Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 11:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona
 Wszechobecność pentagramu 
Autor Wiadomość

Post Re: Wszechobecność pentagramu
Daniel86 napisał(a):
Obrazek
Pentagram

Co Wy na to?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzyż_słoneczny (krąg słoneczny, krzyż Odyna, krzyż gnostycki)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzyż_celtycki

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt paź 08, 2010 13:36

Koło symbolizuje piekło,złe symbole ?
Skąd takie przekonanie?

Pt paź 08, 2010 13:46

A L w kółku symbolizuje Legię Warszawa? Biała gwiazda symbolizuje Wisłę Kraków?
Skąd takie przekonanie?
Po prostu te symbole mają swoje znaczenie i tyle.

Wt gru 21, 2010 16:56
czasowo zablokowany

Daniel86 napisał(a):
Nie wiem, czy to prawda, ale chyba koło w takich symbolach jak pacyfka i symbol anarchii symbolizuje piekło. Koło pojawia się też w innych złych symbolach.

Koło danielu, symbolizuje podświadomość, a wszystko co w kręgu, symbolizuje poszczególne aspekty człowieka zatopione głęboko w podświadomości.

Śr gru 22, 2010 0:34

A skąd masz takie informacje?

Śr gru 22, 2010 12:34

Pacyfizm nie jest zły. Ateizm nie jest zły. Pentagram to starożytny symbol magiczny.

Śr gru 22, 2010 18:23

Pentagram to symbol satanistyczny. Pacyfka to symbol antychrześcijański - przedstawia złamany krzyż.

Śr gru 22, 2010 20:21

Każdy dorabia sobie taką idologię jaką chce. Pentagram istniał zanim wymyślono satanizm.

Cz gru 23, 2010 10:53
zbanowany na stałe

Był taki moment, kiedy pracowałem z pentagramem.
Jakoś nie złapał mnie za nogę ani diabeł ani demon.

Był taki okres, kiedy wszystkim nam przyświecała pięcioramienna gwiazda, czyśmy chcieli, czy nie chcieli. Mój tata był pierwszym w mieście, który, w 1956, kazał pracownikom zdjąć tę gwiazdę z komina. Uczynił to kilka tygodni za wcześnie. Resztę życia spędził jako dysydent z zapaćkanymi papierami. I nie sprawiła tego mszcząca się gwiazda, tylko rządzący wówczas UB- cy.

Wiadomo, że pentagram, podobnie jak liczba 666 źle się kojarzy.
Jednak chcę z całą mocą podkreślić, że człowiek czysty, niewinny może bawić się tą gwiazdą, czy trzema szóstkami, jak dziecko i nic mu się nie stanie. Ani nikomu się nic nie stanie.

Wszystko zależy od intencji. Jeśli intencja czysta - zero problemów.
Jeśli zanieczyszczona choćby strachem dotyczącym magicznym przypisaniem pentagramu do złych rzeczy - efekt będzie.
Strach jest potężną negatywną intencją przekonującą, że NA PEWNO STANIE SIĘ COŚ ZŁEGO.
Dlatego zawsze jak jest okazja, namawiam: nie bójmy się !

Tak naprawdę my sami czynimy zło (jeśli czynimy), a nie przedmioty czy obrazki.
Podobnie jest z dobrem.

Wszechobecność pentagramu (dyskutowałbym z tym) może być świadomie, rozmyślnie przez zwolenników zła czyniona na świecie. Bo skojarzenia z pentagramem są zdecydowanie szatańskie bardziej niż anielskie. I o to w tym chodzi.

Wszechobecność Krzyża ma to równoważyć.
A może kolejność tych wszechobecności była odwrotna?

Cz gru 23, 2010 11:21

a.R.E.k. napisał(a):
Każdy dorabia sobie taką idologię jaką chce. Pentagram istniał zanim wymyślono satanizm.

Krzyż istniał jeszcze przed śmiercią Chrystusa, co nie zmienia jego aktualnej symboliki.

Cz gru 23, 2010 12:03

@ maly_kwiatek,
Nieprawda. Symbol to symbol. Znak przynależności. Ktoś kto jest dobry nie nosi pentagramu na szyi, tak samo jak kibic Legii nie nosi koszulki Wisły, a kibic Wisły koszulki Legii.
I nie można się tym bawić od tak, bo używając amuletów dajemy szatanowi furtkę do siebie.

Cz gru 23, 2010 12:05
czasowo zablokowany

ja_ja napisał(a):
A skąd masz takie informacje?

Z lepszego źródła niż wy o tym że to "symbol zła". Z studiowania okultyzmu, symboliki, religioznawstwa i psychologii.

ja_ja napisał(a):
Pentagram to symbol satanistyczny

"A skąd masz takie informacje?" Równie dobrze ktoś nie mając pojęcia o Chrześcijaństwie mógłby kiedyś powiedzieć że Chrześcijanie to kanibale bo "jedząc ciało i piją krew Chrystusa", lecz to by tylko znaczyło o ich braku wiedzy o Chrześcijaństwie, tak samo jak to co powiedziałeś świadczy o twoim braku wiedzy o pentagramie i okultyzmie. Lecz mimo wszystko sie na jego temat wypowiadasz.

