Po co w kościele dzrzwi za 200 tysięcy złotych...
Autor |
Wiadomość |
AHAWA
|
 Re: Po co w kościele dzrzwi za 200 tysięcy złotych...
Awa napisał(a): To wcale nie jest strona parafii tylko taka ,,zajawka"na stronie diecezji:) strona parafii to http://www.mb.radzyn.sacro.pl/(nieczynna) a tak poważnie jest tu jakiś diecezjanin albo parafianin,który łożył na drzwi? toć napisałem że nieczynna... Alus, ja natomiast protestanckich kościołów nie lubie jeżeli chodzi o wystrój bardziej mi przypominają jakieś magazyny niż miejsce przeznaczone na wyciszenie się, brak sacrum.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Wt paź 26, 2010 12:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ciekawe co byście powiedzieli gdyby papież powiedział kilkaset lat temu "Po co taki drogi sufit w Kaplicy Sykstyńskiej ? Pomalować wapnem i będzie git". Jakoś nie słyszałem lamentów że papież zrobił inaczej... ani miejscowych którzy w dużej części już kilka wieków z zabytków Rzymu żyją, ani "entelegentów GW" ani nawet wojujących ateistów (Ci ostatni co najwyżej chcieliby zrabować sztukę do "świeckich muzeów" jak to uczyniono w sprawie Bazyliki Mariackiej w Gdańsku).
W Gnieźnie też mają drogie drzwi i jakoś nikt nie ma pretensji...
Pomyślcie czasem co po naszych czasach pięknego zostanie przyszłym pokoleniom ?
|
Wt paź 26, 2010 14:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek MRB napisał(a): Ciekawe co byście powiedzieli gdyby papież powiedział kilkaset lat temu "Po co taki drogi sufit w Kaplicy Sykstyńskiej ? Pomalować wapnem i będzie git". Jakoś nie słyszałem lamentów że papież zrobił inaczej... ani miejscowych którzy w dużej części już kilka wieków z zabytków Rzymu żyją, ani "entelegentów GW" ani nawet wojujących ateistów (Ci ostatni co najwyżej chcieliby zrabować sztukę do "świeckich muzeów" jak to uczyniono w sprawie Bazyliki Mariackiej w Gdańsku).
W Gnieźnie też mają drogie drzwi i jakoś nikt nie ma pretensji...
Pomyślcie czasem co po naszych czasach pięknego zostanie przyszłym pokoleniom ? Myślimy  ....."Nie w gmachach i we wspaniałych urządzeniach, ale w sercu czystym i pokornym podobam sobie" (Dzienniczek 532 ).
|
Wt paź 26, 2010 15:30 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Pomyślcie czasem co po naszych czasach pięknego zostanie przyszłym pokoleniom ? Ja typuje Twoje posty. To i tak za duzo.  Wszystko zalezy od czasow i potrzeb. Kwatera "Wilcza Jama" tez komus sie podoba i tez zabytkowa. Czym biedniejszy cygan, tym wiekszego Mercedesa posiada, czym narod durniejszy, tym wiecej swiecidelek i kolorowych gadzetow zada. Podboj ameryk zakonczony, a plastikowe korale sa w sklepach.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt paź 26, 2010 15:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): ."Nie w gmachach i we wspaniałych urządzeniach, ale w sercu czystym i pokornym podobam sobie" (Dzienniczek 532 ). No więc jak z tą Sykstyną ? 
|
Wt paź 26, 2010 16:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek MRB napisał(a): No więc jak z tą Sykstyną ?  Czy gdyby jej nie było umniejszyłoby to w jakiś sposób chwałę Boga?
|
Wt paź 26, 2010 19:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Primo : nie na temat - demagogia. Istotne jest czy dobrze że jest Sykstyna, czy lepiej by jej nie było ? Secundo : istniejącą chwałę (zależną od samego Boga) czy oddawaną (zależną od ludzi) ? Pierwszej jak wiesz nic nie jest w stanie zmienić. Co do drugiej: tak, gdyby jej nie było umniejszyłoby to oddawaną mu chwałę o tę chwałę jaką ludzie mu oddają obcując z tą wielką sakralną sztuką, przekazującą głębokie prawdy biblijne.
|
Wt paź 26, 2010 19:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek MRB napisał(a): Primo : nie na temat - demagogia. Istotne jest czy dobrze że jest Sykstyna, czy lepiej by jej nie było ? Secundo : istniejącą chwałę (zależną od samego Boga) czy oddawaną (zależną od ludzi) ? Pierwszej jak wiesz nic nie jest w stanie zmienić. Co do drugiej: tak, gdyby jej nie było umniejszyłoby to oddawaną mu chwałę o tę chwałę jaką ludzie mu oddają obcując z tą wielką sakralną sztuką, przekazującą głębokie prawdy biblijne. Piękno, harmonia stworzonego świata bardziej do mnie przemawia i ukazuje Boga, niż dzieła rąk ludzkich ukazujących sceny biblijne. Może dlatego nie lubię kapiących złotem, ozdobami, kościołów.....czuje się w nich jak w muzeum. Rozpraszają mnie, a w moim kościele w centrum jest ołtarz, tabernakulum i postac Chrystusa jakby obejmującego wszystkich.
