Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Boża wszechmoc
Czyli Arhiz byłbyś masochistą
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr maja 21, 2014 19:56 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
akruk napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): akruk napisał(a): Lepiej poprosić, żeby wszyscy ludzie w Polsce zarabiali powyżej średniej krajowej. czyli niezawodny mechanizm stałej waloryzacji Niestety, to nie to, bo aktualna płaca każdego ma być powyżej średniej w tym samym momencie, liczonej w czasie rzeczywistym. ale po tej operacji będziemy już mieli nową, wyższą średnią, jesli dobrze zrozumialem zaproponowany mechanizm. Chyba, ze Bóg mialby ingerować, ale w to nie uwierzą nawet najradykalniejsi teiści.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Śr maja 21, 2014 20:26 |
|
 |
Askadtowiesz
|
ARHIZ napisał(a): Gdybym był wszechmocnym stwórcą świata itd., to "ustawiłbym" go tak by działał jak trzeba beze mnie, a następnie czasowo wykasowałbym sobie pamięć i wszechmoc, by wykluwać się i rodzić jako każde stworzenie po kolei (nie pamiętając o niczym). Byłby problem, gdyby wykasowanie okazało się jednak trwałe, czego nie mozna wykluczyć, tym bardziej, że nie byłoby już bytu nadrzędnego, będącego wentylem bezpieczeństwa. Samobójstwo Boga byłoby ciekawym zagadnieniem filozoficznym.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Śr maja 21, 2014 20:36 |
|
|
|
 |
ARHIZ
|
Andy72 napisał(a): Czyli Arhiz byłbyś masochistą A pośrednio także potencjalnym samobójcą... I zobacz co władza robi z człowiekiem  Askadtowiesz napisał(a): Byłby problem, gdyby wykasowanie okazało się jednak trwałe, czego nie mozna wykluczyć, tym bardziej, że nie byłoby już bytu nadrzędnego, będącego wentylem bezpieczeństwa. Samobójstwo Boga byłoby ciekawym zagadnieniem filozoficznym. Jeżeli byłbym faktycznie wszechmocny, to byłoby tak jakbym chciał... chyba, że tak na prawdę nie byłbym wszechmocny, a jedynie by mi się tak wydawało. Tak więc możliwe, że to co opisałem zdarzyło się na prawdę i było rodzajem przebłysku dawnej pamięci, w który sam teraz nie wierzę 
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Śr maja 21, 2014 20:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): ale po tej operacji będziemy już mieli nową, wyższą średnią, jesli dobrze zrozumialem zaproponowany mechanizm Niee  Każdy, kto podejmuje pracę (lub zmienia mu się płaca) ma w tym momencie zarabiać powyżej średniej, która jest liczona w tym momencie, już z uwzględnieniem tej jego kwoty. Przykład: Jeśli w całej Polsce jest zatrudnionych tylko dwóch ludzi i Jan zarabia X zł, zaś Adam zarabia Y zł, to każdy z nich musi zarabiać więcej średnia, tj. więcej niż średnia z kwot X oraz Y. Dopiero wtedy wszyscy zarabiają powyżej średniej krajowej (a nie: powyżej jakiejś nieaktualnej średniej).
|
Cz maja 22, 2014 7:41 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Czyli na czarno wszyscy muszą pracować, proste.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz maja 22, 2014 19:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Czyli na czarno wszyscy muszą pracować, proste. Nie ma letko, Panie Boże, bo ja nie zamawiałem dla wszystkich zarobków powyżej GUS-owskiej tak zwanej[*] "średniej krajowej brutto", tylko według średniej krajowej. Rzeczywistej średniej. _________ [*] podawana przez GUS "średnia krajowa brutto" przede wszystkim nie uwzględnia zarobków w firmach zatrudniających mniej niż dziesięć osób. W takich mikroprzedsiębiorstwach pracuje ok. 40% ogółu pracujących w przedsiębiorstwach, a zarobki są przeważnie wyraźnie mniejsze niż w większych firmach. W średniej GUS nie są uwzględniane również wynagrodzenia w organizacjach społecznych czy politycznych (bo to nie firmy).
|
Pt maja 23, 2014 6:09 |
|
|
|