Ciekawostwa : Ludzi kiedyś takie mieli właśnie zdanie o Chrześcijanach. Również, gdy przygarniali i opiekowali się porzuconymi dziećmi, ludzie mówili że ich zabijali i jedli ich ciało i pili ich krew. Przez to ich nachodzili. Świadczy to tylko o tym jakie zło można wyrządzić ludzią poprzez swoją niewiedzę, którą ty właśnie pokazujesz.

a.R.E.k. napisał(a):
Pentagram istniał zanim wymyślono satanizm.

Racja, o wiele wiele wcześniej zanim go "wymyślono".

maly_kwiatek napisał(a):
Dlatego zawsze jak jest okazja, namawiam: nie bójmy się !

Dokładnie, to strach jest naszym wrogiem.

ja_ja napisał(a):
Krzyż istniał jeszcze przed śmiercią Chrystusa, co nie zmienia jego aktualnej symboliki.

Krzyż istniał, lecz inny, równoramienny. Co do symboliki pentagramu, tak zmienia, wy, ludzie bez zielonego pojecia o jego znaczeniu i o satanizmie ni o okultyzmie, nadajecie mu wszelakie znaczenia nie majaca sensu.

ja_ja napisał(a):
Nieprawda. Symbol to symbol. Znak przynależności

No to w końcu zdecyduj się, symbol czy "znak przynależności"?

ja_ja napisał(a):
I nie można się tym bawić od tak, bo używając amuletów dajemy szatanowi furtkę do siebie.

Ty to sobie wymyśliłeś/łaś, przyczytałaś w Biblii (gdzie) czy Ksiądz ci to powiedział? Jestem ciekawy na jakiej podstawie.

ja_Ja napisał(a):
Ktoś kto jest dobry nie nosi pentagramu na szyi

Ja noszę, jestem zły?

Cz gru 23, 2010 12:19

ja_ja napisał(a):
@ maly_kwiatek,
Nieprawda. Symbol to symbol. Znak przynależności.

A odznaka Polskich Związków Obrońców Ojczyzny z lat 20-tych dowodziła ich przynależności do NSDAP

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... j.1927.jpg

Cz gru 23, 2010 12:53
zbanowany na stałe

Już nie mówiąc o swastyce.

Według Wikipedii:
Cytuj:
Nazwa swastika pochodzi z sanskrytu i oznacza "przynoszący szczęście" (swasti – powodzenie, pomyślność, od su – "dobry" i asti – "jest", -ka sufiks rzeczownikowy). Obecnie symbol ten niesłusznie kojarzony jest prawie wyłącznie z Adolfem Hitlerem i nazizmem.
W hinduizmie swastyka jest często stosowanym znakiem . Jest uznawana za symbol Ganapatiego[2], słoniogłowego bóstwa o ludzkim ciele, ku któremu kierowana jest początkowa mantra lub recytacja w większości praktyk religijnych hindusów . Podobnie, w nowożytnym hinduizmie, znak swastyki pojawia się na pierwszej karcie ksiąg.

W Chinach znak swastyki pojawił się ok. 2 000 lat temu, wraz ze sprowadzeniem buddyzmu z Indii. Za czasów dynastii Tang z woli jedynego w historii Chin kobiety cesarza Wu Zetian znak ten trafił do chińskiego pisma wraz z lekcją "wan", zapożyczoną od znaku “万” (dosł. dziesięć tysięcy)[3]. Dziesięć tysięcy to w Chinach symbol pełni, kompletności, a znaczenie znaku "卍" to "pomyślne zgromadzenie dziesięciu tysięcy cnót" (chiń. 吉祥万德之所集). Mnich Xuanzang, jeden z najważniejszych chińskich tłumaczy literatury buddyjskiej w epoce Tang, tłumaczył znaczenie swastyki terminem "德" (cnota). Wraz z innymi chińskimi znakami lewoskrętna postać swastyki trafiła do Korei (만 - man), gdzie jest najbardziej znanym symbolem buddyjskim, a potem także do Japonii. W kanji ma czytanie "man" lub "ban" i znaczenie takie, jak w Chinach.

Magiczne podejście do symboli wyrażające się w tym co pisze ja-ja jest często spotykanym, jednak nie koniecznym przywiązaniem.

Cz gru 23, 2010 13:03

maly_kwiatek napisał(a):
W Chinach znak swastyki pojawił się ok. 2 000 lat temu, wraz ze sprowadzeniem buddyzmu z Indii.

To dowodzi, że już wtedy istniał nazizm. Mam nadzieję, że to jest dla wszystkich oczywiste (szczególnie dla ja_ja)

Bo przecież:

Symbol to symbol. Znak przynależności. Ktoś kto nie jest nazistą nie używa swastyki , tak samo jak kibic Legii nie nosi koszulki Wisły, a kibic Wisły koszulki Legii.

Es schau'n aufs Hakenkreuz voll Hoffnung schon Millionen...

Cz gru 23, 2010 13:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona