O przelozonych Kosciola ...
Autor |
Wiadomość |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
 Re: Jezus szefem
andariel14 napisał(a): leunamme888 napisał(a): norman43 napisał(a): Szefem kosciola jest nasz kochany Jezus. Reszta to ateistyczne bzdety Tak i to sam Jezus wydał rozkaz żeby spalić na stosie tysięcy ludzi. Ten sam Jezus kazał torturować tysiące i konfiskować ich majątki. Ten sam Jezus nakazał swoim podwładnym obwieszać się złotem i nosić się w suknach z bisoru. Jesteś faktycznie doskonale poinformowany. norman43 ładnie to ujął leunamme888 i tu trzeba rozróżniać Kościół od kościoła - wspólnotę ludzi wierzących której Pasterzem jest Jezus od kościoła w którym 50 zł to ofiara minimalna a najlepsze samochody należą do arcybiskupów Rozróżnić można. Tylko po co tolerować ten mały kościół. To, że chłopaki sobie pofolgowały widać gołym okiem. Ale czy to czyni ich godnymi, by rządzić innymi i pouczać, jak inni mają żyć. Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem. Nie są ewidentnie bez grzechu, więc naruszają Słowo. A każdy, kto w bezczelny sposób łamie Słowo musi się liczyć, że spotka go nieunikniona kara.
_________________ Lights out we live in a world of darkness No doubt everything's up for sale We sleep all of the world is burning We pray to god for a better deal Nothing is sacred back then or now Everything's wasted is that all there is Can I go now Judas my guide
|
Wt gru 28, 2010 23:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: O przelozonych Kosciola ...
Cytuj: lum 888
Wyjście nr. 1 przeprowadzka do sąsiedniego państwa, w którym kościól jest znacznie skromniejszy. Wyjście nr.2 samemu zostać księdzem, nosic powłuczyste szaty, pić ze złotych kielichów.
Jak ty musisz cierpieć przez zazdrość. Zrób coś z tym bo zwariujesz. Zazdrość nie ma tu nic do rzeczy. Ta armia nierobów nie płaci praktycznie żadnych podatków, państwo płaci za nich składki na ubezpieczenie zdrowotne i ZUS. W skrócie przez takich oszołomów, jak ty te nieroby chełpia się swoim dostatkiem i nierobstwem, a jak powiedział mistrzuniu, kto nie pracuje niech nie je. Nieroby nie pracują, nic nie robią i wyżerają jeszcze spyże z talerza innych ciężko pracujących obywateli. Naiwna dziewucha...[/quote][/quote] lum888Przeczytaj to co piszę bardzo uważnie. 1. Idź do lekarza i opowiedz mu wszystko, co cię dręczy. To forum nie jest w stanie ci pomóc, w twoim rozgoryczeniu, niemożliwości zmiany rzeczy lub zaakceptowaniu jej takim jaka jest. 2. Pomyśl, kto tak naprawdę jest sędzią...i zajmij się swoim zbawieniem. 3. Przyjmę, że jestem naiwna (niech i tak bedzie), co do dziewuchy polemizowałabym. 4. Ataki ad persona świadczą o braku rzeczowych argumentów. 5. I jedyne co mogę dla ciebie zrobić, to ofiarować ci modlitwę o pokój Pański dla ciebie ElbrusDlaczego przeniosłeś część mojej wypowiedi do tematu Papieże i inkwizycja? Czy prosiłam cię o to? Jeśli możesz spełnić moją prośbę to napisz coś od siebie. Z chęcią poznam twoje zdanie w kwestii Joanny.
|
Śr gru 29, 2010 9:11 |
|
 |
Elbrus
|
Maria-Magdalena napisał(a): Elbrus
Dlaczego przeniosłeś część mojej wypowiedi do tematu Papieże i inkwizycja? Dlatego że bardziej pasuje tam niż tu. Maria-Magdalena napisał(a): Czy prosiłam cię o to? Na tym forum panuje zwyczaj, że po podaniu linka do odpowiedniej strony można przenosić dyskusję do innych tematów. O dodatkowe pozwolenia ubiegać się nie trzeba (również u userów).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr gru 29, 2010 11:13 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
leunamme888 napisał(a): meritus napisał(a): O... znów ten demagogiczny argument: "bo inkwizycja". Leunamme888 żyjemy w XXI wieku. Ale to, że żyjemy w XXI wieku nie upoważnia "SŁUG BOŻYCH" do ubierania się w powłóczyste szaty z najdroższych materiałów, obwieszania się złotem i drogimi kamieniami, stawania na marmurowych podwyższeniach i picia ze złotych kielichów. Jakaś skromność chyba zobowiązuje prawdziwe. Zresztą, co ja będę gadał. Słowo się zawsze obroni. No jeśli KRK pozbędzie się dóbr zdobytych w nieuczciwy sposób, wówczas i ja zamilknę. Ale póki co... Pochodzenie... Genezis.... Pochodzenie ma znaczenie  Na szczęście są wyjątki - biskupi, którym bardziej zależy na ludziach niż na posiadaniu rzeczy. Meritus - nie chodzi o sformułowania, ale o fakt, że biskupi mieszkają w rezydencjach, obwieszają się drogimi ciuchami (świeckimi - markowe garnitury, koszule, drogie buty; duchownymi - od koszul z koloratkami po sutanny), mają po kilka limuzyn, służbę itp. Tak, to nie jest potrzebne. Tak, to budzi niesmak. Co innego zbierać pieniądze na pomoc biednym czy na nowy kościół gdzieś, gdzie on jest potrzebny, bo go nie ma - ale na kurię i kolejny pałacyk biskupa? Tak, mocno jestem na to wyczulony, odkąd na moim podwórku biskup sobie rezydencję wiejską stawia...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr gru 29, 2010 14:15 |
|
 |
amadeus35
|
Mnie wciaz zastanawia skad w Kosciele Katolickim w zaleznosci od danego kraju sa tak duze roznice?? wracajac do Kosciola Katolickiego w Niemczech zaprosil mnie na plebanie proboszcz, to co zobaczylem kompletnie mnie zaskoczylo mieszka tak skromnie ze az bylem zdziwiony na codzien jezdzi rowerem....ale ma samochodzik taki malolitrazowy ...... jak myslicie czy podobnie zyje proboszcz w Polsce 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Śr gru 29, 2010 22:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zależy w jakiej parafii...
