Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 10:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Wypowiadanie się w imieniu Boga 
Autor Wiadomość
Post Re: Wypowiadanie się w imieniu Boga
maly_kwiatek napisał(a):
Cytowanie Pisma Świętego, przekazów mistycznych i wypowiadanie się w imieniu Boga to są dwie różne sprawy. :lol:

Anneliesie Hiobem nie była (nie ma nawet takich podejrzeń o takie wcielenie Hioba),więc takie luźne parafrazy są może uprawnione, natomiast wymagają uzasadnienia, a co najmniej wyjaśnienia. Skoro tego nie było, to cała wypowiedź stała się śmieszna. :brawo: :D

Uzasadnienie jest zasadnicze, niepodważalne ..... Bóg nie jest i nie może być źródłem zła
http://mateusz.pl/pow/011209.htm

Śr cze 29, 2011 14:25
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Uzasadnienie jest zasadnicze, niepodważalne ..... Bóg nie jest i nie może być źródłem zła

Skoro Pan stwierdza, że "beze Mnie nie ma niczego", to chyba równiez zło pochodzi od niego.

5 Ja jestem Pan, i nie ma innego.
Poza Mną nie ma Boga.
Przypaszę ci broń, chociaż Mnie nie znałeś,
6 aby wiedziano od wschodu słońca aż do zachodu,
że beze Mnie nie ma niczego.
Ja jestem Pan, i nie ma innego.
7 Ja tworzę światło i stwarzam ciemności,
sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę.
Ja, Pan, czynię to wszystko. Iz 45, 5-7

W innym tłumaczeniu:

"Ja jestem Panem, nie ma innego.
Robię światło i stwarzam ciemność.
Czynię dobro i stwarzam zło.
Ja Pan czynię to wszystko."

7 I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things.

Śr cze 29, 2011 15:42
waldix napisał(a):
Alus napisał(a):

Skoro Pan stwierdza, że "beze Mnie nie ma niczego", to chyba równiez zło pochodzi od niego.

5 Ja jestem Pan, i nie ma innego.
Poza Mną nie ma Boga.
Przypaszę ci broń, chociaż Mnie nie znałeś,
6 aby wiedziano od wschodu słońca aż do zachodu,
że beze Mnie nie ma niczego.
Ja jestem Pan, i nie ma innego.
7 Ja tworzę światło i stwarzam ciemności,
sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę.
Ja, Pan, czynię to wszystko. Iz 45, 5-7

W innym tłumaczeniu:

7 I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things.

Judaizm nie wyodrębniał zła z kręgu Boskiej woli, dlatego Jezus wypomina Żydom niezdolność pojęcia Jego nauki (J 8,43-47) - rozróznienia niezależnych źródeł zła i dobra...dobre drzewo rodzi tylko dobre owoce, złe tylko złe owoce - nie może rodzić jednoczesnie dobrych i złych.

Śr cze 29, 2011 16:30
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):

Judaizm nie wyodrębniał zła z kręgu Boskiej woli, dlatego Jezus wypomina Żydom niezdolność pojęcia Jego nauki (J 8,43-47) - rozróznienia niezależnych źródeł zła i dobra...dobre drzewo rodzi tylko dobre owoce, złe tylko złe owoce - nie może rodzić jednoczesnie dobrych i złych.

Bo Żydzi rozumieli o czym mówią.

Porównaj formułę Tetragramu (YHVH), z hinduistycznym Trimurti Brahma-Wisznu-Śiwa gdzie Brahma - stwórca i absolut kierujący światem tworzy triadę z Wisznu i Sziwą w której Wisznu i Sziwa reprezentują siły przeciwstawne, a Brahma (bóg, który zawiera w sobie wszystko) stanowi między nimi równowagę.
Albo z Tao, które ma dwa przeciwstawne aspekty - Yin i Yang z których wyłania się pięć żywiołów (elementów), z których dalej wyłania się wszystko to, co stworzone.
Żydzi widocznie wzbili sie ponad dualizm, co Jezusowi nie było dane?

Śr cze 29, 2011 19:16
Cytuj:
a Jezusowi nie byo dane

słyszeliście, że powiedziano przodkom...a Ja wam powiadam....szatan - Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa (J 8,44).

Śr cze 29, 2011 22:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6