http://www.diecezja.siedlce.pl/diecezja ... arafia=162

To wcale nie jest strona parafii tylko taka ,,zajawka"na stronie diecezji:)
strona parafii tohttp://www.mb.radzyn.sacro.pl/(nieczynna)
a tak poważnie jest tu jakiś diecezjanin albo parafianin,który łożył na drzwi?

toć napisałem że nieczynna...

Alus, ja natomiast protestanckich kościołów nie lubie jeżeli chodzi o wystrój bardziej mi przypominają jakieś magazyny niż miejsce przeznaczone na wyciszenie się, brak sacrum.

Wt paź 26, 2010 12:12
Zobacz profil WWW
Ciekawe co byście powiedzieli gdyby papież powiedział kilkaset lat temu "Po co taki drogi sufit w Kaplicy Sykstyńskiej ? Pomalować wapnem i będzie git".
Jakoś nie słyszałem lamentów że papież zrobił inaczej... ani miejscowych którzy w dużej części już kilka wieków z zabytków Rzymu żyją, ani "entelegentów GW" ani nawet wojujących ateistów (Ci ostatni co najwyżej chcieliby zrabować sztukę do "świeckich muzeów" jak to uczyniono w sprawie Bazyliki Mariackiej w Gdańsku).

W Gnieźnie też mają drogie drzwi i jakoś nikt nie ma pretensji...

Pomyślcie czasem co po naszych czasach pięknego zostanie przyszłym pokoleniom ?

Wt paź 26, 2010 14:45
Marek MRB napisał(a):
Ciekawe co byście powiedzieli gdyby papież powiedział kilkaset lat temu "Po co taki drogi sufit w Kaplicy Sykstyńskiej ? Pomalować wapnem i będzie git".
Jakoś nie słyszałem lamentów że papież zrobił inaczej... ani miejscowych którzy w dużej części już kilka wieków z zabytków Rzymu żyją, ani "entelegentów GW" ani nawet wojujących ateistów (Ci ostatni co najwyżej chcieliby zrabować sztukę do "świeckich muzeów" jak to uczyniono w sprawie Bazyliki Mariackiej w Gdańsku).

W Gnieźnie też mają drogie drzwi i jakoś nikt nie ma pretensji...

Myślimy :) ....."Nie w gmachach i we wspaniałych urządzeniach, ale w sercu czystym i pokornym podobam sobie" (Dzienniczek 532 ).

Wt paź 26, 2010 15:30
zbanowany na stałe

Cytuj:

Ja typuje Twoje posty. To i tak za duzo. :)
Wszystko zalezy od czasow i potrzeb. Kwatera "Wilcza Jama" tez komus sie podoba i tez zabytkowa. Czym biedniejszy cygan, tym wiekszego Mercedesa posiada, czym narod durniejszy, tym wiecej swiecidelek i kolorowych gadzetow zada.
Podboj ameryk zakonczony, a plastikowe korale sa w sklepach.

Wt paź 26, 2010 15:51
Alus napisał(a):
."Nie w gmachach i we wspaniałych urządzeniach, ale w sercu czystym i pokornym podobam sobie" (Dzienniczek 532 ).
No więc jak z tą Sykstyną ? :)

Wt paź 26, 2010 16:09
Marek MRB napisał(a):
No więc jak z tą Sykstyną ? :)

Czy gdyby jej nie było umniejszyłoby to w jakiś sposób chwałę Boga?

Wt paź 26, 2010 19:05
Primo : nie na temat - demagogia. Istotne jest czy dobrze że jest Sykstyna, czy lepiej by jej nie było ?
Secundo : istniejącą chwałę (zależną od samego Boga) czy oddawaną (zależną od ludzi) ?
Pierwszej jak wiesz nic nie jest w stanie zmienić. Co do drugiej: tak, gdyby jej nie było umniejszyłoby to oddawaną mu chwałę o tę chwałę jaką ludzie mu oddają obcując z tą wielką sakralną sztuką, przekazującą głębokie prawdy biblijne.

Wt paź 26, 2010 19:10
Marek MRB napisał(a):
Primo : nie na temat - demagogia. Istotne jest czy dobrze że jest Sykstyna, czy lepiej by jej nie było ?
Secundo : istniejącą chwałę (zależną od samego Boga) czy oddawaną (zależną od ludzi) ?
Pierwszej jak wiesz nic nie jest w stanie zmienić. Co do drugiej: tak, gdyby jej nie było umniejszyłoby to oddawaną mu chwałę o tę chwałę jaką ludzie mu oddają obcując z tą wielką sakralną sztuką, przekazującą głębokie prawdy biblijne.