|
Śr gru 29, 2010 22:59 |
|
 |
amadeus35
|
 Re:
liam napisał(a): Zależy w jakiej parafii... ............................................... i jeszcze jedno cos takiego jak cenniki za poslugi nie istnieja i byl bardzo zdziwiony ze cos takiego w tym stylu istnieje w Polsce inaczej mowiac byl wrecz oburzony ze w taki sposob traktuje sie ludzi wierzacych....[color=#0000BF][/color]
|
Śr gru 29, 2010 23:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak wyżej. Z tego co wiem, w mojej parafii nie ma żadnych cenników. Mieszkałem w życiu na terenie kilku parafii w Polsce i nigdzie się z tym nie spotkałem.
|
Śr gru 29, 2010 23:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
amadeus35, w Niemczech nie ma "cennika" (poza ustalona z gory "ofiara" za Msze sw w kwocie 4 Euro), bo sa podatki na Kosciol. I kazdy wierzacy katolik, badz ewangelik, placi 8-9% od kwoty swoich podatkow dodatkowo na Kosciol. Czyli jakies 1-2% wiecej.
Dlatego pomysl Palikota, zeby zwiekszyc w Polsce ow 1% na cele charytatywne do 2,5 i kazdy moze sobie go przeznaczyc albo na hospicjum, albo na Kosciol, w dowolnym podziale, wcale nie jest taki glupi. Moim zdaniem pomogloby to wreszcie ustalic sytuacje fiansowa Kosciola, na poziomie diecezji pozwoliloby to planowac wydatki, moze jeszcze ksieza dostawaliby taka sama pensje od biskupa i nie byloby "gorszej" i "lepszej" parafii?
|
Cz gru 30, 2010 7:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
liam napisał(a): Jak wyżej. Z tego co wiem, w mojej parafii nie ma żadnych cenników. Mieszkałem w życiu na terenie kilku parafii w Polsce i nigdzie się z tym nie spotkałem. W mojej nie ma, ale w sasiedniej już jest. A spotkałam sie z sytuacjami - na wiejskich parafiach - czytania w ogłoszeniach, ile która rodzina dała podczas kolędy, albo składkę na budowę/remont. Dziwaczeją niektórzy księża  ...w sasiedniej parafii, do której wczesniej należałam, finansowo i fizycznie uczestniczyłam w budowie, po śmierci proboszcza, nowym został ksiądz, który kiedys był wikarym w tej parafii. Śp proboszcz był człowiekiem skromnych, wybudował dwupoziomowy piękny, duży kościół bez zbędnego przepychu. Nowemu to za mało - posadzkę z marmuru ułożoną w połowie lat 80-tych postanowił wymienić na posadzkę granitową.....a jakże Bóg będzie lepiej się czuł pośród granitów niż marmurów.....
|
Cz gru 30, 2010 10:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pewnie jest, bo inaczej tyle by się o tym nie pisało. Ale uogólnianie takich spostrzeżeń na "proboszczy w Polsce" jest jednak przekłamaniem. 