|
Śr paź 27, 2010 7:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jedni czują sztukę, inni nie. Rozumiem Cię, bo jako technokrata mam podobne podejście - ale nie ma żadnej wątpliwości że dla ludzi dostatecznie wyrobionych artystycznie obcowanie z wielką sztuką wznosi ku Bogu. Natomiast widzę że uciekasz od odpowiedzi - bo napisanie "lepiej ze jest Sykstyna" byłoby przyznaniem mi racji, a napisanie "lepiej żeby jej nie było" byłoby tak skrajną głupotą, że (słusznie) nie chcesz jej firmować 
|
Śr paź 27, 2010 8:58 |
|
 |
pilaster
|
Alus napisał(a): Cytuj: Ufundowanie dzieła sztuki, które przetrwa tysiąclecia jest znacnzie lepszym sposobem wydawania pieniedzy niż ich dawanie osobom, które już dowiodły że pieniędzy nie szanują. Nawet swoich  Przeczytaj w Ewangelii co Jezus powiedział o dziele sztuki jakim była świątynia Jerozolimska. Przeczytaj w Ewangelii co Jezus powiedział o rozdawaniu pieniędzy ubogim. Cytuj: Lubię takie kościoły, trochę przypominające świątynie protestanckie - bez złoceń, malowideł, fresków, kolorowych witraży. Zatem przystań do protestantów. ja tam lubię świątynie z bogatym wystrojem (oczywiscie bez przesady. Barok to już ekstrawagancja) Marek MRB Cytuj: dla ludzi dostatecznie wyrobionych artystycznie obcowanie z wielką sztuką wznosi ku Bogu. Natomiast widzę że uciekasz od odpowiedzi - bo napisanie "lepiej ze jest Sykstyna" byłoby przyznaniem mi racji, a napisanie "lepiej żeby jej nie było" byłoby tak skrajną głupotą, że (słusznie) nie chcesz jej firmować Podpisuję się pod powyższym wszystkimi ręcyma 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr paź 27, 2010 9:15 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Zatem przystań do protestantów. To dosyc ciekawe podejscie do wiary. "Lubisz jazz? Zostan mormonem!".  Do sprawy trzeba raczej podejsc w ten sposob; czy wiekszosc parafian jest zainteresowana blyskiem, czy woli otoczenie matowe. Osobiste poglady ksiedza powinny byc sprawa uboczna. Jest gospodarzem ale i posluguje.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr paź 27, 2010 9:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Przeczytaj w Ewangelii co Jezus powiedział o rozdawaniu pieniędzy ubogim. Sosunek nasz do biednych, którzy będa istnieć zawsze, jest probieżem naszej wiary......"bo byłem głodny, spragniony, nagi...a daliści Mi..........wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili..." A nie mówił "bo zbudowaliście bogatą, ze złoceniami, drzwiami za 200 tys świątynię... Cytuj: Zatem przystań do protestantów. Z racji wystroju kościoła?  ......a może Bóg protestantów mniej/ bardziej kocha?
|
Śr paź 27, 2010 10:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cytuj: Przeczytaj w Ewangelii co Jezus powiedział o rozdawaniu pieniędzy ubogim. Sosunek nasz do biednych, którzy będa istnieć zawsze, jest probieżem naszej wiary......"bo byłem głodny, spragniony, nagi...a daliści Mi..........wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili..." A nie mówił "bo zbudowaliście bogatą, ze złoceniami, drzwiami za 200 tys świątynię... Jest też napisane "Gorliwość o dom Twój pochłonie Mnie."... Jednak niezależnie od tego przerzucania się cytatami - Aluś czy nie widzisz tego, że więcej ludzi na przestrzeni tych wieków (od żebraków po restauratorów) żyło z tego że jest Sykstyna, niż najadło by się z zapłaty za malowanie (zresztą ponoć niewielkiej).
|
Śr paź 27, 2010 10:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jest też napisane "Gorliwość o dom Twój pochłonie Mnie."... Jednak niezależnie od tego przerzucania się cytatami - Aluś czy nie widzisz tego, że więcej ludzi na przestrzeni tych wieków (od żebraków po restauratorów) żyło z tego że jest Sykstyna, niż najadło by się z zapłaty za malowanie (zresztą ponoć niewielkiej). Św Franciszek z Asyżu, św. Matka Teresa z Kalkuty, św Pio z troski o "dom Pana" budowali go w sercach, nie w kamieniu, marmurze. A św. Pio nie ufundował kolosalnej świątyni, ale supernowoczesną klinikę dla ubogich.
|
Śr paź 27, 2010 11:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A co z Sykstyną ? 
|
Śr paź 27, 2010 11:23 |
|
|
|