Wypowiadanie się w imieniu Boga
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wypowiadanie się w imieniu Boga
maly_kwiatek napisał(a): Cytowanie Pisma Świętego, przekazów mistycznych i wypowiadanie się w imieniu Boga to są dwie różne sprawy.  Anneliesie Hiobem nie była (nie ma nawet takich podejrzeń o takie wcielenie Hioba),więc takie luźne parafrazy są może uprawnione, natomiast wymagają uzasadnienia, a co najmniej wyjaśnienia. Skoro tego nie było, to cała wypowiedź stała się śmieszna.  Uzasadnienie jest zasadnicze, niepodważalne ..... Bóg nie jest i nie może być źródłem złahttp://mateusz.pl/pow/011209.htm
|
Śr cze 29, 2011 14:25 |
|
|
|
 |
waldix
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Uzasadnienie jest zasadnicze, niepodważalne ..... Bóg nie jest i nie może być źródłem zła Skoro Pan stwierdza, że "beze Mnie nie ma niczego", to chyba równiez zło pochodzi od niego. 5 Ja jestem Pan, i nie ma innego. Poza Mną nie ma Boga. Przypaszę ci broń, chociaż Mnie nie znałeś, 6 aby wiedziano od wschodu słońca aż do zachodu, że beze Mnie nie ma niczego. Ja jestem Pan, i nie ma innego. 7 Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. Iz 45, 5-7 W innym tłumaczeniu: "Ja jestem Panem, nie ma innego. Robię światło i stwarzam ciemność. Czynię dobro i stwarzam zło. Ja Pan czynię to wszystko." 7 I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things.
|
Śr cze 29, 2011 15:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
waldix napisał(a): Alus napisał(a): Uzasadnienie jest zasadnicze, niepodważalne ..... Bóg nie jest i nie może być źródłem zła Skoro Pan stwierdza, że "beze Mnie nie ma niczego", to chyba równiez zło pochodzi od niego. 5 Ja jestem Pan, i nie ma innego. Poza Mną nie ma Boga. Przypaszę ci broń, chociaż Mnie nie znałeś, 6 aby wiedziano od wschodu słońca aż do zachodu, że beze Mnie nie ma niczego. Ja jestem Pan, i nie ma innego. 7 Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. Iz 45, 5-7 W innym tłumaczeniu: "Ja jestem Panem, nie ma innego. Robię światło i stwarzam ciemność. Czynię dobro i stwarzam zło. Ja Pan czynię to wszystko." 7 I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things. Judaizm nie wyodrębniał zła z kręgu Boskiej woli, dlatego Jezus wypomina Żydom niezdolność pojęcia Jego nauki (J 8,43-47) - rozróznienia niezależnych źródeł zła i dobra...dobre drzewo rodzi tylko dobre owoce, złe tylko złe owoce - nie może rodzić jednoczesnie dobrych i złych.
|
Śr cze 29, 2011 16:30 |
|
|
|
 |
waldix
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Judaizm nie wyodrębniał zła z kręgu Boskiej woli, dlatego Jezus wypomina Żydom niezdolność pojęcia Jego nauki (J 8,43-47) - rozróznienia niezależnych źródeł zła i dobra...dobre drzewo rodzi tylko dobre owoce, złe tylko złe owoce - nie może rodzić jednoczesnie dobrych i złych.
Bo Żydzi rozumieli o czym mówią. "Ja jestem Panem, nie ma innego. Robię światło i stwarzam ciemność. Czynię dobro i stwarzam zło. Ja Pan czynię to wszystko." Porównaj formułę Tetragramu (YHVH), z hinduistycznym Trimurti Brahma-Wisznu-Śiwa gdzie Brahma - stwórca i absolut kierujący światem tworzy triadę z Wisznu i Sziwą w której Wisznu i Sziwa reprezentują siły przeciwstawne, a Brahma (bóg, który zawiera w sobie wszystko) stanowi między nimi równowagę. Albo z Tao, które ma dwa przeciwstawne aspekty - Yin i Yang z których wyłania się pięć żywiołów (elementów), z których dalej wyłania się wszystko to, co stworzone. Żydzi widocznie wzbili sie ponad dualizm, co Jezusowi nie było dane?
|
Śr cze 29, 2011 19:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: a Jezusowi nie byo dane słyszeliście, że powiedziano przodkom...a Ja wam powiadam....szatan - Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa (J 8,44).
|
Śr cze 29, 2011 22:33 |
|
|
|
|
|