|
Cz gru 30, 2010 10:12 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
amadeus35 napisał(a): Mnie wciaz zastanawia skad w Kosciele Katolickim w zaleznosci od danego kraju sa tak duze roznice?? wracajac do Kosciola Katolickiego w Niemczech zaprosil mnie na plebanie proboszcz, to co zobaczylem kompletnie mnie zaskoczylo mieszka tak skromnie ze az bylem zdziwiony na codzien jezdzi rowerem....ale ma samochodzik taki malolitrazowy ...... jak myslicie czy podobnie zyje proboszcz w Polsce  A myślisz, że jest jakiś "standard"? Nie ma. Owszem, pewnie jest jakiś tam poziom, na jakim większość księży żyje - inny na wsiach, inny w dużych miejskich parafiach. W Niemczech jest, jak jest - kościoły puste, to i księża pewnie nie za wiele mają. Nic dziwnego. Logiczna konsekwencja. amadeusz35 napisał(a): i jeszcze jedno cos takiego jak cenniki za poslugi nie istnieja i byl bardzo zdziwiony ze cos takiego w tym stylu istnieje w Polsce inaczej mowiac byl wrecz oburzony ze w taki sposob traktuje sie ludzi wierzacych.... Oficjalnie - nigdzie nie ma. A może to i źle. Bo rozstrzał tego, ile księża czasami życzą sobie za mszę może być różny. A ludzie przychodzą i płacą, bo mają intencję - ktoś musi odprawić. Gdyby były jakieś ustalone odgórnie "widełki", mogło by być łatwiej. Oczywiście, przy założeniu, że jak ktoś nie ma faktycznie, to nie można go wyrzucić - Kościół to nie sklep. U dominikanów w Gdańsku jest wprost napisane: Cytuj: Od pary biorącej ślub w naszym kościele pobieramy opłatę 500 zł. Opłata jest stała. Zawiera wynagrodzenie organisty oraz standardowy wystrój kościoła. Nie ma żadnych dodatkowych opłat. Jeśli suma ta jest dla Was zbyt wysoka, nie bójcie się o tym powiedzieć. Jasno i wyraźnie, bez niedomówień, i bez problemu - jak ktoś nie ma, to nie będzie ślubu. Alus napisał(a): A spotkałam sie z sytuacjami - na wiejskich parafiach - czytania w ogłoszeniach, ile która rodzina dała podczas kolędy, albo składkę na budowę/remont. Bardzo częste - gdy proboszcz "wychowuje" sobie parafian właśnie robiąc im, bezprawnie, wstyd z ambony, że nie zapłacili za to czy tamto. Żeby tego uniknąć - następnym razem zapłacą, "żeby sąsiedzi nie gadali". Mało to po wsiach w Polsce jest kościołów, gdzie ławki z nazwiskami są, i zajmowanie ich nawet dzisiaj jest płatne? liam napisał(a): Pewnie jest, bo inaczej tyle by się o tym nie pisało. Ale uogólnianie takich spostrzeżeń na "proboszczy w Polsce" jest jednak przekłamaniem.  Uogólnianie - nie. Ale to zjawisko, które jest, i o którym należy pamiętać.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz gru 30, 2010 10:54 |
|
 |
amadeus35
|
Kamala napisał(a): amadeus35, w Niemczech nie ma "cennika" (poza ustalona z gory "ofiara" za Msze sw w kwocie 4 Euro), bo sa podatki na Kosciol. I kazdy wierzacy katolik, badz ewangelik, placi 8-9% od kwoty swoich podatkow dodatkowo na Kosciol. Czyli jakies 1-2% wiecej.
Dlatego pomysl Palikota, zeby zwiekszyc w Polsce ow 1% na cele charytatywne do 2,5 i kazdy moze sobie go przeznaczyc albo na hospicjum, albo na Kosciol, w dowolnym podziale, wcale nie jest taki glupi. Moim zdaniem pomogloby to wreszcie ustalic sytuacje fiansowa Kosciola, na poziomie diecezji pozwoliloby to planowac wydatki, moze jeszcze ksieza dostawaliby taka sama pensje od biskupa i nie byloby "gorszej" i "lepszej" parafii? .......................................... Kamala nie znam czegos takiego jak oplata 4 Euro za msze  to ze sa podatki to wiem mam rowniez i takie informacje natomiast w Polsce jest Konkordat ktory gwarantuje dokladnie to samo lub powinien gwarantowac co placone podatki w Niemczech 
|
Cz gru 30, 2010 22:13 |
|
 |
amadeus35
|
A myślisz, że jest jakiś "standard"? Nie ma. Owszem, pewnie jest jakiś tam poziom, na jakim większość księży żyje - inny na wsiach, inny w dużych miejskich parafiach. W Niemczech jest, jak jest - kościoły puste, to i księża pewnie nie za wiele mają. Nic dziwnego. Logiczna konsekwencja. ............................................................................ do ToMu  widocznie czytasz za duzo gazet  oczywiscie moze na msze nie chodzi tyle ludzi co w Polsce ale tez koscioly nie swieca pustkami nie wiem skad masz takie informacje 
|
Cz gru 30, 2010 22:18 |
|
 |
andariel14
|
 Re: Jezus szefem
leunamme888 napisał(a): Rozróżnić można. Tylko po co tolerować ten mały kościół. To, że chłopaki sobie pofolgowały widać gołym okiem. Ale czy to czyni ich godnymi, by rządzić innymi i pouczać, jak inni mają żyć. Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem. Nie są ewidentnie bez grzechu, więc naruszają Słowo. A każdy, kto w bezczelny sposób łamie Słowo musi się liczyć, że spotka go nieunikniona kara. ZgadZam się z Tobą. Jest mi wręcz wstyd za ten "Kościół"... za tych "Chrześcijan"... Szkoda tylko że została zastosowana w tym wszystkim odpowiedzialność zbiorowa
_________________ Mistakes are as serious as the results they cause.
|
N sty 02, 2011 20:40 |
|
|
|