Piękno, harmonia stworzonego świata bardziej do mnie przemawia i ukazuje Boga, niż dzieła rąk ludzkich ukazujących sceny biblijne.
Może dlatego nie lubię kapiących złotem, ozdobami, kościołów.....czuje się w nich jak w muzeum.
Rozpraszają mnie, a w moim kościele w centrum jest ołtarz, tabernakulum i postac Chrystusa jakby obejmującego wszystkich.

Śr paź 27, 2010 7:44
Jedni czują sztukę, inni nie. Rozumiem Cię, bo jako technokrata mam podobne podejście - ale nie ma żadnej wątpliwości że dla ludzi dostatecznie wyrobionych artystycznie obcowanie z wielką sztuką wznosi ku Bogu.
Natomiast widzę że uciekasz od odpowiedzi - bo napisanie "lepiej ze jest Sykstyna" byłoby przyznaniem mi racji, a napisanie "lepiej żeby jej nie było" byłoby tak skrajną głupotą, że (słusznie) nie chcesz jej firmować :)

Śr paź 27, 2010 8:58

Alus napisał(a):
Cytuj:
Ufundowanie dzieła sztuki, które przetrwa tysiąclecia jest znacnzie lepszym sposobem wydawania pieniedzy niż ich dawanie osobom, które już dowiodły że pieniędzy nie szanują. Nawet swoich :(

Przeczytaj w Ewangelii co Jezus powiedział o dziele sztuki jakim była świątynia Jerozolimska.

Przeczytaj w Ewangelii co Jezus powiedział o rozdawaniu pieniędzy ubogim.

Cytuj:
Lubię takie kościoły, trochę przypominające świątynie protestanckie - bez złoceń, malowideł, fresków, kolorowych witraży.

Zatem przystań do protestantów. ja tam lubię świątynie z bogatym wystrojem (oczywiscie bez przesady. Barok to już ekstrawagancja)

Marek MRB

Cytuj:
dla ludzi dostatecznie wyrobionych artystycznie obcowanie z wielką sztuką wznosi ku Bogu.
Natomiast widzę że uciekasz od odpowiedzi - bo napisanie "lepiej ze jest Sykstyna" byłoby przyznaniem mi racji, a napisanie "lepiej żeby jej nie było" byłoby tak skrajną głupotą, że (słusznie) nie chcesz jej firmować

Podpisuję się pod powyższym wszystkimi ręcyma ;-)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr paź 27, 2010 9:15
zbanowany na stałe

Cytuj:
Zatem przystań do protestantów.

To dosyc ciekawe podejscie do wiary. "Lubisz jazz? Zostan mormonem!". :D
Do sprawy trzeba raczej podejsc w ten sposob; czy wiekszosc parafian jest zainteresowana blyskiem, czy woli otoczenie matowe. Osobiste poglady ksiedza powinny byc sprawa uboczna. Jest gospodarzem ale i posluguje.

Śr paź 27, 2010 9:42
Cytuj:

Sosunek nasz do biednych, którzy będa istnieć zawsze, jest probieżem naszej wiary......"bo byłem głodny, spragniony, nagi...a daliści Mi..........wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili..."
A nie mówił "bo zbudowaliście bogatą, ze złoceniami, drzwiami za 200 tys świątynię...

Cytuj:
Zatem przystań do protestantów.

Z racji wystroju kościoła? :o ......a może Bóg protestantów mniej/ bardziej kocha?

Śr paź 27, 2010 10:02
Alus napisał(a):
Cytuj:

Sosunek nasz do biednych, którzy będa istnieć zawsze, jest probieżem naszej wiary......"bo byłem głodny, spragniony, nagi...a daliści Mi..........wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili..."
A nie mówił "bo zbudowaliście bogatą, ze złoceniami, drzwiami za 200 tys świątynię...
Jest też napisane "Gorliwość o dom Twój pochłonie Mnie."...
Jednak niezależnie od tego przerzucania się cytatami - Aluś czy nie widzisz tego, że więcej ludzi na przestrzeni tych wieków (od żebraków po restauratorów) żyło z tego że jest Sykstyna, niż najadło by się z zapłaty za malowanie (zresztą ponoć niewielkiej).

Śr paź 27, 2010 10:17
Cytuj:
Jest też napisane "Gorliwość o dom Twój pochłonie Mnie."...
Jednak niezależnie od tego przerzucania się cytatami - Aluś czy nie widzisz tego, że więcej ludzi na przestrzeni tych wieków (od żebraków po restauratorów) żyło z tego że jest Sykstyna, niż najadło by się z zapłaty za malowanie (zresztą ponoć niewielkiej).

Św Franciszek z Asyżu, św. Matka Teresa z Kalkuty, św Pio z troski o "dom Pana" budowali go w sercach, nie w kamieniu, marmurze.
A św. Pio nie ufundował kolosalnej świątyni, ale supernowoczesną klinikę dla ubogich.

Śr paź 27, 2010 11:10
A co z Sykstyną ? :)

Śr paź 27, 2010 11:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona